Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Μαμά και μπαμπάς

Γιώργου Ζώτου

Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στις Μυκήνες ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Μήστορα. Ο Μήστορας είχε μια κόρη, την Ιπποθόη, μοναδική κληρονόμο του θρόνου, την οποία όμως απήγαγε ο Ποσειδώνας και την πήγε σε ένα νησί στο Ιόνιο, της φόρτωσε ένα κουτσούβελο και μετά την παράτησε.
Το όνομα του κουτσούβελου; Τάφιος!
Που δεν του έφτανε ότι ήταν σαν επιτάφιος, ονόμασε και το νησί Τάφο!
Ζωή σε μας!
Να πιάσεις κουβέντα για διακοπές και να σου λέει ο άλλος: «Φέτος θα πάω 10 μέρες στην μαγευτική Τάφο να ηρεμήσω.».
Άσε που κανείς δεν ηρεμούσε στην Τάφο μιας και ο Τάφιος έγινε πειρατής και ονόμασε και τον (φασαριόζικο) λαό του Τηλεβόες!
Ο Τάφιος έκανε έναν γιο, τον Πτερέλαο, που μόλις γεννήθηκε, ο παππούς του ο Ποσειδώνας του έκανε δώρο μια τρίχα!
Όχι μια ό,τι κι ό,τι τρίχα, μια χρυσή τρίχα στην κεφάλα του που τον έκανε αθάνατο!
Και ήρθε ο καιρός που ο Τάφιος έσκαψε τον τάφο του εκεί στην Τάφο και μετά μπήκε μέσα και αποχαιρέτησε τα εγκόσμια.
Τότε ήταν που ο Πτερέλαος θυμήθηκε ότι, ως εγγονός της Ιπποθόης, ήταν ο νόμιμος κληρονόμος των Μυκηνών. Και έστειλε τους εννιά του γιους να παραλάβουν την κληρονομιά!
Στο μεταξύ βασιλιάς των Μυκηνών είχε γίνει ο Ηλεκτρύωνας που είχε κι αυτός εννιά γιους και μια κόρη, την Αλκμήνη.
Φτάνουν οι γιοι του Πτερέλαου στις Μυκήνες και του λένε του βασιλιά: «Ήρθαμε για την παραλαβή.».
Ο Ήλεκ δεν το πήρε και πολύ στα σοβαρά: «Θα σας έλεγα τι θα παραλάβετε αλλά δεν το επιτρέπει η ανατροφή μου!».
Οι γιοι του Πτερέλαου τσαντίστηκαν: «Έτσι είσαι; Τότε κι εμείς θα σου πάρουμε τις αγελάδες!».
Και βουτάνε, που λέτε, όλες τις αγελάδες των Μυκηνών και μην τους είδατε!
Στέλνει ο Ηλεκτρύωνας τους 9 γιους του στο κατόπι των 9 γιων του Πτερέλαου με τις αγελάδες, τους έφαγαν λάχανο οι Πτερελογιοί, δεν γύρισε κανένας Ηλεκτρυωνογιός!
Το μαθαίνει ο Ήλεκ, σηκώνεται από τον καναπέ του και ετοιμάζεται να εκστρατεύσει ενάντια στους Τηλεβόες. Εκεί κάπου μπαίνει η Αλκμήνη: «Πατέρα, στην Τάφο πας, όχι διακοπές στο Μεγανήσι, αν συμβεί το μοιραίο και δεν γυρίσεις τι θα απογίνω μόνη κι έρημη;».
Πριν φύγει λοιπόν, πάντρεψε την μοναδική του κόρη με τον Αμφιτρύωνα, με μοναδικό όρο να μην την αγγίξει μέχρι να πάρουν εκδίκηση.
Πάει ο Ήλεκ στην Τάφο κι αρχίζει τη μάχη.
— «ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΑ-ΦΟΣ ΣΑΣ!» φώναζαν οι μαχητές του Ήλεκ.
— «Σ' έχουμε μια τρίχα από την… κεφαλή μας» απαντούσαν οι φωνακλάδες Τηλεβόες.
Και πράγματι έτσι ήταν, μιας και όσο είχε την χρυσή τρίχα ο Πτερέλαος δεν έπεφτε η Τάφος.
Ο Ήλεκ γύρισε άπραγος και πάλι καλά που δεν σκοτώθηκε κιόλας να λέμε.
Όμως ό,τι δεν έπαθε από τους πειρατές το έπαθε από τον γαμπρό του!
Μια μέρα που είχαν βγει για κυνήγι βλέπει ένα βόδι ο Αμφιτρύων, αρπάζει το ρόπαλο και το φέρνει στην κεφάλα του… Ηλεκτρύωνα!
Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον πεθερό!
Άντε μετά να πείσει τον λαό των Μυκηνών ότι όλο αυτό ήταν ένα λάθος και όχι για να ανέβει στον θρόνο αυτός και η Αλκμήνη.
Και τους εξόρισαν από τις Μυκήνες!
Πήγαν στην Θήβα όπου τους δέχτηκε ο βασιλιάς Κρέοντας.
Πάνω που ήταν όλα μέλι γάλα για το ζεύγος και ο Αμφιτρύωνας άρχισε να την γλυκοκοιτάζει, η Αλκμήνη θυμήθηκε την εκδίκηση!
Ήταν μια όμορφη νύχτα όταν ο Αμφιτρύωνας την πλησίασε με άγριες διαθέσεις και η Αλκμήνη τους το ξέκοψε: «Φέρε μου το κεφάλι του Πτερέλαου αλλιώς δεν έχει κοκό.».
Τι να κάνει ο καψερός καψούρης, οργανώνει νέα εκστρατεία κατά των φασαριόζων Τηλεβόων. Άντε ξανά μανά:
— «ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΑ-ΦΟΣ ΣΑΣ!»
— «Σ' έχουμε μια τρίχα από την… κεφαλή μας…»
Ο Αμφιτρύωνας όμως φέρθηκε πιο έξυπνα από τον πεθερό του και ξελόγιασε την κόρη του Πτερέλαου (ε ναι, είχε κι αυτός μια κόρη για τις ισορροπίες), την Κομαιθώ και, με αντάλλαγμα τον γάμο, της ζήτησε να κόψει την τρίχα του πατέρα της.
Εκείνη, τυφλή από έρωτα, το έκανε!
Έτσι η Τάφος έγινε ο τάφος και του άτριχου Πτερέλαου.
Και μετά ο Αμφιτρύωνας σκότωσε και την Κομαιθώ γιατί πρόδωσε τον πατέρα της!
Μόλις ο Δίας είδε ότι τέλειωσε η μάχη και ο Πτερέλαος έγινε λίπασμα για τις τριανταφυλλιές, τι σκαρφίστηκε ο μπαγάσας για να την πέσει στην Αλκμήνη;
Μεταμορφώθηκε σε Αμφιτρύωνα και της παρουσιάστηκε ως θριαμβευτής!
Κι εκείνη, ευχαριστημένη, ενέδωσε στην αγκαλιά του!
Μάλιστα ο Δίας είχε διατάξει τον Ήλιο να μην βγει για δυο μέρες ώστε να το πάει σερί τρεις νύχτες ατέλειωτου πάθους με την ερωμένη του!
Κάνανε ό,τι κάνανε, βγάλανε τα μάτια τους, κάποια στιγμή γυρίζει ο κανονικός Αμφιτρύωνας που κάτι ψυλλιάστηκε από την εμφάνιση της Αλκμήνης, φαντάζεστε πώς ήταν μετά από τρεις νύχτες αχαλίνωτου σεξ με τον Δία, αλλά το πέρασε στο ντούκου, σου λέει, δεν θέλω να ξέρω τίποτα, τόσο καιρό περίμενα αυτή τη στιγμή!
Εννιά μήνες αργότερα (μπορεί και δέκα ή και έντεκα) η Αλκμήνη γέννησε δύο μπόμπιρες, τον γιο του Δία, τον ήρωα της καρδιάς μας, τον έναν και μοναδικό, τον ημίθεο Ηρακλή και τον γιο του Αμφιτρύωνα, τον θνητό Ιφικλή.
Δίδυμοι και ετεροθαλή αδέρφια ταυτόχρονα!
Όμως για την γέννα θα μιλήσουμε στο επόμενο επεισόδιο, δεν ήταν όλα έτσι απλά, μείνετε συντονισμένοι, κάθε Σάββατο θα τα λέμε από εδώ!

ΥΓ.: Για την αποκατάσταση της ιστορίας και της γεωγραφίας να πούμε ότι σχετικά με το νησί Τάφο, όλα διορθώθηκαν, είναι το μεγαλύτερο από τα Πριγκηπονήσια που βρίσκονται δίπλα από την Λευκάδα και πλέον ονομάζεται Μεγανήσι.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη