Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η εκπλήρωση του ανεκπλήρωτου

Από πάντοτε θεωρούσα πως πρόκειται για λογοτεχνική υπέρβαση η αρμονική συνύπαρξη δυο ποιητών που αποσκοπούν στην δημιουργία μιας συλλογής πλασμένης από τα δοτικότερα κομμάτια της ψυχής τους. Το δύσκολο του εγχειρήματος μάλιστα το αποδεικνύει και το γεγονός πως δε συναντούμε συχνά ποιητικές συλλογές αυτού του είδους.

Στο έργο ωστόσο «Η εκπλήρωση του ανεκπλήρωτου» των Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου και Στέλλας Σουραφή, απόλαυσα στο πνευματικό τους έργο κάτι πέραν του αναμενόμενου:
Την παρότρυνσή τους να αναζητήσουμε και να νιώσουμε πέρα από τις λέξεις. Να ερμηνεύσουμε τις σιωπές στις τελείες, τους αναστεναγμούς στο κόμμα, τις ξέπνοες σκέψεις στο τέλος κάθε στίχου. Ακολουθώντας τον άτυπο διάλογό τους πέρα από τα μαύρα γράμματα που υπάρχουν τυπωμένα στις λευκές σελίδες, ίσαμε ν’ αγγίξουμε τις αφορμές που βάφτισαν κάθε τους λέξη:

Κι έγινε η αρχή…
Τα χείλη καλημέρα συμπροφέρανε
και θέλανε κι άλλα πολλά να πουν…

Και σε κάθε σελίδα που ακολουθεί, ανταμώνουμε λογισμούς οικείους και στιγμές αναπόφευκτες για όσους αναζητούν την αλήθεια στο όνειρο και τον έρωτα στις μοναχικές σκέψεις:

Ένας χαιρετισμός που έπαψε ν’ ανθίζει στην ευγένεια
και ακατάπαυστα γεννούσε τα’ απόκρυφο του πάθους.

Αποδίδοντας τόσο γλαφυρά τις στιγμές, που οι λέξεις αποκτούν ανύποπτα χρώμα, ήχο, το δικό τους καρδιοχτύπι…

Την ώρα που στα μάτια κοιταχτήκαμε
άκουγα μες στο στέρνο σου τον καλπασμό αλόγου
που αφηνιασμένο αυτό ορμά προς την ελευθερία

Μην αφήνοντας τον αναγνώστη-συνοδοιπόρο να αμφισβητήσει επ’ ουδενί την αυθεντικότητα των συναισθημάτων που εξομολογούνται στους στίχους:

Το αύριο τόσο κοντά, μα τόσο ανυπόμονο

Παρασύροντάς μας μέχρι τέλους σε μια ποιητική εξιστόρηση η οποία κλείνει μέσα της ευαίσθητες ηθικές αξίες και μηνύματα που μας βάζουν σε προβληματισμό σχετικά με τα ιδανικά που έχουν εκλείψει από την εποχής μας.
Γιατί όπως σημειώνεται και στην αρχή του βιβλίου:

Αφιερώνεται σε όλες εκείνες τις ψυχές
που πόθησαν ν’ αναχαιτίσουν τη φωτιά ενός ονείρου
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Η ποιητική συλλογή των Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου και Στέλλας Σουραφή, Η εκπλήρωση του ανεκπλήρωτου, κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη