Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Φώτης Κατσιμπούρης και η Μάργω

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Φ.Κ.: Όπως και στα προηγούμενα βιβλία, η ιδέα για τη «Μάργω» προήλθε από μια τυχαία αφορμή. Μια βραδινή βόλτα δίπλα στη θάλασσα, με φόντο ένα συναρπαστικά φθινοπωρινό τοπίο, έδωσε το αρχικό ερέθισμα. Μια έμμεση αναφορά υπάρχει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, εκεί που ο ένας από τους βασικούς χαρακτήρες συναντά με ένα εξωπραγματικό και απροσδόκητο τρόπο τη Μάργω.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Φ.Κ.: Η πρώτη ενέργεια, μετά την σύλληψη της αρχικής ιδέας, ήταν να δημιουργήσω ένα αρχείο word office στον υπολογιστή μου. Εκεί γράφτηκε και το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος. Συχνά όμως κρατούσα σημειώσεις και σε χαρτί, είτε στο πλαίσιο της έρευνας εκτός σπιτιού, είτε όταν ήθελα να προχωρήσω αλλά βρισκόμουν μακριά από τον υπολογιστή ή πάλι όταν έγραφα κάτι το οποίο δεν ήμουν σίγουρος αν θα το ενσωματώσω στο μυθιστόρημα, οπότε και αυτό το κρατούσα ως σημείωση στο χαρτί.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Φ.Κ.: Χρειάστηκε περίπου 18 μήνες. Σε αυτούς υπολογίστε όχι μόνο τις ημέρες που προχωρούσε το βιβλίο αλλά και έρευνα ή και περιόδους ανασκόπησης και στασιμότητας.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Φ.Κ.: Ένα μυθιστόρημα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, μυστηριακό και ερωτικό, ένα θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη και γρήγορη δράση από ένα σημείο και μετά. Επίσης ένα βιβλίο με ανθρωπολογικές - φιλοσοφικές προεκτάσεις και αναλύσεις που έχει στο κέντρο του τη γυναίκα, την αιώνια γυναίκα ως απαρχή και συνέχεια της ζωής και του κόσμου.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Φ.Κ.: Θα σας παραθέσω την περίληψη του οπισθόφυλλου επειδή θέλω να κεντρίσω την περιέργεια του αναγνώστη, ώστε να μου κάνει την τιμή να το επιλέξει.
Φθινόπωρο... Ενώ κάνει τον βραδινό του περίπατο σ' ένα τοπίο χαμένο στην καταχνιά, ο Στέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της αντρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη, αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα, η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει τη μοίρα της στον κόσμο.
Ποιά είναι στ' αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής; Ίσως ένα υψηλό πρότυπο, το ιερό θηλυκό, πανίσχυρο, ελεύθερο και συγχρόνως μητρικό και τρυφερό, Φως και Φωτιά του κόσμου προσωποποιημένη. Η σχέση της Μάργως με τους άντρες -για κείνους αναπόδραστα ερωτική και συνήθως κατστροφική- στην περίπτωση του Στέφανου θα αποβεί ο καταλύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας ενός κόσμου που απειλείται.
Η σύγκρουση με μια σκοτεινή σέχτα που θέλει να εξοντώσει τη Μάργω είναι αναπόφευκτη... Η εμπλοκή του Στέφανου, όπως και άλλων ανθρώπων που μοιάζουν αθώοι, θα οδηγήσει όλους τους ήρωες σε μια αναμέτρηση μπροστά στην πανάρχαια Δρυ. Άραγε, το παρελθόν επαναλαμβάνεται στι παρόν; Και πόσο επιθυμητό είναι να στοιχειώσει το μέλλον;
Ένα ερωτικό και μυστηριακό μυθιστόρημα τρόμου και φαντασίας στο οποίο το φυσικό και το μεταφυσικό εμπλέκονται αλλόκοτα κάτω από τη μαγική παρουσία και την επιρροή της Μάργως.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Φ.Κ.: Την απρόβλεπτη και συναρπαστική ροή της έμπνευσης στο νου μου, την εποχή που το έγραφα και τα συναισθήματα που βίωσα μέσα από κάθε χαρακτήρα. Απόλαυσα τη συγγραφή του. Πέρασα καλά γράφοντας το, καλά, δύσκολα και παράξενα κάποιες φορές, γι’ αυτό αγάπησα τη φάση της δημιουργίας του, τη στιγμή που συνέβαινε.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Φ.Κ.: Η ίδια η Μάργω η κεντρική ηρωίδα. Είναι ένας χαρακτήρας δυναμικός, ελεύθερος, μαχητικός και συνάμα απίστευτα ερωτικός και τρυφερός. Αν σε αυτά προσθέσεις και το κάποιων χιλιάδων ετών παρελθόν της, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, σίγουρα έχεις μια ασυνήθιστη και ξεχωριστή ηρωίδα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Φ.Κ.: Σίγουρα προβληματισμό για την πορεία της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, τη βία και την καταπίεση κάθε αδυνάτου, αλλά και την καταστροφική, τελικά, κυριαρχική διάθεση του ανθρώπου, σε κάθε όψη του κόσμου μας. Επίσης θα του προσφέρει αμείωτο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, ένταση, αγωνία και φόβο κάποιες στιγμές. Σίγουρα, κατά κοινή ομολογία των αναγνωστών. δεν είναι ένα βαρετό ανάγνωσμα, αλλά είναι μια ιστορία που σε αιχμαλωτίζει στις σελίδες της, μέσα από περιγραφές χώρων, τοπίων και εποχών, μέσα από σπάνιες εικόνες, διαλόγους, συμπεριφορές προσώπων και απρόβλεπτη εξέλιξη ως την τελευταία σελίδα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Φ.Κ.: Νομίζω το πώς θα είναι ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μια ανερχόμενη έξαρση της βίας σε παγκόσμιο επίπεδο και απαξίωσης της ζωής. Σε συνδυασμό με μια όλο και περισσότερο ασφυκτική οικονομική κατάσταση, στήνεται ένα σκηνικό ζοφερό για τις επόμενες γενιές.

Φοβάστε...
Φ.Κ.: Όλα τα πράγματα που μπορεί να φοβάται κάποιος, όπως τα προβλήματα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία και τη ζωή, τη μοναξιά, την απώλεια, την οικονομική δυσκολία, την ανέχεια…

Αγαπάτε...
Φ.Κ.: Τα πρόσωπα που είναι μαζί μου και με στηρίζουν, πρόσωπα που υπήρξαν σημαντικά στην ζωή μου και τώρα δεν υπάρχουν αλλά και πρόσωπα που θεωρώ ξεχωριστά και θαυμάζω.

Ελπίζετε...
Φ.Κ.: Όπως όλοι σε κάθε τι που φέρνει φως και χαμόγελο, στην πραγματοποίηση ονείρων και προσδοκιών.

Θέλετε...
Φ.Κ.: Ηρεμία για να γράφω και συντροφικότητα όταν γράφω, επίσης ένα αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας, ασφάλειας από οικονομικές σκοτούρες και απρόοπτα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Φ.Κ.: Νομίζω οι αναγνώστες Λογοτεχνίας του Φανταστικού, όσοι αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου και τα θρίλερ, αλλά και αυτοί που ψάχνουν ένα διαφορετικό ανάγνωσμα που να κρατά το ενδιαφέρον τους στα ύψη ως το τέλος.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Φ.Κ.: Μα γιατί θα είναι μια συναρπαστική συμμετοχή και συνοδοιπόρευση, μαζί μου, σε μια κοινή περιπέτεια στον γοητευτικό και μυστήριο κόσμο της Μάργως.

Γιατί δεν πρέπει;
Φ.Κ.: Δεν είπα πως δεν πρέπει. Αντιθέτως επιμένω στο πρέπει γιατί η Μάργω είναι μια γυναίκα που αξίζει να συναντήσετε, όπως και ο Στέφανος, η Μαρία, η Κάθριν, ο Μάρκος, ακόμα και οι σκοτεινοί Βαλτάτζηδες.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Φ.Κ.: Σε όλες τις αλυσίδες βιβλιοπωλείων και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε όλες τις πόλεις. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Φ.Κ.: Στη σελίδα μου στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Φ.Κ.: Νομίζω αυτές οι σκούρες αποχρώσεις του εξώφυλλου με εστίαση στο κόκκινο των χειλιών της Μάργως.

Ποια μουσική;
Φ.Κ.: Άλλοτε μια μεσαιωνική μπαλάντα, άλλοτε ροκ, και άλλοτε έντεχνη.

Ποιο άρωμα;
Φ.Κ.: Κάτι από αρώματα του δάσους, πεύκο μαζί με άγριο τριαντάφυλλο και ανθισμένα βότανα.

Ποιο συναίσθημα;
Φ.Κ.: Νοσταλγία, αγωνία, φόβο, λύπη, αναμονή, ανάταση ψυχής, μαζί με εκρήξεις λαχτάρας για ζωή και έρωτα, αλλά και γαλήνια ικανοποίηση τελικά.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Φ.Κ.: Μια ταινία μυστηρίου, ένα μεταφυσικό και ερωτικό θρίλερ.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Φ.Κ.: Άγνωστο. Ίσως να τα κατάφερνα στη ζωγραφική ή σε κάποια τέχνη εικαστικής δημιουργίας. Αστροναύτης πάλι μου άρεσε μέχρι τα 7. Πραγματικά, τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω γιατί εγκατέλειψα την ιδέα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Φ.Κ.: Την Ελένη Στασινού, την πνευματική μου μητέρα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Φ.Κ.: Οι μεγάλοι κλασικοί, Ρώσοι και Αμερικανοί. Το πώς σκέφτεται ή ζει κάποιος δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις επιρροές του στον τρόπο που γράφει. Τα βιβλία που μπορεί να με επηρέασαν ποικίλουν ανά εποχή και ηλικία. Για παράδειγμα τώρα διαβάζω τη Φωλιά του Λευκού Φιδιού του Μπραμ Στόουκερ και θυμήθηκα την κλασική ιστορία του Δράκουλα του ίδιου συγγραφέα. Όποιος καταπιάνεται με Λογοτεχνία του Φανταστικού σίγουρα έχει επηρεαστεί από αυτήν ή από την ποίηση και τα διηγήματα του Ε.Α. Πόε. Νομίζω πως το έργο του δεύτερου αλλά και ο πρώτος με έχουν επηρεάσει σημαντικά τόσο στην θεματολογία όσο και στις φόρμες γραφής και δόμησης της μυθοπλασίας.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Φ.Κ.: Κατηγορηματικά απαντώ πως οι ήρωες αυτονομούνται και αυτοκατευθύνονται. Γίνονται αυτοτελείς οντότητες που δρουν κατά βούληση, κατά τη δική τους βούληση. Αυτοί άλλωστε δίνουν ζωή στο μύθο, τον προχωρούν και τον ολοκληρώνουν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Φ.Κ.: Μονάχα με την εμπειρία γράφεις καλές ή καλούτσικες συνηθισμένες ιστοριούλες, ιστορίες άλλων ή μασκαρεμένα κομμάτια της ζωής σου, αλλά δεν γράφεις αληθινό μυθιστόρημα. Η φαντασία είναι το κλειδί, το άλφα και το ωμέγα για το συγγραφέα που θέλει να συγκαταλέγεται στους καλούς μυθιστοριογράφους. Άλλωστε, αν στηρίζεσαι στην εμπειρία αυτοπεριορίζεις του ορίζοντες της γραφής σου. Κι όταν ξεμείνεις από κεφάλαια, ξεφυλλίζοντας το προσωπικό σου ημερολόγιο, τι κάνεις; Ψαρεύεις ιστορίες από τις ζωές άλλων, της γιαγιάς και της θείας της διπλανής πόρτας; Βασικά αυτό είναι κάτι που γίνεται κατά κόρον σήμερα. Άλλωστε στην ερώτηση: Φαντασία ή εμπειρία; Είναι πότε δυνατόν συγγραφέας της Λογοτεχνίας του Φανταστικού να ψηφίσει τίποτα άλλο εκτός από την ιερή λέξη ΦΑΝΤΑΣΙΑ;

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Φ.Κ.: Πολλοί παράγοντες που σίγουρα δεν έχουν σχέση με την λογοτεχνική αξία του βιβλίου.

Τι την αποτυχία;
Φ.Κ.: Το ίδιο ακριβώς με την επιτυχία, παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την λογοτεχνική αξία ενός βιβλίου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Φ.Κ.: Μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλάπτει ούτε ενοχλεί κανέναν, οπότε γιατί όχι;

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Φ.Κ.: Αναζητώντας και περιγράφοντας τα όνειρα που ακόμα δεν γεννήθηκαν.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δείτε και αυτό:
Στα μυστικά του Σκιοφύλακα του Φώτη Κατσιμπούρη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη