Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Βιβέτα Τσιούνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και στο Actor’s Studio της Νέας Υόρκης. Σιωπηλά και αθόρυβα, κηδεύτηκε στις 6/5/2019. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αριστείδης ο ατυχής» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).
Η καριέρα της ξεκίνησε με το Εθνικό Θέατρο το 1955, με φωτογραφία της να βρίσκουμε στο πρόγραμμα της μόλις τέταρτης παράστασής της («Θεοφανώ», Άγγελου Τερζάκη, 1955-1956).
Στο Εθνικό Θέατρο συμμετείχε σε τριάντα πέντε παραστάσεις ως το 1993, μ’ ένα διάλειμμα ανάμεσα στα 1963 και 1975, όπου στράφηκε στο ελεύθερο θέατρο, παίζοντας σε κωμωδίες αλλά και δραματικά έργα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο κοριός» (του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, θέατρο Βρετάνια, 1970-1971).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις έξι ταινίες, με πρώτη την «Οργή» (1962) και τελευταίο τον «Θαυματοποιό» (1969). Έκανε μια cameo εμφάνιση στην «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» (1965) κι εμφανίστηκε και στη συμπαραγωγή «Μια σφαίρα στην καρδιά» («Une balle au coeur», 1965).
Την ανακάλυψα επίσης σε μια βιντεοταινία: «Βία και γοητεία» (1989).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε λίγες σειρές, κυρίως τις δεκαετίες του 1970 και 1980: «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1976), «Οι παραστρατημένοι» (ΕΡΤ, 1979-1980), «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΤ2, άνοιξη 1987) κ.ά. Στη φωτογραφία δημοσίευμα από το περιοδικό «Ντομινό» για τη σειρά «Ρωμαίος και Ιουλιέτα ‘75» όπου πρωταγωνιστούσε (27/11/1975).
Συμμετείχε σε τέσσερις παραστάσεις του «Θεάτρο της Δευτέρας» μεταξύ 1976 και 1981 (μετέφρασε το έργο «Χάρβετ» της Μαίρη Τσέις που προβλήθηκε στις 25/8/1975). Για ένα επεισόδιο εμφανίστηκε επίσης στις «Τρεις χάριτες» (MEGA, άνοιξη 1990, απ’ όπου και η φωτογραφία) και στις «Ιστορίες με απρόοπτο τέλος» (ΕΤ2, άνοιξη 1992).
Η καριέρα της αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον έξι εξώφυλλα, όπως το ανωτέρω (10/11/1964) (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Η εικόνα 2 είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr/)
Η εικόνα 3 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και οι εικόνες 6, 7 και 8 από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-.Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη