Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Μιχάλης Κατσιμπάρδης Στα μούτρα σου


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Κ.: Νομίζω ότι κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτα μέσα στο μυαλό μου από τότε που απομακρύνθηκα ηλικιακά από τα παιδικά μου χρόνια.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Σε πολλούς και απίθανους τόπους. Σε παραλία, σε νυχτερινό πλοίο, στο μετρό, περιμένοντας το πλυντήριο για ν’ απλώσω ρούχα…

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Μ.Κ.: Γράφτηκε πολύ πολύ σύντομα. Σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Κ.: Μια φρέσκια ματιά στα ανθηρά παιδικά μας χρόνια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Κ.: Στο βιβλίο σκιαγραφείται η ζωντανή δράση και τα συναισθήματα μιας παρέας εννιάχρονων στην εποχή της δικτατορίας, με επίκεντρο τον ευαίσθητο Γιωργή.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Το ότι με έκανε σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής να ξαναφορέσω κοντά παντελονάκια και ν’ αντικρίσω τον κόσμο μέσα από τα άδολα μάτια ενός παιδιού.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Κ.: Αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής, με τον οποίο ταυτίστηκα τόσο ώστε με ανάγκασε να γράψω γι’ αυτόν σε τρίτο πρόσωπο για να κρατήσω τα προσχήματα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Κ.: Στους παλιότερους γλυκές αναμνήσεις από μια εποχή νοσταλγική, αν και αντιφατική.
Στους νεότερους μια γνωριμία με εκείνα τα χρόνια, στα οποία τα παιδιά μεγάλωναν σαν «παιδιά».

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Κ.: Η «απώλεια» των αγαπημένων μου.

Φοβάστε...
Μ.Κ.: Τον φόβο.

Αγαπάτε...
Μ.Κ.: Ό,τι ακουμπάει την ψυχή μου.

Ελπίζετε...
Μ.Κ.: Στην καθολική απόδραση από το «εγώ» μας.

Θέλετε...
Μ.Κ.: Να καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας με λιγότερα λόγια.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Ελπίζω άτομα κάθε ηλικίας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Κ.: Για να μην αναρωτιέστε…

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Θα ήθελα παντού, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Κ.: Σε φωτεινά σημεία πάντως…

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Μ.Κ.: Το βαθύ πράσινο.

Ποια μουσική;
Μ.Κ.: Σαν της Αμελί...

Ποιο άρωμα;
Μ.Κ.: Το πικάντικο.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Κ.: Η νοσταλγία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Κ.: Πατίνι που τρέχει σε κατήφορο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Κ.: Φαροφύλακας αναγνώστης.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Κ.: Τον Ντοστογιέφσκι, αλλά μας τελείωσε…

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Κ.: Ο Τζακ Κέρουακ, ως γραφή και σκέψη. Αγαπημένο βιβλίο του «Στο δρόμο».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Κ.: Συμβαίνουν και τα δυο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Κ.: Εκτός από το πρώτο, τόλμη και «παιδεία».

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Κ.: Όχι πάντως μόνο το «ευπώλητο». Θα έλεγα η ανεπιτήδευτη αλήθεια.

Τι την αποτυχία;
Μ.Κ.: Το ότι αναμασά χιλιοειπωμένα πράγματα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Κ.: Μονάχα όταν γίνεται εμμονική και επιφανειακή ανάγνωση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Κ.: «Εγώ, ο άλλος!»…


Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Κατσιμπάρδη, Στα μούτρα σου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Ένας μικρόκοσμος γεμάτος ανέμελα παιδιά και γονείς βυθισμένους σε έγνοιες αποτυπώνεται στον καμβά της εφτάχρονης δικτατορίας. Πάνω του απεικονίζεται η φαινομενικά αμέριμνη ζωή των ηρώων, στην οποία κυριαρχεί η αυθεντικότητα, η τρυφερότητα αλλά και η αφέλεια, το κουτσομπολιό και η φαιδρή σχολική διαπαιδαγώγηση. Οι ήρωες είναι μια παρέα παιδιών που σκαρώνει φάρσες, στήνει ομηρικούς καυγάδες, δημιουργεί φιλίες ζωής και ονειρεύεται το μέλλον, προσπαθώντας να κατανοήσει τον συχνά παράλογο κόσμο των μεγάλων.
Ο άγουρος έρωτας του ευαίσθητου Γιωργή για την όμορφη Ναυσικά, οι επιστήθιοι φίλοι του, ο εθνικόφρων διευθυντής, ο ανέμπνευστος δάσκαλος, ο θυμόσοφος γέρο-νησιώτης και οι δημοκρατικοί ενήλικες, που αντιστέκονται στο σκοτάδι της εποχής, είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες που δίνονται με πολλή συγκίνηση αλλά και άφθονο χιούμορ.
Το βιβλίο αυτό ξυπνά, με τρόπο γλυκό και τρυφερό, νοσταλγικές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και προσφέρει στα νέα παιδιά ζωντανές εικόνες μιας γνήσιας αλλά αντιφατικής εποχής.
Ο συγγραφέας με τη μεστή, αισθαντική και ενίοτε καυστική γραφή του αποτυπώνει μια γενιά ανεπανάληπτης παιδικής αθωότητας σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον.

Ο Μιχάλης Κατσιμπάρδης γεννήθηκε στο Άργος και ζει στην Αθήνα. Είναι φιλόλογος και διδάσκει εδώ και πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ για μια δεκαετία εργαζόταν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει συγγράψει βιβλία με θέμα τη διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας και μια σειρά άρθρων με αντίστοιχο περιεχόμενο. Έχει, επίσης, γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ καθώς και για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο-ντοκουμέντο Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι, 2018.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη