Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Εκεί που ο ήλιος άργησε να λάμψει

Ένα κάπως σπανιότερο είδος μυθογραφίας για την ελληνική εκδοτική παραγωγή αποτελεί το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Ντούσκα. Πρόκειται για μεταφυσικό θρίλερ με κυρίαρχο ερωτισμό και γοτθική ατμόσφαιρα.
Πολύ γρήγορα ανακαλύπτεις την ατμοσφαιρικότητά του και την πλανόμενη μαγεία του -κι αν μη μιλάει για μάγια. Μια αύρα μυστηρίου καλύπτει τις σελίδες ενώ η μυσταγωγική εισαγωγή υπόσχεται έναν άξιο εκπρόσωπο του είδους -που είναι!

Στην υπόθεση, ο Πιτ είναι σπουδαστής γοτθικής λογοτεχνίας στη Σκωτία. Σε μια συναυλία γνωρίζει την Μπριτ και λίγο αργότερα του ανατίθεται μια πανεπιστημιακή εργασία που αφορά στην εύρεση και ανάλυση ενός χειρόγραφου. Έκτοτε αλλάζει η ζωή του αποκτώντας μεταφυσικές διαστάσεις με παράλληλους κόσμους όπου "ζουν" σκοτεινοί άγγελοι και νεράιδες.

Στη δομή, αρχικά διάφορα συμβάντα περιγράφονται παράλληλα και συμβαίνουν ταυτόχρονα ενώ αφορούν πολλαπλές ιστορίες για πράγματα που ξεκινούν, μένουν μετέωρα επειδή/όσο κάτι άλλο γίνεται, κ.ο.κ. Λίγο παρακάτω αρχίζεις να σκέφτεσαι τις αποκαλύψεις και τις συνδέσεις των προσώπων -συμβαίνει με πολύ όμορφο τρόπο- και πέντε σελίδες μετά σημειώνω νοερά ότι ξεκινά η περιπέτεια και μαζί της και η αγωνία που θα κορυφωθεί στη σελίδα 225 ιδανικά. Για να εξηγήσω το ιδανικά που αναφέρω, αξίζει να πω ότι αυτή η κορύφωση των δρώμενων έχει τοποθετηθεί περίπου στη χρυσή τομή της έκτασης που για μένα λογαριάζεται ως το πιο κατάλληλο σημείο για κάτι τέτοιο γιατί εκεί ακριβώς προσφέρει τα μάλα στο έργο· το ίδιο δηλαδή που θα έγραφα αν επρόκειτο για πίνακα ή μουσική σύνθεση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης.

Παρά την τριτοπρόσωπη γραφή, οι εμβόλιμες σκέψεις του κεντρικού ήρωα δίνουν μια πρωτοπρόσωπη χροιά στο ανάγνωσμα, άρα αμεσότητα, και οι ποιητικές μεταφορές ή παρομοιώσεις (Είναι όντως γεμάτη άσπρο-μαύρο) διανθίζουν το κείμενο. Η πανέμορφη αισθαντική ιστορία θα μπορούσε να λογίζεται ως παραμύθι για μεγάλους και μου θυμίζει την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αφού κι αυτοί οι ήρωες περνούν σε άλλη διάσταση. Για να  μπορέσεις να βυθιστείς σε μια άλλη πραγματικότητα, έπρεπε να εξαλείψεις την τρέχουσα όσο το δυνατόν περισσότερο γράφει προσφέροντας εμβάθυνση ενώ η βασική αρχή του μεταφυσικού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η έκφραση: Δεν ήταν σίγουρη αν τώρα ήταν ξύπνια και πριν είχε ονειρευτεί ή το αντίθετο.

Για να χαρακτηρίσεις το βιβλίο με δυο λόγια αρκεί μια μικρή συλλογή εκφράσεων που προσφέρει το ίδιο όπως: παράλληλοι κόσμοι... πνευματικοί δρόμοι... άλλες διαστάσεις... μεταφυσική επικοινωνία... πτηνάνθρωπα φαντάσματα... και πέρα όλων αυτών και κάθε προηγούμενου θα πρόσθετα -μάλλον- τις λέξεις: περιπέτεια, δράμα, μαγεία.

Η ιστορία ολοκληρώνεται εξαιρετικά. Είναι κρίμα που δε μπορώ να σας μεταφέρω κάτι από την εξέλιξη και αρκούμαι να πω ότι στις μεγάλες αγάπες μπορεί να χαθείς αλλά αξίζει αν στο μεταξύ έχεις βρει εκείνον/-η. Κανένα άλλο τέλος δε θα με κέρδιζε περισσότερο και κανένας άλλος τίτλος δε θα μου φαινόταν τόσο μακριά/ξένος προς το μυθιστόρημα, γι' αυτό μη το κρίνετε από εκείνον.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Ντούσκα, Εκεί που ο ήλιος άργησε να λάμψει, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Άνεμος προσφέρουν το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Ντούσκα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2017 και το βιβλίο θα παραδοθεί/αποσταλεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Άνεμος.
k
Καλή τύχη!

Περισσότερα από/για τον Παναγιώτη Ντούσκα:

Οι πλαγιογραμμένες εκφράσεις είναι αποσπάσματα του μυθιστορήματος.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Άνεμος για τη διάθεση του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη