Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Άννα Μπουρμά, το «Κάνε κάτι» και η μουσική

Γνώρισα την Άννα Μπουρμά στη μουσική παράσταση Τα πέντε στοιχεία όπου και την πρωτοάκουσα και πρωτόδα. Η performer, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ καθώς συνδυάζει ποικίλες ιδιότητες (ερμηνεία, σκηνοθεσία, μουσική, στίχοι, όργανα, χορός...), μας έχει κερδίσει, όχι μόνο για τις ερμηνευτικές τις ικανότητες και την σκηνική της παρουσία, αλλά και για τις πρωτοπόρες ιδέες, τα οράματα, τις νέες -φρέσκιες- ματιές, τις παραδοσιακές και φιλοσοφικές προεκτάσεις των έργων της, τις μοντέρνες τεχνικές... και πολλά άλλα.
Στα δικά μου μάτια, πρόκειται για ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα που «βλέπει» μπροστά από τις εποχής της τις νόρμες είτε προτείνοντας το καινό είτε απαναδομώντας το «κατεστημένο», επενδύοντας παράλληλα σε παγκόσμιες αξίες, σε κλασικές σταθερές και στην παράδοση.
Σήμερα, γιορτάζει την κυκλοφορία του βίντεο-κλιπ του τραγουδιού  «Κάνε κάτι», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Ποπέσκου· η ίδια υπογράφει και τη μουσική και τον στίχο. Το κομμάτι θα περιέχεται στο άλμπουμ «Η τέταρτη εποχή» -αναμένεται η κυκλοφορία του τη στιγμή που γράφονται τούτες οι αράδες.
Το σενάριο του video clip μάς μεταφέρει στο 2153 μ.Χ. όπου η Γη έχει υποστεί οικολογική καταστροφή, έχουν μολυνθεί τα πάντα και έχει μειωθεί στο ελάχιστο ο πληθυσμός. Μαζί με αυτά έχουν εξαφανιστεί και τα αισθήματα, κι ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει με ό,τι υπάρχει ακόμα. Σε αυτό το δυστοπικό μέλλον, ενεργοποιείται κατά λάθος ένα παλιό video game avatar από μια γυναίκα και ταυτόχρονα ενεργοποιούνται ξεχασμένα συναισθήματα που της θυμίζουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Προκύπτει τότε το ερώτημα αν μπορούμε να είμαστε άνθρωποι στην απουσία συναισθήματος, αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς συναίσθημα κι αν μπορούμε, τότε σε τί ακριβώς θα έχουμε μετατραπεί(;).
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Ακούστε το εδώ και διαβάστε παρακάτω τι λέει η Άννα Μπουρμά για τη μουσική...
Τι σημαίνει η μουσική για εσάς; 
Άννα Μπουρμά: Η μουσική και μέσα μου αλλά και έξω μου είναι τα πάντα για μένα. Κάθε ήχος μεμονωμένα ή και συνδυαστικά που υπάρχει γύρω μου είναι μουσική, μεταφορά ερεθισμάτων και κατά συνέπεια και συναισθημάτων. Ακούω τον κόσμο πρώτα και μετά τον βλέπω, υπάρχουν όμως πολλές φορές που μόνο τον ακούω και προσπαθώ να φανταστώ την μορφή του.
Όλες τις δυνατές στιγμές ή φάσεις τις ζωής μου της έχω συνδυασμένες με μια μουσική αυτό με βοηθάει να μην ξεχνάω την ένταση τους αλλά και το συναίσθημα που με κατέκλυε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας όνειρο;
Α.Μ.: Πριν φύγω από αυτή την ζωή να έχω μπορέσει να αφήσω ένα καλλιτεχνικό ιδεολόγημα έτσι όπως το νιώθω και το φαντάζομαι για της νεότερες γενιές.
Τι φαντάζομαι; Την συνύπαρξη των τεχνών μέσα σε μια με στόχο την ενίσχυση της συνείδησης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επίτευξη σας ως σήμερα;
Α.Μ.: Είναι ότι έχω μπορέσει να μείνω πιστή και συνεπείς στα καλλιτεχνικά μου πιστεύω χωρίς εκπτώσεις και ανούσιες επιρροές.

Αν δεν υπήρχε η μουσική στην ζωή σας ως τρόπος έκφρασης, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει;
Α.Μ.: Δεν μπορεί τίποτα να αντικαταστήσει την μουσική, μόνο προσθετικά μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Για μένα είναι ένας κρίκος της ζωής μου, αν λείπει σπάει η αλυσίδα, σπάει η ισορροπία. Τώρα, με τι θα ξαναένωνε δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποτέ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη