1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όπως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση καταχώρησης του κειμένου τους, διευκρινήσεις ή ελλειπή στοιχεία. Ως ημερομηνία υποβολής μετράει η ημερομηνία αποστολής του πρώτου email, που φέρει το επισυναπτόμενο έργο, ασχέτως αν η επιβεβαίωση καθυστερήσει κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασιών ή διευκρινήσεων όπου απαιτούνται *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Εναλλαγές * Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί * Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα ** Ποίηση: Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι * Ως εδώ βυθίζομαι ** Παιδικά: Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Andre Rieu – Το πρώτο βιολί μιας ορχήστρας!

Αυτή είναι η ιστορία του “Βασιλιά του Waltz”, του ανθρώπου που έφερε την κλασική μουσική πάλι στο προσκήνιο, πούλησε εκατομμύρια δίσκους και έκανε συναυλίες που οι σημερινοί “Rock Stars” δεν μπορούν να συναγωνιστούν!

Μπορεί η κλασική μουσική σήμερα να πουλήσει;
Το όραμα και την πίστη ότι μπορεί και το πείσμα να το αποδείξει το είχε ο Andre Rieu! Αλλά ας πάρουμε την ιστορία του από την αρχή.
Ο Rieu άρχισε να μαθαίνει βιολί από την ηλικία των πέντε ετών. Ήταν σχεδόν νομοτελειακό, αφού ο πατέρας του Rieu υπήρξε μουσικός διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Λιμβούργου.
Από νωρίς ο Rieu θα δείξει μια προτίμηση στο Waltz.

Waltz
Το βαλς είναι χορός σε μουσική ¾, φαίνεται να αποτελεί την παραλλαγή και μετάλλαξη ενός εξαιρετικού λαϊκού χορού της Αυστρίας, που ονομάζεται landler.
Στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα το βαλς έγινε δημοφιλές στη Βιέννη.
Ο χορός γρήγορα έφθασε στη Γαλλία, μετά στην Αγγλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.
Η απογείωση και καθιέρωσή του έγινε όταν μεγάλοι άντρες της κλασικής μουσικής, όπως ο Mozart και ο Schubert, έγραψαν μουσική βαλς για χορό.
Όταν άρχισαν οι δημόσιες χοροεσπερίδες στη Βιέννη, το βαλς θα γίνει ο δημοφιλέστερος χορός.
Οι χοροεσπερίδες της Βιέννης έγιναν ο βιενέζικος τρόπος εορτασμού του Καρναβαλιού και υπάρχουν ως και σήμερα.
Σε αυτές υποχρεωτικά οι κύριοι φορούν σμόκιν και οι κυρίες φορέματα ως τον αστράγαλο. Στις περισσότερες αίθουσες ο χορός διαρκεί ως τις πέντε το πρωί!

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Ο Rieu, ο Ajax, το Second Waltz και πως το ποδόσφαιρο έβαλε και πάλι την κλασική μουσική στο προσκήνιο.
Το 1987 ο Rieu ίδρυσε την Johann Strauss Orchestra και μια δική του εταιρεία παραγωγής.
Στην πρώτη συναυλία που θα κάνει η ορχήστρα την 1η Ιανουαρίου του 1988 θα αποτελείται από 12 μουσικούς. Στην τελευταία που έπαιξε μέσα στο 2016 συμμετείχαν πάνω από 150 μουσικοί.
Επί 8 χρόνια ο Rieu προσπαθεί με πείσμα να βάλει και πάλι την κλασική μουσική μέσα στα σπίτια.
Στις συναυλίες που δίνει, εκτός από πολύ γνωστά κομμάτια Waltz, ενσωματώνει πολλά σύγχρονα τραγούδια της pop κυρίως μουσικής, παιγμένα όμως με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η επιτυχία, όμως, θα έρθει χάρη στο ποδόσφαιρο!
Το 1994 ο Rieu κυκλοφορεί στην Ολλανδία το album “From Holland with Love” και γίνεται επιτυχία, κυρίως χάρη στο κομμάτι “Second Waltz”, που ως τότε στους κόλπους της κλασικής μουσικής ήταν γνωστό ως “Waltz No. 2 from Jazz Suite No. 2” του Dmitry Shostakovich.
Ο τίτλος φάνηκε αντι-εμπορικός στον Rieu και τον άλλαξε σε “Second Waltz”.
Η πραγματική καθιέρωση, όμως, θα έρθει όταν ο Andre Rieu αποδέχεται να παίξει το συγκεκριμένο κομμάτι στο ημίχρονο του αγώνα Champions League ανάμεσα στον Ajax και την Bayern München.
Στο γήπεδο γίνεται το αδιαχώρητο, ο Rieu, ντυμένος με μαύρο φράκο και το βιολί Stradivarius που έχει, φτάνει στο κέντρο του γηπέδου και από τα μεγάφωνα ξεκινά να παίζει το “Second Waltz”.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική. Ο φαινομενικά αταίριαστος σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα Rieu θα γνωρίσει κυριολεκτικά την αποθέωση!
Τόσο το τραγούδι όσο και όλο το album θα μείνουν στο top-10 του Ολλανδικού chart πάνω από έναν χρόνο, πουλώντας μόνο στην Ολλανδία 900.000 cd!

Stradivarius
Με το όνομα “Stradivarius” είναι γνωστό οποιοδήποτε από τα βιολιά (κυρίως), αλλά και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, κατασκευάστηκαν από μέλη της οικογένειας των Ιταλών τεχνιτών Stradivari.
Την παράδοση ξεκίνησε ο Antonio Stradivari, κατά τον 17ο αιώνα.
Σύμφωνα με τη φήμη που τα συνοδεύει, η ποιότητα του ήχου τους είναι αξεπέραστη.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 650 γνήσια όργανα των Stradivari (βιολιά, άρπες, κιθάρες, βιόλες και βιολοντσέλα) που έχουν διασωθεί ως σήμερα, όμως χιλιάδες άλλα βιολιά έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιό τους και φέρουν ετικέτες που γράφουν «Stradivarius».
Η παρουσία μιας τέτοιας ετικέτας πάνω σε ένα βιολί δεν σημαίνει ότι το όργανο είναι γνήσιο έργο του Stradivari.
Βιολιά Stradivarius που κατασκευάστηκαν την εικοσαετία 1680-1700 πωλούνται σήμερα για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Οι ξεχωριστές συναυλίες του Rieu
Εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του album, ο Andre Rieu ξεκινά μια σειρά από συναυλίες με αφετηρία την Ολλανδία και σταδιακά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Στις συναυλίες του ο κόσμος τον υποδέχεται ως “Rock Star” και τα media τον αποκαλούν "Modern King of Waltz".
Η ορχήστρα του αποτελείται πια από 150 και πλέον μουσικούς και σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις μαζί με τα κομμάτια της κλασικής μουσικής ο Rieu ενσωματώνει και σύγχρονα, όπως το “My heart will go on”, το “Time To Say Goodbye” και το “Hallelujah”.
Επίσης, στις συναυλίες του ο Rieu επανεκτελεί τις γνωστότερες μελωδίες του πλανήτη, όπως το “Zorba's Dance”, το “Victory” και το “Kalinka”.
Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα συγκλονιστικό, ο κόσμος αντιδρά και συγκινείται!
Πολλές φορές σε συναυλίες του παρουσιάζει και διεθνούς φήμης καλεσμένους.
Θέλω, όμως, να σταθώ στη συναυλία που έδωσε στη γενέτειρά του, το Maastricht, στις 12 Ιουλίου του 2014.
Εκεί, μπροστά σε 10.000 κόσμο, παρουσίασε την 10χρονη τότε Amira Willighagen, που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με μια “αγγελική” φωνή το κλασικό κομμάτι “O mio babbino caro”.
Ο κόσμος θα παρακολουθήσει την μικρή Amira και τον Rieu, με μια συγκίνηση που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και σε παρασύρει ακόμα και όταν το δεις απλά από το Youtube, όπως εγώ.
Πολλοί, κατά την διάρκεια του τραγουδιού, ξεσπούν σε κλάματα!
Στο τέλος του τραγουδιού θα ακολουθήσει ένα απίστευτο “Standing ovation” (όρθιοι, χειροκροτούν παρατεταμένα) από 10.000 ανθρώπους!
Μια άλλη στιγμή που αξίζει να αναφερθεί, από τις συναυλίες του Rieu, είναι αυτή που στο Royal Albert Hall του Λονδίνου θα εκτελέσει το “Sirtaki Zorba Dance”.
Κόσμος θα σηκωθεί και θα ξεκινήσει να χορεύει συρτάκι μέσα στην αίθουσα κλασικής μουσικής δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα!
Παρόμοια σκηνικά διαδραματίζονται σε όλες τις συναυλίες όπου ο Rieu παίζει το κομμάτι του Θεοδωράκη!

Συρτάκι
Το συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός.
Όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, δεν είναι πολύ παλιός ελληνικός χορός.
Χορογραφήθηκε το 1964 από τον Γιώργο Προβιά για την κινηματογραφική ταινία “Ζορμπάς”.
Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό.

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Επίλογος
Το 2015 ο Rieu έδωσε 7 sold out συναυλίες στη Ρουμανία, σε υπαίθριο χώρο.
Περισσότεροι από 150 χορωδοί συνόδευσαν τον Rieu, σε ένα σκηνικό που αναπαριστούσε έναν αρχαίο ελληνικό ναό.
Ο Rieu εργαζόταν επί δύο χρόνια μόνο για αυτό το μεγάλο πρότζεκτ.
Έχει κερδίσει δύο παγκόσμια μουσικά βραβεία, ενώ οι δίσκοι του έχουν γίνει 335 φορές πλατινένιοι σε πολλές χώρες και έχει πουλήσει 35 εκατομμύρια cds και dvds.
Ο “σύγχρονος Βασιλιά του Waltz” με πείσμα, όραμα και επιμονή κατάφερε το θεωρητικά αδύνατο!
Να φέρει και πάλι την κλασική μουσική στο προσκήνιο!
Η κλασική μουσική απέκτησε τον δικό της “Rock Star” και όπως έγραψε μια αγγλική εφημερίδα μετά από μια συναυλία του:

“...Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο μεγάλο όνομα από τον Robbie Williams και τους One Direction μαζί...”

“...He's the 63-year-old violinist who (for ladies of a certain age) is bigger than Robbie Williams and One Direction put together...”
Κλικ για περισσότερα του Γιώργου
Βρείτε τον Γιώργο Περισανίδη στη σελίδα του στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Εξελισσόμενη εφηβεία, Ι.ΚόντοςΑπ' το πυκνό δάσος στο πηγάδι της Γερακίνας, Γ.ΤηγανούριαΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕναλλαγές, Απόστολος ΓκέτσοςΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.Δίγκας