Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Γεωργία Κακαλοπούλου για τη "Μελωδία στη θύελλα"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Κ.: Κάποιες ιδέες δεν θέλουν έναυσμα. Σε κατακυριεύουν δίχως αιτία και αποζητούν με μανία αντίκρισμα και κατά συνέπεια μετουσίωση σε λέξεις. Αυτό το βιβλίο έτσι γεννήθηκε. Ήρθε και με αναζήτησε ξαφνικά και δίχως λόγο.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Κ.: Στο γραφείο μου, στο μπαλκόνι μου, σε κάθε γωνιά που θα μπορούσα να απομονωθώ και να ακούσω τα μυστικά του και πάντοτε στον τόπο μου, στην Πιερία, στον ανατολικό Όλυμπο. 

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Κ.: Περίπου εννιά μήνες, δίχως αυτό να σημαίνει πως έγραφα ασταμάτητα. Όταν γράφεις, υπάρχουν μέρες που οι σελίδες ξεπηδούν η μια μετά την άλλη και μέρες που αισθάνεσαι στεγνός και διψασμένος περιμένοντας την έμπνευση να σου χτυπήσει την πόρτα και να σου δώσει να πιεις και πάλι. Κάπως έτσι κύλησε και αυτό το μυθιστόρημα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Κ.: Έντονο, ανατρεπτικό, γεμάτο πάθη και μυστικά.
Για μένα προσωπικά, μια λέξη κυρίως το χαρακτηρίζει… μεθυστικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Κ.: Ο Λουγκ Μακ Νάιτ, παγκόσμιο αστέρι του τραγουδιού και του κινηματογράφου, νόθος γιος του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Στεργίου και μιας κοπέλας γεννημένης στα υψίπεδα των Χάιλαντς, αποφασίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της μητέρας του: να απαιτήσει το όνομά του από τον ψυχρό και αδιάφορο βιολογικό του πατέρα, έναν άντρα παντοδύναμο και διεφθαρμένο.
Στην πρώτη συνάντηση μαζί του γνωρίζει και την πρώην σύζυγό του, μια νεαρή γυναίκα που κουβαλά παλιά ψυχικά τραύματα από τον αδυσώπητο Στεργίου. Σε μια απρόσμενη συμμαχία,οι δυο τους θα αποφασίσουν να πολεμήσουν τον άνθρωπο που σημάδεψε τις ζωές τους, ενώ παράλληλα ένας εκρηκτικός έρωτας γεννιέται μεταξύ τους.
Επικίνδυνα μυστικά, πολιτικές ίντριγκες, διαφθορά, σκοτεινές προσωπικές ιστορίες και ένας φόνος θα υφάνουν τον καμβά της ιστορίας αυτού του σφοδρού έρωτα.Μια περιπέτεια γεμάτη αναπάντεχες εξελίξεις και ανατροπές θα ενώσει τους άγριους ανέμους των υψιπέδων της Σκοτίας με τη γλυκιά λιακάδα της Ελλάδας και την αλμύρα της θάλασσάς της.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Κ.: Τις αλλαγές στον εσωτερισμό των ηρώων. Το πάθος και τα μυστικά τους. Κυρίως αγάπησα όμως τα παιχνίδια που παίζει με τις ζωές τους η Νέμεσις.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Κ.: Το συναίσθημα... Παρόλο που δεν έχει υλική υπόσταση ως ήρωας στο βιβλίο μου, είναι το κύριο πρόσωπο σε κάθε έκφανση του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Κ.: Ζωές για να ζήσει με πάθος, με αγωνία και ένταση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Κ.: Η υγεία και η ευτυχία των ανθρώπων που αγαπώ, είναι η μεγαλύτερη αγωνία μου.

Φοβάστε...
Γ.Κ.: Το μίσος, την σκληρότητα, την ανισότητα, την αδικία, τον σκοταδισμό, το κακό- όποια μορφή κι αν έχει-, τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Αγαπάτε...
Γ.Κ.: Τη ζωή, τους ανθρώπους, την ελευθερία, τη δημιουργία, τον ουρανό, τη θάλασσα, τον Όλυμπο, την πατρίδα μου, το φως…

Ελπίζετε...
Γ.Κ.: Σε έναν καλύτερο κόσμο.

Θέλετε...
Γ.Κ.: Μια ευλογημένη ζωή.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Κ.: Όσοι αγαπούν τη δράση, το συναίσθημα, τα μυστικά, τον έρωτα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Κ.: Η λέξη ‘πρέπει’ μετράει μόνο όταν ειπωθεί από αναγνώστη προς αναγνώστη. Η αξία ενός βιβλίου μετριέται με τη λάμψη στο βλέμμα, τον ενθουσιασμό και τη γνώμη εκείνου που το έχει διαβάσει ήδη.

Γιατί δεν πρέπει;
Γ.Κ.: Πάντα υπάρχει λόγος για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο. Οπότε, το ‘δεν πρέπει’ δε στέκει λογικά. Παρόλα αυτά θα απαντήσω πως, δεν πρέπει να το διαβάσουν όσοι φοβούνται να παθιαστούν με ήρωες και καταστάσεις.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Κ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Κ.: Στο facebook, στο twitter, στο προσωπικό μου e-mail. 

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Κ.: Γκρίζο, πορφυρό, λευκό... Του ταιριάζουν πολλά χρώματα καθώς είναι πολυπρόσωπο και κρύβει πολλά μυστικά και πολλές ζωές στις σελίδες του.

Ποια μουσική;
Γ.Κ.: Alternative rock.

Ποιο άρωμα;
Γ.Κ.: Άγριο τριαντάφυλλο.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Κ.: Έρωτας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Κ.: Μελωδία και συγκεκριμένα, ροκ μπαλάντα, με άπειρες διακυμάνσεις και αλλαγές.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Κ.: Θα ήθελα ζωγράφος... 

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Κ.: Coello, Izabel Alliente και συνεχίζει με έναν μακρύ κατάλογο από ξένους και Έλληνες λογοτέχνες. Τελευταία, ερωτεύθηκα την γραφή του Dean Koontz και θέλω να διαβάσω όλα τα βιβλία του.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Κ.: Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση καθώς τα αναγνώσματα μου είναι πολλά και ποικίλα. Θέλω όμως να πιστεύω πως γράφω με έναν δικό μου τρόπο, δίχως επιρροές ή όσο γίνεται, με λιγότερες επιρροές.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Κ.: Τις περισσότερες φορές αυτοί κατευθύνουν την ιστορία. Μου ψιθυρίζουν κάθε τους σκέψη, συναίσθημα, απόφαση κι εγώ απλά τα καταγράφω. Προχωράμε χέρι χέρι στην αρχή αλλά από κάποια στιγμή και μετά, τους ακολουθώ.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Κ.: Στην αρχή όλοι ξεκινούν με οδηγό την φαντασία. Αργότερα, έρχεται και η εμπειρία. Κυρίως όμως, χρειάζεται αγάπη, δουλειά, επιμονή.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Κ.: Το άστρο του.

Τι την αποτυχία;
Γ.Κ.: Κανένα βιβλίο δεν είναι αποτυχημένο. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πιο άτυχα κάποια βιβλία, καθώς φτάνουν σε λιγότερα χέρια, δεν έχουν την πρέπουσα αντιμετώπιση-διακίνηση-διαφήμιση, δεν έχουν όση προσοχή τους αξίζει και τους χρειάζεται.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Κ.: Αν γίνει κατάχρηση τότε είναι η πιο ακίνδυνη από όλες. Ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή ένα βιβλίο και δίχως βιασύνη. Κάθε βιβλίο είναι ένας κόσμος, που αποζητά την αμέριστη προσοχή μας. Δεν πρέπει να τον παίρνουμε αψήφιστα γιατί θα χάσουμε το νόημα, τα μηνύματα, τα μυστικά, την ουσία του. Θα χάσουμε τον στόχο μας που είναι το πνευματικό κέρδος.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Κ.: Δεν τα πήγαινα, ποτέ καλά με τους τίτλους! Η αλήθεια είναι πως υποφέρω όταν είναι να δώσω έναν σε κάποιο από τα βιβλία μου. Ίσως γιατί τα βιβλία είναι η ζωή σε μικρογραφία και αυτή κατ' εμέ, δεν επιδέχεται τίτλους.
Εξώφυλλα βιβλίων της Γεωργίας Κακαλοπούλου και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Μελωδία στη θύελλα".
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη