Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Έλενα Λιάτου για το Η Λίνα η Χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση

Στο παραμύθι μου «Η Λίνα η χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση», εκδόσεις Φυλάτος, έχω προσθέσει ένα κομμάτι της ψυχής μου.
Έκανα ένα βήμα ακόμη για να πλησιάσω το όνειρό μου.
Ελπίζω το βιβλίο αυτό να μην είναι ένα βιβλίο που απλά κυκλοφόρησε, αλλά να μείνει στην ιστορία και στην αιωνιότητα, διδάσκοντας αξίες και καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση. Μια απέραντη ευτυχία με πλημμυρίζει όταν το κρατάω στα χέρια μου, αφού κρατώ ένα δημιούργημά μου, ολοκληρωτικά δικό μου. Κείμενο και εικονογράφηση έχουν κομμάτια από εμένα. Με της φαντασίας τα φτερά γράφω και με τα χρώματα της ψυχής μου ζωγραφίζω.
Η καρδιά μου χτυπά σε ρυθμούς τρελούς, κάθε φορά που βλέπω την αποδοχή από τους μικρούς αναγνώστες.
Σε άλλη διάσταση θαρρείς η ύπαρξή μου φτάνει εισπράττοντας την αγάπη των παιδιών.
Κοιτάζοντας μέσα στα καθάρια παιδικά μάτια, έρεβος δεν υπάρχει πουθενά, μόνο ήλιος λαμπερός φωτίζει τη ζωή μου. Η Αγάπη που πηγάζει απ’ τα παιδιά με ωθεί στην ασταμάτητη συγγραφή. Γίνεται έρωτας, λατρεία, εμμονή.[1]
Έλενα Λιάτου
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ε.Λ.: Τα παιδιά έγιναν για μία ακόμη φορά το κίνητρο για να γράψω αυτό το οικολογικό παραμύθι μου «Η Λίνα η χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Η αγάπη μου για την παιδική λογοτεχνία και ο στόχος μου να καλλιεργήσω οικολογική συνείδηση με οδήγησαν στη συγγραφή του.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μια μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Λ.: ΑΓΑΠΗ!

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που πρόκειται να το διαβάσει;
Ε.Λ.: Να φορέσει τα φτερά της φαντασίας και να ταξιδέψει πέρα μακριά. Να χαρεί την ιστορία, να απολαύσει το ταξίδι και να πάρει όλα τα μηνύματα που εμπεριέχει.
Εύχομαι οι μικροί μας αναγνώστες να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση διαβάζοντας το παραμύθι αυτό.

Αν το βιβλίο σας γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίνατε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Λ.: Με το βιβλίο μου στο χέρι θα ’θελα να ταξιδέψω στο Κονγκό, να διαβάσω στα παιδιά το παραμύθι μου, να τους χαρίσω πολύχρωμα μπαλόνια, καραμέλες και ζαχαρωτά. Να δω τη λάμψη στα μεγάλα, φωτεινά μάτια τους.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μια φράση από το βιβλίο:
Ε.Λ.:
«Σας θερμοπαρακαλώ,
σε όλους σας χάρη ζητώ
να κρατήσει η μαγεία αυτή
και ο βυθός ποτέ ξανά
μόλυνση να μη γευτεί».
Το βιβλίο της Έλενας Λιάτου, Η Λίνα η Χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Στην περίληψη:
Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει οικολογικό περιεχόμενο και είναι η συνέχεια του παραμυθιού «Ο Ρούλης ο χρυσοψαρούλης αντιμέτωπος με τη μόλυνση». Ο Ρούλης δεν άντεξε να ζει σε μολυσμένο βυθό και έφυγε στον ουρανό.
Τι συμβαίνει όταν οι δυο καλοί φίλοι Λίνα και Ρούλης αποχωρίζονται; Πώς η Λίνα θα προσπαθήσει να επιβιώσει και τελικά να διώξει τη μόλυνση;
Στον δύσκολο αυτόν αγώνα βοήθεια σημαντική θα της προσφέρει ένα αγοράκι όταν, εξερευνώντας το βυθό, τη βλέπει να κλαίει. Ποιο είναι το σχέδιο που της προτείνει; Θα τα καταφέρουν να το βάλουν σε εφαρμογή; Πώς θα βοηθήσει σε αυτό η νεράιδα του βυθού;

Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις. Είναι μέλος του κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.» Έχει παρακολουθήσει «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια και βιβλία για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης.
Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» και πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2017 και 2017-2018.
Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά. Συγκεκριμένα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση», εκδόσεις Ωρίων και στο περιοδικό «Πνοές λόγου και τέχνης».
Συνεργάζεται με εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Εντύποις, Ωρίωνας, Δυάς, Οσελότο, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου και τον κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό. Στο συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α. Έχουν εκδοθεί 21 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Είναι υπό έκδοση 3 ακόμη. Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά!
Ταξίδια ονειρεμένα!!

[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο κλικάροντας εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη