Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει

Έχετε διαβάσει Verdon; Για μένα ήταν η πρώτη φορά και ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα. Ο Πίτερ Παν είναι ένα κλασικού είδους αστυνομικό μυθιστόρημα με σασπένς, πλοκή, δράση, πανέμορφες σκηνές και ποικιλόμορφους καλοδουλεμένους χαρακτήρες.
Ο συγγραφέας γίνεται τόσο θριλερικός όσο πρέπει, για τις σωστές αναλογίες, και παραμένει σε κάθε σελίδα πολύ πολύ καλός. Διαθέτει όμορφη και σωστή δομή, το μυστήριο πλανάται και η αγωνία σε τρώει να μάθεις πως θα ξετυλιχθεί το νήμα και τι θα γίνει παρακάτω. Και όταν λέω παρακάτω, ουσιαστικά εννοώ τί έχει συμβεί γιατί στο παρελθόν κρύβεται το αίνιγμα και αυτό είναι το συστατικό που εξάπτει το ενδιαφέρον. Μια άρτια και όμορφα στοιχειοθετημένη ιστορία που γίνεται εθιστική.

Λάτρεψα τον Έλληνα ήρωα που συνδυάζει μερικά γοητευτικά χαρακτηριστικά. Είναι Έλληνας, διατηρεί ελληνικό εστιατόριο με ανάλογο διάκοσμο, είναι μαφιόζος αλλά από τους φιλικούς και συνεργάσιμους και, παρόλα αυτά, δεν είναι για γέλια. Λάτρεψα και το κεφάλαιο που τιτλοφορείται "Επιθυμία θανάτου" για τη μοναδικότητά του και όλες εκείνες τις ενδιαφέρουσες ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις περί τύψεων και εγωισμού. Τέλος, λάτρεψα την σκηνή στο πανηγύρι (τίτλος κεφαλαίου "Ο υπέροχος μικρούλης Πίτερ Παν") όπου κορυφώνεται η ιστορία και η δράση ενώ, παρά το κλισέ περιβάλλον του υπαίθριου πανηγυριού που έχουμε διαβάσει -και δει σε ταινίες- πολλάκις, ο John Verdon γνωρίζει να χειριστεί την σκηνή και τους χαρακτήρες του και δε γίνεται ούτε προβλέψιμος αλλά ούτε και βαρετός.
Η ατάκα που μου έμεινε;
Είναι μέχρι να γίνει το κλικ. Και το πρώτο κλικ έχει πάντα μεγάλη δύναμη.
Μου έκανε εντύπωση ότι, παρά το πλήθος των σελίδων του, το βιβλίο δεν μακρηγορεί, δεν επαναλαμβάνεται ούτε κουράζει ενώ, αντίθετα, όλες οι περιγραφές, οι σκηνές, οι καταγραφές έχουν το δικό τους ρόλο στην ιστορία. Τίποτα πλεονάζον ή περιττό -όπως οφείλει να είναι σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα- και τίποτα τυχαίο ή χάριν λογοτεχνικής αδείας και χάρης.
Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα με ουσία, λογική, καλοδουλεμένους χαρακτήρες, όμορφες παρένθετες σκηνές που αρχικά νομίζεις ότι κοσμούν την ιστορία ή εμπλουτίζουν τους χαρακτήρες των ηρώων μέχρι να καταλάβεις ότι όλα συνδέονται και αλληλεπιδρούν.

Τελειώνει και σκέφτομαι ότι θα ήθελα κι άλλο, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η ιστορία και έχει λυθεί πλήρως η υπόθεση. Μου λείπουν οι ήρωες που γνώρισα και αυτό μόνο καλό το λες για ένα μυθιστόρημα. Κλείνει όπως ένας κύκλος, από εκεί που ξεκίνησε.
Από το οπισθόφυλλο
Στο νέο best seller του πολυμεταφρασμένου μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος John Verdon, ο παλαίμαχος επιθεωρητής Ντέιβ Γκάρνεϊ, που ήταν ο κορυφαίος ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη υπόθεση: καλείται να υποστηρίξει την ενδεχόμενη αθωότητα μιας γυναίκας που έχει ήδη καταδικαστεί για το φόνο του συζύγου της –προικισμένου πολιτικού και υποψήφιου κυβερνήτη– που έπεσε νεκρός από σφαίρα άγνωστης προέλευσης την ώρα που εκφωνούσε τον επικήδειο στην ταφή της μητέρας του.
Αναζητώντας νέα στοιχεία στην υπόθεση, ο Γκάρνεϊ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή αναμέτρηση με έναν διεφθαρμένο ανακριτή της αστυνομίας, έναν ανησυχητικά φιλικό μεγαλομαφιόζο, μια νεαρή γυναίκα, συνώνυμο του πειρασμού, και με τον αλλόκοτο δολοφόνο με το παιδικό σουλούπι που του έχει χαρίσει το παρατσούκλι «Πίτερ Παν».
Μέσα από αναπάντεχες ανατροπές και καταιγιστική δράση, ο Γκάρνεϊ καταλήγει παγιδευμένος σε μια από τις πιο ζοφερές υποθέσεις της σταδιοδρομίας του –ένα μυστήριο αλλεπάλληλων φόνων, κάτω απ’ την επιφάνεια του οποίου κρύβεται η ανθρώπινη ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Κι όσο δηλητηριασμένο από ψέματα κι αν είναι το κουβάρι που πρέπει να ξεδιαλύνει, ο Γκάρνεϊ ανακαλύπτει ότι η αλήθεια ξεπερνά και την πιο σοκαριστική φαντασία.
Και η ταυτότητα του δολοφόνου, στον πυρήνα της υπόθεσης, αποδεικνύεται το μεγαλύτερο σοκ απ’ όλα…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη