Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Halloween, John Carpenter

Halloween, John Carpenter

Η θρυλική πλέον ταινία του 1978 Halloween, σε σκηνοθεσία Τζον Κάρπεντερ [Escape from New York (1981), The Thing (1982)] βασίστηκε σε μια ιδέα του παραγωγού και διανομέα ταινιών Έργουιν Γιαμπλάνς, ο οποίος της είχε δώσει τον προσωρινό τίτλο: The Babysitter Murders. Αργότερα σκέφτηκαν πως θα ήταν καλή ιδέα αν τα γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονταν στις 31 Οκτωβρίου, την εποχή του Halloween. Ο Τζον Κάρπεντερ έγραψε το σενάριο μαζί με την επιστήθια φίλη και συνεργάτη του Ντέμπρα Χιλ και η ταινία, με τον οριστικό πλέον τίτλο Halloween, έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1978. Πρωταγωνιστούν: Ντόναλντ Πλέζανς, Τζέιμι Λι Κέρτις, Νικ Καστλ κ.α.

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν χαμηλός, γι' αυτό και ο Τζον Κάρπεντερ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, έπρεπε να βάλει μουσική για να την σώσει. Ήμουν ό,τι πιο γρήγορο και φθηνό μπορούσα να πάρω, συνέχισε.
Επηρεασμένος από τον Ένιο Μορικόνε και κυρίως από τον Μπέρναρντ Χέρμαν (του οποίου η μουσική για το Psycho τον ενέπνευσε) ο Τζον Κάρπεντερ έγραψε το κύριο θέμα με τη βοήθεια του συνθέτη Νταν Γουάιμαν. Μπορεί να είναι μια απλή και λιτή μελωδία, όμως την ίδια στιγμή είναι αποτελεσματική, αξιομνημόνευτη, ικανή να ερεθίσει τους βαθύτερους φόβους του ακροατή και να τον ακινητοποιήσει με το απόκοσμο ηχόχρωμά της.

Το στοιχειωμένο σάουντρακ του Halloween κατασπαράζει και την παραμικρή ικμάδα φωτός, αφήνοντας πίσω του καθαρόαιμο τρόμο, μυστήριο και αγωνία, καθώς ολοκληρώνει με οργασμικούς σπασμούς τον αρχέγονο φόβο του κακού, που κρύβουμε στα μύχια της ψυχής. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ταινία δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχε τούτη τη μουσική υπόκρουση και τους ήχους, που δημιούργησε ο ίδιος ο Κάρπεντερ.

Στα κομμάτια Laurie's Theme και The Haunted House το πιάνο αιμορραγεί, γίνεται εχθρικό καθώς το απόλυτο κακό το κυκλώνει για να το θανατώσει. Υπάρχει κάτι ακαθόριστα απειλητικό στη μελωδία, ένα κρύο χάδι στη ζεστή αγκαλιά του ακροατή.
Ωστόσο, η σοκαριστική επίθεση έρχεται με το κομμάτι Michael Kills Judith, ένα ατροφικό, ύπουλο και κρύο θέμα, το οποίο βγαίνει από το σκοτάδι ψάχνοντας κάτι ανθρώπινο για να τραφεί. Η ολοκλήρωση έρχεται με το αγχωτικό The Shape Stalks ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το Halloween είναι ένα αριστουργηματικό και ιδιαίτερο σάουντρακ που χρησιμοποιεί αγνά και αμόλυντα υλικά για να επιτύχει τον σκοπό του, δεν κάνει φασαρία, δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει φουσκώνοντας πνευστά μουσικά όργανα αλλά με ένα απλό συνθεσάιζερ γίνεται αποτελεσματικό ακόμη κι όταν δεν εμφανίζεται στην οθόνη ο Μάικλ, η φιγούρα με τη λεύκη μάσκα και το κουζινομάχαιρο ανά χείρας. Κατά κάποιο τρόπο, η μουσική λειτουργεί όπως στην ταινία Jaws, όπου ακούγοντας το χαρακτηριστικό θέμα, χωρίς να βλέπεις τον πελώριο καρχαρία, μαζεύεσαι στη θέση σου.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Τζον Κάρπεντερ έγραψε τη μουσική για το Halloween 2, σε συνεργασία με τον Άλαν Χάουαρθ, επεκτείνοντας τα θέματά του και το 1983, ξανά σε συνεργασία με τον Άλαν Χάουαρθ το Halloween 3: Season of the Witch. Το 2018 κυκλοφόρησε το Halloween σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Ο Τζον Κάρπεντερ έγραψε τη μουσική σε συνεργασία με τον γιο του Κόντι Κάρπεντερ και τον βαφτισιμιό του Ντάνιελ Ντέιβις. Ακολούθησαν τα: Halloween Kills (2021) και Halloween Ends (2022).



Συνθέτης: John Carpenter
Δισκογραφική: Varese Sarabande
Track listing:
1. Halloween Theme - Main Title (2:54)
2. Laurie's Theme (2:05)
3. Shape Escapes (1:42)
4. Meyers' House (5:35)
5. Michael Kills Judith (3:11)
6. Loomis and Shape's Car (3:32)
7. The Haunted House (3:33)
8. The Shape Lurks (1:35)
9. Laurie Knows (3:01)
10. Better Check the Kids (3:27)
11. The Shape Stalks (3:08)

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη