Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται, από τη θεατρική ομάδα "Παρών", το κλασικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ "Ο Ψαράς και η Ψυχή του", σε μια καθόλα πετυχημένη θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία από τον Μιχάλη Κουκουλομμάτη [1], ο οποίος δημιούργησε ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους θεατές που προωθεί όμορφα μηνύματα.
Δύο διαστάσεις, η στεριά και η θάλασσα, δύο τόσο διαφορετικοί κόσμοι που τους ενώνει η αγάπη. Η αληθινή αγάπη, που δε λογαριάζει τιμήματα και θυσίες, που δε κρύβει δόλο και πονηριά, που μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και δυσκολία.
Η στεριά τού ψαρά Αργύρη και ο θαλάσσιος βυθός της γοργόνας Ιρίνα είναι τόσο ετερόκλητα περιβάλλοντα αλλά και τόσο κοντά όταν υπάρχει θέληση. Κι εκείνες οι δύο οντότητες θέλουν πραγματικά να δώσουν μια ευκαιρία στην αγάπη τους.
Η ιστορία τους είναι μια παραμυθένια ιστορία, ύμνος στην δύναμη της φιλίας και της αγάπης που ξετυλίγεται σε έναν κόσμο όπου τα πλάσματα του ουρανού ή του βυθού είναι φίλοι του ανθρώπου, όπου μάγισσες τρομερές εξουσιάζουν και αλλάζουν με ξόρκια την πραγματικότητα, όπου οι γοργόνες υπάρχουν και βγαίνουν τις νύχτες στις ακτές να ονειρευτούν κοιτώντας τα αστέρια, όπου όμορφες μουσικές νότες τραγουδιούνται από τα χείλη κάθε πλάσματος που ζει εκεί (ουράνια, επίγεια ή υποθαλάσσια), όπου η αγάπη είναι πάνω από όλα και αξίζει κάθε θυσία, για να ακολουθήσει η σοφία και η καλλιέργεια της ψυχής.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαριάννα Μαυριανού (Γλάρος), Γιώργος Μπανταδάκης (Ψαράς), Μαρία Βλαχοδημήτρη (Γοργόνα) και Διονύσης Δημητρακόπουλος (Γλάρος)
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαριάννα Μαυριανού και Διονύσης Δημητρακόπουλος (Γλάροι), Γιώργος Μπανταδάκης (Αργύρης) και Έλενα Μιχαλάκη (Μάνα)
Ο "ζωντανός" θίασος κερδίζει τα παιδικά βλέμματα από το πρώτο λεπτό ενώ όλοι οι συντελεστές εργάζονται με χαρά, βάζοντας αρκετή ψυχή στο έργο. Τα μουσικά κομμάτια προσδίδουν στην ατμόσφαιρα, χαρίζουν κέφι και δίνουν ρυθμό στο κοινό, συμπαρασύροντάς το, καθώς φαίνεται να ανταποκρίνεται αυθόρμητα στις νότες τους. Όλοι οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και εύστοχα περνάνε σημαντικές αξίες. Οι προβολές λειτουργούν και αισθητικά αλλά και κατατοπιστικά, για τους πιο μικρούς φίλους του έργου.
Η Δέσποινα Βολίδη εντυπωσιάζει με τα κοστούμια και τις σκηνικές της επιλογές (ακόμα μία φορά) ενώ το "φόρεμα" της γοργόνας είναι οπωσδήποτε το εντυπωσιακότερο όλων και ένα πολύ καλό εύρημά της. Ο Αλέξανδρος Κουζίτσκιν υπογράφει τις χορογραφίες της παράστασης, καταφέρνοντας μια εξαιρετική έναρξη που κερδίζει εύκολα το κοινό.
Παίζουν (κυριολεκτικά και με απέραντο κέφι) οι: Γιώργος Μπανταδάκης, Μαρία Βλαχοδημήτρη, Διονύσης Κλάδης, Έλενα Μιχαλάκη, Διονύσης Δημητρακόπουλος και Μαριάννα Μαυριανού.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Διονύσης Δημητρακόπουλος (Αστερίας), Γιώργος Μπανταδάκης (Αργύρης), Μαριάννα Μαυριανού (Μαρίδα), Μαρία Βλαχοδημήτρη (Ιρίνα), Έλενα Μιχαλάκη (Ζαργάνα).
Στάθηκα στις ουρές που δημιουργήθηκαν στο φουαγιέ από τους μικρούς θεατές και κατάφερα να κλέψω μια δήλωση από κάποιους ηθοποιούς. Ελπίζοντας ότι θα ξαναβρεθώ στον ίδιο χώρο, ώστε να προσεγγίσω και τα άλλα παιδιά της παράστασης (τους το χρωστάω), παραθέτω τις αυθόρμητες σκέψεις τους...

Διονύσης Δημητρακόπουλος: Προσπαθήσαμε να αγγίξουμε τα παιδιά. Το δυνατότερο μήνυμα που στέλνουμε είναι η φιλία. Μια μικρή λέξη αλλά πολύ σημαντική, με τεράστιο περιεχόμενο και ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να έχουμε.

Έλενα Μιχαλάκη: Το πιο δυνατό μήνυμα που στέλνουμε είναι για τη φιλία και την αγάπη. Το κάνουμε με κέφι και μεράκι και απευθυνόμαστε τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους.

Γιώργος Μπανταδάκης: Φέτος κάναμε ένα βήμα παραπάνω. Βλέπουμε τα παιδιά και τον κόσμο που δε βαριούνται, που ταυτίζονται με τους ήρωες και φεύγουν ενθουσιασμένοι και νοιώθουμε τόσο καλά! Σε μία παράσταση άρχισαν να φωνάζουν τα παιδιά στον Αργύρη τον ψαρά να μη πάρει το δαχτυλίδι με τέτοια ένταση που δε μπορούσαμε να παίξουμε.
Στα θετικά του έργου είναι ότι το παρακολουθούν ευχάριστα και οι γονείς ενώ έχουμε δώσει ένα αισιόδοξο τέλος, αποφεύγοντας το θάνατο που έγραψε ο Ουάιλντ, για να μη δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά.

Μαρία Βλαχοδημήτρη: Είμαι τόσο χαρούμενη που είμαι σε αυτή τη δουλειά! Βάζουμε πολλή αγάπη σε αυτό που κάνουμε και αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της παράστασης. Η αγάπη σε κάθε μορφή της. Η ερωτική αγάπη αλλά και η φιλία.
Προσεγμένη δουλειά που γίνεται με μεράκι από τους συντελεστές και αρέσει στα παιδιά χαρίζοντας διασκέδαση και αβίαστα χαμόγελα στα πρόσωπά τους.

Άλλοι συντελεστές:
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Φράγκου
Μουσική-ενορχήστρωση: Δαμιανός Πάντας
Προβολές-3D artwork: Φώτης Σπυρόπουλος

[1] Ο Μιχάλης Κουκουλομμάτης φέρει ένα πλούσιο βιογραφικό. Τόσο σαν ηθοποιός, έχοντας παίξει από τραγωδίες μέχρι μιούζικαλ με τους θιάσους των: Σπύρου Ευαγγελάτου, Αντώνη Αντύπα, Άννας Συνοδινού, Ελένης Καραΐνδρου, Στάθη Λιβαθηνού, Σταύρου Ντουφεξή, κ.α. σε Επίδαυρο, Δελφούς, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, κ.λ.π., όσο και για τις συμμετοχές του σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το "Pronto".


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη