1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki *** Αποτελέσματα του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού koukidaki *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Διαλέξτε εσείς τα δώρα σας! Μυθιστορήματα: Τέσσερα βιβλία των εκδόσεων Το ανώνυμο βιβλίο * Δώδεκα χτύποι * Ο Δράκος * Ωρολογοποιός * Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν * Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα ** Διηγήματα: XL: Ιστορίες αγάπης * Ο φαροφύλακας της Λάκκας * Εναλλαγές * Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί ** Ποίηση: Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι ** Παιδικά: Το παραμύθι με τα παραμύθια * Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια * Λενιώ, το κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα και Η Λενιώ και «το αγόρι από τη Συρία» * Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Βιογραφία: Σπύρος Φωκάς * Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Μιλώντας για το έργο της Θεώνης Μπριλή, Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ

…θα ξεκινήσω την ανάλυσή του μυθιστορήματος της Θεώνης Μπριλή «Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ», θέτοντάς σας εξαρχής το ερώτημα που γεννήθηκε αμέσως στο νου μου μόλις έκλεισα την τελευταία του σελίδα:
Πόσο δύσκολα κατακτήσατε στη ζωή σας την αγάπη;
Το μυθιστόρημα αυτό είναι γραμμένο με λέξεις στοχευόμενες και γλαφυρές, μπολιάζοντάς μας σε αυτό με ένα ιδιαίτερο ψυχικό βάθος και κάνοντάς μας συμμέτοχους στη ροή της ιστορίας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του, οδηγός μας στην πλοκή στέκει σε πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο, η ηρωίδα μας, η Θάλεια.
Τα μέρη που διαδραματίζεται είναι κυρίως στην Αθήνα, στο Κατάκολο Ηλείας, -όπου και ο τόπος καταγωγής της Θάλειας-, το Ναύπλιο, η Δημητσάνα, η Πράγα ενώ επίσης γίνεται και αναφορά στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας η κάθε μια από τις τοποθεσίες το δικό της μερίδιο στα δρώμενα που εκτυλίσσονται.
Στην εξέλιξη του βιβλίου μας παρουσιάζονται επίσης κατά σειρά και όλοι οι υπόλοιποι, δευτερεύοντες μα τόσο ουσιαστικοί στην ιστορία, παρεμβατικοί ήρωες. Έτσι, γνωρίζουμε τον κοινωνικό περίγυρο της Θάλειας, όπου σ’ αυτόν περιέχεται ο ξάδελφος της Άρης, η παιδική της φίλη Μάρθα και ο άντρα της Αργύρης, καθώς και η μητέρα της, η θεία Ευτυχία.
Στον αντίποδα έχουμε τον προϊστάμενο της Θάλειας, τον Φίλιππο, την Έλλη η οποία είναι υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού στην εργασία της, τον ανταγωνιστικό Νικόλα και την Ρένα, την στενή συνεργάτιδα διαφημιστικής εταιρίας της Θεσσαλονίκης.
Ας επικεντρωθούμε όμως περισσότερο στους πρωταγωνιστές και στην καρδιά της ιστορίας, ξεκινώντας από την Θάλεια, η οποία ήταν από πάντα γραφτό της να παλεύει μόνη ενάντια στις δυσκολίες της ζωής. Ήταν άλλωστε ένα κορίτσι που η μητέρα της πέθανε στην γέννα και τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ. Μεγάλωσε με την αδελφή της μητέρας της και τον σύζυγό της, καθώς και με τον λίγο μεγαλύτερο ξάδελφο της Άρη, σε ένα περιβάλλον εχθρικό, δίχως την ανθρώπινη και συναισθηματική θαλπωρή και ζεστασιά. Με τον ξάδελφο της ωστόσο, η σχέση τους αναπτύχθηκε σε σχεδόν αδελφική.
Ένας ακόμη συνοδοιπόρος που εμφανίστηκε στην μοναχική της ζωή ήταν και η Μάρθα, απ’ όπου αντλούσε τόσο από αυτήν όσο και από την οικογένεια της όλα εκείνα που της έλειπαν: Την αγάπη.
Μεγαλώνοντας η Θάλεια ήταν φυσιολογικό να νιώθει περισσότερο ως δικούς της ανθρώπους την οικογένεια της Μάρθας, την θεία Ευτυχία και τον κυρ Νίκο.
Στην ώριμη εφηβική ηλικία μάλιστα, συνδέεται ερωτικά με τον Βλάσση, τον καλύτερο φίλο του ξάδελφου της. Το γεγονός αυτό όμως εξελίχθηκε σε μια σχέση η οποία την κατέστρεψε, ερχόμενη σε οριστική ρήξη με τους θείους της και τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό αποδείχτηκε ένα σκληρό μάθημα που της έμαθε ότι δεν αξίζει να εμπιστεύεται ή να αφήνει ενέχυρο τη ψυχή της στα χέρια άλλων. Και πόσο μάλλον να ονειρεύεται, αφού πάντα η αλήθεια κατάφερνε να καταστρέφει κάθε όνειρο που έμελλε να γεννηθεί στην καρδιά της.
Προσπαθώντας να αφήσει πίσω το παρελθόν, η Θάλεια σπουδάζει και έπειτα πιάνει δουλειά στα κεντρικά γραφεία μίας τράπεζας και συγκεκριμένα στο τμήμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εκεί γνωρίζει τον 35χρονο προϊστάμενό της, Φίλιππο. Έναν άνθρωπο με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και στάσης ζωής, δεδομένου πως εκείνος μεγάλωσε σε μια φυσιολογική οικογένεια, δεν στερήθηκε αγάπη και οικογενειακή ασφάλεια, έχοντας πάντα στήριξη και ελευθερία επιλογών.
Με τον Φίλιππο ήρθαν γρήγορα κοντά και η φιλία τους χτίστηκε σε μια υγιή βάση, με σεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Το διάστημα αυτό η Θάλεια κρατούσε κρυφή την προσωπική της ζωή. Οι σχέσεις της ήταν ελάχιστες και σύντομες, καταδικασμένες από την ίδια να αποτύχουν. Ωστόσο η ίδιο δίνει όσο μπορεί δύναμη στον εαυτό της να συνεχίσει να ελπίζει πως κάτι όμορφο της χρωστά το μέλλον.
Στον αντίποδα, τον Φίλιππο έθελξε η προσωπικότητά της κι έκανε τα πάντα για να την κρατήσει δίπλα του, αφού γοητεύτηκε από τον δυναμικό της χαρακτήρα, την ευστροφία της και τον επαγγελματισμό της. Αν και του άρεσε ως γυναίκα, εντούτοις είχε εξαρχής αντιληφθεί πως δεν ήταν μια εύκολη γυναίκα. Όσο όμως η φιλία τους αναπτυσσόταν έμαθε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους στην προσωπική της ζωή κυριαρχούσε η άρνηση, η ανασφάλεια κι ο φόβος.
Εντέλει ο Φίλιππος την ερωτεύεται, ωστόσο στα τέσσερα χρόνια κοινής επαγγελματικής πορείας, δεν την προσεγγίζει ποτέ ερωτικά, μη θέλοντας να βάλει σε κίνδυνο την καλή τους σχέση.
Ωστόσο τα δεδομένα σύντομα αλλάζουν και ο Φίλιππος βρίσκει αφορμή για να διεκδικήσει την καρδιά της.
Κι εδώ ξετυλίγεται μια αλληλοσυγκρουόμενη και τρελή πορεία της σχέσης τους. Μια σχέση γεμάτη πάθος, έρωτα και προβλήματα που φυτρώνουν απρόσμενα σε κάθε τους βήμα, αφού στην πορεία αυτή δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μονάχα τους δυναμικούς εαυτούς τους.
Στο παιχνίδι της δικής τους μοίρας, παίρνουν σύντομα μέρος και άνθρωποι από το εργασιακό τους περιβάλλον που ο ουσιαστικός τους ρόλος δεν γίνεται άμεσα αντιληπτός, όπως ο Νικόλας· ένας άντρας με προβληματική, εγωιστική ψυχοσύνθεση που απολαμβάνει να δημιουργεί προβλήματα στον Φίλιππο, το βάθος των οποίων θα τα ανακαλύψουν με τρόπους αφύσικα εχθρικούς. Όπως η Ρένα, μια γυναίκα που χρησιμοποιεί το δώρο της μητρότητας για σκοπούς ανίερους, ξεχνώντας πως το συγκεκριμένο δώρο δεν αξίζει καμίας κακόβουλης χρήσης. Ξαφνικά γίνονται κοινωνοί σε παιχνίδια εταιρικής κατασκοπείας, οικονομικών σκανδάλων, υποχθόνιων σχεδίων, εκδικητικών πλάνων...
Στο ενδιάμεσο οι αποφάσεις της Θάλειας βασίζονται στα βιώματά της τα οποία την ωθούν κατά περίσταση να πράξει ή να μην πράξει κάτι, όπως για παράδειγμα αν το αντέχει να γίνει αιτία για να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς τον γονιό του.
Αγωνιά να μην κατηγορηθεί πως λειτούργησε εγωιστικά, πως πήγε κόντρα σε έναν κώδικα ηθικής.
Αγωνιά να μην χαρακτηριστεί πως έκλεψε κάτι που δεν της ανήκει.
Μπροστά σε τέτοιου είδους διλήμματα, προτιμά να πληρώσει το σκληρό τίμημα της μοναξιάς, να αδικηθεί παρά να αδικήσει.
Τελικά, ποιος ήταν άραγε ο πατέρας της;
Πόσες αποδείξεις χρειάζεται η αγάπη για να ανθίσει ελεύθερα στην καρδιά;
Ποιο είναι το μέλλον της με τον Φίλιππο και τι θα αποφασίσει η Μοίρα για τους ανθρώπους εκείνους που θέλησαν να παίξουν με τις δικές τους τύχες;
Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στις σελίδες αυτού του τόσο ανθρώπινου βιβλίου που σίγουρα θα σας συνοδεύσει μέχρι το τέλος με την ίδια αγωνία, μες από μια ιστορία αγάπης γεμάτης ίντριγκες, πάθη, έρωτα και ανατροπές.
Γιατί αποτελεί ένα έργο που μας θυμίζει πως οι αποφάσεις μας είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε τα όνειρά μας….
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου
Το μυθιστόρημα της Θεώνης Μπριλή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.

Στο οπισθόφυλλο γράφει μεταξύ άλλων:
Γιατί μπορεί να μην υπάρχουν πραγματικοί ιππότες, αλλά οι άντρες που σου δίνουν απλόχερα όσα δεν τόλμησες να ονειρευτείς, είναι αυτοί που θα κάνουν τη ζωή σου να μοιάζει παραμύθι...

Περισσότερα από/για τη Θεώνη Μπριλή:
Η Θεώνη Μπριλή για το Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Απ' το πυκνό δάσος στο πηγάδι της Γερακίνας, Γ.ΤηγανούριαΕξελισσόμενη εφηβεία, Ι.ΚόντοςΒιβλία των εκδόσεων Το ανώνυμο βιβλίοΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕναλλαγές, Απόστολος ΓκέτσοςΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήXL: Ιστορίες αγάπης, Στέλλα ΚαλλέΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Ανθρω-Ποινές, Νατάσα ΡεντήφΤο αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.ΔίγκαςΟ φαροφύλακας της Λάκκας, Χρ. Πατρώνου-Παπατέρπου