Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Νίκος Συράκης και Το λίκνο της ζωής

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Σ.: Ήθελα να γράψω μια ιστορία-φόρο τιμής σε αυτές με τις οποίες μεγάλωσα και με ώθησαν να ασχοληθώ με την Λογοτεχνία (και όχι μόνο του) Φανταστικού. Για την ακρίβεια, ξαναέβλεπα την Original Τριλογία Star Wars και σκέφτηκα ποιος ήταν ο λόγος που ιστορίες σαν αυτές του Luke Skywalker, του Frodo ή του Harry Potter μαγεύουν εμάς και άλλες τόσες γενιές επί δεκαετίες. Η απλότητα της εξερεύνησης ενός φανταστικού κόσμου, με πρωταγωνιστές νεαρά παιδιά, όπως ήμασταν εμείς ή οι νέοι αναγνώστες και η παρακολούθηση της εξέλιξης τους από απλούς αγρότες, παιδιά ή οτιδήποτε άλλο σε ήρωες είναι κάτι που μας γοητεύει.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Σ.: Αν ρωτάτε σε καθαρά τεχνικό επίπεδο τότε στο laptop μου στο Word, χαχαχα. Το Λίκνο το ξεκίνησα στα τελειώματα των σπουδών μου στην Θεσσαλονίκη και με ακολούθησε πίσω στη Λαμία και πέρασε μαζί μου και από τα φυλάκια της στρατιωτικής μου θητείας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Σ.: Μου πήρε περίπου στα τρία χρόνια να τελειώσω το Λίκνο. Πέρασε από πολλά στάδια. Η αρχική ιδέα ήταν λίγο πιο κοντινή στην κλασσική εξέλιξη μιας ιστορίας του φανταστικού, με κακούς μάγους και γενναίους ιππότες. Τελικά, πήρα την απόφαση να επικεντρωθώ στην εξέλιξη δυο εφηβικών φίλων μέσα από τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που περνάνε.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Σ.: Μυθιστόρημα Επικής Φαντασίας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Σ.: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ιστορία επικεντρώνεται σε δυο φίλους, τον Μπέλουεντ και τον Ρεντ, οι οποίοι μπλέκουν εν αγνοία τους στον αγώνα μιας νεαρής κοπέλας με όνομα Ίλλυ να ξεφύγει από τις σκοτεινές δυνάμεις που την καταδιώκουν. Όλα ξεκινάνε όταν ο Θεός της Ζωή και ο Θεός του Θανάτου αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους σαν πιόνια και τον κόσμο της Κάχαλλ σαν σκακιέρα τους, με σκοπό να δουν ποιος εντέλει είναι η κυρίαρχη δύναμη.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Σ.: Την δημιουργία ενός πρωτότυπου κόσμου και την συντροφιά των χαρακτήρων μου, καθώς τον ανακάλυπτα μαζί τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Σ.: Δεν νομίζω πως έχω κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα τον οποίον θεωρώ αγαπημένο μου. Αν ήταν να διαλέξω όμως, ίσως θα έλεγα τον αδερφό του Μπέλουεντ, τον Όλλεν. Από εντελώς τρίτο χαρακτήρα, εξελίχτηκε σε μια από τις κεντρικές φιγούρες τις ιστορίας, χωρίς να το έχω προβλέψει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Σ.: Για κάποιον ο οποίος έχει ασχοληθεί με το είδος, του δίνει μια ωραία αίσθηση αναπόλησης και νοσταλγίας για τις ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσε, με αρκετές νέες προσεγγίσεις. Όσο για τους νέους αναγνώστες, το βλέπω σαν ένα είδος πύλης για την Λογοτεχνία του Φανταστικού. Είναι ένα ωραίο ταξίδι, το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Σ.: Να είμαι αντάξιος τον υποσχέσεων που δίνω με το Λίκνο και να δώσω ένα ικανοποιητικό τέλος στην ιστορία αυτή.

Φοβάστε...
Ν.Σ.: Να καθίσω μια μέρα μπροστά από τον κειμενογράφο και να μην έχω να γράψω τίποτα.

Αγαπάτε...
Ν.Σ.: Τις ιστορίες και την αφήγηση αυτών. Είτε μέσα από την συγγραφή, την μουσική, τα κινηματογραφικά έργα, η οποιουδήποτε άλλου μέσου. Μου αρέσει να ασχολούμαι με χαρακτήρες, πλοκές και ότι άλλο συνεπάγεται με αυτό.

Ελπίζετε...
Ν.Σ.: Να μπορέσω να έχω μια σταθερή και ποιοτική πορεία σαν συγγραφέας.

Θέλετε...
Ν.Σ.: Να συνεχίσω να γράφω και να καλυτερεύω ως συγγραφέας. Ποτέ δεν θα σταματήσω να μαθαίνω.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Σ.: Πιστεύω πως έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να διαβαστεί από όλους, ανεξαιρέτως της προτίμησης τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Σ.: Γιατί ο κόσμος μας έχει γίνει αρκετά ζοφερός τελευταία και είναι ωραίο να έχουμε μια ιστορία, η οποία μας θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Σ.: Αν οπωσδήποτε δεν αντέχετε με τίποτα την λογοτεχνία του φανταστικού. Αν ακούτε το όνομα Gandalf ή Jon Snow και αλλάζετε χρώμα, μάλλον δεν είναι για εσάς χαχαχα. Βέβαια, γιατί να μην του δώσετε μια ευκαιρία; Ποτέ δεν ξέρετε!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Σ.: Στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ελκυστής και σε όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, όπως ο IANOS.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Σ.: Αν είστε στην Λαμία, μπορείτε να με βρείτε συνήθως σε μια από τις κεντρικές πλατείες όπου δουλεύω χαχαχα! Από εκεί και πέρα έχω και σελίδες σε όλα τα social media ως V. N. Syrakis και την ιστοσελίδα vnsyrakis.com Αν είστε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ελάτε και τον Απρίλιο μια βόλτα από το Fantasmagoria. Μπορεί να με πετύχετε εκεί!

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Σ.: Το βαθύ μπλε.

Ποια μουσική;
Ν.Σ.: Η Rock και η Metal, μιας και είμαι οπαδός!

Ποιο άρωμα;
Ν.Σ.: Η μυρωδιά της φύσης στο απόγειο της άνοιξης.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Σ.: Ο θαυμασμός και ο ενθουσιασμός για την εξερεύνηση του αγνώστου.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Σ.: Ίσως σκεφτόμουν να το βγάλω σε μορφή comic. Θα ήθελα να το δω και εικονογραφημένο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Σ.: Δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω πως ό,τι και να έκανα, πάντα θα επέστρεφα στην συγγραφή. Δεν μπορώ να το αφήσω.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Σ.: Το τελευταίο καιρό επέστρεψα σε έναν παλιό αγαπημένο τον Stephen King. Επίσης, ξαναδιαβάζω συχνά τα έργα του H. P. Lovecraft.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Σ.: Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, χαχαχα! Σίγουρα οι προαναφερθέντες συγγραφείς έχουν αφήσει το στίγμα τους. Οι γλαφυρές περιγραφές και η ένταση που σου δίνει ο Lovecraft είναι ανεπανάληπτες για μένα, ενώ το στυλ με το οποίο προσεγγίζω μια νέα ιστορία είναι παρόμοιο με του King. Δεν μπορώ να προμελετήσω κάθε λεπτομέρεια πριν ξεκινήσω να γράφω το βασικό έργο. Όσο για άλλους συγγραφείς σίγουρα έχω επηρεαστεί και από τον George R. R. Martin και την προσέγγιση του στην Λογοτεχνία του Φανταστικού, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι Robert E. Howard και Michael Moorcock. Τέλος μεγάλη επιρροή έχει υπάρξει και ο Robert Jordan και το έπος του το The Wheel of Time. Πιστεύω πως είναι το έργο που είχε και την μεγαλύτερη επίδραση στην σύλληψη του Λίκνου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Σ.: Όσο και να θέλω να είμαι ο απόλυτος κυρίαρχος στο ίδιο μου το έργο, η αλήθεια είναι πως οι ήρωες μου με καθοδηγούν αρκετά στο πώς θα εξελιχθεί η ιστορία τους. Ανακαλύπτω μαζί του την ιστορία και δεν μπορώ να πάω αντίθετα με κάτι που μου φαίνεται σαν φυσική εξέλιξη της πλοκής τους, αν αυτό υπαγορεύει η ιστορία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Σ.: Και τα δυο. Η φαντασία για να μπορέσεις να φυτέψεις την αρχική ιδέα και η εμπειρία για να την φροντίσεις και να την μετατρέψεις σε έναν πολύπλοκο κήπο. Και όσο γράφεις και διαβάζεις, τόση αποκτάς.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Σ.: Πέρα από την γραφή και την πλοκή, παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίον θα σαγηνέψει ένα βιβλίο τον εν δυνάμει αναγνώστη. Πρέπει να του δοθεί ένας λόγος για να το πάρει από το ράφι πίσω στο σπίτι του.

Τι την αποτυχία;
Ν.Σ.: Ίσως η αντίληψη πως το μόνο που αρκεί είναι να το γράψει κάποιος και να τυπωθεί. Δυστυχώς, ειδικά για νέους συγγραφείς, η συγγραφή και η έκδοση του έργου τους είναι μόνο το 1/3 του δρόμου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Σ.: Αν είναι κατάχρηση, τότε είναι η μόνη την οποία εγκρίνω!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Σ.: Με τα Μυαλά στα Σύννεφα: Πώς να κάθεστε στον καναπέ και να πείθετε τους υπολοίπους ότι το κάνετε για την τέχνη.
Το μυθιστόρημα του Νίκου Συράκη, Το λίκνο της ζωής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις δωροθεσίες εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου 2019 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη