Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Έγκλημα στα Φιόρδ

Ένα βιβλίο που θα το διαβάσετε με μια ανάσα!

Το έργο μας ξεκινά μ’ ένα σοκ: Όταν ο Ούβε Μπάκερου αντιλαμβάνεται πως το απομονωμένο εξοχικό του έχει βανδαλιστεί. Δεν γνωρίζει φυσικά από ποιόν ή από ποιούς μα γρήγορα συνειδητοποιεί πως δεν είναι το μόνο θύμα. Την ίδια εικόνα αντικρίζει και λίγο μακρύτερα, στο σπίτι του Τόμας Ρένινιεν, ενός προσώπου γνωστού στην τηλεόραση ως σταρ-δημοσιογράφου. Το μόνο σίγουρο ήταν πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνήθιζε να το επισκέπτεται σπάνια. Τώρα όμως το φως του ήταν ανοιχτό και στην πόρτα υπήρχαν ίχνη αίματος…

Η προσοχή μας στη συνέχεια επικεντρώνεται στον Βίλιαμ Βίστιν, στον αστυνομικό ερευνητή που πρόκειται να πάρει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιστορίας μας. Αρχικά ο συγγραφέας μας πληροφορεί με τα κυριότερα συμβάντα που σημάδεψαν τη ζωή του. Γίνεται λόγος για την εκλιπούσα γυναίκα του μα και για τη μέλλουσα σύντροφό του, την Σουζάνε. Επίσης μας αναλύεται η σχέση με την κόρη του τη Λίνε και τον φίλο της Τόμι. Ο τελευταίος μάλιστα κατείχε ένα εστιατόριο στο Όσλο, σε συνεργασία με κάποιους φίλους του.

Το στοιχείο της δράσης έρχεται άμεσα στο προσκήνιο, την στιγμή που ο Βίλιαμ Βίστιν δέχεται κλήση από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας όπου τον ενημερώνουν πως: Υπάρχουν διαρρήξεις σε εξοχικά στην Γκούσλαν (…) Μέσα σε ένα από τα σπίτια βρέθηκε το πτώμα ενός άντρα.

Η επίσκεψή του στο τόπο του εγκλήματος καθώς και τα ευρήματα που του παρουσιάζονται, τον γεμίζουν με περισσότερο προβληματισμό παρά απαντούν στις απορίες του. Το μυστηριώδες κουβάρι που έχει μπροστά του περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν αποφασίζει να επιστρέψει στο σπίτι με τ’ αμάξι του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής όμως γίνεται θύμα μιας απρόσμενης συνάντησης που πρόσκαιρα τον αποπροσανατολίζει από την έρευνά του.

Γρήγορα μαθαίνουμε και για τους άλλους συνεργάτες του Βίλιαμ Βίστιν. Αρχής γενομένης του μονόχνοτου Νίλς Χάμερ. Ο Νίλς Χάμερ ήταν πάντα ανάμεσα στους πρώτους που αναζητούσε ο Βίστιν όταν ήθελε να οργανώσει μία ερευνητική ομάδα.

Επίσης την Κριστίνε Τις, τη νομικό που είχε πρόσφατα προσληφθεί στη θέση του Όντουν Βέτι, ο οποίος είχε πάρει προαγωγή και είχε φύγει από το Τμήμα κι ακόμη η Τούρουν Μποργκ η οποία αποδεικνυόταν πάντοτε ενδελεχής και αποτελεσματική, ήταν πάντα εξαιρετική επαγγελματίας.

Η εξαφάνιση του κυριότερου στοιχείου του εγκλήματος, φέρνει αναταραχή στις τάξεις της αστυνομίας και παράλληλα τους εκθέτει στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι εναλλαγές των συναισθημάτων και οι ανατροπές που ένιωσα ήταν πάμπολλες κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται άσκοπα σε περιγραφές τοπίων και γεγονότων που δεν θα είχαν καμιά προσφορά στη ροή της ιστορίας του, γεμίζοντας άσκοπα σελίδες.

Απεναντίας, μας βάζει στο μάτι του κυκλώνα και μας ωθεί να λύσουμε αυθόρμητα εμείς, με τον ίδιο ζήλο που απασχολεί και τους ήρωές του, το καυτό πρόβλημα που τους ταλανίζει. Μάλιστα, δεν στάθηκαν λίγες οι φορές που πίστευα πως είχα φτάσει στη λύση, όταν κάποιο απρόσμενο γεγονός ερχόταν να διαλύσει όλους τους συλλογισμούς μου.

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως στο βιβλίο αυτό περιέχονται σε συνεχή διάρκεια όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ήθελα να βιώσω σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα: Το μυστήριο ενός φόνου, την αγωνία για την λύση και τις συνεχείς ανατροπές.

Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του συγγραφέα πληροφορούμαστε αμέσως το συστατικό που κάνει αληθοφανείς τις περιγραφές του: Πως εργάστηκε ως αστυνομικός από το 1995! Ένα στοιχείο που αν μη τι άλλο πιστεύω πως δικαιολογεί στο έπακρο και την δοτικότητά του.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση Φίλοι μου.
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν έχει δει αποτρόπαιους φόνους στο παρελθόν, όμως η φρίκη που αντικρίζει στο Στάβεν αυτό το φθινόπωρο είναι κάτι εντελώς καινούριο ακόμη και για αυτόν. Και η υπόθεση που θα κληθεί να λύσει θα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, δυσνόητη και γεμάτη βία. 
Την ίδια στιγμή, από τον ουρανό πέφτουν συνέχεια ψόφια πουλιά στις ακτές της Νορβηγίας και στα δέντρα –σημάδι για τον σκληρό επερχόμενο χειμώνα ή μήπως για κάτι άλλο;

Το μυθιστόρημα του Jorn Lier Horst, Έγκλημα στα Φιορδ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βρείτε το εδώ! Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Γεννημένος το 1970 στο Μπάμλε της βόρειας Νορβηγίας, ο Jοrn Lier Horst εργάστηκε ως αστυνομικός στο Λάρβικ από το 1995 και γνωρίζει πολύ καλά αυτά για τα οποία μιλά στα βιβλία του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων το 2004, με το Nοkkelvitnet (Ο Βασικός Μάρτυρας), το πρώτο της σειράς με τον αστυνομικό επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ το Bunnfall (Κατακάθια) αναδείχθηκε ανάμεσα στα πέντε δημοφιλέστερα βιβλία στη Διαδικτυακή Λέσχη Βιβλίου CrimeFictionLovers, μαζί με αυτά του Jo Nesbο. Το 2016, το βιβλίο του The Caveman τιμήθηκε με το Petrona Award ως το καλύτερο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία Έγκλημα στα Φιόρδ και Τα Κυνηγόσκυλα.

Τα σκούρα, πλάγια γράμματα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη