ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Η Γελάδα *** Ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός koukidaki.gr είναι γεγονός! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks όπως: Άπαντα Κ. Καρυωτάκη * Αδερφοί Καραμάζοβ, Φ. Ντοστογιέβσκη * Το ξύλινο παλτό, Κ. Γώγου κ.ά ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Από 1η Ιανουαρίου 2020 αλλάζουν οι όροι στις δωροθεσίες. Διαβάστε τους νέους όρους εδώ.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Τα όνειρα που κράτησα για μένα * Στις στάχτες της Σαλονίκης * Μια νύχτα ακόμη * Το αγκάθινο στέμμα * Ένοχα μυστικά * Το βαλς της παγωμένης καρδιάς * Ουμπούντου * Το αρπακτικό * Δύο ιστορίες για ένα πρόσωπο * Ο παραμυθάς * Ο Καπήλαρης * Ώρα μηδέν * Αριάδνη * Το βαλς του ονείρου * Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας * Χάρτινος πύργος ** Νουβέλα: Αγγελική μορφή * Αδέσποτος νους * Το γιασεμί ** Θεατρικό: Άκουσε τα κύματα ** Διηγήματα: Αναμνήσεις από στάχτη * Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές ** Παιδικά: Ο Παρφές * Το παραμύθι με τα παραμύθια * Πέντε βιβλία της σειράς ΩΟ * Ονειρικές αφηγήσεις ** Ποίηση: 2ος Νόμος * Ο χορός της αστραπής * Προσωρινή αιωνιότητα * Ossimoro * Τα λογοπαίγνια μιας ύπουλης αλήθειας ** Βιογραφικά: Κάθε Ιούλιο επιστρέφω ** Αυτοβελτίωση-στοχασμοί: Αναζητώντας φως * Now and Zen ** Λευκώματα: Βίβλος βιβλιοφίλων

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Ο Φώτης Κατσιμπούρης και η Μάργω

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Φ.Κ.: Όπως και στα προηγούμενα βιβλία, η ιδέα για τη «Μάργω» προήλθε από μια τυχαία αφορμή. Μια βραδινή βόλτα δίπλα στη θάλασσα, με φόντο ένα συναρπαστικά φθινοπωρινό τοπίο, έδωσε το αρχικό ερέθισμα. Μια έμμεση αναφορά υπάρχει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, εκεί που ο ένας από τους βασικούς χαρακτήρες συναντά με ένα εξωπραγματικό και απροσδόκητο τρόπο τη Μάργω.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Φ.Κ.: Η πρώτη ενέργεια, μετά την σύλληψη της αρχικής ιδέας, ήταν να δημιουργήσω ένα αρχείο word office στον υπολογιστή μου. Εκεί γράφτηκε και το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος. Συχνά όμως κρατούσα σημειώσεις και σε χαρτί, είτε στο πλαίσιο της έρευνας εκτός σπιτιού, είτε όταν ήθελα να προχωρήσω αλλά βρισκόμουν μακριά από τον υπολογιστή ή πάλι όταν έγραφα κάτι το οποίο δεν ήμουν σίγουρος αν θα το ενσωματώσω στο μυθιστόρημα, οπότε και αυτό το κρατούσα ως σημείωση στο χαρτί.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Φ.Κ.: Χρειάστηκε περίπου 18 μήνες. Σε αυτούς υπολογίστε όχι μόνο τις ημέρες που προχωρούσε το βιβλίο αλλά και έρευνα ή και περιόδους ανασκόπησης και στασιμότητας.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Φ.Κ.: Ένα μυθιστόρημα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, μυστηριακό και ερωτικό, ένα θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη και γρήγορη δράση από ένα σημείο και μετά. Επίσης ένα βιβλίο με ανθρωπολογικές - φιλοσοφικές προεκτάσεις και αναλύσεις που έχει στο κέντρο του τη γυναίκα, την αιώνια γυναίκα ως απαρχή και συνέχεια της ζωής και του κόσμου.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Φ.Κ.: Θα σας παραθέσω την περίληψη του οπισθόφυλλου επειδή θέλω να κεντρίσω την περιέργεια του αναγνώστη, ώστε να μου κάνει την τιμή να το επιλέξει.
Φθινόπωρο... Ενώ κάνει τον βραδινό του περίπατο σ' ένα τοπίο χαμένο στην καταχνιά, ο Στέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της αντρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη, αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα, η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει τη μοίρα της στον κόσμο.
Ποιά είναι στ' αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής; Ίσως ένα υψηλό πρότυπο, το ιερό θηλυκό, πανίσχυρο, ελεύθερο και συγχρόνως μητρικό και τρυφερό, Φως και Φωτιά του κόσμου προσωποποιημένη. Η σχέση της Μάργως με τους άντρες -για κείνους αναπόδραστα ερωτική και συνήθως κατστροφική- στην περίπτωση του Στέφανου θα αποβεί ο καταλύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας ενός κόσμου που απειλείται.
Η σύγκρουση με μια σκοτεινή σέχτα που θέλει να εξοντώσει τη Μάργω είναι αναπόφευκτη... Η εμπλοκή του Στέφανου, όπως και άλλων ανθρώπων που μοιάζουν αθώοι, θα οδηγήσει όλους τους ήρωες σε μια αναμέτρηση μπροστά στην πανάρχαια Δρυ. Άραγε, το παρελθόν επαναλαμβάνεται στι παρόν; Και πόσο επιθυμητό είναι να στοιχειώσει το μέλλον;
Ένα ερωτικό και μυστηριακό μυθιστόρημα τρόμου και φαντασίας στο οποίο το φυσικό και το μεταφυσικό εμπλέκονται αλλόκοτα κάτω από τη μαγική παρουσία και την επιρροή της Μάργως.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Φ.Κ.: Την απρόβλεπτη και συναρπαστική ροή της έμπνευσης στο νου μου, την εποχή που το έγραφα και τα συναισθήματα που βίωσα μέσα από κάθε χαρακτήρα. Απόλαυσα τη συγγραφή του. Πέρασα καλά γράφοντας το, καλά, δύσκολα και παράξενα κάποιες φορές, γι’ αυτό αγάπησα τη φάση της δημιουργίας του, τη στιγμή που συνέβαινε.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Φ.Κ.: Η ίδια η Μάργω η κεντρική ηρωίδα. Είναι ένας χαρακτήρας δυναμικός, ελεύθερος, μαχητικός και συνάμα απίστευτα ερωτικός και τρυφερός. Αν σε αυτά προσθέσεις και το κάποιων χιλιάδων ετών παρελθόν της, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, σίγουρα έχεις μια ασυνήθιστη και ξεχωριστή ηρωίδα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Φ.Κ.: Σίγουρα προβληματισμό για την πορεία της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, τη βία και την καταπίεση κάθε αδυνάτου, αλλά και την καταστροφική, τελικά, κυριαρχική διάθεση του ανθρώπου, σε κάθε όψη του κόσμου μας. Επίσης θα του προσφέρει αμείωτο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, ένταση, αγωνία και φόβο κάποιες στιγμές. Σίγουρα, κατά κοινή ομολογία των αναγνωστών. δεν είναι ένα βαρετό ανάγνωσμα, αλλά είναι μια ιστορία που σε αιχμαλωτίζει στις σελίδες της, μέσα από περιγραφές χώρων, τοπίων και εποχών, μέσα από σπάνιες εικόνες, διαλόγους, συμπεριφορές προσώπων και απρόβλεπτη εξέλιξη ως την τελευταία σελίδα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Φ.Κ.: Νομίζω το πώς θα είναι ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μια ανερχόμενη έξαρση της βίας σε παγκόσμιο επίπεδο και απαξίωσης της ζωής. Σε συνδυασμό με μια όλο και περισσότερο ασφυκτική οικονομική κατάσταση, στήνεται ένα σκηνικό ζοφερό για τις επόμενες γενιές.

Φοβάστε...
Φ.Κ.: Όλα τα πράγματα που μπορεί να φοβάται κάποιος, όπως τα προβλήματα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία και τη ζωή, τη μοναξιά, την απώλεια, την οικονομική δυσκολία, την ανέχεια…

Αγαπάτε...
Φ.Κ.: Τα πρόσωπα που είναι μαζί μου και με στηρίζουν, πρόσωπα που υπήρξαν σημαντικά στην ζωή μου και τώρα δεν υπάρχουν αλλά και πρόσωπα που θεωρώ ξεχωριστά και θαυμάζω.

Ελπίζετε...
Φ.Κ.: Όπως όλοι σε κάθε τι που φέρνει φως και χαμόγελο, στην πραγματοποίηση ονείρων και προσδοκιών.

Θέλετε...
Φ.Κ.: Ηρεμία για να γράφω και συντροφικότητα όταν γράφω, επίσης ένα αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας, ασφάλειας από οικονομικές σκοτούρες και απρόοπτα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Φ.Κ.: Νομίζω οι αναγνώστες Λογοτεχνίας του Φανταστικού, όσοι αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου και τα θρίλερ, αλλά και αυτοί που ψάχνουν ένα διαφορετικό ανάγνωσμα που να κρατά το ενδιαφέρον τους στα ύψη ως το τέλος.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Φ.Κ.: Μα γιατί θα είναι μια συναρπαστική συμμετοχή και συνοδοιπόρευση, μαζί μου, σε μια κοινή περιπέτεια στον γοητευτικό και μυστήριο κόσμο της Μάργως.

Γιατί δεν πρέπει;
Φ.Κ.: Δεν είπα πως δεν πρέπει. Αντιθέτως επιμένω στο πρέπει γιατί η Μάργω είναι μια γυναίκα που αξίζει να συναντήσετε, όπως και ο Στέφανος, η Μαρία, η Κάθριν, ο Μάρκος, ακόμα και οι σκοτεινοί Βαλτάτζηδες.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Φ.Κ.: Σε όλες τις αλυσίδες βιβλιοπωλείων και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε όλες τις πόλεις. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Φ.Κ.: Στη σελίδα μου στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Φ.Κ.: Νομίζω αυτές οι σκούρες αποχρώσεις του εξώφυλλου με εστίαση στο κόκκινο των χειλιών της Μάργως.

Ποια μουσική;
Φ.Κ.: Άλλοτε μια μεσαιωνική μπαλάντα, άλλοτε ροκ, και άλλοτε έντεχνη.

Ποιο άρωμα;
Φ.Κ.: Κάτι από αρώματα του δάσους, πεύκο μαζί με άγριο τριαντάφυλλο και ανθισμένα βότανα.

Ποιο συναίσθημα;
Φ.Κ.: Νοσταλγία, αγωνία, φόβο, λύπη, αναμονή, ανάταση ψυχής, μαζί με εκρήξεις λαχτάρας για ζωή και έρωτα, αλλά και γαλήνια ικανοποίηση τελικά.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Φ.Κ.: Μια ταινία μυστηρίου, ένα μεταφυσικό και ερωτικό θρίλερ.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Φ.Κ.: Άγνωστο. Ίσως να τα κατάφερνα στη ζωγραφική ή σε κάποια τέχνη εικαστικής δημιουργίας. Αστροναύτης πάλι μου άρεσε μέχρι τα 7. Πραγματικά, τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω γιατί εγκατέλειψα την ιδέα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Φ.Κ.: Την Ελένη Στασινού, την πνευματική μου μητέρα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Φ.Κ.: Οι μεγάλοι κλασικοί, Ρώσοι και Αμερικανοί. Το πώς σκέφτεται ή ζει κάποιος δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις επιρροές του στον τρόπο που γράφει. Τα βιβλία που μπορεί να με επηρέασαν ποικίλουν ανά εποχή και ηλικία. Για παράδειγμα τώρα διαβάζω τη Φωλιά του Λευκού Φιδιού του Μπραμ Στόουκερ και θυμήθηκα την κλασική ιστορία του Δράκουλα του ίδιου συγγραφέα. Όποιος καταπιάνεται με Λογοτεχνία του Φανταστικού σίγουρα έχει επηρεαστεί από αυτήν ή από την ποίηση και τα διηγήματα του Ε.Α. Πόε. Νομίζω πως το έργο του δεύτερου αλλά και ο πρώτος με έχουν επηρεάσει σημαντικά τόσο στην θεματολογία όσο και στις φόρμες γραφής και δόμησης της μυθοπλασίας.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Φ.Κ.: Κατηγορηματικά απαντώ πως οι ήρωες αυτονομούνται και αυτοκατευθύνονται. Γίνονται αυτοτελείς οντότητες που δρουν κατά βούληση, κατά τη δική τους βούληση. Αυτοί άλλωστε δίνουν ζωή στο μύθο, τον προχωρούν και τον ολοκληρώνουν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Φ.Κ.: Μονάχα με την εμπειρία γράφεις καλές ή καλούτσικες συνηθισμένες ιστοριούλες, ιστορίες άλλων ή μασκαρεμένα κομμάτια της ζωής σου, αλλά δεν γράφεις αληθινό μυθιστόρημα. Η φαντασία είναι το κλειδί, το άλφα και το ωμέγα για το συγγραφέα που θέλει να συγκαταλέγεται στους καλούς μυθιστοριογράφους. Άλλωστε, αν στηρίζεσαι στην εμπειρία αυτοπεριορίζεις του ορίζοντες της γραφής σου. Κι όταν ξεμείνεις από κεφάλαια, ξεφυλλίζοντας το προσωπικό σου ημερολόγιο, τι κάνεις; Ψαρεύεις ιστορίες από τις ζωές άλλων, της γιαγιάς και της θείας της διπλανής πόρτας; Βασικά αυτό είναι κάτι που γίνεται κατά κόρον σήμερα. Άλλωστε στην ερώτηση: Φαντασία ή εμπειρία; Είναι πότε δυνατόν συγγραφέας της Λογοτεχνίας του Φανταστικού να ψηφίσει τίποτα άλλο εκτός από την ιερή λέξη ΦΑΝΤΑΣΙΑ;

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Φ.Κ.: Πολλοί παράγοντες που σίγουρα δεν έχουν σχέση με την λογοτεχνική αξία του βιβλίου.

Τι την αποτυχία;
Φ.Κ.: Το ίδιο ακριβώς με την επιτυχία, παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την λογοτεχνική αξία ενός βιβλίου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Φ.Κ.: Μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλάπτει ούτε ενοχλεί κανέναν, οπότε γιατί όχι;

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Φ.Κ.: Αναζητώντας και περιγράφοντας τα όνειρα που ακόμα δεν γεννήθηκαν.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δείτε και αυτό:
Στα μυστικά του Σκιοφύλακα του Φώτη Κατσιμπούρη

1 σχόλιο:


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Αγγελική μορφή, Πηνελόπη ΤσιάλαΟ χορός της αστραπής, Ήλια Λ.ΘεοφιλίδουΣειρά βιβλίων ΩΟ, Σόφι ΆντερσενΏρα μηδέν, Αιμιλία ΠλατήΤο βαλς του ονείρου, Ελισάβετ ΔανέζηNow and Zen, Άγγελος ΜπάκαςΟνειρικές αφηγήσεις, The weird side tales
Το παραμύθι με τα παραμύθια, Α. ΠλατήΜια νύχτα ακόμη, Κώστας ΚρομμύδαςΔύο ιστορίες για ένα πρόσωπο, Δ. ΠαπαδόπουλοςΚάθε Ιούλιο επιστρέφω, Γ. ΜολέσκηςΕκεί που ανθίζουν οι κραυγές, Ν. ΒαρδάκαςΑριάδνη, Μαίρη ΚατσανίδουΟυμπούντου, Μάνθος Σκαργιώτης
Το αρπακτικό, Γκιλ Σκοτ-ΧέρονΑδέσποτος νους, Δήμητρα ΚωνσταντινίδουΒίβλος βιβλιοφίλων, Άγγελος ΜπάκαςΤο γιασεμί, Σταυρούλα ΝοβακίδουΟ Καπήλαρης
Ο παραμυθάς, Γ. ΠαπουλήςΤο αγκάθινο στέμμα, Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Χάρτινος πύργος, Σοφία ΚατάραΗ τελευταία λέξη είναι της μοίρας, Μ. ΚατσούπηΤα λογοπαίγνια μιας ύπουλης αλήθειας, Σ. ΦράγγοςOssimoro, Γιώργος ΜουτσινάςΠροσωρινή αιωνιότητα, Μαρκ Στραντ
Το βαλς της παγωμένης καρδιάς, Φωτεινή ΑγγελήΑναζητώντας φως, Β. Παπακώστας