Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Καίτη Παπανίκα

Γεννήθηκε στο Μενίδι το 1942 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1964, και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών.
Ήταν δημοτική σύμβουλος της Νέας Φιλαδέλφειας. Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του ηθοποιού Θόδωρου Κατσαδράμη. Το ανωτέρω πορτραίτο της φιλοτεχνήθηκε από τον Κ. Τσέλιο της Ε. Φ. Ε. και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ελληνική Φωτογραφία (Οκτώβρης 1963).

Στο θέατρο εμφανίστηκε δίπλα σε σημαντικά ονόματα, όπως Μάνος Κατράκης, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Δαδινόπουλος και έπαιξε σε όλα σχεδόν τα είδη: κωμωδία, μιούζικαλ, πρόζα, τραγωδία κ.λ.π. Η ενεργητικότητά της, η μορφή της και το ταλέντο της την έκαναν περιζήτητη σε παραστάσεις μέχρι και το 2016. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έξω απ’ τα δόντια!» (θέατρο Ακροπόλ, 1976-1977).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 44 ταινίες, με πρώτη, και μάλιστα απευθείας σε πρωταγωνιστικό ρόλο, την «Μας κρύβουν τον ήλιο» (1963) και τελευταία την «Κάτω από το μακιγιάζ σου» (2008). Το 1990 κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Άντε γεια». Εμφανίστηκε επίσης στη συμπαραγωγή «Ο μοναχικός ναύτης και το κορίτσι» (1968), στην ταινία μικρού μήκους «Κτήμα Αρμονία» (2002), σε τουλάχιστον 4 βιντεοταινίες και (με επιφύλαξη) στην καναδική ταινία «How to pick up a girl» (1967).
Στην τηλεόραση έπαιξε επιλεκτικά σε κάποιες σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα: «Ένα υπέροχο ζευγάρι» (ΕΙΡΤ, 1973-1974), «Ο ταξιτζής» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978), «Ο Πατούχας» (ΕΡΤ, άνοιξη 1984), «Ψίθυροι καρδιάς» (MEGA, 1997-1998) με τελευταία τη συμμετοχή της στην καθημερινή σειρά «Οδός Παραδείσου 7» (ALPHA, 2005-2006). Στη φωτογραφία, εξώφυλλο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση (21/10/1973) για τη σειρά «Ένα υπέροχο ζευγάρι» όπου συμπρωταγωνίστησε με τον σύζυγό της.
Αυτό το υπέροχο βλέμμα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 23 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), μεταξύ των οποίων και τα ανωτέρω: Ρομάντσο (9/1/1968) και Ντομινό (2/12/1981).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η πρώτη εικόνα είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη