Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Γιώργος Τζώρτζης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουλίου 1938 και σπούδασε στην Κινηματογραφική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και στη συνέχεια στη Θεατρική Σχολή Χρήστου Βαχλιώτη, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 1958. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Καρρέ του έρωτα» (του Κώστα Πρετεντέρη, Αττικό Θέατρο, καλοκαίρι 1976).
Υπήρξε σύζυγος των ηθοποιών Βέτας Προέδρου και Τόνιας Καζιάνη. Πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2019. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όποια Τετάρτη θες» (του Muriel Pesnik, θέατρο Όρβο, 1975-1976).
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στο έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» με τον θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου και Μαρίας Αλκαίου. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του θιάσου Δημήτρη Μυράτ και Βούλας Ζουμπουλάκη ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε δικό του θίασο με την τότε σύζυγό του, Τόνια Καζιάνη. Διακρίθηκε και στην κωμωδία και στο δράμα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι δέκα εντολές... συν μία!» (του Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1977).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 21 ταινίες, με πρώτη την «Ποτέ την Κυριακή» («Never on Sunday») και τελευταία την «Και δειλός και τολμηρός» (1989). Στην πρώτη του ταινία, όπου το όνομά του δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής, δεν κατάφερα να τον εντοπίσω. Η αφίσα είναι από την τρίτη του κινηματογραφική εμφάνιση.
Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του και στη βιντεο-παραγωγή της δεκαετίας του 1980, με τουλάχιστον 26 βιντεοταινίες στο ενεργητικό του (η έρευνα συνεχίζεται).
Αν και φειδωλός στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάρα πολλές σειρές: «Άγνωστος πόλεμος» (ΥΕΝΕΔ, 1971), «Πορφύρα και αίμα» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978), «Γιάννης και Μαρία» (ΕΡΤ, 1982-1983), «Μια ζωή για την Έλσα» (ΑΝΤ1, 1995-1996), «Επιθυμίες» (ΑΝΤ1, 1998-1999), «Αθώος ή ένοχος» (ΑΝΤ1, 2000-2001, από όπου και η φωτογραφία) κ.ά., ακόμη και στις καθημερινές σειρές «Καλημέρα ζωή» (ΑΝΤ1, 1998), «Η λάμψη» (ΑΝΤ1, 1999) και «Απαγορευμένη αγάπη» (MEGA, 2003-2004). Τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά «Ματωμένα χώματα» (ALPHA, 2008-2009). Επίσης εμφανίστηκε σε αρκετές παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας, κυρίως την περίοδο 1977-1981.
Το 2012 έπαιξε σε τηλεοπτική διαφήμιση για τον καφέ Jacobs Flavours.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και η κινηματογραφική αφίσα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το screenshot της σειράς είναι από το site του ΑΝΤ1
Τα εξώφυλλα των βιντεοκασετών και την τηλεοπτική διαφήμιση τα βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη