Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** ΦΕΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ με διπλές προσκλήσεις που μπορείτε να διεκδικήσετε εδώ! *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Η διατριβή * Εδώ παπάς εκεί παπάς * Μη μου ξυπνάς τη λύπη * Ο Φτερωτός Κλέφτης * Η νύφη που δεν γέλασε * Θύματα * Η αύρα του έρωτα * Ο θησαυρός της Σμύρνης * Ο Αρσάμης της Περσίας * Ίχνη στα όνειρα * Τα ίχνη του αίματος ** Ποίηση: Μικρή μου κόλαση * Τέσσερις ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ποιητική απόδραση * Κατάβασις * Μέθεξις * Με φόβο και πάθος ** Άλλα: Πέντε βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής ** Διηγήματα: Ο κόσμος πίσω από τον καθρέφτη * Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα * Ελληνιστί * Τα αχνά φώτα της Μάρφα ** Παιδικά: Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια ** Νουβέλες: Τα απόρθητα κάστρα * Θα τα πω όλα στον Θεό * Club Killaz ** Άλμπουμ μουσικό: The Birds Sing As Bells

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η Σοφία Στρέζου για το "Αισθητικές αναλύσεις δημιουργών, 2ος τόμος"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Σ.: Πριν χρόνια, άρχισα να γράφω δειλά για βιβλία νέων δημιουργών ή τουλάχιστον λιγότερο γνωστών, ώστε να προβάλω το έργο τους, μέσα από το ιστολόγιό μου «Αισθητικές αναλύσεις ποιητών». Πίστευα τότε και εξακολουθώ να το πιστεύω και σήμερα πως η Ποίηση επιζεί με τον Ποιητή και ο Ποιητής επιζεί με την Ποίηση!
Επομένως, όφειλα να αναδείξω το έργο τους μέσα από ένα αισθητικό αγνάντεμα, καθώς οι έως τότε παρουσιάσεις περιορίζονταν σε έναν στείρο φιλολογικό επαρσισμό, που όχι μόνον δεν ήταν ελκυστικός για τους αναγνώστες, αντίθετα ένιωθα πως λειτουργούσε απωθητικά.
Άλλωστε, για πολλά χρόνια μελετούσα κι εξακολουθώ να μελετώ την φιλοσοφία της αισθητικής ως επιστήμη και ως γνώση που ασχολείται με τον τρόπο πρόσληψης και βίωσης της αισθητικής εμπειρίας του δημιουργού.
Έτσι, με την παρότρυνση των ίδιων των δημιουργών γεννήθηκε το πρώτο βιβλίο «Αισθητικές αναλύσεις δημιουργών», που εκδόθηκε το 2011 από την «άνεμος εκδοτική», για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά, ο «2ος Τόμος Αισθητικές αναλύσεις δημιουργών» με την συνδρομή τους πάντα, από την «άνεμος» εκδοτική.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Σ.: Το βιβλίο γράφεται ανάλογα με τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια μου και ανάλογα με το τι μου γεννά η ανάγνωση των ποιημάτων ή των μυθιστορημάτων. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος. Συνήθως, κρατώ σημειώσεις κατά την ανάγνωση και μετά μεταφέρω ολοκληρωμένες τις σκέψεις μου στον υπολογιστή. Εστιάζω την προσοχή μου σε εκείνα τα κείμενα που μου άρεσαν περισσότερο. Θεωρητικά, δεν θέλω να κάνω εκπτώσεις στα κείμενά τους, αλλά εφ’ όσον δεν μπορούν να χωρέσουν όλα σε μία ανάλυση, αναφέρομαι επιλεκτικά σε κάποια από αυτά.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Σ.: Η γραφή του εξελίχτηκε σταδιακά. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πραγματοποιήθηκε μέσα από βαθιά μελέτη στα πονήματα των δημιουργών.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Σ.: Είναι η προσωπική καταβύθιση που επιδιώκει την παρουσίαση των λέξεων του δημιουργού και την επέκτασή τους μέσα από τις δικές μου λέξεις.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Σ.: Σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται 19 δημιουργοί. Ο καθένας έχει διανύσει την δική του πορεία στον χώρο του. Εκείνο που επιθυμώ είναι να ανακαλύψω την προσωπική του ενσυναίσθηση και να την αποκαλύψω αισθητικά πια, στα μάτια των αναγνωστών. 

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Σ.: Όλους τους δημιουργούς τους αγάπησα, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Όλοι τους μου έδωσαν «το ωραίο ταξίδι», κατά πως λέει ο Καβάφης.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Σ.: Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει να κάνει με ήρωες, αλλά με δημιουργούς που αγωνίζονται ηρωικά να χτίσουν τις λέξεις τους. Γιατί, κάθε βιβλίο εμπεριέχει τον αγώνα του δημιουργού, από την σύλληψη του πονήματος έως και την έκδοσή του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Σ.: Κατά αρχήν, είναι μια συλλεκτική έκδοση που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να ανακαλύψει, ταυτόχρονα πολλούς δημιουργούς και να αναζητήσει εκείνους, που μιλούν κατευθείαν στο δικό του συναίσθημα.
Αφορά βέβαια κι ένα πιο εξειδικευμένο αναγνωστικό κοινό, που αρέσκεται σε εντρυφήσεις αναλυτικής σκέψης.
Για παράδειγμα, το πρώτο βιβλίο θεωρήθηκε ιδανικό βοήθημα σε φιλολόγους και μαθητές, σύμφωνα με τα μηνύματα και τα mails που έλαβα. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Σ.: Σαν άνθρωπος έχω κι εγώ τις αγωνίες μου. Είμαι μητέρα και ανησυχώ για το πώς θα διαχειριστούμε όλη αυτή την κρίση, που μαστίζει τις μέρες μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Φοβάστε...
Σ.Σ.: Φυσικά και φοβάμαι!
Προσπαθώ όμως, όσο μπορώ, να μην ασφυκτιώ μέσα στον φόβο, γιατί πιστεύω πως δεν είναι καλός σύμβουλος.

Αγαπάτε...
Σ.Σ.: Ναι… συνεχίζω να αγαπώ, γιατί μόνον με την αγάπη -που είναι κινητήριος δύναμις- μπορούμε να λύσουμε πολλά από αυτά που μας δυναστεύουν.

Ελπίζετε...
Σ.Σ.: Πάντα ελπίζω!
Η ελπίδα είναι το αντίδοτο στη θλίψη των ημερών που ζούμε.

Θέλετε...
Σ.Σ.: Πολλά είναι εκείνα που θέλω, κυρίως για τους άλλους, για εκείνους που αγαπώ! Να είμαστε προπάντων καλά και να υπάρχει ειρήνη και αρμονία στους ανθρώπους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Σ.: Θα ήθελα να το λατρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Κι αυτό, όχι γιατί το έγραψα εγώ, αλλά γιατί θα συναντηθούν με 19 δημιουργούς, που έχουν να πουν πολλά με τις λέξεις τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Σ.: Στην εισαγωγή του βιβλίου θα βρείτε ένα δικό μου δοκίμιο, με τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες». Επειδή όλοι -εν δυνάμει- είμαστε πνευματικοί συγγενείς με τους αναγνώστες, θεωρώ πως πρέπει να ανακαλύπτουμε τα σημεία που μας ενώνουν.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Σ.: Δεν θα μπορούσα για κανένα βιβλίο να πω πως δεν πρέπει να διαβαστεί, πόσο μάλλον για ένα δικό μου!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Σ.: Μπορείτε να το βρείτε μέσα από το site της «άνεμος» εκδοτική και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Σ.: Στο mail μου: strezsof@gmail.com,
στο facebook,
στις ιστοσελίδες μου: Ποίηση και Ποιητής και Αναγνώσεις ποιητών

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Σ.: Πολλά! Όσα και τα χρώματα των δημιουργών που αναδύονται από τις λέξεις τους.

Ποια μουσική;
Σ.Σ.: Γλυκιά και τρυφερή! Του Michael Nyman -The Sacrifice

Ποιο άρωμα;
Σ.Σ.: Γιασεμί και νυχτολούλουδο μέσα στη νύχτα!

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Σ.: Έκπληξη των πιο βαθιών συναισθημάτων!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Σ.: Θα μπορούσε ένα είναι ένα όμορφο παζλ, στις οδοιπορίες της ανακάλυψης όμορφων λέξεων.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Σ.: Πάλι θα είχα σχέση με την γραφή και την επικοινωνία.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Σ.: Διαβάζω καθημερινά και πάντα ανάλογα με την διάθεση.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Σ.: Φυσικά! Πολλοί είναι οι πνευματικοί μου δάσκαλοι, χρόνια τώρα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν, γιατί άλλα στοιχεία πήρα από την φιλοσοφία, που διαμόρφωσε τον χαραχτήρα μου και άλλα από την λογοτεχνία που διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το ποιητικό μου γίγνεσθαι. Αν ονομάτιζα κάποιους, θα αδικούσα άλλους κι αυτό δεν το θέλω γιατί από όλους πήρα τόσα πολλά, που ειλικρινά μου είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Σ.: Όπως σας προανέφερα, το βιβλίο μου δεν περιέχει ήρωες, αλλά δημιουργούς που εγώ επιλέγω να παρουσιάσω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Σ.: Χρειάζεται μια ιδιαίτερη ικανότητα στη γραφή του λόγου, συνυφασμένη με φαντασία και εμπειρία και πάνω από όλα βαθιά μελέτη όσων έχουν ειπωθεί.
Η φαντασία δεν είναι ένα ανεξάντλητο αμάλγαμα ύλης, ενδυναμώνεται όμως, με πολλά και ποικίλα αναγνώσματα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Σ.: Αν το γνωρίζαμε, θα γράφαμε όλοι μόνο πετυχημένα βιβλία. Βέβαια κι αυτό είναι υπό αμφισβήτηση για το τι θεωρούμε πετυχημένο βιβλίο.
Για μένα, επιτυχία είναι, όχι μόνον ο αριθμός των αναγνωστών, αλλά και η ποιότητα που προσδιορίζει το άγγιγμα ενός βιβλίου.
Αν κάποιος ακουμπήσει το δικό του συναίσθημα στο βιβλίο που διαβάζει, τότε θεωρείται επιτυχία!

Τι την αποτυχία;
Σ.Σ.: Κανείς -εκ προοιμίου- δεν ξεκινά τη συγγραφή ενός βιβλίου με την προϋπόθεση πως θα αποτύχει.
Προϋπάρχει η πρόκληση του δημιουργού, να ανταποκριθεί στις δικές του αναζητήσεις, πάντα με την πρόθεση να αγγίξει και να τον αγγίξουν οι αναγνώστες. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Σ.: Είμαι υπέρ του μέτρου. «Παν μέτρον άριστον», είχε πει ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος τον 60 π.Χ. αιώνα.
Βιβλιοφάγος ναι, αλλά με προϋποθέσεις.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Σ.: Η μοναδικότητα της ζωής!


Σας ευχαριστώ πολύ,
για την επανασυνάντησή μας, σε όμορφα ταξίδια λέξεων!!!
Σοφία Στρέζου
Εξώφυλλα βιβλίων της Σοφίας Στρέζου και φωτογραφίες της από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου "Αισθητικές αναλύσεις δημιουργών 2ος Τόμος".
Οπισθόφυλλο:
«Σε σελίδες 
ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται
Εκλεκτικές Συγγένειες…
που πληρούν την εσωτερική διάσταση ανθρώπων
ακολουθώντας μοναδικά ταξίδια
με μοναχικές πορείες
σε πέλαγα σκέψης.
Εκλεκτικές συγγένειες είναι οι πνευματικοί και ψυχικοί δεσμοί, που ενώνουν ανθρώπους, σε απρόβλεπτες συναντήσεις. Είναι η αδιόρατη επιλεκτικότητα «στο εκλέγειν», που συμπίπτει με μια περίεργη και ανεξήγητη έλξη».

¤

Δείτε κι αυτό:

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Μέθεξις, Καλλιόπης ΒελόνιαΟ Θεός πίσω από την ντουλάπα, Γρηγόρη ΦεϊζατίδηΘύματα, Λίας ΝικολάουThe Birds Sing As Bells, Twelve Thousand DaysΤα απόρθητα κάστρα, Παύλου ΓαβαλάΤα ίχνη του αίματος, Τειρεσία ΛυγερούΟ θησαυρός της Σμύρνης
Ποιητική απόδραση, Σοφίας ΠαπανδρέουClub Killaz, Γιάννη ΤζανήΊχνη στα όνειρα, Γιώργου ΠαναγιωτίδηΗ νύφη που δεν γέλασε, Θεοδώρας Παπαδοπούλου-ΧαμουζάΟ Αρσάμης της Περσίας, Αντώνη ΞυραφάΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΠέντε βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής
Τα αχνά φώτα της Μάρφα, Νίκος ΤσιπόκαςΟ κόσμος πίσω από τον καθρέφτη, Συλλογικό έργοΗ γοργόνα με τα όμορφα πόδια, Αιμιλίας ΠλατήΘα τα πω όλα στον Θεό, Κώστα ΓραμματικόπουλουΜε φόβο και πάθος, Θάνου ΚωστάκηΟ Φτερωτός Κλέφτης, Χριστοφίλης ΛεκκάκουΗ αύρα του έρωτα, Γιώργου Ζάννου