Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός * Η πτώση ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Ταξιδεύοντας με το «Αντέχεις;» της Χριστίνας Πομόνη

Το βιβλίο της συγγραφέως Χριστίνας Πομόνη «Αντέχεις;» ξεκινά μ’ ένα σοκ: Γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας μιας κακοποιημένης γυναίκας να ξεφύγει από τον δυνάστη της. Έναν άντρα βίαιο και αυταρχικό, πάνω στον οποίο στρέφει την κάννη του όπλου της για να γλυτώσει.

Κατόπιν οι εικόνες αλλάζουν και το ενδιαφέρον μας μετατοπίζεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Κωστή, έναν 35χρονο ηθοποιό. Τα πρώτα στοιχεία που μαθαίνουμε γι’ αυτόν στέκει το γεγονός πως είναι ορφανός και ότι το σπίτι του βρίσκεται στο Θησείο. Πατέρας του ήταν ο Ανέστης Ιωάννου. Ένας άνθρωπος άξεστος που έπινε, ξενυχτούσε και συχνά καταχέριζε τη γυναίκα και την κόρη του. Με τον Κωστή γινόταν δεσποτικός, κάνοντας κατάχρηση της πατρικής εξουσίας.

Όλ’ αυτά, μέχρι να έρθει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έμελλε να ανατρέψει για πάντα τη ζωή του μικρού Κωστή. Εκείνη τη μέρα ήταν που προτίμησε τη παρέα του θείου Ιάκωβου για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του με μια βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή κατέφθαναν και τα άσχημα μαντάτα: Οι ειδήσεις αναμετέδιδαν πως το αμάξι της οικογένειάς του με όλα τα υπόλοιπα μέλη μέσα του, διέφυγε της πορείας του σε χωματόδρομο του Μαινάλου και έπεσε σε χαράδρα εκατόν τριάντα μέτρων. Κανείς τους δεν επέζησε.

Γυρνώντας στο παρόν, έχει στήριγμα την ξαδέρφη του, Σοφία. Άλλωστε η δική της οικογένεια είναι που τον μεγάλωσε από τη στιγμή που έχασε τους δικούς του. Τον πήραν σπίτι τους και τον μεγάλωσαν με περίσσια αγάπη, προσπαθώντας να επουλώσουν το βαθύ τραύμα.

Εκείνο που θα έρθει να ταράξει την καθημερινότητα του Κωστή είναι το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες του τηλεφωνεί μια γυναίκα επιμένοντας πως διαθέτει πληροφορίες για την αδερφή του.

Άραγε ζει;

Δεν αργεί η ώρα που θα επιλέξει τελικώς να εξερευνήσει την αλήθεια, ισορροπώντας κάποτε στον πόνο του παρελθόντος και άλλοτε στην ανάγκη για λύτρωση. Σ’ αυτό το ταξίδι θα βιώσουμε μαζί του την αινιγματική αποκάλυψη μιας διαθήκης, ανομολόγητους έρωτες, σκοτεινά μυστικά και ανατρεπτικές αποκαλύψεις.

Στη ροή της πλοκής προστίθενται συνεχώς νέα κομμάτια του παζλ, με καινούρια πρόσωπα, προσωπικές ιστορίες και στοιχεία. Τα δεδομένα που συσσωρεύονται σύντομα μπροστά μας είναι τρομακτικά και στοιχειώνουν κάθε σελίδα του έργου, μέχρι τέλους.

Το μυστικό συστατικό που καταφέρνει να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα, πιστεύω πως δεν είναι άλλο από την γλαφυρή αποτύπωση των γεγονότων μες από την δυναμική δοτικότητα της συγγραφέως. Τα έντονα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι λέξεις της, ανασταίνουν ανάγκες: Ανάγκη για εξιλέωση, ανάγκη για λύτρωση, ανάγκη για να φτάσουμε στην αλήθεια όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Γιατί όπως μας δηλώνει άλλωστε εξαρχής η συγγραφέας, η ιστορία που ξετυλίγεται στο έργο της είναι σχεδόν αληθινή. Τα συναισθήματα που προκαλεί, όμως, είναι απολύτως αληθινά.

Όμορφο αναγνωστικό ταξίδι σας εύχομαι!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πομόνη, «Αντέχεις;», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΗ πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου