Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Όταν η ζωή υφαίνει όνειρα σε ψυχές πλασμένες από δάκρυ...

Το ημερολόγιο δείχνει το έτος 1924, μήνα Σεπτέμβριο.

Μια περίοδος που οι άνθρωποι της Κύπρου, ανεξαρτήτως αν προερχόταν απ’ τα σπλάχνα της γης αυτής ή αν είχαν βρει καταφύγιο εκεί για να γιατρέψουν τις πληγές τους, ζούσαν ειρηνικά και με ομόνοια.

Στις πρώτες σελίδες γνωρίζουμε την οικογένεια του χήρου Αντώνη Νικολάου, που ζει με τα τρία του παιδιά στην Λευκωσία. Οι δύο του γιοι, ο Νικόλας και ο Θόδωρος, διαχειρίζονται το κατάστημα υφασμάτων που υπάρχει στο όνομά του, ενώ η Ελένη φροντίζει τις δουλειές του σπιτιού. Στην δούλεψή τους μάλιστα έχουν την πιστή τουρκάλα υπηρέτρια Εμινέ, που με το πηγαίο χιούμορ της κατάφερνε να μεταδίδει πάντα σε όλους τη χαρά.

Συγχρόνως μαθαίνουμε για την γειτόνισσα Σοφία που ήρθε από την Νάπολι, όταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος άπλωσε τη μαύρη σκιά του πάνω και από τη δική τους πατρίδα.[1] Μια θεία Σοφία που στη νέα τους πατρίδα συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα της μοδίστρας που τόσο καλά κατείχε. Συμπαραστάτης, φίλη καλή και βοηθός της, η λυγερόκορμη ανιψιά της, η Κατερίνα, που με την μελωδική της φωνή είχε καταφέρει να κλέψει τόσο την καρδιά του Θόδωρου όσο και ενός άλλου άντρα, του ορφανού Ανδρέα. Ενός ντροπαλού νεαρού, που τη μέρα δούλευε και τη νύχτα διάβαζε για να γίνει κάποτε μηχανολόγος, αφού το μεγάλο του όνειρο να σπουδάσει αρχιτεκτονική μάλλον θα έμενε ανεκπλήρωτο.[2]

Φίλοι στην ίδια παρέα ο Θόδωρος και ο Ανδρέας, βρίσκονται αντιμέτωποι με αφορμή τα συναισθήματά τους για την ίδια γυναίκα. Η πρώτη κίνηση γίνεται από την Πηνελόπη, την θεία του Ανδρέα, γιατί ο ίδιος λιγοψυχεί και του φράζει το στόμα η ατολμία, μη μπορώντας να πει στην Κατερίνα τα όσα νιώθει. Η θεία λοιπόν είχε λοιπόν ξεκάθαρη αποστολή: Να κάνει την πρότασή του για προξενιό.

Ωστόσο σύντομα διαφαίνεται πως η Μοίρα είχε άλλα σχέδια γι’ αυτούς…

Ο Θόδωρος δε χάνει χρόνο κι εξομολογείται σύντομα στην Κατερίνα για τον έρωτά του, υπό το άγρυπνο μάτι μάλιστα του ανταγωνιστή του που τους παραφυλάει. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, αμοιβαίο και απρόβλεπτο, μιας και η αγάπη ανθεί και τους δένει αυθόρμητα όλο και πιο πολύ, ώρα την ώρα, μέρα την μέρα. 

‘Ώσπου μια μέρα η Κατερίνα του μεταφέρει ένα νέο, δίκοπο μαχαίρι για τον Θόδωρο:

Περιμένω παιδί,[3] του εξομολογήθηκε.

Τα πρώτα εμπόδια δεν άργησαν να φανούν. Είναι φτωχή και καθολική. Σειρά έχουν το σοκ της θείας της Σοφίας που παρ’ όλ’ αυτά παραμένει στήριγμά της, μα και στον αντίποδα η απαγόρευση του πατέρα του Θόδωρου, που θεωρεί το γιο του θύμα εκμετάλλευσης. Του βάζει λόγια πως ίσως το παιδί δεν είναι δικό του και πως εκείνη ήθελε να του φορτωθεί για να τον εκμεταλλευτεί.

Ωστόσο ο Θόδωρος γνωρίζει καλά πως ήταν ο πρώτος άντρας που της έκανε έρωτα…

Ο πατέρας του προτείνει να της δώσουν λεφτά για ν’ αποβάλει. Συναντά όμως την μανιασμένη άρνησή του. Τότε ξεστομίζει απειλές ότι θα τον αποκληρώσει.

Είναι ορατό πια ότι οι στιγμές της ανεμελιάς για τους δύο νέους αρχίζουν να λιγοστεύουν και σειρά παίρνουν τα διλήμματα και οι γενναίες αποφάσεις. Με απαρχή το γεγονός της μεταφοράς της οικογενειακής επιχείρησης στην Αμμόχωστο, ο ασκός του Αιόλου ανοίγει γεννώντας πολλά και βασανιστικά ερωτήματα:

Θα τους ακολουθήσει ο Θόδωρος ή θ’ απαρνηθεί την οικογένεια του;

Θα σταθεί άξιος δίπλα στην Κατερίνα ή θα φανεί δειλός όσο κι ο Ανδρέας που λόγο της ατολμίας του την έχασε;

Εκεί φαίνεται η πραγματική αξία των ανθρώπων. Αν παλέψουν με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν και καταφέρουν να βγουν νικητές, τότε κερδίζουν το μεγαλύτερο βραβείο.[4]

…κι όπως στην αρχή είχε αναφέρει ο Θόδωρος είναι τραγικό ν’ αγαπά ο ένας και για τους δυο. Η αγάπη πρέπει να κάνει τέσσερα μάτια να λάμπουν!

Γιατί υπάρχει άραγε ομορφότερος τρόπος να διαβείς το μονοπάτι της ζωής από το να υφαίνεις όνειρα;

(Υ.Γ.: Μακάρι να μην υπήρχε το τόσο περιγραφικό οπισθόφυλλο του βιβλίου, που δυστυχώς μας προδιαθέτει για όλα όσα συμβαίνουν μέχρι την 179 σελίδα, στερώντας μας έτσι την αγωνία για την έκβαση των γεγονότων…)
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου
Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Δείτε το!
Ακόμα καλύτερα... Κερδίστε το!
Για να συμμετέχετε στην κλήρωση του  μυθιστορήματος της Ειρένας Ιωαννίδου-Αδαμίδου κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και όλες τις σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 31 Μαΐου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες στη Λοζάννη και στη Βιέννη. 
Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 26 βιβλία της. Έχει γράψει 62 θεατρικά έργα, από τα οποία 50 έχουν δραματοποιηθεί σε θέατρο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, 6 αυτοτελείς τηλεταινίες και 7 τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες έχουν μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Κύπρου αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, κι έχει μεταφράσει 116 θεατρικά έργα.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Από τα σημαντικότερα: Δύο Πανελλήνια Βραβεία Πεζογραφίας (3ο το 1985 και 1ο το 1992), το 1ο και μοναδικό Βραβείο του 7ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1994) και το 3ο Βραβείο Πεζογραφίας στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Οι κουλτούρες της Μεσογείου» (Γένοβα 2005). Το 2004 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προώθηση της ιταλικής κουλτούρας μέσω της λογοτεχνικής μετάφρασης. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Μονομαχία με τον άνεμο, Το αηδόνι της Σμύρνης, Δρόμοι της Ανατολής, το Βαλς της Ζωής, Με το Άρωμα του Νείλου και Υφαίνοντας όνειρα.

Περισσότερα για την Ειρένα Ιωαννίδου-Αδαμίδου:

[1] Σελ.21«Υφαίνοντας Όνειρα» ΕΙΡΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ, ©2016
[2] Σελ.35«Υφαίνοντας Όνειρα» ΕΙΡΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ, ©2016
[3] Σελ.117«Υφαίνοντας Όνειρα» ΕΙΡΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ, ©2016
[4] Σελ.310 «Υφαίνοντας Όνειρα» ΕΙΡΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ, ©2016

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη