Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η τέχνη της χαράς

Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με τρεις λέξεις θα έλεγα: μικρό, πολύτιμο και όμορφο, όπως ένα άρωμα, χωρίς να έχω προσδιορίσει ακριβώς το λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι το κρατήσουν μια φορά στα χέρια τους το νέο βιβλίο της Κατερίνας Γιατζόγλου και το φυλλομετρήσουν θα προσφέρουν στους εαυτούς τους ευδαιμονία και παιχνιδιάρικη διάθεση, και στα μάτια τους καλαισθησία.
Τι είναι; Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με/από χαρά, για χαρά και με σκοπό να προσφέρει χαρά. Λίγο δε το 'χεις! Είναι ένας μικρός οδηγός χαρούμενης φιλοσοφίας, μεταδοτικής χαράς και μάθημα καλύτερης ζωής. Είναι μια ένεση με ενδορφίνες που, όπως λέει και η ίδια, είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο καθώς, όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όχι μόνο αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και το φόβο, όχι μόνο επιβραδύνουν τη γήρανση αλλά προσφέρουν ένα φυσικό ναρκωτικό!
Το μάθημα χαράς (όπου χαρά βάλε/βλέπε και ευτυχία, ευδαιμονία, ευφροσύνη, απόλαυση, κ.ο.κ.) είναι ένα αλφαβητάρι για την χαρά. Για εκείνη την αίσθηση που "ξεχάσαμε" να νιώθουμε, που αφήνουμε κάπου στο πίσω μέρος για "αργότερα", που δεν αισθανόμαστε -πια. Ένας οδηγός "επιβίωσης" και ανάκαμψης του χαμένου μας γέλιου.
Το καλαίσθητο χαρούμενο διακοσμημένο με όμορφα σκιτσάκια βιβλίο της Κατερίνας τα έχει όλα. Από την ετυμηγορία της λέξης και τα συνώνυμά της μέχρι λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες, και από επιστημονικές έρευνες μέχρι λόγια μεγάλων ανδρών... τα πάντα σε σχέση με τη χαρά, την εύρεσή της, την αποκατάστασή της στην καθημερινότητά μας, τη σπουδαιότητά της... ακόμη και συμβουλές απόσταγμα ζωής.

Προβλέπω να κυκλοφορούν ως αποφθέγματα κάποιες φράσεις του βιβλίου στα κοινωνικά δίκτυα ενώ θα συμπαθήσεις τη γραφούσα, γιατί δε προσπαθεί να πει μεγάλες κουβέντες ή σοφιστίες, ούτε να κάνει διατριβή. Επειδή δε θα σε παιδέψει με πολύπλοκες άψυχες αφηγήσεις και περίπλοκα καλολογικά στοιχεία. Επειδή είναι απλή, καθημερινή και προσιτή με τον ίδιο τρόπο που θα κουβέντιαζε σε μια φίλη της στον καφέ. Επειδή θεωρεί τον αναγνώστη της ένα ακόμη φιλαράκι και πρόθυμα μοιράζεται το καταστάλαγμά της. Όταν δε, χρησιμοποιεί λεξοπλαστική τύπου «ντεκαυλέ» ή «σταρχιδιστές» θα χαμογελάσεις μέχρι τα αφτιά.
Κάποια κείμενα τα φωνάζει σε εμάς, άλλα είναι πιο βιωματικά και άλλα συμβουλευτικά.

Διαβάστε. Το λέει και η Κατερίνα. «Το διάβασμα λιμάρει τον εγκέφαλο.»

Το τέλειο δώρο προς κάθε καταθλιπτικό, στρεσαρισμένο, μουντόκεφο συγγενή, φίλο ή γνωστό -και οπωσδήποτε έχεις μερικούς τέτοιους- όπως και για κάθε "χαμένο στο διάστημα" πλάσμα -και τέτοιους βλέπεις καθημερινά- αλλά και για όλους τους ξινούς -συμπεριλαμβανομένου και του αφεντικού σου. Πρόκειται για μια άσκηση καλής ζωής, αυτοβελτίωσης και θετικής σκέψης που δε θα φύγει από τη μόδα, ούτε παλιώνει. Διαβάζεται ξανά και ξανά -η επανάληψη μήτηρ... τα ξέρετε- και από όλες τις ηλικίες. Την πρώτη φορά μονορούφι. Τη δεύτερη πιο ηδονικά. Μετά την τρίτη μπορείς να το στολίσεις στο κομοδίνο ή στο τραπεζάκι του καθιστικού και να το ανοίγεις στην τύχη όποτε αισθάνεσαι ότι "πέφτεις", να διαβάζεις λίγο από το γράμμα που διατρέχει τη σελίδα ώστε να έχεις κάτι να δουλέψεις την υπόλοιπη μέρα.

Μην αντισταθείς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αντίσταση περιέχει τις τέσσερις κολάσεις που έχει μέσα του ο καθένας μας: την οκνηρία, την αδράνεια, τις δικαιολογίες και την αναβλητικότητα.

Κάπου αλλού λέει: όλα αυτά που θα διαβάσετε μην τα δείτε σαν "πρέπει", αλλά σαν παιχνίδια.
Μακάρι.
Από το οπισθόφυλλο
Θέλεις μια ζωή «ήσυχης απελπισίας»;
Αποφάσισε αν στη ζωή σου τα σημαντικά θα υποκλιθούν στα επείγοντα.
Είναι σημαντικό να κάνεις κάποιον χαρούμενο και ευτυχισμένο.
Ξεκίνα από τον εαυτό σου.
Η χαρά είναι το καλύτερο «εμβόλιο» για όλα. 
Έχεις καταλάβει ότι η σωματική σου υγεία επηρεάζεται από τη χαρά σου; Όταν είμαστε χαρούμενοι, η άμυνα του οργανισμού μας λειτουργεί πολύ καλύτερα.
Η χαρά είναι μεταδοτική.
Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι ζουν σ’ ένα χαρούμενο περιβάλλον είναι 25% περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν περιβάλλονται από χαρούμενους ανθρώπους.
Οι δέκτες γίνονται πομποί.
Η Κατερίνα Γιατζόγλου είναι χρόνια στα ΜΜΕ, από επαγγελματική διαστροφή, όπως λέει.
Έχει δουλέψει στην τηλεόραση για δώδεκα συνεχή χρόνια και είναι το μοναδικό πρόσωπο που παραιτήθηκε από αυτήν. Την τελευταία δεκαετία είναι σύμβουλος έκδοσης σε όμιλο εντύπων και portals.
Τα πάθη της είναι τρία: τα ταξίδια, τα βιβλία και η φωτογραφία. Ταξιδεύει στους πιο δύσκολους προορισμούς του πλανήτη: από τα Ιμαλάια και το Θιβέτ μέχρι τη ζούγκλα του Αμαζονίου και το Αφγανιστάν. Γνωρίζει τρεις γλώσσες.
Το πρώτο της βιβλίο ήταν το Alter. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Ο Μακιαβέλι του Έρωτα.
Πιστεύει ότι το πιο εκκεντρικό στη ζωή είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Σημείωσεις:
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Λιβάνη και τη Μαρία Κουκουβίνου για την προσφορά του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη