Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Ανδρεάδη για το "Γίνε πράκτορας του πλανήτη"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Α.: Η πεποίθηση ότι τα παιδιά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη -εκεί που οι ενήλικες έχουν αποτύχει- μου ήρθε όταν βρέθηκα στην Ινδία για ένα ντοκιμαντέρ. Εκεί συνάντησα κάποια παιδιά που έχουν καταφέρει να απαγορεύσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους μέσω μιας καμπάνια που ξεκίνησαν μόνα τους. Έτσι προέκυψε η ιδέα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη που απευθύνεται στα παιδιά, αλλά και του ομώνυμου βιβλίου, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη. 

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Α.: Στο γραφείο μου, τις πολύ πρωινές ώρες πριν αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Α.: Η συγγραφή πήρε ένα μήνα. Η διόρθωση των κειμένων πήρε περισσότερο χρόνο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Α.: Μια περιβαλλοντική περιπέτεια με επαναστατική, ανατρεπτική και χιουμοριστική διάθεση για παιδιά.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Α.: Το βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη προσκαλεί τα παιδιά-αναγνώστες να αναλάβουν μια άκρως απόρρητη αποστολή να σώσουν τον κόσμο. Μέσα από το βιβλίο εκπαιδεύονται πάνω στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα, αντιμετωπίζουν διάφορους εχθρούς και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φοβερή δοκιμασία στο τέλος πριν αποφοιτήσουν ως Πράκτορες. Δεν μπορώ να πω παραπάνω...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.: Την δυνατότητα να μιλήσω τόσο άμεσα στα παιδιά και τα καταπληκτικά σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Α.: Δύσκολο... Σήμερα θα πω ο Πράκτορας Ιάσωνας, διότι αγαπάει την θάλασσα, που είναι και η δική μου αδυναμία. Αύριο μπορεί να πω κάποιον άλλο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Α.: Ελπίζω να ενθαρρύνει τα παιδιά ότι μπορούν να λάβουν πρωτοβουλίες για να αλλάξουν το άμεσο περιβάλλον τους και τον κόσμο. Δεν χρειάζεται πάντα να περιμένουν τους ενήλικες. Οι ενήλικες, μάλιστα, μπορούν να μάθουν πολλά για τα περιβαλλοντικά θέματα από τα παιδιά τους!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Α.: Ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά την Ελλάδα και τον πλανήτη που τους αξίζει.

Φοβάστε...
Ε.Α.: Την αδιαφορία.

Αγαπάτε...
Ε.Α.: Τον ιδεαλισμό των παιδιών που κάποιοι δεν έχασαν όσο και αν «μεγάλωσαν». 

Ελπίζετε...
Ε.Α.: Ότι που και που εμείς οι ενήλικες θα ξυπνάμε για λίγο το παιδί μέσα μας.
Έχει πολλά να μας μάθει!

Θέλετε...
Ε.Α.: Να γνωρίσω όσους περισσότερους Πράκτορες του Πλανήτη μπορώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.: Τα παιδιά που θέλουν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και οι ενήλικες που έχουν παιδική διάθεση και περιέργεια να μάθουν δυο-τρία πράγματα για το τι μπορεί κανείς να κάνει πρακτικά σε σχέση με το περιβάλλον.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Α.: Γιατί σας έχει ήδη επιλέξει η Περιβαλλοντοπόλ. Δεν έχετε επιλογή.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Α.: Αν είστε μέλος της οικογένειας Τεμπελχανά, δεν σας αφορά καθόλου.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Α.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Α.: Μπορείτε να μου γράψετε στο eleni@planetagents.org και να μπείτε και στην ιστοσελίδα μας, αλλά και στο facebook.com/planetagents για να λαμβάνετε όλα τα νέα των Πρακτόρων του Πλανήτη.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Α.: Το πρασινότατο.

Ποια μουσική;
Ε.Α.: Μεγαλοπρεπούς συμφωνικής ορχήστρας.

Ποιο άρωμα;
Ε.Α.: Ανατρεπτικό.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Α.: Ανυπομονησίας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Α.: Θεατρική παράσταση.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Α.: Μυστικός πράκτορας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ε.Α.: Ως παιδί διαβάζω τα πάντα, από Rick Riordan μέχρι Rebecca Stead και John Green, από καλές περιπέτειες μέχρι καλογραμμένες, απλές ιστορίες. Ως ενήλικας διαβάζω εντελώς διαφορετικά βιβλία, όπως MarilynneRobinson, Kazuo Ishiguro και Jeffrey Eugenides.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Α.: Ίσως το βιβλίο του Mitch Albom, Tuesdays with Morrie. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά κατάλαβα -και αισθάνθηκα- τι εννοούσαν κάποιοι όταν έλεγαν ότι ζωή είναι μικρή και πρέπει να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Α.: Με κατευθύνουν, πηδούν από την σελίδα, αντιστέκονται... Πάντα έχουν άποψη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Α.: Και τα δύο! Το πρώτο βιβλίο που έγραψα -και οι 95,000 λέξεις- ζουν στο συρτάρι. Ήταν ένα σχολείο και η εμπειρία της δημιουργίας του πιστεύω πως με βοήθησε πολύ στο επόμενο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Α.: Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση στην επιτυχία σε σχέση με την τέχνη.
Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν είναι αριθμητική.

Τι την αποτυχία;
Ε.Α.: Αποτυχία είναι να μη γράψεις τίποτα, να μην δημιουργήσεις με κάποιο τρόπο, ενώ είχες μέσα σου μια ιστορία ή ιδέα που ήθελες πολύ να μοιραστείς αλλά φοβόσουν.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Α.: Όχι εάν τα βιβλία είναι καλά και προσφέρουν κάτι νέο στον αναγνώστη, μέσα από το οποίο ανακαλύπτει τον εαυτό του.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Α.: Δεν θέλω να βάλω τίτλο. Και αν δεν ταιριάζει στο επόμενο κεφάλαιο;
Από το εξώφυλλο του βιβλίου "Γίνε πράκτορας του πλανήτη" της Ελένης Ανδρεάδη και φωτογραφίες πορτραίτο της ίδιας και του σκιτσογράφου Στέφανου Κολτσιδόπουλου.
 Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Κερδίστε το!
Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου, η Ελένη Ανδρεάδη και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν δύο αντίτυπα σε ισάριθμους αναγνώστες του ιστότοπου. Για να στείλετε τη συμμετοχή σας και το μήνυμά σας προς την Ελένη Ανδρεάδη κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Η κλήρωση θα γίνει στις 10 Μαρτίου και τα αντίτυπα θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τη συγγραφέα ή τον εκδοτικό οίκο. Διαβάστε τους όρους και σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ.

k

Καλή τύχη!
Δυο λόγια
Τολμάς να αναλάβεις μια μυστήρια, άκρως απόρρητη αποστολή γεμάτη εκπλήξεις; Είσαι έτοιμος να σώσεις τον κόσμο; Αν η απάντηση είναι όχι, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!
Αν πάλι η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Άνοιξέ το όμως με μεγάλη προσοχή. Γιατί η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια...

Ένα βιβλίο με οικολογικό μήνυμα, δοκιμασμένο προηγουμένως στα σχολεία μέσα από δράσεις της ίδιας της συγγραφέως και της ομάδας της. Έξυπνο και αστείο κείμενο, καλή μυθοπλασία, πρωτοποριακό στήσιμο του ίδιου του βιβλίου και πολύ μοντέρνα εικονογράφηση.
Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της οργάνωσης μπορείτε να επισκεφτείτε το www.planetagents.org.
Ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος σπούδασε Visual Communication Design και Animation στο Middlesex University και Computer Animation στο London Guildhall University. Εργάστηκε σε κανάλια με παγκόσμια εμβέλεια όπως το ΜTV, ενώ σήμερα συνεργάζεται με μεγάλες διεθνείς διαφημιστικές εταιρείες σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία.

Σημείωστε
Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μία μη-κερδοσκοπική αστική εταιρεία με αντικείμενο τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση παιδιών και νέων. Τα παιδιά συμμετέχουν με συγκεκριμένες αποστολές ως ειδικοί πράκτορες προστασίας του πλανήτη εξασφαλίζοντας έτσι πολλαπλά οφέλη. Ενημερώνονται για το περιβάλλον και την οικολογία, ευαισθητοποιούνται και δραστηριοποιούνται προς όφελος της οικολογίας, εκπαιδεύονται για την ενήλικη ζωή τους, αποκτούν συνείδηση και μαθαίνουν να αγαπούν το περιβάλλον και πως να το προστατεύουν. Συμμετέχουν σε αποστολές με το ανάλογο εκπαιδευτικό έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, πειραματίζονται και παρατηρούν, κάνουν εργασίες. Όλες οι δράσεις παρουσιάζονται καινοτομιακά και με χιούμορ ενώ εφαρμόζονται πρακτικές λύσεις σε θέματα περιβαλλοντικά. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει ήδη βραβευθεί. Αν έχετε παιδιά ή είστε εκπαιδευτικός επισκεφθείτε τη σελίδα τους και γνωρίστε τους καλύτερα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη