Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Είχαμε πρεμιέρα απόψε

Και έφτασε η ώρα να ανοίξει η αυλαία. Να ανάψουν τα φώτα, να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, να ξεκινήσει το ταξίδι...
Και ευτυχήσαμε να μας τιμήσει ένα υπέροχο κοινό το οποίο, μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις συγκινώντας μας και δίνοντάς μας θετική αύρα και κουράγιο για το δρόμο που έχουμε μπροστά.
Υπόκλιση.
Και έτσι, μετά από 4 μήνες, με πολλή δουλειά, φτάσαμε στην σημερινή μέρα. ΠΡΕΜΙΕΡΑ σήμερα στο θέατρο Φούρνος με ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ. Καρδιοχτύπι, ευθύνη αλλά και αγάπη γι' αυτή τη δουλειά... Στη φωτογραφία οι υπέροχοι ταλαντούχοι συνεργάτες μου, με τον φίλο και σκηνοθέτη μας Μενέλαο Τζαβέλα, τη Τζένη Κουκίδου, τον Κωνσταντίνο Σερεπίσιο, τον ενδυματολόγο μας Μάκη Καρρά και όλους τους άλλους φίλους και συνεργάτες... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!
Νέλλη Γκίνη

Είχαμε πρεμιέρα απόψε!!!
Δε γνώριζα την ιστορία του Ερωτόκριτου & της Αρετούσας, αλλά ζωντάνεψε μπροστά μου με τις καλύτερες των εντυπώσεων (ευκαιρία τώρα να διαβάσω και το βιβλίο)!!! Γνώριζα στοιχεία της παράστασης από τα γεννοφάσκια της, καθώς η φίλη μου Τζένη Κουκίδου είχε αναλάβει το δύσκολο ρόλο της προσαρμογής του πρωτότυπου κειμένου στο θέατρο κι έτσι, μάθαινα για την πρόοδο του εγχειρήματος... Οι ηθοποιοί μιλάνε στην τοπική διάλεκτο, ωσάν να ακούγατε μαντινάδες!!! Ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας προτίμησε να δώσει στο κοινό το αισθαντικό στοιχείο της ιστορίας με αφηγητή τον "ίδιο" τον Κορνάρο, και πιστεύω ότι δικαιώθηκε... Προσωπικά, δεν περίμενα να μείνω τόσο ευχαριστημένη!!! Παρακολούθησα μια παράσταση ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!! Εκστασιάστηκα με την ατμόσφαιρα του 17ου αιώνα και με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ταλέντο των συντελεστών (τραγούδι, υποκριτική, μουσική, κοστούμια), που στο τέλος, χειροκροτούσα με πάθος για πολλή ώρα!!!!!!!!! Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!! Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!!!!!!! Εμένα μίλησε στην καρδιά μου!!!!
Λιάνα Τζιμογιάννη
Έχουν περάσει πέντε μέρες από τη στιγμή που είδα το έργο Ερωτόκριτος στο θέατρο Φούρνος, αλλά ακόμα η σκέψη μου χορεύει με τους ρυθμούς του γνωστού τραγουδιού της Αρετούσας και τα μάτια μου βουρκώνουν από την δυνατή εμπειρία που έζησα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι πώς είναι δυνατόν να συγκινηθείς τόσο πολύ από μια ιστορία που λίγο πολύ ξέρεις και είναι γνωστή. Όλο το κλίμα της παράστασης σε καλεί να γίνεις ένα με τους ηθοποιούς και πάσχεις κι εσύ πραγματικά με τα προβλήματά τους. Νικητής και τροπαιοφόρος ο μεγάλος, ο δυνατός έρωτας με όλα τα τερτίπια του που τον κάνουν διαχρονικό! Η έμμετρη ποίηση στην Κρητική διάλεκτο και η ζωντανή μουσική υπόκρουση και τα τραγούδια που ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου κάνουν όλο το εγχείρημα παραμυθένιο. Αξίζει να απολαύσετε κι εσείς αυτή την εμπειρία.
Κάκια Ξύδη, συγγραφέας

Μια μοναδική παράσταση, με πολύ ωραία σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία κειμένου. Και φυσικά με μια μοναδική και ανεπανάληπτη Νέλλη Γκίνη, που δίνει μια άλλη διάσταση στο ρόλο της παραμάνας! Λόγος, κίνηση, ερμηνεία διαπεραστική μέχρι το κόκκαλο! Συγχαρητήρια σε όλους!!!
Κωνσταντίνος Ρόδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας

Είδα την παράσταση χθες. Μοναδική εμπειρία. Οι ηθοποιοί υπέροχοι, η σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα πρωτότυπη, η ιστορία σε μια ιδιαίτερα καλή απόδοση από την Τζένη Κουκίδου και την Σίσσυ Καπετάνου. Όσο για το κείμενο που ήταν το αυθεντικό κείμενο του Κορνάρου, ήταν ένα χάδι στα αυτιά. Λυρισμός, μαγεία... Τζένη και Μενέλαε, σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε τη δυνατότητα να παρακολουθήσω μια τέτοια παράσταση. Μα πάνω απ' όλα ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!
Βάσω Σωτηρίου, Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία
Εκπληκτική παράσταση!!!!!!!
Λειβάδης Νίκος

Άλλο ένα μικρό (θεατρικό) θαύμα, σ' ένα μικρό θέατρο! Είμαι λάτρης των μικρών θεάτρων. Φέτος είδα καταπληκτικές παραστάσεις σ' αυτά τα θέατρα με λίγες θέσεις, αλλά με πολύ μεράκι, αγάπη, πολλά όνειρα, υψηλούς στόχους και πάνω απ΄όλα με «ψυχή». Μια τέτοια παράσταση είναι και ο «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου σε θεατρική προσαρμογή της Σίσσυς Καπετάνου και της Τζένης Κουκίδου και σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα.
Δύσκολο έργο για να χωρέσει σε έναν τέτοιο χώρο. Έχω δει τον Ερωτόκριτο σε μεγάλα θέατρα, με πολλούς ηθοποιούς, με μεγάλες ορχήστρες, πολλούς τραγουδιστές και χορωδίες. Πολύ καλές και εκείνες οι παραστάσεις. Αλλά εδώ στον «Φούρνο», ένιωσα καλύτερα τον λόγο του Κορνάρου, συγκινήθηκα περισσότερο με την ερμηνεία των ηθοποιών. Τους ένιωσα πιο κοντά μου ! Ήταν σα να απευθύνονταν σε μένα, οι τρείς υπέροχοι μουσικοί, σα να έπαιζαν μόνο για μένα. Το ίδιο ένιωθαν και όλοι οι θεατές, αφού στο τέλος ενώσαμε τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο» μας για να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές. 
Τον Ερωτόκριτο, Σταύρο Μαρκάλα, με την υπέροχη φωνή, τα αδρά και σκληρά χαρακτηριστικά, αλλά με τόση ευαισθησία στο παίξιμο του! Την Αρετούσα, Σίσσυ Καπετάνου. Αέρινη και τραγική συγχρόνως. Εξαιρετική στο τραγούδι, όχι μόνο σαν φωνή , αλλά και σαν συναίσθημα. Η έκπληξη για μένα ήταν ο Κωνσταντίνος Τσιομίδης στον ρόλο του Κορνάρου που ένωνε τις εικόνες με μια υπέροχη εκφορά του λόγου -τόσο δύσκολου λόγου- ώστε να γίνει κατανοητός από όλους. Γενικά ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ηθοποιούς, τον Κώστα Τραφαλή και τον Κωνσταντίνο Τζέμο, γιατί ξέρω πόσο αφάνταστα δύσκολος είναι ο έμμετρος λόγος.
Η Νέλλη Γκίνη είναι μια θεατρίνα με όλη τη σημασία της λέξης. Έχει υπηρετήσει όλα τα είδη θεάτρου και τα τελευταία χρόνια, μας χαρίζει αυτή την πείρα της, ερμηνεύοντας όλο και πιο δύσκολους ρόλους. Η παραμάνα της ήταν συγκλονιστική. Με την γεμάτη λυγμούς φωνή της ζούσε το δράμα της Αρετούσας και το μετέδιδε και σ' εμάς. Τρυφερή, αλλά και σκληρή όποτε το απαιτούσε ο ρόλος. Τον « έψαξε» τον ρόλο, τον μελέτησε και μας χάρισε «στιγμές» υψίστης ερμηνείας. Την ευχαριστούμε! 
Ο Μενέλαος Τζαβέλλας είναι ένας νέος σκηνοθέτης του θεάτρου, παθιασμένος όπως φαίνεται με αυτό που καταπιάνεται και που αγαπάει τόσο πολύ. Δεν διάλεξε ένα εύκολο έργο, αλλά αντίθετα ένα έργο πολύ δύσκολο και πολύ απαιτητικό. Και τα κατάφερε! Κατάφερε να μας καθηλώσει για δύο ώρες, όχι με σκηνοθετικά τερτίπια, αλλά κράτησε μια αυστηρή, δωρική γραμμή, έτσι όπως άρμοζε στον συγγραφέα. Μπράβο του! 
Περιμένουμε το επόμενο...
Πάνος Κατέρης, ηθοποιός
H παράσταση ήταν καταπληκτική και περισσότερο από όλα το χειμαρρώδες κείμενο, η εντυπωσιακή μνήμη των ηθοποιών που τα έλεγαν απνευστί, χωρίς βοήθεια υποβολέα, η ερμηνεία τους, τα τραγούδια τέλεια ενσωματωμένα στη ροή, η μουσική υπόκρουση, χίλια μπράβο σε όλους τους συντελεστές.
Ελένη Βαηνά, συγγραφέας

Ο Ερωτόκριτος ζωντάνεψε στην παράσταση αυτή κυριολεκτικά μετά από πολλά χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθείς έμμετρο κείμενο και να το ευχαριστιέσαι, σε αυτό βέβαια συνετέλεσε η προσαρμογή του κειμένου που ήταν μεστό και δε σε έκανε να βαρεθείς. Να σε καθηλώνουν οι ηθοποιοί με την ερμηνεία τους, η Νέλη Γκίνη με ξάφνιασε ευχάριστα με το εσωτερικό της παίξιμο. Οι μουσικοί ήταν κι αυτοί καταλυτικοί για την παράσταση. Η σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα με την σωστή καθοδήγηση των ηθοποιών, με την ατμόσφαιρα που δημιούργησε και με τα ευρήματα που χρησιμοποίησε, μας μετέφερε στην εποχή του έργου, αλλά μας προκάλεσε και συναισθήματα που είναι πολύ σημαντικό. Τα σκηνικά και ιδιαίτερα τα κοστούμια ήταν εντυπωσιακά. Απλά μεν αλλά της εποχής. Εδώ θα πρέπει να πάρουν μαθήματα κάποιοι άλλοι που έχουν καταργήσει τα κοστούμια στο θέατρο από τα έργα εποχής. Η παράσταση ήταν ένα παραμύθι που στην εποχή μας το έχουμε όλοι ανάγκη. Πέρασα υπέροχα!!!
Λένα Τερκεσίδου, συγγραφέας
Εκπληκτική παράσταση που αξίζει πραγματικά κάποιος να δει. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που δούλεψαν άψογα για να ανέβει ένα δύσκολο έργο. Η ερμηνεία των ηθοποιών κάτω από την καθοδήγηση ενός πραγματικού λάτρη του ελληνικού θεάτρου -του σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα- εναποθέτει τη λυρική ποίηση του Βιτσέντζου Κορνάρου μέχρι τα κατάβαθα της ψυχής του θεατή. Ένα απλό εύγε δεν εκφράζει το μέγεθος της προσπάθειας και της απόδοσης των ανθρώπων που δούλεψαν !!!
Κατερίνα Βαλαριστού

Μόλις επιστρέψαμε από την παράσταση "Ερωτόκριτος"...
Μάλλον ο σκληρός ρόκερ έγινε πολύ ευαίσθητος τελευταία... ίσως φταίει ότι είμαι Κρητικός...
Πρώτη φορά που συγκινήθηκα τόσο πολύ σε παράσταση... με το ζόρι κρατήθηκα...! 
Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα! Δεν έχει να ζηλέψει καθόλου ούτε τις παραστάσεις που έχω δει στο Hollywood!! 
Συγχαρητήρια πολλά στον σκηνοθέτη της παράστασης Μενελαο Τζαβελλα, στην Τζένη Κουκίδου που έκανε την θεατρική μεταφορά και φυσικά τους υπέροχους ηθοποιούς και μουσικούς που συμμετείχαν στη παράσταση.
ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ!!!
Γιάννης Σαρχιανάκης, μουσικός, τραγουδοποιός

Μπράβο στους ηθοποιούς και τους συντελεστές για το υπέροχο αποτέλεσμα της παράστασης. Παιδιά μου αναδείξατε τα κοστούμια στο 100%. Σας ευχαριστώ για την υπέροχη συνεργασία...
Μάκης Καρράς, σχεδιαστής κοστουμιών
Ένα μεγάλο μπράβο στον σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα για το έργο Ερωτόκριτος! Ακόμα μια φορά ο Μενέλαος μας έδειξε την γνώση του και το πάθος που έχει για το θέατρο!
Συγχαρητήρια στους ηθοποιούς, τον Κωνσταντίνο Σερεπίσιο και τον ενδυματολόγο Μάκη Καρρά. Επίσης στον χορογράφο Κωνσταντίνο Μενούνο για την εξαίρετη δουλειά του στην κινησηλογία των ηθοποιών.
Athensgo.gr

Πόσες φορές αλήθεια, παρακολουθώντας μια παράσταση, νοιώθουμε να γεμίζει η ψυχή μας συναισθήματα; Πόσες φορές ο πόνος, το πάθος, η αγωνία, ο ίδιος ο έρωτας, γίνονται πιστοί σύντροφοι σε μια ιστορία, που όσες φορές κι αν τη διαβάσαμε, όσες κι αν την παρακολουθήσαμε, μοιάζει σαν να είναι η πρώτη και μοναδική φορά; Όλα τα παραπάνω σκεφτόμουν την Πέμπτη το βράδυ, κατηφορίζοντας την οδό Μαυρομιχάλη, πλημμυρισμένη από τη μελωδία εκείνη, που φωλιάζει στην καρδιά από τη μια με γλύκα και νοσταλγία, κι απ'την άλλη με ένταση και δυναμισμό, ταξιδεύοντας τη σκέψη, ανακουφίζοντας γαλήνια όλες τις αισθήσεις!!! Ναι!!! Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ που την περασμένη Πέμπτη έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Φούρνος, δεν είναι απλά ένα θέαμα που θα σας συγκλονίσει, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα ακουμπήσει κατευθείαν στα άδυτα του εσωτερικού σας κόσμου!!!! Ερμηνείες που στέκουν αγέρωχα στο ύψος ενός θρυλικού έργου, παρασύροντας τον θεατή στην κορύφωση, που στέκεται εκεί, βουβός να συμπάσχει με το δράμα, να ανακουφίζεται από την αγαλλίαση... Σκηνοθεσία που ξεπερνά τη διαφορά των αιώνων, γεφυρώνοντας το χάσμα των εποχών, καταφέρνοντας την απόλυτη συνύπαρξη... Ζωντανή μουσική που ριγά την ψυχή, σε μια κοινή και αξιοθαύμαστη πορεία με την αφήγηση του έργου, αλλά και των κορυφαίων στιγμών του. Κι όμως... Δεν σταματάμε εκεί... Είναι ο έμμετρος λόγος, που ξαφνικά γίνεται τόσο οικείος, τόσο δικός μας... Η κινησιολογία, που ακουμπά τρυφερά και διακριτικά πάνω στον κάθε ρόλο ξεχωριστά... Η θεατρική διασκευή, που αναδεικνύει με αξιοθαύμαστη τέχνη και τεχνική ένα τόσο σπουδαίο κείμενο πάνω στη σκηνή!!!! Κι εγώ, που τρεις μέρες τώρα, αντικρίζω ακόμα το υγρό βλέμμα της Αρετούσας αναμένοντας τον καλό της, κι ακούω τον Ερωτόκριτο να μαρτυρά τα αιώνια λόγια της αγάπης, δεν μένει παρά να ευχηθώ Πάντα με τέτοιες δράσεις να γεμίζουν οι στιγμές μας, πάντα με τέτοιες παραστάσεις να βρίσκουν καταφύγιο να ξαποσταίνουν οι ανησυχίες μας!!! Πάντα Με Τόσο Μεγάλες Επιτυχίες να βαδίζετε όλοι, χαρίζοντας μας αλησμόνητες στιγμές στο χώρο της Θεατρικής Τέχνης!!!!
Βασιλική Λεβεντάκη, συγγραφέας
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΑΨΟΓΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ!
Φλώρα Ματτέ

Όλοι οι συνάδελφοι που παρακολουθήσαμε αυτήν την παράσταση έχουμε να πούμε Ένα μεγάλο μπράβο στον σκηνοθέτη ΜΕΝΕΛΑΟ ΤΖΑΒΕΛΛΑ και την ονειρική μεταφορά ενός από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168,Εξάρχεια) με μια συγκλονιστικη Κα ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ που διδάσκει ερμηνεία, ήθος επί σκηνής και τί σημαίνει θέατρο!!!! Εξαίσια τα νέα παιδια (Σίσσυ Καπετάνου απλά αποκάλυψη ως Αρετούσα, μεγάλο ταλέντο, και ο Σταύρος Μαρκάλας ως Ερωτόκριτος απλά αριστουργηματικός!!!!) με μια σκηνοθετική πνοή και ματιά από τον Μενέλαο που σου σκίζει την ψυχή. ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ! Τρέξτε αμέσως!
Γιώργος Βούλγαρης, ηθοποιός

EΞΑΙΡΕΤΙΚΗ! ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΑΣ!
Δημήτρης Ταλαγκάνης

Χθες το απόγευμα είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε μαζί με τον Κωνσταντίνο Ρόδη την παράσταση ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ σε προσαρμογή και απόδοση Τζένης Κουκίδου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα.
Η Τζένη Κουκίδου έκανε μία εξαιρετική δουλειά στο κείμενο, σεβόμενη απόλυτα το λόγο και τη γραφή του Βιντσέντζου Κορνάρου, ενώ η σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα ήταν ακριβής και ισορροπημένη ανάμεσα στο νεωτεριστικό και το κλασικό. Όλες και όλοι οι συντελεστές αξίζουν συγχαρητηρίων για τη δουλειά τους και ειδικά οι ηθοποιοί, καθώς η εκφορά του Κορνάριου λόγου είναι από μόνη της άθλος. Η Νέλλη Γκίνη στο ρόλο της παραμάνας απέδειξε περίτρανα για μια ακόμη φορά την ερμηνευτική της δεινότητα, αλλά και την αφοσίωση και αγάπη της στο θέατρο, όποιο είδος και εάν υπηρετεί. Ο λόγος της ήταν στιβαρός χωρίς υπερβολές και η εκφορά-άρθρωσή της ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσε ο ρόλος και το κείμενο.
Μπράβο σε όλους, συστήνουμε την παράσταση ανεπιφύλακτα!!!
Ιωάννης Κυφωνίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης
Καλοδουλεμένη παράσταση. Δύσκολο το έργο των ηθοποιών να ερμηνεύσουν τα πάθη του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας στο Κρητικό γλωσσικό ιδίωμα του Κορνάρου... Ωραία και λιτή η σκηνοθεσία. Εξίσου δύσκολος και απαιτητικός ο ρόλος του αφηγητή. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος. Άψογη εκφορά του λόγου, με μια φωνή που σαγηνεύει και με σκηνική παρουσία που μαγνητίζει. Μπράβο αγάπη μου... Είμαι υπερήφανη για σένα Κωνσταντίνε Τσιομίδη!!
Αυγή Κούτουλα


Φιλαράκια, απόψε είδα στο θέατρο Φούρνος τον Ερωτόκριτο, το ποιοτικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας... Ειλικρινά μαγεύτηκα γιατί το έργο παρουσιάστηκε όπως ακριβώς θα ήθελε ο ποιητής, με όλο το μεγαλείο της υποκριτικής τέχνης. Οι ηθοποιοί με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Μενέλαου Τζαβέλλα πέτυχαν τα μέγιστα. Άθλος μεγάλος και μόνο να καταφέρεις να αποστηθήσεις ένα τέτοιο έργο. Έκπληξη στην παράσταση όλοι τους που με συνοδεία των μουσικών μάς ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή... Μοναδικό, ρομαντικό θέαμα. Πολλά μπράβο στην σπουδαία ηθοποιό και φίλη Νέλλη Γκίνη. Σπουδαία και μεγάλη θεατρίνα, η κυρία κατάφερε, με την υψηλή αισθητικής ερμηνεία της, να μας κάνει να καταλαβαίνουμε όλα τα επί σκηνής δρώμενα. Αυτό φυσικά όταν το κείμενο του ποιητή μίλαγε την λίγο δυσνόητη γλώσσα της κρητικής περασμένου αιώνα. Μίλαγαν ακόμα και οι εκφράσεις της. Πολύ δύσκολος ρόλος και κατάφερε με την εμπειρία τόσων χρόνων στο θέατρο να τον απογειώσει. Ξεχωριστή η παρουσία της σε όλη την παράσταση. Νέλλη μου είσαι έτοιμη πια για πολύ μεγάλους ρόλους που δεν τους χαρίστηκε κανείς. Μόνη σου και με την αξία σου τους κατέκτησες.
Χίλια μπράβο σε όλους γι' αυτήν την μαγευτική βραδιά.
Γιώργος Γεωργίου, ηθοποιός

Παρασύρεσαι από τη ροή της ιστορίας και αποτελείς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της... άλλοτε γίνεσαι Ερωτόκριτος κι άλλοτε Άρετούσα... παραμάνα... βασιλιάς... φίλος... κι άλλοτε πάλι ανοιγοκλείνεις τα χείλη σου χωρίς ήχο επιτρέποντας στον αφηγητή να σε παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς ώστε ν΄ αφομοιώσεις τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο στίχο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Τα συναισθήματα γεννιούνται σταδιακά, σε πλημμυρίζουν αρμονικά και κορυφώνονται κατά την εξέλιξη του έργου, μέσα από την σκηνοθετική ευρηματικότητα και την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών που σε παρασύρουν στο συναίσθημα των ηρώων. Ρόλοι πάθους ερμηνεύονται από ηθοποιούς που κατακλύζονται από το πάθος της ερμηνείας και της εμπνευσμένης κινησιολογίας που διακρίνει τον κάθε ρόλο... Κάθε στιγμή παρούσα η ζωντανή μουσική με κρητική λύρα, κιθάρα και λαούτο που μέσα από νότες γεφυρώνουν το χάσμα των αιώνων, των γενεών και των εναλλαγών στις αποφάσεις που εξελίσσουν τον μύθο... με αποκορύφωση το γνωστό απόσπασμα του αποχαιρετισμού... που φορτίζει συγκινησιακά θίασο και θιασώτες με αποτέλεσμα παρά την δικαίωση του έρωτα... να παραμένει έντονα στο μυαλό σου η εικόνα της δακρυσμένης Αρετούσας και του απελπισμένου Ερωτόκριτου... Όταν το χειροκρότημα τελειώνει... προσπαθείς να επανέλθεις στην πραγματικότητα... κοιτάζεις απορημένος το θεατρικό σκηνικό κι αναρωτιέσαι σε ποια πλευρά βρίσκεσαι... Αφού το συνειδητοποιήσεις... υποκλίνεσαι στους συντελεστές της παράστασης... χαμογελάς στην επιμονή του έρωτα... κι απομακρύνεσαι με την υπόσχεση να επιστρέψεις...γιατί μια φορά είναι πολύ λίγη.
Μαίρη Γκαζιάνη, συγγραφέας

¤


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη