Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Διαγωνισμοί λογοτεχνίας 2019

Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.
Κικέρων


5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης

Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2019
Ο διαγωνισμός, τίθεται υπό την αιγίδα του Γραφείου Ποιήσεως και του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Λονδίνου (Greek Library of London) και διέπεται από τους παρακάτω όρους:
Το θέμα του διαγωνισμού είναι Ο ΕΡΩΤΑΣ ο μικρός κι ο μέγας, Ο έρωτας Ανακάλυψη, Ο έρωτας Ένωση, Ο έρωτας Εκκρεμότητα. Ποιήματα εκτός θέματος θα απορρίπτονται από την διαγωνιστική διαδικασία. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο κατηγορίες: Μαθητές (Γυμνασίου-Λυκείου) και Ενήλικες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού Έλληνες ή γενικά οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα. Το κάθε ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 στίχους. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει στον διαγωνισμό μόνο ένα ποίημα, το οποίο δεν έχει λάβει μέρος σε άλλο διαγωνισμό και πρέπει να είναι πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Τα έργα υποβάλλονται σε έξι (6) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας. Το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, και το email του/της δημιουργού, να αναγράφονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό του οποίου θα υπάρχει μόνο το ψευδώνυμο. Επίσης απαραίτητο είναι να σταλεί και σε ηλεκτρονική μορφή το κείμενο του ποιήματος με CD.
Η κρίση των έργων θα γίνει από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία είναι:
Προεδρεύων: Σκιαθάς Δ. Αντώνης, Ποιητής-Κριτικός Λογοτεχνίας-Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Διευθύνων του Γραφείου Ποιήσεως.
Μέλη: (κατ’ αλφαβητική σειρά) Δημητριάδου Διώνη-Ποιήτρια-Κριτικός Λογοτεχνίας, Τασιόπουλος Βαγγέλης-Ποιητής-Γραμματέας Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσ/νίκης, Τσάϊτα-Τσιλιμένη Βάλια-Διδάκτορας Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης-Λέκτορας στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης-Ποιήτρια, Χλωπτσιούδης Δήμος-Ποιητής-Κριτικός Λογοτεχνίας.
Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς, σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα πρέπει εξωτερικά να αναγράφεται η κατηγορία της συμμετοχής (πχ. Κατηγορία: Ενήλικες ή Κατηγορία: Μαθητές). Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων στον διαγωνισμό ορίζεται η 30η Ιουνίου 2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων θα δοθούν 3 Βραβεία. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από την Κριτική Επιτροπή, θα δοθούν και Έπαινοι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 30 Ιουλίου 2019. Η Γιορτή απονομών των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019. Ο χώρος που θα διεξαχθεί η γιορτή απονομών θα γίνει γνωστός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την ημέρα της γιορτής απονομών θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια έκθεσης με έργα Ελλήνων Εικαστικών, επί του θέματος του διαγωνισμού, στο νέο ιδρυθέν Μουσείο Τεχνών του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης στην πόλη της Κοζάνης. Τα έργα να αποστέλλονται με απλό ταχυδρομείο, και όχι συστημένα, στη διεύθυνση: Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης Δελμούζου 1, Τ.Κ. 50100, Κοζάνη, Ελλάδα. Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα απεσταλμένα ποιήματα για οποιαδήποτε χρήση κριθεί απαραίτητο, για την προβολή του. Διευκρινήσεις για τον Διαγωνισμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης: arhiokesarias1@gmail.com

🌹

ΣΤ Διαγωνισμός Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας»

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια», η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το literature.gr προκηρύσσουν τον ΣΤ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα «Το τρένο».
Ο Διαγωνισμός που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις. Η ιδέα ώστε το θέμα του νέου διαγωνισμού να είναι το τρένο συνδέεται με τη μεγάλη σημασία που έχει τόσο για τα Καστέλλια, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια ή στον Σταθμό του Μπράλου. Ο Σταθμός του Μπράλου στενά συνυφασμένος με την ιστορία του χωριού μας κινδύνεψε να καταργηθεί! Με μεγάλους αγώνες των κατοίκων επανήλθε το τρένο στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι, που είχε προσωρινά καταργηθεί με την έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά πλέον από την περιοχή των Θερμοπυλών.
Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη: Για τον ΣΤ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως: Παραλήπτης Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια», Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80.
Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2019. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2019, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του ταχυδρομείου. Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.
Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μετέχουν:
Εκ μέρους του Συλλόγου ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Χαλατσάς, δικηγόρος- συγγραφέας και ο αντιπρόεδρος Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας. Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης η διευθύντριά του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή. Από το literature.gr η διευθύντρια του Ντίνα Σαρακηνού. Η φιλόλογος και συγγραφέας Δώρα Κασκάλη

🌹

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πεζογραφίας «Κέφαλος»

Ο Διαγωνισμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες διαγωνιζομένων:
Α) Μαθητών μέχρι 18 ετών. Κατηγορίες: Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα, Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα.
Β) Νέων από 18 έως 30 ετών. Κατηγορίες: Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού), Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα), Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα, Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα, Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα.
Γ) Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. Κατηγορίες: Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού), Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα), Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα, Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα, Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος σ’ ένα ή σε δύο ή σε όσα θέλουν ή και σε όλα τα λογοτεχνικά είδη της κατηγορίας που ανήκουν, όμως, με μόνο ένα έργο σε καθ’ ένα είδος από αυτά. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό τα έργα τους θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να έχουν τις εξής προδιαγραφές-κανόνες: Στην κατηγορία Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2.500 λέξεις. Στην κατηγορία Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού), το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2.500 λέξεις. Στην κατηγορία Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα), το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2.500 λέξεις. Στην κατηγορία Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα, η ιστορία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 250 λέξεις. Στην κατηγορία Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα, το παραμύθι δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2.500 λέξεις. Στην κατηγορία Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα, το δοκίμιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 15 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προδιαγραφές-κανόνες που έχουμε θέσει, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ως προς τα όρια των λέξεων ή των σελίδων (αυτό στην περίπτωση του δοκιμίου). Έργα που δεν τηρούν τους παραπάνω κανόνες και ξεπερνούν το όριο των λέξεων ή των σελίδων, θ’ ακυρώνονται, δεν θα διαγωνίζονται και ούτε θα λαμβάνουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής οι δημιουργοί τους. Τα έργα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο. Τα έργα πρέπει να αποσταλούν σε αρχείο word μόνο μέσω email στο: kefalos.diagonismoi@gmail.com με ένδειξη στο θέμα: «ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ» και την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία συμμετέχουν: «Μαθητών έως 18 ετών» ή «Νέων από 18 έως 30 ετών» ή «Ενηλίκων από 31 ετών και άνω». Επίσης, να επισυνάψετε ένα δεύτερο αρχείο word, με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου). Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019.
Τα έργα θα κριθούν από δύο κριτικές επιτροπές, οι οποίες είναι οι εξής:
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ: Σμαραγδή Μητροπούλου-Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Λογοτέχνιδα, Σπύρος Κοπανιτσάνος-Θεατρολόγος, Συγγραφέας, Έλενα Λιάτου-Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Φίλιππος Φιλίππου-Κλινικός Εκπαιδευτής Φοιτητών Νοσηλευτικής, Συγγραφέας, Σοφία Σκλείδα-Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Υποψήφια Μεταδιδάκτορας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λογοτέχνιδα, Χαρά Χρυσάφη-Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Βίκυ Δρακουλαράκου-Λογοτέχνιδα, Πάνος Κουμπούρας-Φιλόλογος, Λογοτέχνης
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ 31 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ: Μιλτιάδης Ντόβας-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λογοτέχνης, Νικολέτα Ζαμπάκη-Υποψήφια Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α., Λογοτέχνιδα, Εύα Πετροπούλου Λιανού-Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, Ποιήτρια, Τζωρτζίνα Κουριαντάκη-Καθηγήτρια Αγγλικών, Λογοτέχνιδα, Σοφία Ατσαλή-Λογοτέχνιδα, Τάσος Μιχαηλίδης-μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λογοτέχνης, Ιωάννης Κορρές-Απόφοιτος Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Διπλωματούχος Εγκληματολογικών Επιστημών και Διερευνητικής Ψυχολογίας, Διπλωματούχος Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Διπλωματούχος Δικαστικής Ψυχολογίας, Ποιητής, Νατάσα Θάνου-Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, Ποιήτρια, Χρήστος Δασκαλάκης-Ψυχολόγος, Συγγραφέας.
Στην Κατηγορία Μαθητών έως 18 ετών θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, πέντε Έπαινοι και πέντε Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω. Στην Κατηγορία Νέων από 18 έως 30 ετών θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, πέντε Έπαινοι και πέντε Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω. Στην Κατηγορία Ενηλίκων από 31 ετών και άνω θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, πέντε Έπαινοι και πέντε Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω.
Τα αποτελέσματα του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» θ’ ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2019. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη του 2019, σε ειδική εκδήλωση, όπου θα απονεμηθούν τα Βραβεία, τα Μετάλλια, οι Έπαινοι και οι Τιμητικές Διακρίσεις.
ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ – Θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον τα 50 πρώτα Διηγήματα με Ελεύθερο Θέμα της κατηγορίας Νέων από 18 έως 30 ετών και τα 50 πρώτα Διηγήματα της κατηγορίας Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – Θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον τα 50 πρώτα Διηγήματα με Αστυνομικό Θέμα της κατηγορίας Νέων από 18 έως 30 ετών και τα 50 πρώτα Διηγήματα της κατηγορίας Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – Θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον τα 50 πρώτα Διηγήματα με Φανταστικό Θέμα της κατηγορίας Νέων από 18 έως 30 ετών και τα 50 πρώτα Διηγήματα της κατηγορίας Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΩΝ FLASH FICTION – Θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον οι 75 πρώτες Ιστορίες Flash Fiction της κατηγορίας Νέων από 18 έως 30 ετών και οι 75 πρώτες Ιστορίες Flash Fiction της κατηγορίας Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ – Θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον τα 75 πρώτα Παραμύθια της κατηγορίας Νέων από 18 έως 30 ετών και τα 75 πρώτα Παραμύθια της κατηγορίας Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – Θα συμπεριληφθούν τα 20 πρώτα Δοκίμια από τις κατηγορίες Νέων από 18 έως 30 ετών και Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΩΝ FLASH FICTION ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ – Θα συμπεριληφθούν τα 50 πρώτα Διηγήματα και οι 100 πρώτες Ιστορίες Flash Fiction της κατηγορίας Μαθητών έως 18 ετών. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ – Θα συμπεριληφθούν τα 100 πρώτα Παραμύθια της κατηγορίας Μαθητών έως 18 ετών.

 🌹

Προκήρυξη Πανελληνίου Διαγωνισμού Διηγήματος 1 φράση + 821 λέξεις για το 1821

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821: Απηχήσεις στο σήμερα» που οργανώνει με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προκηρύσσει διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821». Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος, έως 821 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα πρέπει απαραίτητα να γίνει χρήση της φράσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ενήλικες. Ξεκίνησε την 8η Δεκεμβρίου του 2018, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019 και πραγματοποιείται με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους 1) Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ιστορίας Νέουλληνισμού-ΕΚΠΑ (πρόεδρος) 2) Χαρίκλεια Δημακοπούλου, νομικό-ιστορικό των Θεσμών 3) Δημήτρη Αθηνάκη, επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και κριτικό λογοτεχνίας 4) Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφο και συγγραφέα 5) Ισίδωρο Ζουργό, εκπαιδευτικό και συγγραφέα 6) Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέα 7) Ούρσουλα Φωσκόλου, διηγηματογράφο και μόνιμη συνεργάτη του λογοτεχνικού περιοδικού «Φρέαρ». Τα διηγήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail στο diagonismos@nhmuseum.gr. Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, επιλέγει (έως και) σαράντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος (IEEE). Στους συγγραφείς των έξι καλύτερων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και θα προσφερθούν συλλεκτικές εκδόσεις της ΙΕΕΕ, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2019. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε πριν από τη συμμέτοχη τους να ενημερωθούν για τους όρους του διαγωνισμού, όπου περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των διηγημάτων, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων και του διοργανωτή. Οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου (www. nhmuseum.gr) και στη σελίδα του στο facebook (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο- National Historical Museum), ενώ διατίθενται και σε έντυπη μορφή στο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Μουσείου με τις κκ. Άννα Κάνδια, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Παναγιώτα Παναρίτη και Νατάσα Καστρίτη.
Για τους όρους του διαγωνισμού δείτε εδώ

🌹

2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός μονόπρακτου

Το Ιωνικό Θέατρο και η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης , με ευκαιρία την ίδρυση της Θεατρικής Ομάδας «ΣΙΠΥΛΟ» της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, ομάδας με αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση έργων με θέμα τη Μικρασία και τον Πόντο προκηρύσσουν διαγωνισμό θεατρικού μονόπρακτου έργου με θέμα: «Μια γυναίκα της Μικρασίας».
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτου ηλικίας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Γίνονται δεκτά μονόπρακτα θεατρικά έργα που αφορούν γυναίκες από τη Μικρασία και τον Πόντο πριν το 1922 ή αναφέρονται σε ιστορίες μετά την Καταστροφή. Το έργο θα είναι πρωτότυπο, αδημοσίευτο, δεν θα έχει παρουσιαστεί σε παράσταση, δεν θα έχει μεταδοθεί από ραδιόφωνο, ή από άλλο ηλεκτρονικό μέσον. Θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι και 20 λεπτά της ώρας ή το ανώτερο 20 σελίδες Α4. Θα τηρεί τις προδιαγραφές του θεατρικού είδους του μονόπρακτου που εκτυλίσσεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Εάν η κριτική επιτροπή διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες προδιαγραφές, το έργο θα τίθεται εκτός του διαγωνισμού. Δεν επιτρέπεται στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας και στα μέλη του Ιωνικού Θεάτρου, όπως και σε συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Τα κείμενα θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ionikotheatro@gmail.com. Θα φέρουν οπωσδήποτε ψευδώνυμο της/του συγγραφέα. Εάν αποσταλούν με ονοματεπώνυμο ή άλλο αναγνωριστικό στοιχείο θα απορρίπτονται. Μετά το πέρας των εργασιών της κριτικής επιτροπής θα ζητηθούν από τους συμμετέχοντες, μέσω του e-mail, με το οποίο είχαν αποστείλει το κείμενό τους: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο. Τα έργα θα γίνονται δεκτά μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.
Θα απονεμηθούν: Τρία Βραβεία, Δύο Έπαινοι και, Πέντε Διακρίσεις. Επίσης: Τα τρία πρώτα θα παρουσιαστούν σε μία παράσταση από την Ομάδα ΣΙΠΥΛΟΝ και το Ιωνικό Θέατρο και τα δέκα πρώτα θα εκδοθούν από την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και το Ιωνικό Θέατρο.

🌹

Λογοτεχνικός διαγωνισμός από το Πολιτιστικό Σωματείο «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και η «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» προκηρύσσουν, για το έτος 2019, λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ, 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει τις κατηγορίες: Μυθιστόρημα (χωρίς περιορισμό στον αριθμό λέξεων), Διήγημα μέχρι 4.000 λέξεις, Δοκίμιο/Πραγματεία μέχρι 4.000 λέξεις, Νεανικό μυθιστόρημα (για ηλικίες 11-15 ετών) μέχρι 10.000 λέξεις.
Για το Μυθιστόρημα θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία/διακρίσεις: Πρώτο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο χιλίων πεντακοσίων (1.500) Ευρώ. Δεύτερο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο επτακοσίων πενήντα (750) Ευρώ. Έπαινος (γραπτός έπαινος). Δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
Για το Διήγημα θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία/διακρίσεις: Πρώτο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο χιλίων (1.000) Ευρώ. Δεύτερο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων (500) Ευρώ. Έπαινος (γραπτός έπαινος). Δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
Για το Δοκίμιο/Πραγματεία θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία/διακρίσεις: Πρώτο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο χιλίων (1.000) Ευρώ. Δεύτερο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων (500) Ευρώ. Έπαινος (γραπτός έπαινος). Δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
Για το Νεανικό Μυθιστόρημα θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία/διακρίσεις: Πρώτο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο χιλίων (1.000) Ευρώ. Δεύτερο Βραβείο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων (500) Ευρώ. Έπαινος (γραπτός έπαινος). Δεν συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
Η ανάγκη προκήρυξης ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα την ιστορική πορεία της Μόριας στη Λέσβο γεννήθηκε από τη διογκούμενη συνεχώς υποβάθμιση της περιοχής και του οικισμού, εξαιτίας της εγκατάστασης και λειτουργίας του Hot Spot στα όρια του χωριού. Η Μόρια, που έγινε ευρέως γνωστή επειδή το προσφυγικό είναι το κατεξοχήν πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη σήμερα, αποτελεί τον πρώτο σταθμό των προσφύγων. Δεν διαθέτει όμως τις απαραίτητες υποδομές για τη στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των συνανθρώπων μας, που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης με ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, αλλά είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Η κατάσταση αυτή, που μόνο δυστυχία μπορεί να παράγει, επιδρά με τον χειρότερο τρόπο στον οικισμό της Μόριας, που αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ παράλληλα «αγνοείται» ως ιστορικός οικισμός. Τα ΜΜΕ, όταν αναφέρονται στη Μόρια, διεθνώς, εννοούν το Hot Spot, πιθανόν επειδή δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του χωριού. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι επώνυμοι και υψηλοί επισκέπτες του νησιού φτάνουν στον «Καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας», ακολουθώντας τις εκτός του οικισμού διαδρομές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν και μετά την αναχώρηση τους ότι το χωριό κατοικείται και παράγει ακόμα και σήμερα πολιτισμό. Η Μόρια όμως, έχει μεγάλη και πολύχρονη ιστορία. Κατοικείται από τους αρχαϊκούς χρόνους συνεχώς μέχρι σήμερα, αποτελώντας διαχρονικά το σημαντικότερο προάστιο της πόλης της Μυτιλήνης προς τα βόρεια. Ο μελετητής/λογοτέχνης που θα θελήσει να ασχοληθεί με το ρόλο της Μόριας Λέσβου στο ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι μπορεί να βασιστεί σε αρχαιολογικά τεκμήρια, τη λογοτεχνία, τα τεκμήρια από τη φιλολογική παράδοση και τη λαογραφία και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται: τα αρχαϊκά αγγεία στη θέση Αχλιά, η ελληνιστική και ρωμαϊκή νεκρόπολη στη θέση Μαυροβούνι, οι οικιστικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες της ρωμαϊκής εποχής στο εύφορο οροπέδιο της Ουτζάς, η ελληνιστική επιγραφή των «γναφέων» στη θέση Αχλιά όπου και οι λουτρικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις των ρωμαϊκών χρόνων, η νεκρόπολη των βυζαντινών χρόνων στον Αγ. Ιωάννη. Αναφέρονται επίσης οι επιτύμβιες επιγραφές εντοιχισμένες στις μάντρες των αγροκτημάτων, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και η Κοιμητηριακή Βασιλική του Αγ. Βασιλείου, τα εξωκλήσια, οι πύργοι, ο οικισμός του 16ου αιώνα, τα καφενεία, τα κουρεία, τα ραφτάδικα, οι φούρνοι και άλλα καταστήματα του 19ου αιώνα, οι κρήνες, τα βιομηχανικά κτήρια του 19ου και 20ου αιώνα Τα κατά «Δάφνιν και Χλόη» του Λόγγου διαδραματίζονται στην περιοχή της Μόριας, το αρχειακό υλικό, οι φωτογραφίες, τα πανηγύρια, η προφορική παράδοση, ο εμφύλιος, τα έθιμα και πανηγύρια που συνεχίζονται, οι σύγχρονοι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα τρία σχολεία, (τα κτήρια και η λειτουργία τους). Έχουμε την πεποίθηση ότι η μελέτη και η έρευνα των τεκμηρίων αρχαιολογικών και ιστορικών δεδομένων και η δημοσιοποίηση τους μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο είναι ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση της γνώσης για έναν τόπο και τους ανθρώπους του. Άλλωστε η λογοτεχνία επιτρέπει την εύκολη και ευχάριστη προσέγγιση των ιστορικών δεδομένων.
Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε την προκήρυξη του λογοτεχνικού διαγωνισμού για τα 2500 χρόνια ιστορίας της Μόριας.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι ενήλικες (άνω των 18 ετών) που κατοικούν εντός ή εκτός Ελλάδας. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην επίσημη ελληνική γλώσσα (μονοτονικό, όχι σε ντοπιολαλιά). Κείμενα γραμμένα σε διάλεκτο θα αποκλείονται. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε όσες από τις προκηρυσσόμενες κατηγορίες επιθυμούν, αλλά με ένα μόνο έργο τους σε κάθε μία από αυτές. Κάθε έργο που θα υποβληθεί πρέπει να είναι δημιούργημα ενός και μόνο δημιουργού, ανέκδοτο, αδημοσίευτο και να μην έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό. Σε αυτό τον διαγωνισμό δεν μπορούν να λάβουν μέρος τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και της «Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών». Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Τα δε αποτελέσματα των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019 θα γίνει και η απονομή των βραβείων – διακρίσεων, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Η αποστολή των έργων θα γίνει ταχυδρομικά με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στην παρακάτω διεύθυνση: CLIOMUSE Πραξιτέλους 40-44 Αθήνα 10561 με την ένδειξη: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Κάθε έργο πρέπει να υποβληθεί εκτυπωμένο σε γραμματοσειρά Arial, μεγέθους 12, σε 3 αντίγραφα. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν σε μεγάλο φάκελο: Τα 3 αντίγραφα του έργου τους. Στην πρώτη σελίδα κάθε αντιγράφου πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο του συγγραφέα. Ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, στον οποίο θα εσωκλείσουν τα προσωπικά τους στοιχεία: (ονοματεπώνυμο, τίτλος του έργου, ψευδώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Τ.Κ., σταθερό ή/και κινητό τηλέφωνο, email, φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης, καθώς και το λογοτεχνικό είδος στο οποίο συμμετέχουν). Επισημαίνουμε ότι ο φάκελος με τα στοιχεία της παραγράφου Β, θα παραμένει σφραγισμένος έως ότου ολοκληρωθούν οι κρίσεις και αναδειχθούν τα έργα που θα βραβευτούν. Προσοχή: Στη θέση του αποστολέα στον μεγάλο (εξωτερικό φάκελο) θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο, διαφορετικά η υποψηφιότητα θα ακυρώνεται. Στον εξωτερικό φάκελο πρέπει να αναγράφεται επίσης η αντίστοιχη ένδειξη για την κατηγορία στην οποία λαμβάνουν μέρος, π.χ. «Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος». Για κάθε κατηγορία του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, θα συσταθεί ξεχωριστή επιτροπή αξιολόγησης (κριτική επιτροπή), η οποία θα δικαιούται να απονείμει τα βραβεία και διακρίσεις που αναφέρονται ανωτέρω ή μέρος αυτών. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Τα ονόματα των βραβευθέντων και διακριθέντων, καθώς και η ημερομηνία και ο χώρος της απονομής θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και στην ιστοσελίδα της «Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών». Όσοι δεν παρευρεθούν στην τελετή βράβευσης μπορούν να παραλάβουν το βραβείο τους με αντιπρόσωπό τους, την ημέρα της απονομής (κατόπιν γραπτής ενημέρωσης εκ των προτέρων), ή ταχυδρομικά, με αντικαταβολή, μετά από συνεννόηση με τηv επιτροπή. Επειδή δεν αποκαλύπτονται τα προσωπικά στοιχεία των συγγραφέων, των οποίων τα έργα δεν διακρίνονται, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών για την επίδοσή τους ή για τη βαθμολογία τους. Τα παραληφθέντα έργα αυτής της κατηγορίας δεν επιστρέφονται στον αποστολέα. Τα μη διακριθέντα έργα καταστρέφονται μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των συγγραφέων τους. Η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθεί, μετά το πέρας της αξιολόγησης, στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Σωματείου «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους» και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Περισσότερες πληροφορίες, δίνονται στους ενδιαφερομένους, στα τηλέφωνα: 6932140941 και 6932231212.

🌹

Προκήρυξη Διαγωνισμού Διηγήματος με θέμα «Συνοικία το όνειρο»

Οι εκδόσεις Εύμαρος και η Θρυαλλίδα, Σύλλογος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης, προκηρύσσουν Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα «Συνοικία το όνειρο». Στο διαγωνισμό, μπορούν να πάρουν μέρος πολίτες ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις. Θέμα του Διαγωνισμού είναι «Συνοικία το όνειρο». Η ιδέα του διαγωνισμού συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία του Εύμαρου και της Θρυαλλίδας, στην οποία έχει γυριστεί η μια από τις καλύτερες και από τις πρώτες νεορεαλιστικές ταινίες στην Ελλάδα. Βεβαίως το θέμα δεν αφορά την εν λόγω περιοχή αλλά αυτό που συμβολίζει στον καθένα η φράση «Συνοικία το όνειρο».
Τα δεκαπέντε πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία από τις εκδόσεις Εύμαρος. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη
Για τον διαγωνισμό διηγήματος ««Συνοικία το όνειρο»» ως ακολούθως: Παραλήπτης, Εκδόσεις Εύμαρος, Ελευθερίας 2 Ταύρος, 177 78, Αθήνα. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Απριλίου του 2019, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου. Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε πέντε αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Θρυαλλίδα, Ηρακλειδών 11, Θησείο σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μετέχουν: Πέτρος Κακολύρης, υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος, Ντίνα Μπατζιά, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ της Θρυαλλίδας, Μαριάννα Παπουτσούλου, συγγραφέας και μεταφράστρια, Θούλη Στάικου συγγραφέας και επιμελήτρια, Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος

🌹

Προκήρυξη 3ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας 2019

Η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας προκηρύσσει τον 3ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στις κατηγορίες Πεζογραφίας, Ποίησης, Θεατρικού έργου και Δοκιμίου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα και κατοικούν ή κατάγονται από τη Μεσσηνία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2019 και ως ημερομηνία λήξης η 17η Μαΐου 2019. Κάθε συμμετοχή εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται αποδεκτή. Οι συμμετοχές αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης (απλή αλληλογραφία) ή κατατίθενται στη γραμματεία της Βιβλιοθήκης τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ή περισσότερα σκέλη του Διαγωνισμού με: μια ποιητική συλλογή (έως 5 ποιήματα) ή και με ένα διήγημα (έως 2.000 λέξεις) ή και με ένα δοκίμιο (έως 2.000 λέξεις) ή/και με ένα απόσπασμα θεατρικού έργου (έως 2.000 λέξεις). Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι αδημοσίευτα και δημιουργήματα ενός μόνο συγγραφέα. Τα έργα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα σε τρία (3) αντίτυπα στην Γραμματεία της Βιβλιοθήκης, συνοδευόμενα από κλειστό φάκελο, μέσα στον οποίο θα αναφέρονται: το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό και κινητό), το email του συγγραφέα, η σχέση του με την περιοχή της Μεσσηνίας. Στην εξωτερική όψη του φακέλου θα πρέπει να αναγράφονται ΜΟΝΟ ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία. Η Κριτική Επιτροπή δικαιούται να απονείμει σε κάθε σκέλος του Διαγωνισμού Βραβεία, Επαίνους ή να μην απονείμει καμία διάκριση. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική. Η υποβολή συμμετοχής συνεπάγεται την αποδοχή των όρων. Τα αντίτυπα της συμμετοχής των διαγωνιζόμενων δεν επιστρέφονται. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας έχει δικαίωμα έκδοσης μέρους ή του συνόλου των συμμετοχών μετά από έγγραφη συναίνεση των δημιουργών.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν τον Ιούνιο 2019 και η τελετή βράβευσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2019. Σε όσους συμμετέχοντες επιθυμούν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2721096818 (κα Καραλιά) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@vivlkkal.mes.sch.gr.

🌹

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΕΝΑΡΙΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει μια σειρά από διαγωνισμούς:
1. 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μεγάλου Μήκους Πρωτότυπου Έργου 
2. 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου Διασκευασμένου Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου για Ταινία Μεγάλου Μήκους
3. 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου Πρωτότυπου Έργου για Ταινία Μικρού Μήκους.
4. 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου Διασκευασμένου Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου για Ταινία Μικρού Μήκους.
5. 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 90 σελίδες.
6. 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 30 σελίδες (Μονόπρακτο).
Ως 30-09-2019 Αναλυτικά οι πληροφορίες εδώ


Χρύσα Μαστοροδήμου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα νεκρής φύσης (λάδι) του Vita Schagen
Έγκλημα στο χωρίο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη