Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Παρένθετη απολογία

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Dicat veritas et pereat mundus... ας ειπωθεί η αλήθεια και ας καταστραφεί ο κόσμος...

Η Σοφίκα Τσαλίκη επιστρέφοντας σχεδόν 50 χρόνια στο ταραχώδες παρελθόν που την καθόρισε, θα προσπαθήσει να αναβιώσει, να σκιαγραφήσει κάθε πρόσωπο, κάθε εμπειρία, της αληθινά μυθιστορηματικής ζωής της.
Ξεκινώντας από την Σαλαμίνα του 1940, μέσα στο επιβλητικό σκηνικό ενός αρχοντικού που επίπονα προσπαθεί να κρατήσει το κύρος και την λάμψη μιας χαμένης εποχής, θα διανύσει μια περιπετειώδη πορεία που θα την ωριμάσει απότομα, βιώνοντας απώλειες, αναζητήσεις θαμμένων μυστικών, δοκιμασίες.
Η εξωτική Βηρυτός, το Παρίσι, η Πολωνία, θα είναι κάποιοι από τους σταθμούς της.

Η πολύτιμη Ατλαζία, ο μασόνος υπουργός Σαράκης, ο Φίλιππος Ροντήρης, η Νόνικα, ο δικηγόρος Τοπάλης, η χαρισματική Κασσάνδρα, ο ιδανικός Τζώρτζης, ο γιατρός Μιχάλης Φωτίου, η αδίστακτη Αρετή, θα είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές που θα δεθούν άρρηκτα μαζί της, σε μια αναμέτρηση που ο καθένας αναζητά τον προορισμό και το πολύτιμο μερίδιο που πίστευε πως του αναλογεί.
Μέχρι το 1996 οι καταιγίδες θα δείχνουν να έχουν κοπάσει. Την στιγμή όμως που η Σοφίκα στα 56 της χρόνια θα τολμήσει να γεννήσει μια εγγονή στη θέση της «ιδιαίτερης» κόρης της Χριστίνας, τότε ένας κόσμος ανάγκης, χλιδής, εξαρτήσεων, πάθους, εκβιασμών και εξιλέωσης θα την βάλει σε νέες δοκιμασίες.
Τα ζωώδη ένστικτα επιβίωσης του κάθε εμπλεκόμενου θα οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις. Ο όλεθρος και ο θάνατος καραδοκούν παντού.
Μόνο ένας φύλακας άγγελος, έστω και «καταραμένος», θα μπορούσε να φέρει την ανατροπή...

Περιγραφή:
Συνοδοιπόροι, συναισθηματικοί αυτόχειρες, απελπισμένοι εραστές, θα αναζητούν μανιωδώς την κατοχή μιας δικής τους αλήθειας.
Ποιος τελικά δεν είναι ένοχος; Ποιος κατέχει την γνώση της ευτυχίας;
Ο πόλεμος του 1940, οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα διαλύσουν την οικογένεια της, θα αναγκάσουνε την έφηβη πια Σοφίκα να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη όπου θα προσπαθήσει να ξεχάσει, να βάλει σε μια τάξη την ζωή της, φτιάχνοντας ένα νέο, δικό της, μέλλον.
Η μια κόρη της θεωρείται ερμαφρόδιτη. Δηλώνεται με «λάθος» φύλο στο ληξιαρχείο. Ο αγώνας θα είναι σκληρός. Οι αρχές θα είναι ανένδοτες στην ετυμηγορία τους.
Μέχρι το 1996 όμως όλα θα δείχνουν να είναι υπό έλεγχο. Μέχρι την μεγάλη ανατροπή που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν.
Oι ισχυροί συναλλασσόμενοι ζητάνε ζωές, ψυχές. Τίποτα δεν χαρίζεται.
Ποιος θα ανατρέψει ένα στημένο παιχνίδι; Ποιος θα δικάσει εκείνους που λειτουργούν με δικούς τους νόμους;
Όλοι έχουμε δικαίωμα να βιώσουμε τα όνειρα μας, όλοι αξίζουμε την ευτυχία που ποθούμε.

Αυτά τα στοιχεία αντλούμε για την υπόθεση του μυθιστορήματος της Έλενας Λαγάρα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Και κάτι επιπλέον· το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Η Έλενα Λαγάρα γεννήθηκε στο Βόλο, μεγάλωσε στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία οι συχνές μετακομίσεις και τα ταξίδια έγιναν μέρος της ζωής της. Μαγεύεται από χαμένους πολιτισμούς, από έργα των αναγεννησιακών ζωγράφων, από τα εκθέματα των μουσείων... κι έτσι αφιερώθηκε στην συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Έχει εργαστεί σε ανασκαφές, σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Τον ελεύθερο χρόνο της φωτογραφίζει και ζωγραφίζει τοπία ενώ δημιουργεί και ψηφιδωτά. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βέλγιο και μιλάει αγγλικά και ολλανδικά. Το βιβλίο «Παρένθετη απολογία» γράφτηκε για εκείνους που πιστεύουν ότι στα όνειρα δεν υπάρχει καμία διάκριση.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη