Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Εύα Πετροπούλου Λιανού για το "Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Π.Λ.: Η έμπνευση για μένα είναι η κάθε μέρα κι ότι συμβαίνει γύρω μας.Το κάθε τι μπορεί να με επηρεάσει και να γίνει ένας ήρωας σε ένα βιβλίο μου. Είμαι ένας άνθρωπος χαρισματικός, όπως με έχουν χαρακτηρίσει φίλοι και γνωστοί. Γράφω πολλές ιστορίες ταυτόχρονα και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι χωρίζεται σε 2 ιστορίες, η πρώτη αναφέρεται στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, το όποιο με έχει αγγίξει βαθιά.
Η δεύτερη ιστορία μου μιλάει για το μαγικό μολύβι, και αναφέρομαι στη χρησιμότητα των άψυχων αντικειμένων. Άλλωστε κατά την ταπεινή μου άποψη, η ευτυχία κρύβεται μέσα μας.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Π.Λ.: Τα βιβλία μου τα γράφω με ένα καλοξυσμένο μολύβι σε τετράδια. Μου αρέσει η μυρωδιά του χαρτιού και υπάρχει μια χημεία που δημιουργείται μεταξύ του συγγραφέα και του ήρωα την ώρα της δημιουργίας. Η ιστορία ξεκινάει από ένα σημείο με το θέμα που έχει αποφασίσει ο συγγραφέας και μετά οι ήρωες αποφασίζουν. Είναι λίγο χρονοβόρα η διαδικασία μετά, που πρέπει να αντιγράψω όλο το κείμενο στον υπολογιστή, όμως πάντα έγραφα έτσι και δε σκοπεύω να το αλλάξω. Είναι για μένα ένα ιερό τελετουργικό.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Π.Λ.: Είναι ένα παραμυθοβιβλίο που γράφτηκε σε δύο μέρες σχεδόν. Είχε ετοιμαστεί πολύ καλά στο μυαλό μου. Είχα ήδη στείλει τη μια ιστορία σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, είχα δεχτεί πολύ καλές κριτικές κι έτσι αποφάσισα να το εκδόσω με μια άλλη ιστορία. Ανάλογα το θέμα και την έμπνευση μπορώ να γράψω δύο με τρεις ιστορίες την ημέρα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Π.Λ.: Ένα παραμυθοβιβλίο δροσερό, χαρούμενο που διαβάζεται ευχάριστα και περνάει τα μηνύματά του χωρίς να κουράζει ή να μπερδεύει τους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση του κ. Αποστόλη Μπάτη έχει δώσει ζωή στους μικρούς μου ήρωες κι είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσουν οι μικροί αναγνώστες.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Π.Λ.: Στο βιβλίο μου υπάρχουν δυο ιστορίες, όπως αναφέρεται και στο τίτλο μου, «ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι». Η πρώτη ιστορία είναι η ιστορία του μικρού Αργύρη, του αρέσει πολύ να χουζουρεύει, του αρέσει να κάνει ποδήλατο, όμως έχει ένα πρόβλημα στο σχολείο με τους νταήδες. Μια μέρα που αργεί στο σχολείο, η δασκάλα τον κρατάει λίγο παραπάνω, για να γράψει την τιμωρία και όλα ξεκινούν από εκεί...
Η δεύτερη ιστορία είναι η ιστορία του μαγικού μολυβιού. Ο Γιαννάκης πάει στο βιβλιοπωλείο να αγοράσει μολύβια και βιβλία κι άλλα απαραίτητα για το σχολείο με το παππού του. Όταν φτάνουν στο σπίτι κι ενώ ο μικρός Γιάννης είναι έτοιμος να κάνει την εργασία του, κάτι περίεργο συμβαίνει με το μολύβι του...
Η συνέχεια στο βιβλίο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Π.Λ.: Όλα. Οι ήρωες για μένα είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας που επρόκειτο να ακολουθήσει. Είναι όλοι ξεχωριστοί και γεμάτοι αισιοδοξία. Βρίσκουν λύσεις και πάντα δημιουργούν καταστάσεις, όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν όμορφα, ειρηνικά, γαλήνια.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Π.Λ: Γενικότερα; Θα δώσω 2 απαντήσεις.
Εάν εννοείτε στο βιβλίο, το μαγικό μολύβι γιατί έχει τη δυνατότητα να τα αλλάξει όλα. Να τα δημιουργήσει από την αρχή, με πιο πολλά χαμόγελα στα παιδιά, με πιο πολλά δέντρα, με ειρήνη κι αγάπη και παρόλο που είναι άψυχο αντικείμενο μας διδάσκει ότι όλα όσα χρειαζόμαστε είναι μέσα μας.
Ο Πίτερ Παν, είναι ο αγαπημένος μου ήρωας. Είμαι κι εγώ ένα παιδί που δε μεγάλωσε ποτέ. Είμαι κι εγώ ένα παιδί που πιστεύω στις καλές νεράιδες κι ότι όλα στη ζωή είναι απλά ή μπορούν να γίνουν. Φτάνει εμείς τα άτομα να είμαστε υπομονετικά, γεμάτα αγάπη και αισιοδοξία και να λειτουργούμε για το κοινό καλό.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Π.Λ.: Οι μεγάλοι που θα το διαβάσουν σίγουρα θα το νιώσουν πιο έντονα, μια παιδική νοσταλγία θα τους συνεπάρει, γιατί οι αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας θα ξυπνήσουν και θα βρεθούν στη θέση του μικρού μου ήρωα Αργύρη, οι πιο μικροί αναγνώστες ελπίζω να νιώσουν λιγότερο μόνοι, να καταλάβουν ότι μπορούν να αμυνθούν και φυσικά ότι μπορούν να μιλήσουν σε ένα μεγαλύτερο για όποιο πρόβλημά τους. Σίγουρα μια ευχάριστη ώρα ανάγνωσης, χαλάρωσης και παιδικής νοσταλγίας, με μηνύματα χρήσιμα για το παιδί.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Π.Λ.: Θα ήθελα ένα κόσμο πιο δίκαιο, πιο αλληλέγγυο, πιο συμπονετικό, πιο ανοιχτό στις νέες ιδέες, σε νέους ανθρώπους.

Φοβάστε...
Ε.Π.Λ.: Όχι. Έχω κάνει ειρήνη με τους «δράκους» μου και τώρα μαθαίνω να τους εκπαιδεύω. Με τα παραμυθοβιβλία μου προσπαθώ να μάθω και στα άλλα παιδιά πως να τους εκπαιδεύουν κι αυτά.

Αγαπάτε...
Ε.Π.Λ.: Πολύ και με πάθος.

Ελπίζετε...
Ε.Π.Λ.: Κάθε μέρα.

Θέλετε...
Ε.Π.Λ.: Λίγα πράγματα με αξία.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Π.Λ.: Όλα τα παιδιά.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Π.Λ: Τα πρέπει είναι μια λέξη που θέλω να μην υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι καλοί κι έξυπνοι κριτές. Έχει απλή κατανοητή γλώσσα, χωρίς να κουράζει με μηνύματα ανάμεσα στις φράσεις. Έχει μια γλαφυρότητα που ρέει στο κείμενο. Η εικονογράφηση είναι πολύ όμορφη και ευχαριστώ ακόμη μια φορά τον κ. Αποστόλη Μπάτη για τους υπέροχους ήρωες που μου έδωσε.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Π.Λ.: Αυτό το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Π.Λ: Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το παραγγείλει από τον εκδοτικό οίκο Όστρια, από εμένα την ίδια αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Π.Λ: Όποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται μπορεί να μου στείλει email evvieparra@hotmail.com, ή ακόμη και στα δυο προφίλ μου στο facebook (Eva petropoulou lianoy- writer). Αλλά και από τα μέσα Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσω με συνεργάτες σεμινάρια παραμυθιού που θα αφορούν όχι μόνο συγγραφείς και ανθρώπους που ασχολούνται με το γράψιμο αλλά και φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, δασκάλους δημοτικών σχολείων ακόμη και παιδοψυχολόγους. Ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια με το σεμινάριο παραμυθιού, πρόσφατα με μαθητές μου και φίλους μου εξέδωσα ένα ebook στην άμαζον. Φέτος ευελπίστουμε να έχουμε μια πλήρη κι άρτια κατάρτιση, ώστε ένας μαθητής που θα έρθει στα σεμινάρια να έχει μια πλήρη εικόνα της χώρας του παραμυθιού και της ονειροφαντασίας. Είναι σημαντικό στη ζωή μας να έχουμε μπόλικη φαντασία.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Π.Λ.: Το αγαπημένο μου χρώμα, το πράσινο. Το χρώμα της ελπίδας.

Ποια μουσική;
Ε.Π.Λ.: Προσωπικά ακούω γαλλική μουσική και τελευταία πολύ ποπ. Οπότε το βιβλίο μου θα ήθελα να ήταν το Shame, ένα τραγούδι από ένα γαλλικό συγκρότημα που αναφέρεται στο σχολικό εκφοβισμό. Θα του ταίριαζε απόλυτα.

Ποιο άρωμα;
Ε.Π.Λ: Ένα άρωμα καλοκαιρινό. Σίγουρα ένα άρωμα που αρέσει πολύ. Το anais anais.

Ποιο συναίσθημα;
E.Π.Λ.: Αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Π.Λ.: Ένα πλοίο. Όπως οι ιστορίες ταξιδεύουν, έτσι θα ήθελα, αν δε ήταν βιβλίο, να ήταν ένα όμορφο και γρήγορο καράβι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Π.Λ.: Συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Π.Λ.: Υπάρχουν συγγραφείς που αγαπώ και συγγραφείς που ακολουθώ. Από Έλληνες είναι ο Γιάννης Μπάρτζης, που ασχολήθηκε κι ασχολείται ακόμη με το παιδικό βιβλίο. Είχα τη τιμή να τον γνωρίσω από κοντά σε μια παρουσίασή μου, στο πρώτο μου βιβλίο το 2009. Ήταν μοναδική και πολύ συγκινητική στιγμή για μένα, γιατί ήθελα πάντα να του μοιάσω. Τον ξεχωρίζω για το ήθος του, τη μετριότητά του και το ταλέντο του. Υπάρχουν αρκετοί ξένοι που ξεχώρισα από νεαρή ηλικία: Βολταίρος, Κόντες ντε Σεγκύρ, Ταμάρο και κάποιοι Έλληνες: Ρένα Ρώσση Ζαΐρη... και φυσικά διαβάζω ανελλιπώς ποίηση που είναι η αγαπημένη μου. Είμαι οπαδός των Σεφέρη, Σικελιανού, Λειβαδίτη, Βρεττάκου κι άλλων πολλών. Για μένα το διάβασμα είναι μια συνεχής δημιουργία, γιατί παρακολουθείς αλλά και συμμετέχεις σε αυτό που διαβάζεις με τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις σου και μπορείς να προσθέσεις ακόμη και χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου ή και να θεραπεύσεις τη ψυχή σου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Π.Λ.: Όλα τα βιβλία της Κόντες ντε Σεγκύρ, μιας ρωσίδας κόμησας που αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα της, για να παντρευτεί ένα Γάλλο γαλαζοαίματο κι αφού έγινε γιαγιά είκοσι εγγονιών, για να μη τους λείπει έγραψε ένα βιβλίο για το καθένα από αυτά. Το βρίσκω πολύ γλυκό και τρυφερό. Η γραφή της είναι απλή, και κάθε σελίδα ένα μάθημα, ένα μήνυμα για τα εγγόνια της αλλά και για όλους τους μικρούς αναγνώστες. Έχουν μεταφραστεί κάποια στα ελληνικά. Τα συνιστώ.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Π.Λ.: Όταν γράφω υπάρχει μια γενική ιδέα και το θέμα με το οποίο θέλω να απασχολήσω το αναγνωστικό κοινό μου. Στην πορεία όμως υπάρχει μπόλικη φαντασία και αρκετά παραμυθικά στοιχεία και οι ήρωες μπορούν να με κατευθύνουν. Όμως τις τύχες τους και το τέλος το αποφασίζω εγώ πάντα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Π.Λ.: Φαντασία, μιλάμε για παιδικό βιβλίο. Οι αναγνώστες είναι μικρά παιδιά και για να τους κερδίσεις, πρέπει να μπεις στο κόσμο της ονειροφαντασίας τους και να τα παραμυθοταξιδέψεις.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Π.Λ.: Προσωπικά ένα καλό κείμενο που θα έχει υποστήριξη από μια καλή εικονογράφηση είναι ένα επιτυχημένο βιβλίο. Μετά εάν μιλάμε για μπεστ–σέλερ είναι καθαρά ζήτημα μάρκετινγκ, εκδότη, βιβλιοπωλείων.

Τι την αποτυχία;
Ε.Π.Λ.: Η αποτυχία είναι λέξη που γενικώς τρομάζει στο κόσμο του βιβλίου. Στην Ελλάδα είμαστε συν–γραφείς από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω γονιδίων, ίσως δε ξέρω. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι μια ιστορία χωρίς νόημα, ανούσια και με πολλές επαναλήψεις, με μονάχα μια θεαματική εικονογράφηση δεν είναι αρκετό. Πολλοί συγγραφείς ενώ καταγίνονται με το δοκίμιο, το μυθιστόρημα, την ποίηση ξαφνικά αποφασίζουν να γράψουν ένα παραμύθι. Επειδή νομίζουν ότι το αγοραστικό κοινό είναι πιο εύκολο. Δεν μπορώ να γνωρίζω, ζητάω όμως υπεύθυνα να προσέχουν όσοι ασχολούνται με το παιδί. Την σημερινή εποχή τα παιδιά βάλλονται από παντού. Υπάρχουν αλήθειες που καλό είναι μη λέγονται απροστάτευτα. Οφείλουμε να τα διδάξουμε και να τα ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν τα όνειρα τους.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Π.Λ.: Στο τόπο μας δυστυχώς δεν κάνουμε κατάχρηση του βιβλίου, αλλά άλλων προϊόντων. Θα ήμουν ευχαριστημένη εάν τα στατιστικά αναγνωστών είχαν ξεπεράσει το 50%. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να αλλάξει η γνώμη ως προς την ανάγνωση ενός βιβλίου, γιατί δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ ενός σχολικού ή εξωσχολικού βιβλίου. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και οικογένειας.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Π.Λ.: Το βιβλίο της ζωής μου γράφεται ακόμη...

Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!
Φωτογραφίες βιβλίων της Εύας Πετροπούλου Λιανού και φωτογραφίες πορτραίτα από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες δείτε το εξώφυλλο του νέου της παραμυθιού "Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι".
Δελτίο τύπου
“Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό μολύβι που του άρεσε να ζωγραφίζει και να κάνει αστείες γκριμάτσες στα πρόσωπα των παιδιών…”
Το μαγικό μολύβι της Εύας Πετροπούλου-Λιανού έκανε πάλι το θαύμα του και έρχεται να μας παρουσιάσει τα νέα της παραμύθια κάνοντας το μεγάλο να συγκινηθεί μέσα από την απλή και γεμάτη εικόνες γραφή, και το μικρό παιδί να θέλει να έχει ρόλο στην ιστορία που ακούει ή διαβάζει. Κυρίως να ρωτήσει, να μάθει, να ανακαλύψει. Η Εύα Πετροπούλου Λιανού, ακόμη πιο ώριμη στη γραφή της μεταφέρει έντεχνα τα διδάγματα μέσα από τις ιστορίες της, χωρίς να φοβάται να περιγράψει υπερβολικές εικόνες μαγικές από τον κόσμο του παραμυθιού. Διηγείται το φανταστικό κόσμο με τέτοιο τρόπο, που η αίσθηση που αφήνει στο τέλος της κάθε ιστορίας, είναι μόνο αγάπη και επιθυμία να γίνεις καλύτερος και κυρίως να σκεφτείς.
Οι δύο ιστορίες του βιβλίου είναι συγκινητικές γεμάτες αγνά και πραγματικά συναισθήματα. «Ο Σούπερ Ήρωας» παίρνει σάρκα και οστά στα μάτια του μικρού Αργύρη και χωρίς φόβο δε ντρέπεται να σκεφτεί τον εαυτό του στη θέση του, παρόλο που οι συμμαθητές του τον χλευάζουν. Μια ιστορία που περιγράφει τον σχολικό εκφοβισμό και τα λάθος πρότυπα-απόψεις για το παιχνίδι. Δεν είναι διόλου κακό να ταυτίζεσαι με έναν σούπερ ήρωα, και μάλιστα όταν αυτός προσφέρει τη βοήθειά του σε όποιον τη χρειάζεται! Μαθαίνεις να σκέφτεσαι τον συμμαθητή, συνάνθρωπο και φίλο: «Θα προσπαθήσω να ξυπνάω πιο νωρίς, και δε θα διαβάζω μέχρι αργά τις περιπέτειες του Σούπερ Ήρωα, αλλά είναι τόσο συναρπαστικά όλα αυτά τα πράγματα που κάνει που δεν μπορώ να κοιμηθώ μετά... Θα ήθελα τόσο πολύ να του μοιάσω. Με φαντάζομαι με τα σούπερ πέδιλα όταν τα φορώ και σκέφτομαι το μέρος που θέλω να πάω, ευθύς βρίσκομαι εκεί και μετά ακούω κάποιον να φωνάζει βοήθεια και...»!
«Η χώρα του μαγικού μολυβιού», (η δεύτερη ιστορία μέσα στο βιβλίο), θα μπορούσε να είναι η χώρα της συγγραφέως μιας και πολύ όμορφα μας προτρέπει να σκεφτούμε λίγο τους εαυτούς μας και πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι: «Το μαγικό μολύβι έδινε σχήμα και μέγεθος, όπως αυτό θεωρούσε την ευτυχία. Έτσι, οι πόλεις ήταν γεμάτες δέντρα και λουλούδια, τα παιδιά μπορούσαν να παίζουν από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Όλα ήταν όμορφα κι έμοιαζαν απλά στη χώρα του Μαγικού Μολυβιού. Καμία γόμα δεν υπήρχε, τα όνειρα έπαιρναν αμέσως σάρκα και οστά, όλοι ήταν ίσοι και ασφαλείς. Ήταν ευτυχισμένοι, με το χαμόγελο στα χείλη και ένα ζωντανό βλέμμα στα μάτια»!
Σειρά : ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Εικονογράφηση: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΤΗΣ
Εκδόσεις: Όστρια

Πληροφορίες και εγγραφές στα σεμινάρια παραμυθιού:
Έυα Πετροπούλου Λιανού, evvieparra@hotmail.com, κινητό 6972694082. Ή εκδόσεις Όστρια, Τζωρτζ 20, Εξάρχεια. Τηλ.: 211 2136882, ostriavivlio@gmail.com.

¤

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη