Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιώργος Ζώτος και το "Φονικό κονσέρτο"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Ζ.: Ήταν η φυσική συνέχεια του “Ένοχου Λαγού”, του πρώτου μυθιστορήματός μου με τον ίδιο ήρωα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβαστούν με σειρά. Απλώς αρκετούς χαρακτήρες τους βρίσκουμε και στα δύο βιβλία.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Ζ.: Στο γραφείο και στον κήπο του σπιτιού μου στην Αρτέμιδα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Ζ.: Περίπου 4 μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Ζ.: Αστυνομική περιπέτεια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Ζ.: Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το δεύτερο κατά σειρά με ήρωα τον Λεωνίδα Πολίτη, έναν ζωγράφο με πολύ ταλέντο, ο οποίος όμως κινείται περισσότερο στην παρανομία παρά στη νομιμότητα. Όταν τα λεφτά είναι καλά, δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμα κι αν ξέρει ότι αυτό μπορεί να τον βάλει σε μπελάδες.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Ζ.: Όσα κι αν γνωρίζει κανείς για την Ιταλική ζωγραφική δεν μπορεί παρά συνεχώς να εκπλήσσεται με την απίστευτη κουλτούρα που διακρίνει αυτή τη χώρα. Πρώτα απ' όλα και όλους φυσικά ο πολυαγαπημένος μου Caravaggio που έχω θέσει ως σκοπό να θαυμάσω από κοντά όσα περισσότερα έργα του γίνεται.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Ζ.: Ως συγγραφέας, ταυτίζομαι με τον κάθε ήρωα μου, είτε καλός είναι αυτός, είτε κακός, είτε εμφανίζεται σε πολλές σελίδες, είτε κάνει μια σύντομη εμφάνιση. Ο Λεωνίδας Πολίτης, ως κεντρικός ήρωας και μάλιστα σε δύο βιβλία μου έχει ήδη έναν παραπάνω λόγο στην καρδιά μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Ζ.: Μερικές ευχάριστες ώρες. Οι φίλοι της ζωγραφικής πιθανόν να ασχοληθούν λίγο παραπάνω κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθουν κάτι ακόμα για τους πίνακες και τους ζωγράφους που περιγράφονται στο βιβλίο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Ζ.: Να μην στραβώσει κάτι τελευταία στιγμή.

Φοβάστε...
Γ.Ζ.: Το άγνωστο.

Αγαπάτε...
Γ.Ζ.: ...αυτό που κάνω κάθε φορά.

Ελπίζετε...
Γ.Ζ.: ...να προλάβω να γράψω όσα έχω στο μυαλό μου. Κι είναι και πολλά...

Θέλετε...
Γ.Ζ.: ...να έχουν υγεία όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Ζ.: Αυτοί που τους αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Ζ.: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία. Είμαι ήδη ευχαριστημένος που κάποιοι αναγνώστες μου εκμυστηρεύθηκαν ότι ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ελπίζω να τους βοήθησα για να γίνει η αρχή. Έχαναν τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Γιατί δεν πρέπει;
Γ.Ζ.: Πολλοί είναι αυτοί που δεν διαβάζουν αστυνομικά μυθιστορήματα. Θα μπορούσαν ίσως να κάνουν μιαν αρχή, αλλά όχι με το ζόρι.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Ζ.: Στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Ακόμα κι αν δεν το έχουν, μπορείτε να το παραγγείλετε και να σας το φέρουν σε μια-δυο μέρες. Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Βασιλείου, τηλ. 2109513631.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Ζ.: Σε κάποιο από τα πολλά παραθαλάσσια μπαράκια, ταβερνάκια ή καφέ της Αρτέμιδος. Ααα, και στο Facebook: George Zotos.
Επίσης σαν: “Ένοχος Λαγός” ή σαν “Φονικό Κονσέρτο”.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Ζ.: Ως noir ιστορία, το μαύρο.

Ποια μουσική;
Γ.Ζ.: Σίγουρα κάποιο κονσέρτο, όχι από σφαίρες βεβαίως, από βιολί θα έλεγα. Και, αν και πολλοί και περισσότερο γνωστοί έγραψαν κονσέρτα για βιολί, χωρίς δεύτερη σκέψη θα διάλεγα το λατρεμένο μου, αυτό του Max Bruch

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Ζ.: Έκπληξης, από τις συνεχείς ανατροπές!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Ζ.: Πίνακας ζωγραφικής φυσικά!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Ζ.: Οτιδήποτε δεν με βάζει σε καλούπια και αφήνει την φαντασία μου να καλπάζει.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Γ.Ζ.: Αν πρέπει να πω μόνο έναν τότε θα πω τον Gabriel Garcia Marquez.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Ζ.: Οι περισσότεροι γνωστοί συγγραφείς του είδους μου. Από τον πατέρα του αστυνομικού μυθιστορήματος Edgar Allan Poe, μέχρι τον Arthour Conan Doyle, την Agatha Christi και τον Georges Simenon. Αν και πιστεύω ότι ο Richard Prather με τον ήρωα του Shell Scott έχει επηρεάσει τον τρόπο γραφής μου, τουλάχιστον στα βιβλία με τον Λεωνίδα Πολίτη. Όσο για την επιρροή στην σκέψη και στον τρόπο ζωής μου, πιστεύω ότι η ζωή μου συνεχώς επηρεάζεται από όλα αυτά που έχω διαβάσει, διαβάζω και πρόκειται να διαβάσω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Ζ.: Στο πρώτο βιβλίο μου, είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι εγώ μπορώ να κατευθύνω τους ήρωες μου. Στο δεύτερο βεβαιώθηκα για το αντίθετο. Ό,τι θέλουν κάνουν κι εγώ απλά περιγράφω...

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Ζ.: Φαντασία! Φαντασία! Φαντασία! Φοβάμαι μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εμπειρία σκοτώνει την φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Ζ.: Αν είναι καλό, χρειάζεται προβολή. Αλλιώς θα πάει χαμένο ανάμεσα στα τόσα πολλά και καλά βιβλία ενός βιβλιοπωλείου.

Τι την αποτυχία;
Γ.Ζ.: Η έλλειψη προβολής.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Ζ.: Μακριά από καταχρήσεις. Αν όμως είναι να βάλετε μία στη ζωή σας, βάλτε την βιβλιοφαγία.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Ζ.: Δεν με απασχολεί ο τίτλος ενός βιβλίου μου αν δεν έχει ολοκληρωθεί πρώτα. Συνήθως βάζω έναν πρόχειρο τίτλο ώστε να μπορώ να αναφέρομαι σε αυτό όμως μέχρι τώρα κανείς από τους πρόχειρους αυτούς τίτλους δεν διατηρήθηκε. Συνεπώς και να προαναγγείλω τον τίτλο μάλλον ανώφελο θα είναι.
Εξώφυλλα βιβλίων του Γιώργου Ζώτου και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό του αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου του βιβλίου "Φονικό κονσέρτο".
 Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Οπισθόφυλλο
Το όνομα μου είναι Λεωνίδας Πολίτης. Η πιστή αντιγραφή έργων τέχνης είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, αυτό που ξέρω να κάνω καλά, καλύτερα απ’ όλους, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν δέχτηκα την υπερβολικά συμφέρουσα πρόταση που μου έγινε για να αντιγράψω έναν πίνακα δεν φανταζόμουν σε πόσο βαθιά νερά ήμουν έτοιμος να βουτήξω. Η νυχτερινή είσοδος στην βίλα του Ιταλού ακόλουθου Τζοβάνι Στάπι μπορεί να έμοιαζε εύκολη υπόθεση, όμως τελικά έκρυβε θανάσιμα μυστικά. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έβρισκα μπροστά μου αιμοδιψείς σαδιστές, αδίστακτους συλλέκτες έργων τέχνης, θηριώδεις κακοποιούς και πάνοπλους μαφιόζους, που θα έκαναν τα πάντα για να με δουν νεκρό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μια γοητευτική και συνάμα δηλητηριώδης ύπαρξη που γνώριζα καλά από το πρόσφατο παρελθόν έκανε την εμφάνισή της με τον δικό της, όπως πάντα εντυπωσιακό τρόπο, μπερδεύοντας ακόμα πιο πολύ το κουβάρι του μυστηρίου. 
Ένα κουβάρι που, όλα έδειχναν ότι ξεκινούσε από την Ρώμη και, δεν είχα καμία αμφιβολία, ότι θα κατέληγε πάλι εκεί.
Περισσότερα από/για τον Γιώργο Ζώτο:

Τέλος, επειδή η δημιουργία ποτέ δε σταματά... Προσεχώς, έρχεται η "Βροχή από αίμα"!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη