Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το πάθος της Ντόλσα

Ένα βιβλίο που τιτλοφορείται περιέχοντας τη λέξη «πάθος» πιθανώς να παραπέμπει τον αναγνώστη σε ένα ακόμη ρομαντικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια κάποια βασανισμένη ηρωίδα. Όμως ήδη από το οπισθόφυλλο ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι πρόκειται να διαβάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία εξελίσσεται σε μια, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της ιστορίας της Ευρώπης, μιας εποχής «αλλαγών και κινδύνων».

Το ενδιαφέρον του βιβλίου αυτού λοιπόν ξεκινά από την ιστορική τοποθέτησή του, αφού ελάχιστα σύγχρονα μυθιστορήματα επιλέγουν για φόντο τους μια τέτοια περίοδο και δη αυτή του δέκατου τρίτου αιώνα. Έτσι, όσοι αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα, χωρίς «Το πάθος της Ντόλσα» να αποτελεί ένα αμιγώς ιστορικό βιβλίο, θα βρουν στοιχεία που πραγματικά θα αγαπήσουν και θα μάθουν πληροφορίες για μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε.

Η γραφή της Berry είναι το δυνατό στοιχείο του βιβλίου. Έχει τη λεπτομέρεια που δεν κουράζει, είναι τόσο όση χρειάζεται για να αποτυπωθεί η μεσαιωνική Γαλλία -και πιο συγκεκριμένα η σημερινή Προβηγκία- μέσα από περιγραφές πειστικές και γεμάτες χρώμα. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, ακόμα και αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία που κουράζεστε από τα επιπρόσθετα ιστορικά στοιχεία.

Οι χαρακτήρες της Berry είναι επίσης πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη δομή μιας ιστορίας. Για να είναι επιτυχημένη μια ιστορία, τόσο οι πρωταγωνιστές, όσο και οι δευτεραγωνιστές πρέπει να είναι καλοδουλεμένοι και να προκαλούν στον αναγνώστη είτε τη συμπάθεια είτε έντονα συναισθήματα, ακόμα και αρνητικά, και αυτό η Berry το πετυχαίνει. Αν και η Ντόλσα έχει δώσει το όνομά της στον τίτλο, εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει ο χαρακτήρας της Μποτίλ που με την εξυπνάδα της και τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις καταφέρνει να κλέψει τα φώτα από τη βασική πρωταγωνίστρια.

Η ιστορία είναι σαφώς προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τα δεινά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και είναι μια σοβαρή νύξη για τα λάθη και τις παρανοήσεις που υφίστανται μεταξύ της έννοιας της θρησκείας και αυτής του θρησκευτικού συστήματος.

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, λοιπόν, που είτε σας αγγίξει η θεματική του, είτε όχι, σίγουρα θα εκτιμήσετε τη γραφή του και θα σας προκαλέσει έντονα αισθήματα.
Καλές αναγνώσεις.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα της Julie Berry, Το πάθος της Ντόλσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ. 

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη