Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης και η "Κόκκινη γραμμή"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ρ.Κ.: Ασχολούμουν με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, όταν πρωτοσκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο που να εστιάζει στο ελληνικό πανεπιστήμιο και σε φοιτητικές παρατάξεις. Τότε ήταν Μάιος του 2011, αλλά μέχρι να πιάσω την πένα μεσολάβησαν από τότε δύο μήνες. Δεν είχα κλείσει καν τα 20 όταν το σκέφτηκα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ρ.Κ.: Το ημερολόγιο έγραφε 10 Αυγούστου 2011. Ήταν περίπου 7 η ώρα το απόγευμα και καθόμουν έξω στο μπαλκόνι. Η συγγραφή ξεκίνησε στην Αθήνα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στην Πάτρα, όταν φοιτούσα στο τρίτο και στο τέταρτο έτος στο πανεπιστήμιο.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ρ.Κ.: Το κείμενο ήταν έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2013, όμως χρειάστηκε να παρεμβαίνω με μικρές διορθώσεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Οπότε η συγγραφή κράτησε 2 χρόνια, 8 μήνες και κάτι μέρες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ρ.Κ.: Το βιβλίο μου «κόκκινη γραμμή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το ανώνυμο βιβλίο» είναι αστυνομικό-πολιτικό μυθιστόρημα. Είναι γεμάτο αγωνία, πολιτική και ίντριγκες.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ρ.Κ.: Ουσιαστικά πρόκειται για μία αστυνομική πλοκή, μέσα στην οποία εγκιβωτίζεται το πολιτικό σκέλος του μυθιστορήματος. Ο πρωταγωνιστής ξεκινά τις σπουδές του, έχοντας χάσει τους γονείς του, ενώ εντάσσεται σε μία φοιτητική παράταξη που αποδεικνύεται διεφθαρμένη. Αρχίζει να τυλίγεται γύρω του αργά και βασανιστικά ένας ιστός από πολιτικούς απατεώνες, νονό της νύχτας, εγκληματίες, μπράβους, επίορκους αστυνομικούς. Όντας εγκλωβισμένος -και μάλιστα με τη βούλα- στην αέναη καταδίωξη, ο πρωταγωνιστής ανελίσσεται ως δυνατός παίκτης και συνάπτει συμμαχία με τον μεγαλύτερό τους φόβο: τον Τύπο. Σύμμαχοι από τον Τύπο, από την Ελληνική Αστυνομία, δικηγόροι και πρόσωπα-κλειδιά οικοδομούν μια μυστική οργάνωση και οργανώνουν την επιχείρηση, η οποία δεν είναι μόνο μια επιχείρηση απεγκλωβισμού, αλλά μία επιχείρηση που έχει σκοπό να ταρακουνήσει την Ελλάδα και να την παραδώσει απαλλαγμένη από ένα παρακράτος.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ρ.Κ.: Σε ότι αφορά την υπόθεση, μου αρέσει που ο πρωταγωνιστής πετυχαίνει τον στόχο που έχει θέσει: «Όλα στο φως». Από την άλλη αγαπώ το βιβλίο, διότι μου θυμίζει το καλοκαίρι του 2011, όπου ήταν μία περίοδος στη ζωή μου που την αγάπησα για πολλούς λόγους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ρ.Κ.: Ο πρωταγωνιστής, διότι παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξέλιξη. Μπαίνει στην φοιτητική παράταξη 18 χρονών παιδί και καταφέρνει να νικήσει ένα ολόκληρο παρακράτος, ως 20 χρονών άντρας.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ρ.Κ.: Σίγουρα ατελείωτο σασπένς. Μπορεί ο αναγνώστης να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να το αφήσει. Έχει συνεπάρει πολλούς αναγνώστες μου η δράση που έχει το σενάριο από τη μέση και μετά. Ταυτόχρονα, το βιβλίο έχει να δώσει κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ρ.Κ.: Το αύριο, ποια άλλη;

Φοβάστε...
Ρ.Κ.: Φοβάμαι τα σκαμπανεβάσματα που έχει η ζωή. Αναζητώ σταθερότητα, όχι προσκολλήσεις.

Αγαπάτε...
Ρ.Κ.: Αρκετά. Εκτιμώ τα άτομα που συναισθάνονται.

Ελπίζετε...
Ρ.Κ.: Πάντα ελπίζω. Ελπίζω να καμφθούν οι αντιστάσεις του συστήματος και της αγοράς και να δώσει το αναγνωστικό κοινό στο βιβλίο τη θέση που του αξίζει.

Θέλετε...
Ρ.Κ.: Τη ζωή μου πίσω. Αυτό που μου έκλεψαν αδίκως με 5 χρόνια μνημόνια.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ρ.Κ.: Όσοι αναζητούν ένα πολιτικό ή ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πέρα από την πεπατημένη και όσοι θέλουν να διαβάσουν κάτι που θα τους συνεπάρει.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε; Γιατί δεν πρέπει;
Ρ.Κ.: Αυτό αφήνεται στην ελεύθερη επιλογή του κοινού, που έρχεται σε επαφή με την περίληψη του βιβλίου και με το ιστορικό των κινήσεών μου.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ρ.Κ.: Μπορεί να το ζητήσει κανείς στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του, ή απευθείας από τον εκδοτικό αν το θέλει με αφιέρωση. Επίσης το βιβλίο «κινείται» καλά στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ρ.Κ.: Στο e-mail μου φυσικά: rkourmoulakis@yahoo.gr , στο facebook και το twitter: Rafail Kourmoulakis

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ρ.Κ.: Το κόκκινο.

Ποια μουσική;
Ρ.Κ.: Η ροκ. Soft rock ή hard rock, ανάλογα με το ποιο κεφάλαιο διαβάζετε.

Ποιο άρωμα;
Ρ.Κ.: Της θάλασσας.

Ποιο συναίσθημα;
Ρ.Κ.: Τρία συναισθήματα και μάλιστα πολύ έντονα: Οργή, έρωτας, αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ρ.Κ.: Ταινία μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ρ.Κ.: Δεν ξέρω. Για μένα η συγγραφή ήταν μια παράλληλη δραστηριότητα σε σχέση με τις σπουδές μου, αλλά και μια συναισθηματική βαλβίδα εκτόνωσης.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ρ.Κ.: Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο. Μικρός διάβαζα αρκετά Άλκη Ζέη. Ήταν η αγαπημένη μου συγγραφέας. Όταν μεγάλωσα έπεσα στο αγαπημένο μου βιβλίο: «Ο γλάρος Ιωνάθαν» του Richard Bach.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ρ.Κ.: Όχι, τουλάχιστον στο επίπεδο του συνειδητού.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ρ.Κ.: Δημιούργησα τους χαρακτήρες και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εγώ όρισα την συνέχεια και τις τύχες των ηρώων, για να περιέλθει η πλοκή σε δραματικό σημείο και να μείνει κάτι στον αναγνώστη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ρ.Κ.: Πιστεύω ότι η συγγραφή είναι κάτι που το ΄χεις ή δεν το ΄χεις. Άρα για να γράψει κάποιος ένα καλοστεκούμενο βιβλίο, πρέπει να «το ΄χει». Στη δική μου περίπτωση, βιώματα (εμπειρία) άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τη συγγραφή. Επισημαίνω ότι η φαντασία ήταν κάτι που χρειάστηκε επίσης. Άρα καταλήγω ότι υπό την συγκεκριμένη προϋπόθεση που έθεσα, αρκεί ένας αρμονικός συγκερασμός φαντασίας και εμπειρίας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ρ.Κ.: Πάρα πολλοί παράγοντες. Νιώθω ότι καλούμαι να διαχειριστώ μία τρέλα, προσπαθώντας να προωθήσω το έργο μου. Όλα παίζουν το ρόλο τους: το σενάριο, η ποιότητα του χαρτιού, το εξώφυλλο, ο εκδοτικός οίκος, το δίκτυο διανομής, τα ΜΜΕ και φυσικά το χρήμα. Ο τελευταίος που μπορεί να καθορίσει την επιτυχία του βιβλίου του είναι ο συγγραφέας.

Τι την αποτυχία;
Ρ.Κ.: Σίγουρα θα «αποτυγχάνουν» όσα βιβλία οδηγούν στην κοινωνική αφύπνιση, αντί να εκμαυλίζουν το αναγνωστικό κοινό. Ας ψάξουν οι πολίτες να δουν τι προσφέρουν και τι εξυπηρετούν όσοι και όσες συγγραφείς υπερπροβάλλονται. Η υπερπροβολή κάποιων έχει εκτοπίσει από την αγορά και την Ελλάδα την πραγματική ποιότητα. Ο ανταγωνισμός συγγραφέων είναι αθέμιτος. Η Δικαιοσύνη έρχεται;

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ρ.Κ.: Δεν είναι κατάχρηση, αλλά μπορεί να γίνει.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ρ.Κ.: Έχω αναρωτηθεί ποτέ, αν έγραφα την ιστορία της ζωής μου σε βιβλίο, αν θα γινόταν best seller. Ας βάλω λοιπόν έναν τίτλο και εύχομαι να μην παρεξηγηθώ: «Για μια θέση στον ήλιο».
Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Ραφαήλ Κουρμουλάκη και φωτογραφία του ίδιου από το προσωπικό του αρχείο.
 Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Πόσο δημοκρατική είναι όμως μια κοινωνία, όταν τα ατομικά συμφέροντα υπερισχύουν του συλλογικού; Τι γίνεται όταν μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς οργιάζουν οι ίντριγκες και η ανομία;
Ο Οδυσσέας υποφέρει από την ξαφνική απώλεια των γονιών του σε ένα μυστηριώδες τροχαίο. Ορκίζεται να απονείμει δικαιοσύνη, βρίσκοντας έτσι τη δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του. Όμως στο πανεπιστήμιο μπλέκει με το συνδικαλισμό ως μέλος μιας διεφθαρμένης παράταξης, θεωρώντας ότι αγωνίζεται για τα δικαιώματα των συνανθρώπων του. Μια στιγμή πριν αλλοτριωθεί και καταντήσει όμοιός τους ανακαλύπτει το εύρος της διαφθοράς. Όταν αποκτά στοιχεία για τους συνδικαλιστές βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόσωπα, πολιτικές, συμφέροντα και απάνθρωπα σχέδια που φαίνεται να διασυνδέονται. Παγιδευμένος σε μία πλεκτάνη χωρίς όρια, καταζητούμενος από μαφία και αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτει πως το ίδιο παρακράτος που τον απειλεί, δολοφόνησε τους γονείς του. Στις πιο κρίσιμες ώρες, ιδρύει μια μυστική οργάνωση για να χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα. Η Κόκκινη Γραμμή έχει ως αρχή μια κοινή συνείδηση και ως τέλος τη δικαιοσύνη. Η Κόκκινη Γραμμή είναι έρωτας, όραμα και λύτρωση μαζί...
Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης γεννήθηκε το 1991. Είναι τελειόφοιτος χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολήθηκε από το 2009 ενεργά με τον φοιτητικό συνδικαλισμό για δύο χρόνια, αρχικά ως ανεξάρτητος κι έπειτα ως μέλος της ΠΑΣΠ, από την οποία και παραιτήθηκε το 2011. Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, την Κόκκινη Γραμμή. Το βιβλίο προτάθηκε στις 26/10/14 από την εφημερίδα Real News, ενώ ο συγγραφέας έχει εμφανιστεί στις 01/11/14 στην τηλεοπτική εκπομπή Άρωμα Ελλάδας καθώς και στις 16/12/14 στην ΕΡΤ στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στις 18/12/14 μίλησαν οι: Άννα Ραζή, Χάρης Βεραμόν, Αντώνης Ξένος, ο οποίος ανέγνωσε αποσπάσματα. Στις 22/12/14 το βιβλίο εξαντλήθηκε στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη