1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όπως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση καταχώρησης του κειμένου τους, διευκρινήσεις ή ελλειπή στοιχεία. Ως ημερομηνία υποβολής μετράει η ημερομηνία αποστολής του πρώτου email, που φέρει το επισυναπτόμενο έργο, ασχέτως αν η επιβεβαίωση καθυστερήσει κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασιών ή διευκρινήσεων όπου απαιτούνται *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Εναλλαγές * Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί * Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα ** Ποίηση: Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι * Ως εδώ βυθίζομαι ** Παιδικά: Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Ο Νίκος Καραλής και η Αιματοβαμμένη πολιτεία

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Κ.: Από μικρός είχα μια αγάπη για την ιστορία γενικότερα, και της Ελλάδος, ειδικότερα. Μεγαλώνοντας τα διαβάσματα μου επικεντρώθηκαν σε σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα. Ένα από αυτά τα γεγονότα σημάδεψε την ενήλικη ζωή μου και αποφάσισα να ασχοληθώ εκτενέστερα με αυτό. Πρόκειται για την ετήσια Πολιορκία του Μεσολογγίου κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την Έξοδο των υπερασπιστών της Πόλης που συγκλόνισε τον τότε κόσμο. Διαβάζοντας τα απομνημονεύματα των πολεμιστών της εποχής, άντλησα τις ιδέες μου μέσα από αυτά και η ραχοκοκαλιά του μυθιστορήματος μου είχε γεννηθεί μέσα στο μυαλό μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Κ.: Στον φορητό μου υπολογιστή, περιτριγυρισμένος από σημειώσεις με αμέτρητες χρονολογίες και γεγονότα (καθώς πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα) και αμέτρητες κούπες καφέ.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Κ.: Η έρευνα και τα διαβάσματα που έκανα για να αποκρυσταλλώσω την δική μου άποψη, διήρκεσαν τρία χρόνια. Το γράψιμο του μυθιστορήματος διήρκεσε έξι μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Κ.: Ένα ρεαλιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που τοποθετεί τον αναγνώστη στην δίνη ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Κ.: 1821. Η Επανάσταση ξεσπά και μια μια οι ελληνικές πόλεις παραδίδονται στην φλόγα της. Το Μεσολόγγι μην μπορώντας να μείνει έξω από τα γεγονότα, επαναστατεί και εξολοθρεύει τους δυνάστες του. Από την Υψηλή Πύλη όμως ο Σουλτάνος ετοιμάζει ήδη βαριά αντίποινα για την άτιμη αποστασία των Ελλήνων και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Μεσολόγγι αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Κ.: Τον ρεαλισμό που πιστεύω πως κατάφερα να προσδώσω στο μυθιστόρημα και τις πραγματικές συνθήκες πολέμου του 1821.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Κ.: Δεν ξεχωρίζω κάποιον από τους ήρωες μου. Ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα και τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και όλοι φαίνονται διαφορετικοί στα μάτια των αναγνωστών.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Κ.: Τεκμηριωμένα αληθινά ιστορικά γεγονότα διανθισμένα με φαντασία που κάνουν τον αναγνώστη να αναρωτηθεί για τον πόλεμο και για το πώς διαμορφώνεται η φύση του ανθρώπου μέσα από αυτόν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Κ.: Ο φόβος για το αύριο.

Φοβάστε...
Ν.Κ.: Την αποτυχία.

Αγαπάτε...
Ν.Κ.: Όλους και όσα με αγαπάνε.

Ελπίζετε...
Ν.Κ.: Σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν κυριολεκτικά της πείνας.

Θέλετε...
Ν.Κ.: Αγάπη, υγεία και ευτυχία για μένα και για τους ανθρώπους που αγαπώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Κ.: Θα αγαπήσουν το βιβλίο μου σίγουρα όσοι αγαπούν την ιστορία αλλά και όσοι θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, διαβάζοντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα και όχι στείρα ιστορική καταγραφή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Κ.: Πιστεύω πως το βιβλίο μου πρέπει να διαβαστεί γιατί δίνει μια διαφορετική ματιά στην πολυθρύλητη Έξοδο του Μεσολογγίου.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Κ.: Δεν πρέπει να το διαβάσουν όσοι περιμένουν να διαβάσουν μόνο ηρωικά κατορθώματα των προγόνων και όχι την αλήθεια.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Κ.: Μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε στο αυτοματοποιημένο σύστημα πώλησης των Εκδόσεων Φυλάτος (Fylatos Publishing) σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή. Και με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622. Επίσης και σε πολλά άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. (Πατάκης, Captain Book κτλ.)

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Κ.: Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook. Στο e-mail nikkaralis19@gmail.com. Στο τηλέφωνο 6976214947.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Κ.: Το γκρι του συννεφιασμένου ουρανού και το κόκκινο του αίματος.

Ποια μουσική;
Ν.Κ.: Η παραδοσιακή μεσολογγίτικη μουσική αναμεμιγμένη με τους ήχους του πολέμου.

Ποιο άρωμα;
Ν.Κ.: Της καμένης γης.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Κ.: Της προδοσίας, της εγκατάλειψης αλλά και του πείσματος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Κ.: Υπήρξε πραγματικότητα, άρα η σκιαγράφηση των γεγονότων που έκανα καλύπτουν οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Κ.: Μέσα σε πολλά άλλα πράγματα που θεωρώ πως είμαι, προσπαθώ να είμαι και συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Κ.: Stephen King. Ξέρω, καμιά σχέση με το αντικείμενο το οποίο γράφω αλλά είναι ο μέντορας μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Κ.: Ναι έχω επηρεαστεί από τον αγαπημένο μου Stephen King. Βιβλίο του το οποίο με έχει αγγίξει βαθιά, είναι το Στάσου Πλάι μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Κ.: Όταν γράφεις για φανταστικούς ήρωες και φανταστικά γεγονότα, αρχικά κατευθύνεις εσύ τους ήρωες που έχεις δημιουργήσει. Έπειτα νομίζεις πως τους κατευθύνεις, αφού καταφέρνουν και αποκτούν μια αλλόκοτη μορφή ζωής και αρχίζουν να παίζουν μαζί σου. Όταν όμως προσπαθείς να αναψηλαφήσεις ανθρώπους που υπήρξαν και γεγονότα που στιγμάτισαν, τα πράγματα αλλάζουν και αναγκαστικά ο συγγραφέας γίνεται απλά το ηχείο που αναμεταδίδει φωνές του παρελθόντος.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Κ.: Εμπειρία δεν χρειάζεται σίγουρα, τουλάχιστον αρχικά. Η φαντασία δεν βλάπτει αλλά δεν μπορεί να στηρίζετε και κανείς εξολοκλήρου σε αυτήν. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ διάβασμα και πολύ μα πολύ σκληρή δουλειά, είτε μπροστά στον κειμενογράφο του υπολογιστή, είτε στην λευκή κόλλα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Κ.: Στις μέρες τις οποίες διανύουμε όλα είναι θέμα marketing. Το βιβλίο δυστυχώς δεν αποτελεί ένα μέσο το οποίο θα κάνει την διαφορά. Άρα για να έχει επιτυχία ένα βιβλίο είναι θέμα διαφήμισης κατά πρώτη φάση, και κατά δεύτερη και καταϊδρωμένη, προσωπικής ικανότητας του συγγραφέα.

Τι την αποτυχία;
Ν.Κ.: Το ίδιο πράγμα με την επιτυχία. Διαφήμιση, marketing των εκδοτικών κτλ κτλ.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Κ.: Η βιβλιοφαγία είναι εμμονή και οποιαδήποτε εμμονή μπορεί να σε οδηγήσει εύκολα στην κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Κ.: Χα χα χα χα. Ωραία ερώτηση. Είναι ακόμη νωρίς για να αυτοτιτλοφορηθώ.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Ο Νίκος Καραλής προσφέρει πέντε αντίτυπα του μυθιστορήματος Αιματοβαμμένη πολιτεία σε ισάριθμους αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου και τα βιβλία θα αποσταλούν ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Από το οπισθόφυλλο...
Επάνω στον καμβά της πολιορκίας του Μεσολογγίου και της ηρωικής εξόδου, μίας πτυχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φιλοτεχνείται ο μύθος αυτού του βιβλίου.
Τα τραγικά γεγονότα, βαθιά χαραγμένα στην ψυχή του έθνους μας, επιστρέφουν στην επιφάνεια και αναβιώνουν τις ιστορικές μνήμες, που φωλιάζουν μέσα μας.
Γινόμαστε έτσι, όχι μόνο μακρινοί θεατές, αλλά και συμμέτοχοι στον μύθο καθώς ο ρεαλισμός του μας απορροφά.
Ταυτιζόμαστε με τη μοίρα των πολιορκημένων και ενώνουμε το «τώρα με το τότε» σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.
Γινόμαστε, όχι παρατηρητές, αλλά, μέτοχοι της ιστορίας μας, μέτοχοι των μηνυμάτων της, που ως λαός τα έχουμε ανάγκη.

Ο Νίκος Καραλής γεννήθηκε το 1985 στην Λάρισα. Το 2003 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Ελασσόνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με έδρα την Μυτιλήνη.
Λάτρης της επιστήμης της Ιστορίας από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μελέτη, γενικότερα του Ελληνικού Έθνους και ειδικότερα με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καρπός αυτής του της μελέτης είναι και η «Αιματοβαμμένη Πολιτεία» το πρώτο μυθιστόρημα το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος, /Fylatos Publishing (2015)

11 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε πολύ για τα βιβλία σας!!Τόσο διαφορετικά μεταξύ τους….Ιδιαίτερα και από Έλληνες συγγραφείς!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. teleio!FBερμιονη τσαπακιδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ ενδιαφέρον το βιβλίο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλές γιορτές με υγεία!!!! :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σήμερα έγινε η κλήρωση των πέντε αντιτύπων του μυθιστορήματος του Νίκου Καραλή. Δείτε τα όνόματα των τυχερών στη σελίδα των δώρων 2015. (Τις σελίδες τις εντοπίζετε ευκολότερα από υπολογιστή ή τάμπλετ και όχι από κινητό)

  Συνεχίζουμε με περισσότερα μοναδικά δώρα για όλους! Σήμερα, μπορείτε να διεκδικήσετε 27 διαφορετικά δώρα (προσκλήσεις σε παραστάσεις ή βιβλία) για κάθε γούστο και ηλικία. Ανατρέξτε την αριστερή στήλη (όχι από κινητό) και εντοπίστε τα μπανεράκια των δώρων. Επιλέξτε όσα σας αρέσουν!

  Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τις συμμετοχές και τα μηνύματά σας... Σας ευχαριστώ που είμαστε μια μεγάλη παρέα και συνταξιδεύουμε μέσα από αυτές τις σελίδες και εύχομαι να συνεχίσουμε για πολύ πολύ καιρό. Θέλω να ξέρετε ότι όλα τα μηνύματα διαβάζονται ένα ένα και λαμβάνονται υπ όψιν για μελλοντικές δωροθεσίες ή αναρτήσεις, άσχετα αν λόγω όγκου δε προλαβαίνω να απαντώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Εξελισσόμενη εφηβεία, Ι.ΚόντοςΑπ' το πυκνό δάσος στο πηγάδι της Γερακίνας, Γ.ΤηγανούριαΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕναλλαγές, Απόστολος ΓκέτσοςΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.Δίγκας