Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο υιός του Νείλου

Κι αφού, φέτος περισσότερο από άλλες χρονιές, μας απασχόλησαν μυθογραφίες βασισμένες σε αρχαίους πολιτισμούς, με κάτι από Αίγυπτο, από πυραμίδες, με τον Ακενατόν και τον Άτον, σε τοπία με έρημο και μυστήρια... ε, ας μιλήσουμε και για το βιβλίο του Εμμανουήλ Μαύρου, ο οποίος και Έλληνας είναι αλλά, επιτέλους, διαβάσαμε και ένα αρχαιολογικό θέμα με Ελληνίδα ηρωίδα! Τόσο μας λείπουν οι Έλληνες ήρωες σε τέτοια μυθιστορήματα που έπιανα τον εαυτό μου να ξαφνιάζεται όταν γινόταν αναφορά στην πατρίδα της Ελένης Νάκου ή στην καταγωγή της.
Στην υπόθεση... μια Ελληνίδα αρχαιολόγος εγκλωβίζεται σε μια υπόθεση που αφορά αρχαίους πάπυρους, περιλαμβάνει μυστήριο και επεκτείνεται από τις χριστιανικές ομάδες ως τις εβραϊκές ή αιρετικές, από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέχρι την διαφθορά στην πολιτική και από μύθους ή χρησμούς ως εξιχνιάσεις φόνων!
Και, ναι, ποντάρει την ίδια της τη ζωή σε αυτό αλλά, προς όφελος των αναγνωστών, το πείσμα και η αποφασιστικότητα είναι πιο ισχυρά κίνητρα από το φόβο της.

Για την πλοκή δε θα μπορούσα να γράψω πολλά για να μη χαλάσω την αναγνωστική εμπειρία των αναγνωστών, όμως κράτησα κάποιες σημειώσεις που αξίζουν να αναφερθούν -στην τελική, πολλά βιβλία με περιπέτειες που "πατάνε" πάνω σε αρχαιολογικά μοτίβα μπορούμε να βρούμε αλλά είναι μάταιο να τα βάζουμε όλα στο ίδιο "καλάθι", είτε επειδή μας αρέσει το είδος ή για το αντίθετο.
Ο συγγραφέας, πέρα από την ιστορία που έχει να διηγηθεί, αφήνει σκόπιμα χώρο τον οποίο αφιερώνει στο σχολιασμό των θρησκειών, της πολιτικής ή των εμπλεκομένων, και της επιστημονικής κοινότητας. Κι αν για την πολιτική και τους εκπροσώπους της τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά -χρήμα, διαφθορά και απάτη του λαού- για τις θρησκείες και τις κοινωνίες τα θέματα είναι πιο σύνθετα και, οπωσδήποτε, πιο ευάλωτα σε αναλύσεις. Έτσι, θα βρούμε διαπιστώσεις όπως:
Πολιτικοί, ιερατείο, εξουσία, μαζεμένα σε πολυτελή κτίρια, όπου μπαίνοντας βρομάς από την αηδία του κουστουμιού και του ράσου. (...) Όλα να εξυπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό, το χρήμα, έχοντας το σεξ ως επίκεντρο αλλά και ψαγμένες φιλοσοφικές τοποθετήσεις όπως: Το πώς διαμόρφωσε ο άνθρωπος τον θεό μέσα στους αιώνες, μέσω κειμένων και διηγήσεων, έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι με τον θεό. Όταν δε, αναφέρεται στους δύο κόσμους με αποστομώνει με το αυταπόδεικτο: Ο ένας με καθρέφτη την πίστη και τη θρησκεία κάνει εγκλήματα και ο άλλος σου δίνει μια εσωτερική δύναμη μέσω της προσευχής να πετύχεις αυτό που θες για το καλό.
Στα άλλα χαρακτηριστικά... δε περίμενα να βρω μια μεγάλη ερωτική σκηνή στις σελίδες του και μάλιστα από άντρα συγγραφέα γιατί οι άντρες συνήθως στέκονται στη δράση παρά στις ερωτοτροπίες των ηρώων τους. Παρόλα αυτά, η σκηνή προσφέρει στο μυθιστόρημα το οποίο, γενικότερα, έχει την πρόθεση να στηριχτεί σε ρεαλιστικές βάσεις: χαρακτήρες, υπόθεση και λύση, αντί να "απλωθεί" σε χολιγουντιανές υπερβολές -χάριν θεάματος- ή σε ψεύτικες συνθήκες. Όχι ότι δε θα μπορούσε! Ένα μυθιστόρημα μπορεί να είναι όσο πλασματικό θέλει, αλλά όπως εξηγεί και ο Εμμανουήλ Μαύρος: η ιστορία μπλέκεται με το μύθο για να δώσουν ένα όχι και τόσο φανταστικό αποτέλεσμα.

Με δυο λόγια... έχει περιπέτεια, αρχαιολογία, ιστορία, πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και περνάς καλά. Είμαι μυθογραφικό αλλά θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική πραγματικότητα.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης
Στο οπισθόφυλλο αναφέρει μεταξύ άλλων...
Είναι αισθησιακή, όμορφη, έξυπνη, δυναμική, είναι Ελληνίδα και δεν φοβάται τον θάνατο. Την λένε Ελένη Νάκου και είναι αρχαιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Η εύρεση ενός παπύρου 3.500 ετών, για την ύπαρξη και έλευση του ενός και μοναδικού υιού, αποτελεί την αφορμή να δεχτεί να ερευνήσει και να εντοπίσει το φυσικό ή το πνευματικό πρόσωπό του.
Εγκλωβισμένη σε έναν λαβύρινθο πληροφοριών, ψάχνει μια από τις δυο εξόδους που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου, ξεσκεπάζοντας μια τεράστια απάτη πάνω σε ένα καλά στημένο θρησκευτικό μηχανισμό που με την πολιτική κάλυψη διακινεί όπλα, ναρκωτικά και πορνεία.

Στο αυτάκι γράφει...
Κοίταξα ψηλά στον ουρανό και ευχαρίστησα τον πατέρα μου, που με είχε μάθει να αισθάνομαι, να έχω ηθική και να αγαπώ τους ανθρώπους, να θεωρώ κάθε στιγμή της ζωής σημαντική, και η σημαντικότητα αυτή να βάζει ένα λιθαράκι στη λογική μου.
Διαβάστε είκοσι σελίδες!
Δείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Άνεμος

Περισσότερα από/για τον Εμμανουήλ Μαύρο:
Ο Εμμανουήλ Μαύρος και Ο υιός του Νείλου

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Άνεμος και τον Νικόλα Τελλίδη για τη διάθεση του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη