Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Ο Ισπανός δραματουργός Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα έγραψε, στο μακρινό 1929, το Περλιμπλίν και Μπελίσα πιστός στις αγαπημένες του ιστορίες για τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Παρακολουθήσαμε στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, αυτή την τρυφερή μα και τραγική ιστορία του Περλιμπλίν (Χρήστος Σαπουντζής) που, πλούσιος και ηλικιωμένος, παντρεύεται την όμορφη γειτόνισσά του Μπελίσα (Μαριάννα Πουρέγκα). Εκείνος σφόδρα ερωτοχτυπημένος και εκείνη με καθαρό υπολογιστικό τρόπο ενώνει την ομορφιά της με τα πλούτη του συζύγου της και έτσι γίνεται περισσότερο από ποτέ ποθητή στους νεότερους άνδρες που ξεκινάνε να την πολιορκούν.

Με ερωτική διάθεση, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει ο γέρος σύζυγός της, γοητεύεται από έναν νεαρό άνδρα που τις νύχτες στον κήπο τους γράφει επιστολές γεμάτες πάθος για εκείνη με τραγικό αποτέλεσμα. Ο Περλιμπλίν, μην αντέχοντας να χάσει την αγαπημένη του, θα τον σκοτώσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτοκτονεί, διότι αυτός ο μυστηριώδης άνδρας με το τόσο πάθος είναι ο Περλιμπλίν.

Τι πραγματικά περίμενε ένας γέρος άνδρας από την γεμάτη δροσιά και νιότη νεαρή γυναίκα;
Ο έρωτας, πώς γίνεται να ανθίσει σε αυτό το αταίριαστο ζευγάρι;

Το πνεύμα του Περλιμπλίν είναι ρομαντικό μα χωρίς λογική, συναντά την υλική λογική της Μπελίσα, που επιζητά σωματική απόλαυση μην γνωρίζοντας το πνεύμα και την ψυχή ούτε του συζύγου της ούτε την δική της.
Η ψεύτικη ευτυχία δεν μπορεί να επικρατήσει για πάντα, έτσι σταδιακά η αλήθεια θα λάμψει και η δυστυχία θα επικρατήσει και για τους δυο τους.

Μου άρεσε ο τρόπος που παίχθηκε όλο αυτό στην σκηνή μεταφέροντας όλα τα νοήματα του συγγραφέα στους θεατές· με ονειρικό τρόπο καταλήγει ουσιαστικά στο τραγικό φινάλε του που, κατά κάποιον τρόπο, επαναφέρει τις ισορροπίες.

Πολύ καλή δουλειά με τα σκηνικά, τον φωτισμό και τη μουσική. Εξαιρετικοί και οι δύο πρωταγωνιστές. Μια πολύ καλή παράσταση.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Συνεργάτης δραματουργός: Έρι Κύργια
Σκηνικά, κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Ενορχήστρωση, μουσική διδασκαλία, ηχοτοπία: Κώστας Νικολόπουλος
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Μαρία Αλεξοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη
Βοηθός κινησιολόγου: Δημήτρης Μυτιληναίος
Φωτογραφίες, teaser: Μαρίζα Καψαμπέλη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk
Διανομή:
Περλιμπλίν: Χρήστος Σαπουντζής
Μαρκόλφα: Δανάη Σαριδάκη
Μπελίσα: Μαριάννα Πουρέγκα και Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή)
Μητέρα της Μπελίσας: Γιολάντα Μπαλαούρα
Δαιμόνια: Έλενα Μελά, Περικλής Σιούντας
Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Νικολόπουλος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη