1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όπως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση καταχώρησης του κειμένου τους, διευκρινήσεις ή ελλειπή στοιχεία. Ως ημερομηνία υποβολής μετράει η ημερομηνία αποστολής του πρώτου email, που φέρει το επισυναπτόμενο έργο, ασχέτως αν η επιβεβαίωση καθυστερήσει κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασιών ή διευκρινήσεων όπου απαιτούνται *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος * Λίλιθ και Λασθινία ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί * Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα * Σκοτεινά φεγγάρια ** Ποίηση: Το φθαρμένο μολύβι * Ως εδώ βυθίζομαι * Ευδόκιμο μέλι ** Παιδικά: Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Ο Σεραφείμ Χατζηηλιάδης, Η νεράιδα και τα 4 αβγά

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Χ.: Είμαι εκπαιδευτικός σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Την περασμένη χρονιά λοιπόν είχα μια τάξη πρώτης Δημοτικού όπου τα παιδιά αιτήθηκαν ότι θα ήθελαν να πιάσουν τους μήνες. Ήταν έντονη πρόκληση για μένα να φτιάξω το δικό μου εργαλείο διδασκαλίας καθώς και να προσωποποιήσω τους μήνες τους χρόνου. Το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Χ.: Το βιβλίο μου γράφτηκε στο γραφείο του σπιτιού μου, ενώ υπέστη πολλές διορθώσεις από τα παιδιά που ήταν αυστηροί κριτές της ιστορίας. Κάθε φορά που ολοκλήρωνα μια σελίδα τους την πήγαινα προκειμένου να μου πουν την γνώμη τους.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Χ.: Η συγγραφή διήρκησε περίπου 6 μήνες και άλλο τόσο διήρκησε και η εικονογράφηση. Το κείμενο και η εικόνα του βιβλίου είναι υπό την δική μου συνολική αιγίδα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Χ.: Είναι ένα βιβλίο για μικρούς και για μεγάλους. Ευρηματικό, γεμάτο με πρωτότυπες εικόνες και φαντασία. Χαρακτηριστική είναι και η θεατρικότητα που το περιβάλλει, το κείμενο χωρίζεται σε πολλά αφηγηματικά και διαλογικά μέρη. Θα μπορούσε να γίνει θεατρική παράσταση, γεμάτη πολυποίκιλα νοήματα για την ομαδικότητα, το θάρρος, την φιλία, την διαφορά του φαίνεσθαι και του είναι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Χ.: Πέρα από τον κόσμο των ανθρώπων υπάρχει ο μυστικός κόσμος της φαντασίας. Εκεί, κοντά στην χώρα της Πρωτομαγιάς, ζει ο Δαμαστής δράκος, φυλά σε μια σπηλιά τα τέσσερα αβγά των εποχών. Την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Όμως μια μέρα το αβγό της Άνοιξης εξαφανίζεται αναπάντεχα. Η χώρα των λουλουδιών βρίσκεται σε κίνδυνο και μαζί της και όλες οι άλλες εποχές. Όλοι ψάχνουν τον πρίγκιπα Μάρτιο μα κανείς δεν μπορεί να τον βρει. Ώσπου μια μέρα, μια γενναία νεράιδα θα ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι. Το ταξίδι στον κόσμο των εποχών. Ένα ταξίδι που θα την φέρει πιο κοντά στην φιλία, το θάρρος και την αληθινή αγάπη.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Χ.: Αγάπησα τις εικόνες του που είναι γεμάτες παραστατικότητα και χρώματα, με εντυπωσίασε ο αναπάντεχος τρόπος και η ευρηματικότητα με την οποία κουμπώνουν οι ήρωες μεταξύ τους ώστε η πλοκή να έχει νοηματική συνέχεια μέχρι το τέλος. Μου αποτυπώθηκε για πάντα στο μυαλό μου το νανούρισμα που εμπεριέχεται στο βιβλίο μου, ένα νανούρισμα συγκινητικό γεμάτο μελιστάλαχτες λέξεις.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Χ.: Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω απόλυτα κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου γιατί όλοι είναι αναπόσπαστα κομμάτια της φαντασίας μου και του εαυτού μου. Θεωρώ ότι κάθε ένας ήρωας διαθέτει και ένα στοιχείο του εαυτού μου.΄Έτσι μπορώ να αναφέρω ότι αγαπώ την ευαισθησία της νεράιδας Ανθιέλα, την γενναιοδωρία του Δαμαστή δράκου, την νοχελικότητα από τις κουτσομπόλες ελιές του Νοεμβρίου και το αίσθημα προσφοράς του Φούλη του συννεφούλη.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Χ.: Προσφέρει ένα ευχάριστο και πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο των εποχών και της φαντασίας. Εξάπτει την φαντασία κάθε αναγνώστη μικρού και μεγάλου μέσα από τον έντονα θεατρικό λόγο και τις παραστατικές του εικόνες, ενώ του υπενθυμίζει ότι τα όλοι μας έχουμε ανάγκη από οικουμενικές αξίες για να πορευτούμε ευτυχισμένοι στην ζωή μας, όπως ομαδικότητα, φιλία, αγάπη, συνεργασία, επιλογή με βάση όχι της εικόνας αλλά με βάση του περιεχομένου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Χ.: Η μεγαλύτερη αγωνία μου θα ήταν να ξυπνήσω μια μέρα και να μην μπορώ να σκαρφιστώ νέες ιστορίες γεμάτες ουσία και νόημα για το αναγνωστικό κοινό.

Φοβάστε...
Σ.Χ.: Με φοβίζει η ανεξέλεγκτη έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία. Το βιβλίο αυτό έχει την στόφα παλιών βιβλίων που έχουν σαν αφετηρία το έντονο συναίσθημα και τις ηθικές αξίες που θωρακίζουν με υγεία τον ψυχικό μας κόσμο.

Αγαπάτε...
Σ.Χ.: Αγαπώ τις απρόσκλητες ιδέες και τις εμπνεύσεις που προκαλούνται από μια βόλτα στο πάρκο, από ένα δώρο έκπληξη, από ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Ελπίζετε...
Σ.Χ.: Ελπίζω αυτό το βιβλίο να γίνει ένα αγαπημένο παραμύθι που θα διαβάζουν όλα τα παιδιά πριν πέσουν για ύπνο και μ' αυτό θα μεγαλώνει η μια γενιά την άλλη.

Θέλετε...
Σ.Χ.: Να είμαι προσγειωμένος και ρεαλιστής. Θέλω να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που με αγαπούν και που μου δίνουν έμπνευση να συνεχίσω το συγγραφικό μου ταξίδι.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Χ.: Όσοι είναι ονειροπόλοι και ευσυγκίνητοι. Όσοι ταξιδεύουν μέσα από τον γραπτό λόγο και όσοι ακόμα δηλώνουν παιδιά στην ψυχή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Χ.: Η νεράιδα και τα 4 αβγά είναι η έκβαση της επιθυμίας μου να προσφύγω σ' έναν υπερρεαλιστικό κόσμο, όπου εκεί ιδανικά όπως η αγάπη, η φιλία, η ομαδικότητα, η ανιδιοτέλεια, η τόλμη και το θάρρος είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Χ.: Αν δεν αγαπάτε τα χρώματα, την φαντασία, την ευρηματικότητα και τον έντονα θεατρικό λόγο τότε και μόνο τότε δεν πρέπει να το διαβάσετε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Χ.: Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία σε Αθήνα–Πάτρα–Θεσσαλονίκη, ενώ μπορείτε να το κάνετε παραγγελία από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας και να σας το φέρουν. Επίσης μπορείτε να το βρείτε διαδικτυακά στο e-shop μεγάλων βιβλιοπωλείων που προανέφερα.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Χ.: Μπορείτε να με βρείτε στο ειδικό σχολείο Ελευσίνας όπου και εργάζομαι τον τελευταίο χρόνο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Χ.: Του ταιριάζουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ποια μουσική;
Σ.Χ.: Η μουσική που είναι βγαλμένη από κάποιο μουσικό κουτί.

Ποιο άρωμα;
Σ.Χ.: Το άρωμα του χώματος μετά την βροχή και το άρωμα που φέρει το γιασεμί τις νύχτες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Χ.: Συγκίνηση και νοσταλγία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Χ.: Θα μπορούσε να είναι ένας κύβος εξάσκησης της μνήμης. Ένα αίνιγμα ή κάποιος γρίφος μέσα σε όνειρο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Χ.: Ζωγράφος, σχεδιαστής κοσμημάτων, διακοσμητής.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Χ.: Αγαπώ τον Τσέχωφ, τον Λόρκα, τον Στάινμπεκ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Χ.: Μ' έχει επηρεάσει έντονα ο Τριβιζάς και το βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Χ.: Επειδή η σχέση με τους ήρωες των δημιουργημάτων μου είναι αμφίδρομη μπορώ να πω ότι τους επηρεάζω και με επηρεάζουν. Πολλές φορές με την δημιουργία ενός ήρωα μπορεί να επέλθει κι η δημιουργία μια νέας ιστορίας ή ενός νέου βιβλίου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Χ.: Θεωρώ ότι η φαντασία και η ευγλωττία είναι τα μόνα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να γράψει. Η εμπειρία έρχεται με τον χρόνο αθέμιτα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Χ.: Η πρωτοτυπία, η αμεσότητα, η φαντασία, το πλούσιο σε νοήματα περιεχόμενο.

Τι την αποτυχία;
Σ.Χ.: Όταν ένα βιβλίο δεν γράφεται με αγάπη και με αίσθημα σεβασμού προς τον αναγνώστη.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση
Σ.Χ.: Είμαι θετικός σε τέτοιου είδους καταχρήσεις, όταν αυτό που έχουν να μας προσφέρουν είναι εξέλιξη και δύναμη ν' αντέξουμε τα δεινά της ζωής και της καθημερινότητας.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Χ.: Ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Εντύποις προσφέρουν δύο αντίτυπα σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον Σεραφείμ Χατζηηλιάδη κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 28 Ιουνίου 2016 και τα βιβλία, που θα είναι υπογεγραμμένα από τον συγγραφέα, θα αποσταλούν ταχυδρομικά από τις εκδόσεις Εντύποις.
k
Καλή τύχη!

13 σχόλια:

 1. σας ευχαριστουμε παρα πολυυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε πολύ
  Καλό καλοκαίρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχαριστουμε!fbερμιονη τσαπακιδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Thanks για το διαγωνισμό!! Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο!!
  Fb: Aristofanis Smpardos
  Gfc: tavros72

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ευχαριστούμε για το υπέροχο δώρο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ!
  Όλους!

  Η κλήρωση των αντιτύπων του βιβλίου του Σεραφείμ Χατζηηλιάδη έγινε σήμερα. Δείτε τις σχετικές πληροφορίες και τα ονόματα των τυχερών στη σελίδα των δώρων (http://koukidaki.blogspot.gr/2015/10/2016-dora-oroi-plirofories-tyxeroi.html) κι αν είστε ένας από αυτούς παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιστότοπο για την αποστολή του.

  Συνεχίζουμε με νέες δωροθεσίες κάθε μέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Λίλιθ και Λασθινία, Μιχάλης ΓριβέαςΣκοτεινά φεγγάρια, Γιώργος ΔόλγυραςΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕυδόκιμο μέλι, Νεφέλη ΣμίχεληΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.Δίγκας