Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Επτά αποστάγματα από τις επτά περιπέτειες του Χάρι Πότερ

Ήμουν περίπου 10 χρονών. Ήταν μία καυτή καλοκαιρινή βραδιά. Αέρας ζεστός ανάσαινε στο πρόσωπο μου κι εγώ παιδάκι ακόμη κρατώντας σφιχτά τα χέρια των γονιών μου παρατηρούσα μαγεμένος τα πολύχρωμα εξώφυλλα παιδικών παραμυθιών σε μία υπαίθρια έκθεση βιβλίων.
Και κάπου εκεί ανάμεσα στα στοιβαγμένα βιβλία που στριμωγμένα το ένα δίπλα στ' άλλο στέκονταν περήφανα λουσμένα στο φως των φθηνών λαμπτήρων παρατηρώ ένα εξώφυλλο με έναν δράκο που ξέρναγε φωτιές κι ένα νεαρό αγόρι με γυαλιά να προσπαθεί να τον αποφύγει. Ακριβώς από πάνω με μεγάλα γράμματα που χρύσιζαν έγραφε: Χάρι Πότερ.
Οι γονείς μου έχοντας αντιληφθεί πως κάποιο βιβλίο μου προξένησε το ενδιαφέρον σταμάτησαν το βήμα τους κι αμέσως με ρώτησαν ποιο βιβλίο θέλω. Δίχως να διστάσω στιγμή απλώνω το χέρι και δείχνω το βιβλίο που είχε τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς».
Και κάπως έτσι λιγάκι ανορθόδοξα, δίχως σωστή σειρά, σχεδόν όμως καρμικά ξεκίνησε μία σχέση αγάπης με την επταλογία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, σχέση η οποία με την πάροδο των χρόνων μεστώνει, συσφίγγεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ισχύ.
Τι κι αν ξεκίνησα διαβάζοντας πρώτα το τέταρτο βιβλίο της σειράς!
Τι κι αν υπήρξαν κάποια κενά και κάποιες απορίες που το παιδικό, άγουρο μυαλό μου προφανώς και δεν μπορούσε να τις απαντήσει λόγω του ότι ξεκίνησα με λανθασμένη σειρά την ανάγνωση!
Η μαγεία η οποία μου άσκησε ο ονειρεμένος και επιβλητικός κόσμος φαντασίας που έπλασε η Ρόουλινγκ ήταν αρκετή για να καλύψει οποιαδήποτε απορία.
Ήταν αρκετή για να με αιχμαλωτίσει στα δίχτυα του και να με κάνει να θέλω να μείνω για πάντα εκεί.
Κι αφού λοιπόν τελείωσα με το τέταρτο βιβλίο της σειράς ξεκίνησα την επταλογία απ’ την αρχή με αποτέλεσμα να περιμένω από τότε μέχρι και σήμερα μιας και το δικό μου πείσμα είναι γαϊδουρινό το γράμμα-πρόσκληση για να φοιτήσω και εγώ στο Xόγκουαρτς πλάι σε αγαπημένους καθηγητές, οι οποίοι θα μου μεταγγίσουν όλα τα μυστικά για να γίνω ένας σπουδαίος μάγος!
Με την ελπίδα αυτή συνεχίζω να πορεύομαι στη ζωή καρτερώντας να την δω να πραγματοποιείται.


Η σειρά βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποτελείται όπως προανέφερα από επτά μυθιστορήματα, ο τίτλος των οποίων ξεκινά με τον ίδιο τρόπο ενώ διαφοροποιείται στο δεύτερο μισό του. Η σειρά αποτελείται από τους εξής τίτλους:
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΠΡΙΓΚΙΨ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου όπως καταδεικνύουν και οι τίτλοι της σειράς είναι ένα μικρό, ορφανό αγόρι ο Χάρι Πότερ, ο οποίος ζει στο πλευρό των θείων Ντάρσλι, που αποτελούν τους μοναδικούς του συγγενείς.
Συγκεκριμένα, ο Χάρι ζει με τον θείο Βέρνον, τη θεία Πετούνια και τον σχεδόν συνομήλικο του ξάδερφο Ντάντλι, οι οποίοι τον κακομεταχειρίζονται και του έχουν απλά προσφέρει ένα τοσοδούλικο δωμάτιο-αποθήκη, ενώ παράλληλα ο Χάρι τους ξεπληρώνει την φιλοξενία τους, αναλαμβάνοντας σχεδόν όλες τις δουλειές του νοικοκυριού…
Ο αναγνώστης συναντά τον μικρό Χάρι στην ηλικία των 11 χρονών ενώ παρακολουθεί διαβάζοντας τα βιβλία της σειράς έναν χρόνο από την ζωή του στο σχολείο για μαγείες και ξόρκια, το Χόγκουαρτς.
Η είσοδος του αναγνώστη στον κόσμο των μάγων γίνεται με το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», όπου παρακολουθεί την σκληρή καθημερινότητα του μικρού Χάρι πλάι στους Ντάρσλι. Ώσπου ένα παράξενο γράμμα θα κάνει την εμφάνιση του. Ένα γράμμα που δυστυχώς ο Χάρι δεν θα καταφέρει να ανοίξει εξ’ αρχής. Ένα γράμμα που ωστόσο θα στέλνεται διαρκώς με πείσμα μέχρι τότε που ο παραλήπτης του, δηλαδή ο Χάρι θα καταφέρει να το διαβάσει.
Την δουλειά αυτή τελικά αναλαμβάνει ο Χάγκριντ, δασοφύλακας του μαγικού δάσους που βρίσκεται πλάι απ’ την σχολή του Χόγκουαρτς, ο οποίος θα παραδώσει αυτοπροσώπως το γράμμα στον Χάρι, ο οποίος έκπληκτος τη μέρα που ξημερώνουν τα ενδέκατα γενέθλια του θα μάθει πως είναι μάγος!
Κι έτσι σιγά-σιγά ο αναγνώστης συνοδοιπόρος του Χάρι σε αυτό το πρωτόγνωρο ταξίδι βιώνει αλησμόνητες εμπειρίες στον κόσμο των μάγων, γίνεται μικρό παιδί και παρέα με όλα τα παιδιά του Γκρίφιντορ ανακαλύπτει σπιθαμή σπιθαμή την ιστορία της Σχολής, των ανθρώπων, των μαγικών αντικειμένων και τοποθεσιών... από το Χόγκουαρτς, το Χόγκσμιντ και τη Διαγώνιο Αλέα, μέχρι και το Μπάρου, την Γκρίμολντ Πλέις και το Υπουργείο Μαγείας. Διδάσκεται στο πλάι τους φίλτρα, μεταμορφώσεις, ξόρκια, άμυνα εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών, καθώς και μαντική, αρχαίους ρούνους και μαγκλολογία.
Μα ταυτόχρονα μέσα απ' τις περιπέτειες και τις δυσκολίες τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ο Χάρι κι οι δυο του φίλοι, η Ερμιόνη κι ο Ρον, ο αναγνώστης αντλεί "τροφή" για σκέψη και προβληματισμό, λαμβάνει ερεθίσματα που τον διδάσκουν.
Ειδικότερα, διαβάζοντας κανείς την επταλογία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ θα παρατηρήσει πως το έργο στο σύνολο του είναι εμπλουτισμένο με μία πληθώρα χωρίων που δίνουν στον αναγνώστη μία μεγάλη ποικιλία μηνυμάτων που αφορούν διάφορα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής.
Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς πως η συγγραφέας ξεκίνησε την συγγραφή της συγκεκριμένης σειράς προσδοκώντας να αναγνωσθεί από παιδιά, τότε τι πιο κατάλληλο δώρο για ένα μικρό παιδί από ένα βιβλίο της συγκεκριμένης επταλογίας, που όχι μόνο θα καλλιεργήσει στον παιδί-αναγνώστη την φαντασία και την αγάπη του για την λογοτεχνία, αλλά και θα σπείρει στο γόνιμο ψυχικό του έδαφος αγνούς σπόρους που αφορούν μία μεγάλη μερίδα ανθρωπιστικών αξιών, αξίες και μηνύματα για τα οποία τελικά αποφάσισα και να σας μιλήσω. Κι αυτό γιατί η λογοτεχνική δεινότητα της συγγραφέως, ο απόλυτα εικονοποιητικός χαρακτήρας της γραφής της, καθώς κι η ατέρμονα ικανότητα της να πλάθει με υλικό την φαντασία της τόσες λεπτομέρειες που σχετίζονται με έναν τόσο αληθοφανή μαγικό κόσμο νομίζω πως είναι πια αδιαμφισβήτητες, μιας και τα τεράστια νούμερα πωλήσεων που έχουν κάνει στο σύνολο τους τα βιβλία και η παγκόσμια αποδοχή τους σε συνδυασμό με την άσβηστη αγάπη του κόσμου, που μετά από τόσα χρόνια σιγοκαίει ακόμη, αποτελούν τρανταχτές αποδείξεις και καθιστούν την λογοτεχνική αξία των βιβλίων του Χάρι Πότερ αδιαπραγμάτευτη.
Πριν προβώ σε σύντομη ανάλυση των μηνυμάτων που λαμβάνει ο αναγνώστης θα ήθελα να αναφέρω πως τα κύρια θέματα που απασχολούν κυρίως την Ρόουλινγκ είναι ο θάνατος, η αγάπη σε όλες της τις μορφές, μητρική, φιλική, ερωτική καθώς και η αιώνια μάχη μεταξύ καλού και κακού.
Η Ρόουλινγκ καταφέρνει με τρόπο μαγικό να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη και παράλληλα να τον διδάξει άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα... μέσα απ' τις περιπέτειες των ηρώων, τις μάχες καλού και κακού, τις εσωτερικές συγκρούσεις, την ωρίμανση του χαρακτήρα των ηρώων με την πάροδο των χρόνων, τις σκοτεινές, πιο ενήλικες σκέψεις που έρχονται στην επιφάνεια.
Κάθε αναγνώστης θα εντοπίσει βάσει της δικής του οπτικής κάποια σημεία που σίγουρα βρίθουν προβληματισμών, δεύτερων σκέψεων και έντονης ανάλυσης.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να απαριθμήσουμε παρέα τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που τουλάχιστον εγώ άντλησα διαβάζοντας ξανά κάθε χρόνο τουλάχιστον κάνα δυο βιβλία της σειράς. Μαθήματα που μπορεί και εσείς που τα έχετε διαβάσει να τα εντοπίσατε, μα και εσείς που δεν τα έχετε διαβάσει κι ευελπιστώ μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου να το επιχειρήσετε.

Η αγάπη είναι... δύναμη
Από το πρώτο κιόλας βιβλίο ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της ανυπέρβλητης μητρικής αγάπης της Λίλι Πότερ. Η αγάπη, η παρουσία της οποίας στάθηκε αρκετή για να προστατέψει τον Χάρι από τις σκοτεινές δυνάμεις του Λόρδου Βόλντεμορτ και να τον αποδυναμώσει πλήρως, έναν από τους μεγαλύτερους, σκοτεινούς μάγους όλων των εποχών, που αποτελούσε την σημαντικότερη απειλή τόσο για τον κόσμο των μάγων, όσο και για τον κόσμου των Μαγκλ.
Η αγάπη αυτή που, παρά το τραγικό τέλος που βρίσκει με τον θάνατο του Τζέιμς και της Λίλι Πότερ, καταφέρνει να επιβιώσει, να σταθεί ξανά στα πόδια της και να συνεχίσει να συντροφεύει τον μικρό Χάρι στο ταξίδι της ζωής του, προστατεύοντας τον, αλλά και δίνοντας του ταυτόχρονα την απαραίτητη εκείνη στήριξη που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές.
Διδάσκοντας με τον τρόπο αυτό η συγγραφέας σε κάθε αναγνώστη ανεξάρτητου ηλικίας το αισιόδοξο μάθημα πως η αγάπη είναι αθάνατη και ζει μέσα μας κάθε στιγμή κι ας έχουν φύγει από κοντά μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γιατί η αγάπη τους έχει την ικανότητα να επιβιώνει τρεφόμενη μέσα από τις αναμνήσεις.

Τα φαινόμενα... απατούν
Μία φράση πραγματικά κλισέ όπως και η ίδια η ζωή.
Μία φράση την οποία σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές.
Μία φράση ωστόσο που το νόημα της έχει μεγάλη αξία, αφού πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας καθώς και πολλά πρόσωπα του κοινωνικού μας περιβάλλοντος βιαζόμαστε να τα κρίνουμε για τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους, καθαρά επιφανειακά δίχως να σκάψουμε λίγο μέσα τους για να δούμε πραγματικά τους λόγους εκείνους που τους οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις και συμπεριφορές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο καθηγητής φίλτρων του Χόγκουαρτς, ο Σέβερους Σνέιπ.
Σε όλους μας ειδικά στα πρώτα βιβλία είχε δημιουργηθεί ένα βαθύ μίσος κι ένας ασίγαστος θυμός που με τον καιρό ωστόσο άρχισαν να ξεθωριάζουν.
Ειδικά στο τελευταίο βιβλίο όπου κάθε είδος τέτοιου συναισθήματος ισοπεδώθηκε απ' τις πολύτιμες αναμνήσεις του Σέβερους μέσω των οποίων ο Χάρι ταξίδεψε στο παρελθόν και βίωσε από διαφορετική οπτική γεγονότα και καταστάσεις που τελικά έδειξαν την βαθιά πίστη κι αγάπη που έτρεφε ο Σνέιπ για την Λίλι Πότερ και κατ' επέκταση για τον μικρό Χάρι, μεταδίδοντας έτσι η συγγραφέας το μήνυμα πως για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε ένα πρόσωπο πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε όλα όσα έχει περάσει στη ζωή του και συντέλεσαν στο να έχει αυτή την συμπεριφορά.

Ο θάνατος είναι... απλά μία νέα περιπέτεια
Ο πρωτοετής Χάρι βρίσκεται ξαπλωμένος στο ιατρείο του Χόγκουαρτς, όταν τον επισκέπτεται ο διευθυντής του σχολείου, ο Άλμπους Ντάμπλντορ και του λέει την εξής ατάκα: 
«Για ένα τόσο σοφό μυαλό, ο θάνατος δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η επόμενη μεγάλη περιπέτεια.»
Η Ρόουλινγκ σε όλη την έκταση του αριστουργηματικού της έργου αναφέρεται συχνά πυκνά στον θάνατο άμεσα και έμμεσα οδηγώντας πολλούς από τους ήρωες που πλαισιώνουν τους τρεις βασικούς χαρακτήρες τον Χάρι, τον Ρον και την Ερμιόνη στο θάνατο, θυσιαζόμενοι ένδοξα οι περισσότεροι για το γενικό καλό μα κυρίως για να προστατέψουν τον μικρό Χάρι που αποτελεί την μοναδική τους ελπίδα έναντι στον Άρχοντα του Σκότους, δηλαδή τον Λόρδο Βόλντεμορτ.
Η πράξη αυτοθυσίας πολλών αγαπημένων χαρακτήρων που οδηγούνται εκούσια στον θάνατο μέσα από συναρπαστικά σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Σκότους εκτός του ότι ξορκίζουν την έννοια του θανάτου, ταυτόχρονα όμως την καθιστούν πιο οικεία κι εύπεπτη για τον αναγνώστη, αλλά και μέσω της αυτοθυσίας αυτής η συγγραφέας περνά επίσης με πολύ άμεσο τρόπο το μήνυμα πως πρέπει να πολεμάς για τα πιστεύω σου. Πρέπει να δίνεις τις μάχες σου κι ας είναι αυτές άνισες.
Εσύ οφείλεις να διατηρήσεις την πίστη στις ιδέες σου και να παλέψεις με κάθε τρόπο γι' αυτές.

Η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται απ' την συμπεριφορά του
Κάπου μέσα στο 4ο βιβλίο της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς» ο Σείριος Μπλακ, νονός του ΧάριΠότερ αναφέρει ότι:
«Για να μάθεις έναν άνθρωπο, θα πρέπει να δεις πώς μεταχειρίζεται τους κατώτερούς του και όχι τους ίσους.»
Νομίζω πως τα συγκεκριμένα πολύτιμα λόγια του Σείριους Μπλακ δεν χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης ερμηνείας, μιας και το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η συγγραφέας για τους ανθρώπους και το πως η συμπεριφορά τους αντικατοπτρίζει την ποιότητα του χαρακτήρα τους είναι απόλυτα σαφές. Ο σεβασμός ξεχωρίζει τους ανθρώπους που έχουν κάποια εσωτερική ποιότητα, ο οποίος καταδεικνύεται μέσα από την ίση αντιμετώπιση των ανθρώπων ανεξάρτητα με την κοινωνική τους τάξη, την καταγωγή τους και γενικότερα κάποια χαρακτηριστικά που τους εντάσσουν σε κάποιες ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες.

Οι επιλογές μας καθορίζουν το ποιοι είμαστε
Βρισκόμαστε στο 5ο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα». Ο Χάρι βρίσκεται στο πέμπτο έτος της σχολής Χόγκουαρτς όταν αναδύονται στην επιφάνεια οι πιο σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα του.
Πτυχές οι οποίες προκαλούν έντονο το αίσθημα της ανησυχίας στον έφηβο Χάρι, ο οποίος αρχίζει να αμφιβάλει για τον εαυτό του και για τις αρετές του.
Αμφιβολίες τις οποίες εκφράζει φανερά προβληματισμένος κατά την διάρκεια παραμονής του στο σπίτι του νονού του.
O Σείριος ωστόσο κάμπτει κάθε ανησυχία του Χάρι λέγοντας του:
«Όλοι έχουμε φως και σκοτάδι μέσα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο διαλέγουμε. Αυτό δείχνει το ποιοι είμαστε.»
Στο επόμενο βιβλίο της σειράς, στο «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ κάπου προς το τέλος η συγγραφέας μέσα από τον σοφό χαρακτήρα του Άλμπους Ντάμπλντορ αναφέρεται σε μία μεγάλη αλήθεια της ανθρώπινης ζωής, η οποία σχετίζεται με την δημιουργία του αισθήματος του φόβου: 
«Είναι το άγνωστο που μας τρομάζει όταν αντιμετωπίζουμε το σκοτάδι και το θάνατο.»
Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί μία μεγάλη αλήθεια, μιας και αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, στην ιστορία, αλλά και αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας κάποιες φορές η άγνοια που μας χαρακτηρίζει σε διάφορα θέματα, τα αναπάντεχα γεγονότα που έρχονται και σαρώνουν τις ζωές μας κάποιες φορές είναι αυτά που μας προξενούν το αίσθημα του φόβου.

Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μέσω της εκκεντρικής μαθήτριας του Ράβενκλόου Λούνας Λάβγκουντ μας διδάσκει πως να αποδεχόμαστε μία αποτυχία και να προχωράμε με το ίδιο ή και μεγαλύτερο σθένος και πίστη παρακάτω.
Η Λούνα είναι ένας χαρακτήρας λιγάκι αφελής, με αστείρευτη φαντασία και πολύ έντονη την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Ένας χαρακτήρας με πείσμα κι απαράμιλλη πίστη στις ιδέες και τις αξίες της. Ένας χαρακτήρας που όσες φορές κι αν τον δούμε να αποτυγχάνει μέσα στις σελίδες των βιβλίων προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα φίλτρο, να πετύχει κάποιο ξόρκι ή και να πείσει κάποιους άλλους, ακόμα και τους φίλους της, όπως ο Χάρι, η Ερμιόνη, ο Ρον κι ο Νέβιλ πως οι απόψεις της ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα αποδεχτεί το γεγονός της "ήττας" της, μα θα σηκωθεί κι ας έχασε την μάχη και θα συνεχίσει...

Η ανθρωπιά κάνει...τους Ανθρώπους
Η παραπάνω φράση είναι νομίζω αν όχι το σημαντικότερο ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα-διδάγματα που μας μεταγγίζει η συγγραφέας μέσα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ.
Σε όλη την έκταση του πολυσέλιδου έργου της η Ρόουλινγκ επικεντρώνεται στον άνθρωπο, στα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές του και στο πώς αυτές διαμορφώνονται σε ποικίλες συνθήκες, όπως όταν υπάρχει άσβεστο μίσος, ατέρμονος φόβος και θυμός και φόβος για την διαφορετικότητα.
Μέσα από τους ήρωες της μας παρουσιάζει τις αξίες όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ανυστεροβουλία, η ενσυναίσθηση κι άλλες πολλές αξίες κι αρετές που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ψυχή για να χαρακτηριστεί ανθρώπινη.
Το μεγαλύτερο παράδειγμα του μηνύματος πως η ανθρωπιά ξεχωρίζει τους ανθρώπους είναι ο Ντόμπι, το σπιτικό ξωτικό με τα τεράστια εκφραστικά μάτια και την καρδιά μάλαμα που όλοι όσοι διαβάσαμε τα βιβλία τον λατρέψαμε και με την αξία του κατάκτησε μία αιώνια θέση στην καρδιά μας.
Ο Ντόμπι παρά το γεγονός πως από φυσικής άποψης δεν ήταν άνθρωπος είχε μία αυθεντική ανθρώπινη ψυχή κι αυτό γιατί διέπονταν από ανθρωπιστικές αρετές και δεν δίστασε να αυτοθυσιαστεί για να δείξει την απύθμενη αγάπη που τρέφει για τον φίλο του Χάρι Πότερ.
Ολοκληρώνοντας την συγγραφή αυτού του άρθρου ελπίζω να σας μετάγγισα λίγη από την τεράστια αξία του λογοτεχνικού αυτού έργου της αγαπημένης συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Σίγουρα θα μπορούσα να σας μιλώ για ώρες ατελείωτες για την γραφή και τον κόσμο φαντασίας που έχει δημιουργήσει απ' το μηδέν, ωστόσο νομίζω πως θα ήταν αρκετά κουραστικό.
Ελπίζω όμως να σας βοήθησα να καταλάβετε πως μία λογοτεχνική σειρά φαντασίας όπως τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι διαποτισμένα με πολυάριθμα μηνύματα ζωής που αν τα αντιληφθούμε σίγουρα θα συνδράμουν στο να βελτιωθεί η ποιότητα μας ως άνθρωποι.
Όσοι λοιπόν δεν τα έχετε διαβάσει, μήπως ήρθε ο καιρός να το επιχειρήσετε μέσα στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων;


Οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Συνεχίστε την ανάγνωση για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη σειρά των μυθιστορημάτων, να δείτε τις περιλήψεις από τα οπισθόφυλλα των βιβλίων και να διαβάσετε αποσπάσματα.
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος
«Να θυμάσαι πως δεν ωφελεί σε τίποτα το να παραδίνεσαι στα όνειρα και να ξεχνάς ότι ζεις στην πραγματικότητα!»
Άλμπους Ντάμπλντορ
Ο Χάρι Πότερ δεν έχει ιδέα από μαγεία. Ζει με τους άθλιους Ντάρσλι και τον απαίσιο γιο τους, τον Ντάντλι. Το δωμάτιό του είναι μια μικρή αποθήκη κάτω από τη σκάλα, και δεν έχει κάνει ποτέ πάρτι για τα γενέθλιά του εδώ και έντεκα χρόνια. Μια μέρα, όμως, καταφτάνει ένα μυστηριώδες γράμμα με ταχυδρομική κουκουβάγια.
Πρόκειται για μια πρόσκληση σ’ ένα απίστευτο μέρος με το όνομα Σχολή «Χόγκουαρτς» για Μαγείες και Ξόρκια. Εκεί θα κάνει πολύτιμους φίλους, θα συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες με ιπτάμενα σκουπόξυλα, θα γνωρίσει παντού τη μαγεία, από τα μαθήματα μέχρι τα γεύματα, και θα έρθει αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του… αν βέβαια καταφέρει να επιβιώσει.
Απόσπασμα εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά
«Το ημερολόγιο αυτό περιέχει αναμνήσεις φοβερών πραγμάτων, πραγμάτων που κουκουλώθηκαν, πραγμάτων που συνέβησαν στη Σχολή “Χόγκουαρτς” για Μαγείες και Ξόρκια».
Άντον Μόρβολ Χερτ
Η δεύτερη χρονιά του Χάρι Πότερ στο «Χόγκουαρτς» είναι εξίσου συναρπαστική με την πρώτη: ο καινούργιος φαφλατάς καθηγητής Γκιλντρόι Λόκχαρτ ακολουθεί τον Χάρι κατά πόδας, η Μυρτιά που κλαίει στοιχειώνει τις τουαλέτες των κοριτσιών, και η Τζίνι, η μικρότερη αδελφή του Ρον Ουέσλι, για κάποιον περίεργο λόγο επιζητά συνέχεια την προσοχή του.
Όλα αυτά, όμως, θα αποδειχτούν ασήμαντα όταν ξεπηδήσουν τα αληθινά προβλήματα και κάποιος –ή κάτι– αρχίσει να «μαρμαρώνει» μαθητές του «Χόγκουαρτς». Μήπως πίσω απ’ αυτό κρύβεται ο Ντράκο Μαλφόι, ο πιο μισητός αντίπαλος του Χάρι; Ή ο Χάγκριντ, του οποίου το μυστηριώδες παρελθόν έρχεται επιτέλους στο φως; Ή μήπως τελικά είναι αυτός που υποπτεύονται όλοι στο «Χόγκουαρτς»… ο ίδιος ο Χάρι Πότερ;
Απόσπασμα από το βιβλίο εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
«Αυτό που φοβάσαι περισσότερο στον κόσμο είναι… ο φόβος».
Ρέμους Λούπιν
Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, η τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν είχε έναν διαβόητο κρατούμενο, τον Σείριο Μπλακ, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δεκατριών ανθρώπων με μία και μόνο κατάρα. Γι’ αυτόν κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν αφοσιωμένος ακόλουθος του Άρχοντα του Σκότους, του Βόλντεμορτ. Τώρα έχει δραπετεύσει, και οι φύλακες του Αζκαμπάν θυμούνται ότι συχνά μουρμουρούσε στον ύπνο του: «Είναι στο “Χόγκουαρτς”… είναι στο “Χόγκουαρτς”». Μήπως ο Μπλακ κυνηγάει τον Χάρι;
Ο Χάρι Πότερ δεν είναι ασφαλής, ακόμη και μέσα στους τοίχους του μαγικού σχολείου του, περιτριγυρισμένος από τους φίλους του. Και, ακόμη χειρότερα, ένας προδότης ίσως βρίσκεται ανάμεσά τους.
Απόσπασμα εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς
«Δεν έχει σημασία τι γεννιέται αλλά τι γίνεται κανείς!»
Άλμπους Ντάμπλντορ
Ο Χάρι Πότερ θέλει να ξεφύγει από τους απαίσιους Ντάρσλι και να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κουίντιτς μαζί με την Ερμιόνη, τον Ρον και τους Ουέσλι. Θέλει να ονειροπολεί και να σκέφτεται την Τσο Τσανγκ, το κορίτσι που του αρέσει. Θέλει, επίσης, να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν δύο αντίπαλα σχολεία, αλλά και έναν διαγωνισμό που δεν έχει λάβει χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Θέλει πολύ απλά να είναι ένας φυσιολογικός δεκατετράχρονος μάγος. Αλλά, δυστυχώς, ο Χάρι Πότερ δεν είναι φυσιολογικός. Είναι διαφορετικός – ακόμη και για τους μάγους.
Σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι διαφορετικός μπορεί να αποβεί μοιραίο…
Απόσπασμα από το τέταρτο βιβλίο εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα
«Θα έρθουμε μαζί σου, Χάρι».
Νέβιλ Λονγκμπότομ
Στο τέρμα ενός ήσυχου διαδρόμου υπάρχει μια πόρτα. Κι αυτή στοιχειώνει τα όνειρα του Χάρι Πότερ. Για ποιον άλλο λόγο, άλλωστε, θα ξυπνούσε μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας από τον φόβο του; Δε φταίνε οι εξετάσεις για τα Κοινά Διπλώματα Μαγείας, ούτε ο καινούργιος, μονίμως ξινισμένος καθηγητής, ούτε ένα μοχθηρό και δυσαρεστημένο σπιτικό ξωτικό. ούτε καν η απειλή του Ακατονόμαστου που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τώρα ο Χάρι Πότερ έρχεται αντιμέτωπος με την αναξιοπιστία του Υπουργείου Μαγείας αλλά και την ανικανότητα των Αρχών του «Χόγκουαρτς».
Παρ’ όλα αυτά –ή μήπως εξαιτίας αυτών–, βρίσκει και αντλεί δύναμη από τους φίλους του, πέρα από κάθε όριο…
Απόσπασμα από αυτό το βιβλίο εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ
«Όταν βρεις το τελευταίο κομμάτι του παζλ, ελπίζω να ξεκαθαριστούν όλα…»
Άλμπους Ντάμπλντορ
Ο πόλεμος κατά του Βόλντεμορτ είναι αμφίρροπος. Η Ερμιόνη διαβάζει προσεκτικά τις σελίδες του Ημερήσιου Προφήτη, μεταφέροντας στους υπόλοιπους τα τρομερά νέα. Ο Ντάμπλντορ λείπει από το «Χόγκουαρτς» για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όμως… Όπως σε όλους τους πολέμους, η ζωή συνεχίζεται. Οι εκτοετείς μαθητές εξασκούνται στον διακτινισμό – και χάνουν και λίγα φρύδια κατά τη διαδικασία. Φλερτάρουν, μαλώνουν και ερωτεύονται. Τα μαθήματα είναι δύσκολα αλλά ευτυχώς τον Χάρι βοηθά ο μυστηριώδης Ημίαιμος Πρίγκιψ.
Και, στο μεταξύ, δε σταματάει στιγμή να ψάχνει την αλήθεια για την περίπλοκη ιστορία του αγοριού που μεγάλωσε και έγινε ο Λόρδος Βόλντεμορτ, με την ελπίδα να ανακαλύψει την αχίλλειο πτέρνα του.
Απόσπασμα εδώ!

Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου
«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει όσο είναι ζωντανός ο άλλος, κι ένας από τους δυο μας θα φύγει για πάντα…» 
Χάρι Πότερ
Απόσπασμα θα βρείτε εδώ!


Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι η συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ. Η σειρά αποτελείται από επτά βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν από το 1997 μέχρι το 2007, έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 200 χώρες, έχουν μεταφραστεί σε 74 γλώσσες και έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες με τεράστια επιτυχία. Η ίδια έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, το Prince of Asturias Award for Concord, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στηρίζει πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του Φιλανθρωπικού Καταπιστεύματος Volant και έχει ιδρύσει το Lumos, ένα ίδρυμα που στόχο έχει να μεταμορφώσει τις ζωές των άπορων και όχι μόνο παιδιών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη