Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το ξενύχτι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Νεοϋορκέζου συγγραφέα Wallace Shawn σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη.
Στο δελτίο τύπου...
Ο Wallace Shawn είναι γνωστός ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Manhattan» του Woody Allen. Έχει παίξει σε πάμπολλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει γράψει το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «My dinner with Andre», σε σκηνοθεσία του Louis Malle.
Τα έργα του Wallace Shawn, που ήταν αποκλεισμένα -εξαιτίας του περιεχομένου τους- για πολλά χρόνια από τις Αμερικάνικες θεατρικές σκηνές, κατατάσσονται στο θέατρο του παραλόγου και περιγράφουν συνήθως συναισθηματικές και σεξουαλικές συγκρούσεις.
Ο Wallace Shawn χρησιμοποιεί το λόγο με τρόπο λυρικό και ταυτόχρονα βίαιο και τα έργα του όπως δηλώνει ο ίδιος «εκφράζουν την εσωτερική ζωή του ως μαινόμενο κτήνος».
Είναι ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του Royal Court που έχει ανεβάσει τα περισσότερα έργα του και ειδικά το «Ξενύχτι» δύο φορές. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο, το 1977, το Τμήμα Ηθών εισέβαλε στο θέατρο και παρέπεμψε όλη την παραγωγή στο Αγγλικό Κοινοβούλιο με την κατηγορία της πορνογραφίας.
Το έργο ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 1975, κέρδισε το βραβείο Obie που δίνεται στην καλύτερη Off- Broadway παράσταση της χρονιάς.
Στην παράσταση...
Τίποτα δεν έχει χαθεί από το πνεύμα του συγγραφέα. Ήρωες που συγκρούονται συναισθηματικά, προσωπικά και σεξουαλικά, ήρωες που βιώνουν το παράλογο ως λογικό, τυπικό, συνηθισμένο και φυσιολογικό, και το λογικό ως παράλογο, μεγαλειώδες, πρωτότυπο και μοναδικό σε αντίστοιχες καταστάσεις. Ένα θέατρο του παραλόγου που δεν είναι ακριβώς παράλογο καθώς "φωνάζει" τη βία -λεκτική, σωματική, συναισθηματική- που φυλάει ο άνθρωπος μέσα του και την αλήθεια του. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέπει στους χαρακτήρες του τα πάντα αλλά κυρίως επιθυμεί να τους ξεγυμνώσει -ψυχικά και σωματικά- με σκοπό να τους απελευθερώσει αλλά και να τους ξεμπροστιάσει.
Η υπόθεση...
Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 70 όπου τρεις γυναίκες και δύο άντρες συναντιούνται σε ένα πάρτι. Όπως σε κάθε πάρτι που σέβεται τον εαυτό του -το θεωρούν δεδομένο- μπορούν να παρεκτραπούν, να αφεθούν, να φτιαχτούν και να πιουν μέχρι τελικής πτώσης. Και ανάμεσα στο μουσικό ξεφάντωμα και στους χορούς εξομολογούνται τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες τους... και όσο η ώρα προχωρά και οι αναστολές απομακρύνονται, εκείνοι λύνονται και οι φαντασιώσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Μέσα από το ξενύχτι τους ξεπηδούν νευρώσεις, εξάρσεις, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και διαθέσεις, σαρκασμός και επιθυμίες... ό,τι κρατούν μέσα τους είναι παρών στο πάρτι τους. Ισοπέδωση και σουρεαλισμός. Απογύμνωση και απελευθέρωση.
Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση: Ξένια Καπλάνη
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα ΚαλπαζίδουΝικολέτα Δημοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ευγενία Κοβότσου

Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Νίκη Λειβαδάρη, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Τανταλάκης, Άρης Τσαμπαλίκας

Ημερομηνίες παραστάσεων: 24, 25, 31 Οκτωβρίου & 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 30 Νοεμβρίου & 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2014 στις 21:00
Διάρκεια: 55 λεπτά
Κρατήσεις: 2107512625
BETON7 | Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855 | (στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη