Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Val O'Teli Κάτω απ' τη σκιά του Άθω

Όπως κάθε φορά, όταν ο άνθρωπος που απαντά ομιλεί την αγγλική -γλώσσα στην οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε και οι δύο πέρα της ελληνικής- κάτω από κάθε ερώτηση και απάντηση υπάρχει η μετάφραση στα ελληνικά ώστε η συνέντευξη να μπορεί να διαβαστεί από όλους τους αναγνώστες, η οποία γίνεται με μια «λέξη προς λέξη» διάθεση παρά με ελεύθερη απόδοση των νοημάτων.
Διαβάστε τι μου είπε η Val O'Teli για το μυθιστόρημά της αλλά και τις δικές μου εντυπώσεις από το βιβλίο.
Please share a brief description of your novel.
V.O.T.: My story focuses on the journey of a famous photographer to the island of Skiathos in order to collect material for his next exhibition. Although his mission begins as a professional venture, the character soon realizes that this is a deeper exploration not only of the place and the local community, but mainly of self-awareness and fulfillment.
Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεση του μυθιστορήματος.
V.O.T.: Η ιστορία μου εστιάζει στο ταξίδι ενός διάσημου φωτογράφου στο νησί της Σκιάθου προκειμένου να συλλέξει υλικό για την επόμενη έκθεσή του. Παρόλο που η αποστολή του αρχίζει ως επαγγελματικό εγχείρημα, σύντομα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια βαθύτερη αναζήτηση, όχι μόνο του μέρους και της τοπικής κοινωνίας, αλλά κυρίως αυτογνωσίας και εκπλήρωσης.

How did the idea come from?
V.O.T.: The idea emerged from an actual journey to Skiathos and the discovery that, apart from being a popular tourist destination, the island offered opportunities to think and look further than that. During the winter, the atmosphere described by Papadiamantis in his books was more than present, affecting the way I looked at the places and people around me.
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
V.O.T.: Η ιδέα προέκυψε από ένα πραγματικό ταξίδι στην Σκιάθο και στην ανακάλυψη ότι, πέρα από ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η ατμόσφαιρα που περιγράφτηκε από τον Παπαδιαμάντη στα βιβλία του ήταν παραπάνω από παρούσα επηρεάζοντας τον τρόπο που κοίταζα τα τοπία και τους ανθρώπους τριγύρω μου.

What motivates you to get inspired and write stories?
V.O.T.: My main motivation has always been the people and the way we interact. Close observation of human behaviour and emotions is my great source of inspiration, as well as those magical places around the globe which can excite my imagination and offer potential stories.
Τι σας παρακινεί να εμπνευστείτε για να γράψετε;
V.O.T.: H κύρια ενεργοποίησή μου ήταν ανέκαθεν οι άνθρωποι και ο τρόπος αλληλεπίδρασης μας. Η στενή παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συναισθημάτων είναι οι κυριότερες πηγές της έμπνευσής μου, όπως και τα μαγικά τοπία της υδρογείου που εξιτάρουν την φαντασία μου και προσφέρουν ιστορίες.

Are there any books by other authors that you wish you had written?
V.O.T.: There are so many books I wish I had been gifted to write, but if I had to choose I’d pick “One Hundred Years of Solitude” by Gabriel García Márquez and “Great Expectations” by Charles Dickens.
Υπάρχουν βιβλία άλλων συγγραφέων που εύχεστε να είχατε γράψει;
V.O.T.: Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία που εύχομαι να είχα ευλογηθεί να γράψω, αλλά αν είχα να επιλέξω θα διάλεγα το Εκατό χρόνια μοναξιάς του Gabriel Garcia Marquez και το Μεγάλες προσδοκίες του Charles Dickens.

Which one is most preferred? To be adored by critics or read by millions of book-lovers?
V.O.T.: I would prefer to be read by millions of book-lovers. It is my conviction that successful or classical books are the ones that stand the test of time and are appreciated by the public of all times.
Ποιο είναι προτιμότερο; Να σε λατρεύουν οι κριτικοί ή να σε διαβάζουν εκατομμύρια βιβλιόφιλοι; V.O.T.: Θα προτιμήσω να με διαβάζουν εκατομμύρια βιβλιόφιλοι. Πεποίθησή μου είναι ότι τα κλασικά βιβλία είναι αυτά που αντέχουν τη δοκιμασία του χρόνου και εκτιμούνται από τους αναγνώστες όλες τις εποχές.

What's the next step? Have you thought about your next novel? Would you like to share your future plans?
V.O.T.: I am currently sketching out my next story, building stone by stone this new world of characters, events and places. Writing has always been my obsession and there are so many stories out there waiting to be told. It’s a never-ending process.
Έχετε σκεφτεί το επόμενο σας μυθιστόρημα; Θα θέλατε να μοιραστείτε τα μελλοντικά σας πλάνα;
V.O.T.: Ήδη σχεδιάζω την επόμενη ιστορία μου, χτίζοντας πέτρα πέτρα αυτόν τον νέο κόσμο χαρακτήρων, περιστατικών και τοποθεσιών. Η συγγραφή είναι πάντα η εμμονή μου και υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες εκεί έξω που περιμένουν να ειπωθούν! Είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Please, describe the perfect day.
V.O.T.: Being close to the people I love, sharing moments, having the luxury to contemplate, let my imagination run free, listening to music or re-reading my favourite writers, cherishing a purple, winter sunset is what I call a perfect day.
Περιγράψτε την τέλεια μέρα.
V.O.T.: Να είμαι δίπλα σε ανθρώπους που αγαπώ, να μοιράζομαι στιγμές, να έχω την πολυτέλεια να ατενίζω, να αφήνω τη φαντασία μου να τρέχει ελεύθερη, να ακούω μουσική ή να ξαναδιαβάζω τους αγαπημένους μου συγγραφείς, να λατρεύω κάτι μωβ... το χειμωνιάτικο δειλινό είναι αυτό που αποκαλώ τέλεια μέρα.

Share a positive thought.
V.O.T.: When we love and appreciate ourselves, then our guardian angel is happy and actually whispers in our ears.
Μοιραστείτε μια θετική σκέψη.
V.O.T.: Όταν αγαπάμε και εκτιμάμε τους εαυτούς μας, τότε ο φύλακας άγγελός μας είναι χαρούμενος και ψιθυρίζει στα αυτιά μας.

Send a message to this world.
V.O.T.: There will ultimately come the time for the society of men to take a leap towards a more substantial existence -that is away from personal gain and closer to a deeper compassion for all living beings.
Στείλτε ένα μήνυμα στον κόσμο.
V.O.T.: Τελικά θα έρθει η στιγμή για την κοινωνία των ανθρώπων να κάνει το άλμα προς την ουσιαστική ύπαρξη -που είναι μακριά από το προσωπικό κέρδος και πιο κοντά στη βαθιά συμπόνια για όλα τα ζωντανά όντα.
Διαβάζοντας το μυθιστόρημα, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι πόσο πλησιάζει στα ελληνικά χρώματα που θαρρείς και γράφτηκε από Ελληνίδα αφού έχει πετύχει την ατμόσφαιρα και τους ανθρώπους του ελληνικού νησιού επακριβώς. Δεν είναι μόνο οι περιγραφές των τοπίων. Η σκιαγράφηση της κλειστής κοινωνίας του νησιού φανερώνει άνθρωπο που έχει ζήσει στην Σκιάθο, αν όχι σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ως δομή χωρίζεται σε δύο μέρη με το πρώτο εξ αυτών να συστήνει τα πρόσωπα, να δημιουργεί τις σχέσεις και τους συσχετισμούς ενώ κλείνει με μια απρόσμενη ανατροπή ό,τι πρέπει για να σε εθίσει στη συνέχεια, και το δεύτερο να κορυφώνει κι ολοκληρώνει την ιστορία. Ο μεγάλος όγκος του μπορεί να προβληματίσει κάποιους αναγνώστες, όμως η ανάγνωση κυλά πολύ όμορφα και η γραφή είναι απλή και χειμαρρώδης· με μικρές εκπλήξεις από λογοτεχνικές-ποιητικές εκρήξεις στα σημεία.

Εκτός από τον βασικό ήρωα για τον οποίο προσφέρονται πολλές πληροφορίες έτσι κι αλλιώς, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, με την γριά να μου μένει ως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του βιβλίου. Ο χαρακτηρισμός γριά, για την υπερήλικη μόνιμη κάτοικο του νησιού, απαντάται στο ανάγνωσμα και προφανώς έχει προτιμηθεί επειδή της προσφέρει μια μυστικιστική αύρα μάγισσας παρά για να τονίσει τα χρόνια της. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αντιπαθητική προσωπικότητα: πικρόχολη, κάπως αγενής, ειρωνική και κυνική που όμως διαθέτει απέραντη σοφία, είναι κατασταλαγμένη και απόλυτα συμφιλιωμένη με τη ζωή (όπως της ήρθε, αδιαμαρτύρητα) και το θάνατο. Η γυναίκα αυτή αφοσιώθηκε στην οικογένειά της βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της, στοιχείο που αναγνωρίζω και σε άλλους χαρακτήρες του βιβλίου όπως στην μάνα και τη θεία. Άνθρωποι που γνωρίζουν από ανιδιοτελή αγάπη, που ξέρουν από θυσία, που δε βάζουν μπροστά το εγώ και το θέλω (τους) αλλά τον άλλο και τις ανάγκες του, που ξέρουν να αγαπούν με αυτόν τον μοναδικό τρόπο που δεν διεκδικεί, δεν απαιτεί δοσοληψία, δεν δημιουργεί ενοχές, αλλά αφήνει τον άλλον ελεύθερο να πετάξει μακριά.

Το βιβλίο, πέρα από την πλοκή αυτή καθαυτή, παρέχει μια ενδοσκόπηση στην ψυχή, μια πάλη του «πρέπει» με το «θέλω», μια αναμέτρηση με τη ζωή και το νόημά της. Πολλοί θα αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους στις σελίδες του. Οι χαρακτήρες είναι οικείοι και βρίσκονται τριγύρω (σου).

Σαν υστερόγραφο... κράτησα μια φράση που νομίζω περικλείει τα πάντα: Η μεγαλύτερη τέχνη στη ζωή είναι να κάνεις στόχο την απόλαυση του παρόντος.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Val O'Teli, Κάτω απ' τη σκιά του Άθω, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον. Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα βρείτε εδώ.

Σαν επίλογος...
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
V.O.T.: Η ιδέα της ιστορίας προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σκιάθο. Εκεί διαπίστωσα ότι, παρόλο που το νησί έχει καθιερωθεί ως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, στην πραγματικότητα συνεχίζει να διατηρεί την ατμόσφαιρα που περιγράφει ο Παπαδιαμάντης στα βιβλία του και έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει, αρκεί να είναι κανείς διατεθειμένος να περιπλανηθεί και να κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά. Έτσι γεννήθηκε ο κεντρικός μου ήρωας.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
V.O.T.: Υπερβατικό.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
V.O.T.: Να δείξει εμπιστοσύνη στην αλήθεια των χαρακτήρων, να δει με τα «μάτια» των λέξεων, να φανταστεί τα μαγικά στιγμιότυπα και τις αφηγήσεις του ήρωα και να πορευτεί μαζί του σε αυτό το ιδιότυπο ταξίδι ανακάλυψης.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
V.O.T.: Το βιβλίο μου είναι από μόνο του ένα πραγματικό ταξίδι, που μας πηγαίνει στο νησί της Σκιάθου για 7 περίπου μήνες.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
V.O.T.: «Στα όνειρα της νιότης σου βρίσκεται η ψυχή του κόσμου. Εκεί χτυπάει η αληθινή καρδιά σου, άφοβη, ατρόμητη και παντοδύναμη. Μα ακόμα κι αν τα ξέχασες, ακόμα κι αν τα έκλεισες ερμητικά στο σεντούκι του μυαλού σου, κοίτα γύρω σου, άκου τα όνειρα των νέων και πιάσε ξανά το νήμα από εκεί που το άφησες. Εκεί θα βρεις την ψυχή αυτού του κόσμου».

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Αέναον για τη διάθεση του βιβλίου.
Οι πλαγιογραμμένες εκφράσεις του κειμένου μου είναι αποσπάσματα του μυθιστορήματος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη