Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ταξιδεύοντας με το «Αντέχεις;» της Χριστίνας Πομόνη

Το βιβλίο της συγγραφέως Χριστίνας Πομόνη «Αντέχεις;» ξεκινά μ’ ένα σοκ: Γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας μιας κακοποιημένης γυναίκας να ξεφύγει από τον δυνάστη της. Έναν άντρα βίαιο και αυταρχικό, πάνω στον οποίο στρέφει την κάννη του όπλου της για να γλυτώσει.

Κατόπιν οι εικόνες αλλάζουν και το ενδιαφέρον μας μετατοπίζεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Κωστή, έναν 35χρονο ηθοποιό. Τα πρώτα στοιχεία που μαθαίνουμε γι’ αυτόν στέκει το γεγονός πως είναι ορφανός και ότι το σπίτι του βρίσκεται στο Θησείο. Πατέρας του ήταν ο Ανέστης Ιωάννου. Ένας άνθρωπος άξεστος που έπινε, ξενυχτούσε και συχνά καταχέριζε τη γυναίκα και την κόρη του. Με τον Κωστή γινόταν δεσποτικός, κάνοντας κατάχρηση της πατρικής εξουσίας.

Όλ’ αυτά, μέχρι να έρθει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έμελλε να ανατρέψει για πάντα τη ζωή του μικρού Κωστή. Εκείνη τη μέρα ήταν που προτίμησε τη παρέα του θείου Ιάκωβου για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του με μια βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή κατέφθαναν και τα άσχημα μαντάτα: Οι ειδήσεις αναμετέδιδαν πως το αμάξι της οικογένειάς του με όλα τα υπόλοιπα μέλη μέσα του, διέφυγε της πορείας του σε χωματόδρομο του Μαινάλου και έπεσε σε χαράδρα εκατόν τριάντα μέτρων. Κανείς τους δεν επέζησε.

Γυρνώντας στο παρόν, έχει στήριγμα την ξαδέρφη του, Σοφία. Άλλωστε η δική της οικογένεια είναι που τον μεγάλωσε από τη στιγμή που έχασε τους δικούς του. Τον πήραν σπίτι τους και τον μεγάλωσαν με περίσσια αγάπη, προσπαθώντας να επουλώσουν το βαθύ τραύμα.

Εκείνο που θα έρθει να ταράξει την καθημερινότητα του Κωστή είναι το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες του τηλεφωνεί μια γυναίκα επιμένοντας πως διαθέτει πληροφορίες για την αδερφή του.

Άραγε ζει;

Δεν αργεί η ώρα που θα επιλέξει τελικώς να εξερευνήσει την αλήθεια, ισορροπώντας κάποτε στον πόνο του παρελθόντος και άλλοτε στην ανάγκη για λύτρωση. Σ’ αυτό το ταξίδι θα βιώσουμε μαζί του την αινιγματική αποκάλυψη μιας διαθήκης, ανομολόγητους έρωτες, σκοτεινά μυστικά και ανατρεπτικές αποκαλύψεις.

Στη ροή της πλοκής προστίθενται συνεχώς νέα κομμάτια του παζλ, με καινούρια πρόσωπα, προσωπικές ιστορίες και στοιχεία. Τα δεδομένα που συσσωρεύονται σύντομα μπροστά μας είναι τρομακτικά και στοιχειώνουν κάθε σελίδα του έργου, μέχρι τέλους.

Το μυστικό συστατικό που καταφέρνει να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα, πιστεύω πως δεν είναι άλλο από την γλαφυρή αποτύπωση των γεγονότων μες από την δυναμική δοτικότητα της συγγραφέως. Τα έντονα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι λέξεις της, ανασταίνουν ανάγκες: Ανάγκη για εξιλέωση, ανάγκη για λύτρωση, ανάγκη για να φτάσουμε στην αλήθεια όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Γιατί όπως μας δηλώνει άλλωστε εξαρχής η συγγραφέας, η ιστορία που ξετυλίγεται στο έργο της είναι σχεδόν αληθινή. Τα συναισθήματα που προκαλεί, όμως, είναι απολύτως αληθινά.

Όμορφο αναγνωστικό ταξίδι σας εύχομαι!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πομόνη, «Αντέχεις;», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη