Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Πυραμίδα

Τι θα έχεις -λένε- αν διασταυρώσεις τον Indiana Jones με τον Dan Brown;
Τον David Gibbins.
Λένε επίσης για τον Γκίμπινς πως είναι ο νέος Κάσσλερ -αν και αυτός είναι ένας ακόμα άγνωστος συγγραφέας στη χώρα μας (παρόλα αυτά σίγουρα ξέρετε έστω τη Σαχάρα). Κούκου. Μείνετε στον Νταν Μπράουν, που τον ξέρουμε όλοι.

Ξεκινώντας την Πυραμίδα δεν μπόρεσα να μη θυμηθώ τη χρυσή εποχή του Playstation 1 και το πρώτο παιχνίδι που κυριολεκτικά έλιωσα παίζοντας -τη Λάρα Κροφτ. Οκέι, εγώ με τον Γκίμπινς θυμήθηκα τη Λάρα πρώτα και μετά τον Ιντιάνα. Αγαπώ them both. Πιο πολύ τη Λάρα, το παραδέχομαι.
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...
Για χιλιάδες χρόνια, η Αίγυπτος ήταν η χώρα στην οποία άκμασε ένας πλούσιος και εξελιγμένος πολιτισμός. Έπειτα, έγινε το πεδίο ανακαλύψεων για αρχαιολόγους και εξερευνητές. Τώρα, οι δρόμοι του Καΐρου δονούνται από τη βία της πολιτικής αναταραχής που συγκλονίζει τη χώρα. Αντιμετωπίζοντας τον θανάσιμο κίνδυνο, ο Τζακ Χάουαρντ και η ομάδα του έχουν συγκεντρώσει τα κομμάτια ενός εκπληκτικού γρίφου, η επίλυση του οποίου απειλεί την ίδια τους τη ζωή.
Ο Τζακ Χάουαρντ βρίσκεται μπροστά σε ένα μυστήριο κρυμμένο μέσα στη μεγάλη πυραμίδα, έπειτα από μια ανακάλυψη στην Ερυθρά Θάλασσα και τη μαρτυρία ενός άντρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο άντρας αυτός απέδρασε πριν από 110 χρόνια από ένα λαβύρινθο κάτω από το Κάιρο. Η ομάδα του Τζακ μπαίνει στο φονικό στόχαστρο μιας βίαιης εξτρεμιστικής οργάνωσης που είναι αποφασισμένη να καταστρέψει οποιονδήποτε της σταθεί εμπόδιο.
Καθώς οι άνθρωποι μάχονται και χάνουν τη ζωή τους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ο Τζακ αγωνίζεται για μια ανακάλυψη ικανή να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για την πιο θαυμαστή ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ: της εξόδου του Μωυσή από την Αίγυπτο και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την ανθρωπότητα.[1]

Ας αφήσουμε την πάρλα και ας πάμε στο ζουμί. Πρέπει να σημειώσω όμως, ότι απεχθάνομαι τα ιστορικά μυθιστορήματα. Έτσι για να είμαι δίκαιη. Παρότι λατρεύω την ιστορία, δυσκολεύομαι αφάνταστα να την παρακολουθήσω, ελάχιστα βιβλία έχουν καταφέρει να κρατήσουν το ενδιαφέρον μου παραπάνω απόοοοοοοοοο 10 σελίδες. Yep, that’s life. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, η γραφή τους. Μπορεί να μην υπάρχει άλλος τρόπος, δεν ξέρω, πάντως κάθε φορά, το ωραίο του πράγματος χάνεται μέσα σε ατέλειωτες λεπτομέρειες, κατάξερους διαλόγους και ψυχρές αναφορές, σα να διαβάζω τη Βικιπαίδεια. Μοναδική εξαίρεση ο μοναδικός Μπράουν, που έχει και τη γνώση και το χάρισμα της γραφής. Κι απ’ ότι φαίνεται και ο Γκίμπινς (αν και συνεχίζω να θεωρώ τον Μπράουν κορυφαίο του είδους του).
Τούτος λοιπόν -ο Γκίμπινς- είναι αρχαιολόγος και παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και χαμένων πόλεων. Στην Πυραμίδα χρησιμοποιεί την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο με οδηγό το Μωυσή, για να δημιουργήσει τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας του Ακενατέν (Ακενατόν, όπως το είδα στα δικά μας κιτάπια). Τα υπόλοιπα να τα διαβάσετε (μισώ τα σπόιλερς, οκέι;)
Anyway, το βιβλίο σαφώς και δεν είναι επιστημονική μελέτη και μόνο ως μυθιστόρημα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά θα χαθεί όοοοοοολη η μαγεία του... Κι έχει μπόλικη. Αν αγαπάτε τα βιβλία του είδους, βιβλία με έξτρα δόσεις ιστορίας, αρχαιολογίας, λίγη δράση εδώ κι εκεί, γκατζετάκια, καταδύσεις, θαλάσσια πλάσματα, έλλειψη οξυγόνου, ωκεανούς κι ερήμους, όπλα, ανακαλύψεις, θησαυρούς, μυστικά και λίγο detective story plot, θα το λατρέψετε.
Η Πυραμίδα αποτελεί την όγδοη περιπέτεια του Τζακ Χάουαρντ και τα βιβλία του διαβάζονται εξίσου ικανοποιητικά και με τη σειρά, αλλά και ανάκατα. Για το συγκεκριμένο ξέρω ότι αποτελεί συνέχεια του Φαραώ, αλλά δεν ένιωσα πουθενά το κενό της απουσίας του (είναι το πρώτο του που διαβάζω). Επίσης όμως έμαθα, πως αν τα πιάσει κάποιος όλα και με τη σειρά, τότε διαπιστώνει πως το καθένα αποτελεί κι ένα κομμάτι σε ένα πολύ καλοφτιαγμένο παζλ ενός κόσμου που ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει με μεγάλη μαεστρία.
Από μένα, congrats. Έκανα και την ψακτική μου στο διαδίκτυο κι έμαθα πως ο Γκίμπινς είναι από τους συγγραφείς που σε κάθε βιβλίο του γίνεται όλο και καλύτερος... οπότε σπεύσατε!
Κλικ για περισσότερα της Κατερίνας
Ο David Gibbins είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, αρχαιολόγος και παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή, διετέλεσε για μία δεκαετία καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας διδάσκοντας Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και των Πολιτισμών.
Τα βιβλία του Ατλαντίς, Ο Θησαυρός των Σταυροφόρων, Το Χειρόγραφο, Η Μάσκα της Τροίας, Οι Θεοί της Ατλαντίδας, Τotal War Rome I: Καταστρέψτε την Καρχηδόνα, Το Σπαθί του Αττίλα και Φαραώ πούλησαν πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 29 γλώσσες.
Δείτε το μυθιστόρημα στις εκδόσεις Διόπτρα

[1] Περίληψη του μυθιστορήματος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη