Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Οι Μαζαράκηδες, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Τα πέντε φαντάσματα * Έξι τίτλοι πεζογραφίας των εκδόσεων Ελκυστής * Το χάλκινο νησί: Η δημιουργία των ανθρωποειδών * Labirinto * Επτά τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Το παιχνίδι της νύχτας: Η αφύπνιση των θρύλων * Το αγόρι * Έξι τίτλοι των εκδόσεων Ελκυστής * Ασμοδαίος ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου * Στιγμές ζωής * Ακατάσχετη ψυχορραγία ** Ποίηση: 62 ποιήματα * Ανατέλλουσα ψυχή * Ονειρεύτηκα τη Διοτίμα και άλλα εφήμερα ειδύλλια * Τριθέκτη Ώρα * Οδυσσέας * Ναι, αρνούμαι *** Δοκίμιο: Εν αρχή ην ο λόγος

Ευτοπία


Η αλήθεια είναι ότι όταν κράτησα στα χέρια μου το βιβλίο της κυρίας Παπαθεοδώρου ήδη από τον τίτλο και το καλαίσθητο εξώφυλλο κατάλαβα τι πρόκειται να διαβάσω, πριν ακόμη γυρίσω στο οπισθόφυλλο. Και όταν διάβασα το οπισθόφυλλο και επιβεβαιώθηκα, τότε χάρηκα εκ των πρότερων για την τόλμη της συγγραφέως να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο του οποίου το περιεχόμενο δεν είναι το πλέον σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα.

Χωρίς να πρόκειται για ένα αμιγώς βιβλίο φαντασίας, η συγγραφέας μας τοποθετεί στο 2057, ένα έτος το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μόνο το πλαίσιο, ώστε μέσα από μια δυστοπική κατάσταση και όχι ευτοπική όπως δηλώνει ο τίτλος, θίγονται θέματα κοινωνικά, υπαρξιακά, ανθρωπιστικά.

Η δομή του βιβλίου είναι έξυπνη, με την εισαγωγή να μην αποκαλύπτει πολλά για την πορεία, αλλά πλεγμένη σφιχτά και δουλεμένη έτσι ώστε να μην εμφανίζει νοηματικά κενά.
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, από διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά, χωρίς να μας αποκαλύπτεται πάντα το όνομα του προσώπου που αφηγείται, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση στον αναγνώστη.

Το βιβλίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, με τη μελλοντική κρίση αξιών να θυμίζει τη δική μας σημερινή κρίση, βάζοντας τον αναγνώστη στη διαδικασία να εντοπίσει τις ομοιότητες και τις διαφορές, να πιθανολογήσει την ενδεχομένη πορεία πραγμάτων, να προβληματιστεί και να τοποθετήσει τον εαυτό του σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Το κλασικό μοτίβο της άρχουσας Τάξης και της Αντί-Τάξης που συναντάμε σε πολλά βιβλία του είδους στην ξένη λογοτεχνία ακολουθείται και εδώ, ωστόσο ο θεσμός της οικογένειας, ο έρωτας, οι ζωές των ηρώων είναι ξεκάθαρα επηρεασμένες από την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα.

Ένα μυθιστόρημα, που παρά το μεγάλο μέγεθός του, διαβάζεται απνευστί και σίγουρα θα σας αφήσει με έναν «γλυκό» προβληματισμό στο τέλος της ανάγνωσής του.

Καλές αναγνώσεις.



Το μυθιστόρημα, Ευτοπία, της Άννης Παπαθεοδώρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.
Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα εδώ.