Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Άννα Μητσοπούλου για το "Φώτισες τη ζωή μου"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Μ.: Ήμουν 23 ετών όταν βίωσα την απώλεια. Από τότε όλα άλλαξαν. Ένα όνειρο ζωής μου γκρεμίστηκε. Έφτασα τόσο κοντά στην ευτυχία αλλά δεν ήταν γραφτό να γίνει τότε… Όμως η μοίρα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησα δυο παιδιά! Αναθάρρησα. Κατάφερα αυτό που ήθελα πάντα για να είμαι ευτυχισμένη. Έγινα μητέρα! Μετά από κάποια χρόνια σκέφτηκα. Αν δεν μπορούσα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου θα το πάλευα; Ίσως και να κατέληγα στη λύση της παρένθετης μητρότητας. Ίσως πάλι να μην το τολμούσα… Έτσι γεννήθηκε το «Φώτισες τη ζωή μου».

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Μ.: Στην οθόνη του υπολογιστή μου γράφοντας, σβήνοντας και ξανά πάλι από την αρχή…

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Μ.: Επειδή οι σκέψεις και τα συναισθήματα ξετυλίγονταν μπροστά μου, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες και εικόνες που ήθελα να ξεχάσω, ωστόσο όμως ανυπομονούσα να μοιραστώ τις σκέψεις μου με άτομα που πιθανώς να βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις, το βιβλίο το τελείωσα σε 4-5 μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Μ.: Λυτρωτικό, μια κατάθεση ψυχής.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Μ.: Τρεις γυναίκες διεκδικούν ένα παιδί. Είναι μάνα αυτή που γεννάει ένα παιδί ή αυτή που βρίσκεται δίπλα του στα χτυποκάρδια του, πονάει όταν πονά και γελάει όταν γελά. Τελικά πόσο ισχυροί μπορεί να είναι οι δεσμοί αίματος που ενώνουν τους ανθρώπους; Πόσο θάρρος και μεγαλείο ψυχής χρειάζεται κάποια γυναίκα για να κυοφορήσει το παιδί μιας άλλης; Είναι η κοινωνία μας ώριμη να το δεχτεί; Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που υπαγορεύουν σε μια γυναίκα να θέλει πάση θυσία ένα παιδί και πόσο εγωιστικό μπορεί να είναι αυτό; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου για να μας αποδείξουν ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι… Άνθρωποι αλτρουιστές!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Μ.: Τις δυο μικρούλες. Ειρήνη και Νεφέλη!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Μ.: Η Ειρήνη και η Νεφέλη γιατί τα παιδιά είναι το ευαίσθητο σημείο μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Μ.: Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες. Είναι η γυναίκα που παλεύει να αποκτήσει ένα παιδί, ο πιστός σύζυγος, η πολύτιμη φίλη, ο ερωτευμένος νεαρός. Επίσης μέσα από τις σκέψεις και τις ανησυχίες της ηρωίδας, ο αναγνώστης ενημερώνεται πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, και πως αναπτύσσεται το έμβρυο από τη στιγμή της σύλληψης. Το βιβλίο προβληματίζει έντονα τον αναγνώστη και του υπενθυμίζει ότι η ευτυχία βρίσκεται δίπλα μας, στα απλά καθημερινά πράγματα. Στο τέλος στέφεται νικήτρια η ελπίδα για την ίδια τη ζωή και αυτό είναι το πιο σημαντικό τελικά!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Μ.: Το μέλλον των ανθρώπων που αγαπώ!

Φοβάστε...
Α.Μ.: Τον χαμό αγαπημένων μου προσώπων.

Αγαπάτε...
Α.Μ.: Τον άνθρωπο.

Ελπίζετε...
Α.Μ.: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Θέλετε...
Α.Μ.: Θέλω τα παιδιά μου να νιώσουν στη ζωή τους την απόλυτη ευτυχία!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Μ.: Όλοι όσοι αγαπούν τη ζωή και πιστεύουν ότι η γυναίκα είναι το ευλογημένο φύλο επειδή είναι αυτή που δίνει τη ζωή μέσα από τη ζωή της. Ναι λοιπόν η Ζωή είναι Γυναίκα!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Μ.: Για να νιώσετε την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Μ.: Ίσως κάποιες γυναίκες που βίωσαν πρόσφατα μια εξωσωματική γονιμοποίηση να μην είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή να το διαβάσουν. Ίσως δεν είμαι απόλυτα σίγουρη.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Μ.:  Θα υπάρξει επανέκδοση κάποια στιγμή. Περιορισμένα αντίτυπα μπορώ να διαθέσω προσωπικά.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Μ.: Στο fb και στο email annamits@hotmail.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Μ.: Το ροζ.

Ποια μουσική;
Α.Μ.: Δεν έχω σκεφτεί κάποιο συγκεκριμένο αλλά σίγουρα όλα όσα τραγουδούν για τις απλές καθημερινές στιγμές μας! Μια αγκαλιά ένα φιλί από αυτούς που αγαπάμε!

Ποιο άρωμα;
Α.Μ.: Άρωμα μαμάς! Μια μαμαδένια μυρωδιά, πολύ γνωστή σε όλους μας.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Μ.: Η αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Μ.: Σοκολάτα η αγαπημένη των παιδιών.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Μ.: Αν δεν ήμουν συγγραφέας... Δεν νομίζω ότι είμαι με την έννοια που έχουν στο μυαλό τους κάποιοι. Γράφω μόνο όταν έχω κάτι να πω μέσα από τα βιβλία μου. Θα ήμουν ευτυχισμένη αν είχα το ρόλο μόνο της μαμάς, λίγο δύσκολο βέβαια στην εποχή που ζούμε, αλλά πιστεύω ότι αν γύριζα το χρόνο πίσω θα σπούδαζα Ψυχολογία.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Α.Μ.: Διαβάζω πολλούς, Έλληνες και Ξένους. Έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου κάποιοι, αλλά δεν θα αναφέρω ονόματα γιατί φοβάμαι ότι θα αδικήσω κάποιους. Μεγάλωσα διαβάζοντας Λουντέμη και Πηνελόπη Δέλτα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Μ.: Ο τρόπος που γράφω είναι προσωπικός. Βέβαια είναι απόρροια δουλειάς που έγινε κατά την παιδική ηλικία από τους γονείς μου και τους δασκάλους μου στο δημοτικό. Τα εξωσχολικά βιβλία με βοήθησαν πολύ. Το βιβλίο που με έκανε να αναθεωρήσω κάποια πράγματα στη ζωή μου είναι το «Πες μου αν με θυμάσαι» της Σόφης Θεωδορίδου. Συγκλονιστικό βιβλίο!

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Μ.: Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Μπορεί να συμβούν και τα δυο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Μ.: Η συνταγή της επιτυχίας βρίσκεται στα δυο. Η φαντασία πρέπει να υπάρχει. Η εμπειρία είναι κάτι που το αποκτάς σιγά σιγά αν βέβαια υπάρχει σωστή υποδομή.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Μ.: Όταν μπήκα σε αυτό τον χώρο κατάλαβα ότι για να πετύχει ένα βιβλίο πρέπει να βρίσκεται υπό την σκέπη ενός εκδοτικού οίκου που σέβεται τους συγγραφείς του και προσπαθεί για το καλύτερο. Οι αναγνώστες είναι οι τελικοί κριτές και κατά πόσο θα μπορέσει ο συγγραφέας να αγγίξει την ψυχή τους.

Τι την αποτυχία;
Α.Μ.: Η αποτυχία έρχεται όταν αυτό που παρουσιάζεις είναι ψεύτικο. Όταν απουσιάζουν τα συναισθήματα, όταν ο λόγος είναι ρηχός, όταν…. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα. Μην υποτιμούμε τον αναγνώστη αντιλαμβάνεται το ψεύτικο, την επανάληψη, την μίμηση.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Μ.: Όταν κάτι μας γίνεται εμμονή οτιδήποτε και αν είναι αυτό, τότε πρέπει να προσέχουμε. Όμως αν κάποιος αγαπάει το βιβλίο και διαβάζει πολύ σίγουρα θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, Θα ανοίξει τον τρόπο σκέψης του, θα δει κάποια πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, θα ταξιδέψει…

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Μ.: Αγάπησα και αγαπήθηκα με όλες τις μορφές!
Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Άννας Μητσοπούλου "Φώτισες τη ζωή μου" και φωτογραφία της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη