Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο κύκνος


Ένα έργο που ακροβατεί κυριολεκτικά ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, σε σημείο που τα όρια των δύο γίνονται ρευστά και η αόρατη κόκκινη γραμμή που τα χωρίζει μια λεπτή κλωστή. Κλωστή-Κλωθώ-η μοίρα που υφαίνει τα νήματα του πεπρωμένου. Και οδηγεί τα πράγματα στο τέλος, όπως σε κάθε αληθινό δράμα και στην αρχαία τραγωδία, στην κάθαρση.
"Ο κύκνος" είναι ένα έργο που παρακολουθεί κανείς με κομμένη την ανάσα, καθώς στην αρχή συστήνεται στο κοινό ως αλλοπρόσαλλο, στη συνέχεια ως μία... απίστευτη κωμωδία καταστάσεων, για να αποκαλύψει στο τέλος τα βαθιά αλληγορικά, υπαρξιακά του ερωτήματα και βαθιά δραματικά του στοιχεία.

Το ίδιο το έργο, καθώς ξετυλίγεται σα νήμα, μεταμορφώνεται συνεχώς και με απίστευτη εγρήγορση και ταχύτητα, όπως και οι πρωταγωνιστές του. «Ζήσαμε τόσο έντονα που δεν προλάβαμε να σκεφτούμε», αναφωνεί στο τέλος η ηρωίδα.

«Ο κύκνος» μας φέρνει αντιμέτωπους με το συχνά μπερδεμένο και διλημματικό ανθρώπινο "εγώ" μας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, την αγάπη και τον άπιαστο έρωτα, την φαντασία και την αλήθεια. Και το πιο ευρηματικό, "προχωρημένο" και ευφάνταστο του ευφυέστατου τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά αυτού θεατρικού έργου της Elizabeth Egloff είναι ότι, όσο προχωρά και κορυφώνεται η πλοκή του έργου, τα ρευστά όρια αυτών των διπόλων μπλέκονται και τελικά καταρρέουν, ενώ ο θεατής μένει ν' αναρωτιέται αυτό που φαίνεται δεδομένο και αυτονόητο: τί είναι τί και ποιος είναι ποιος.

Στο σημείο αυτό το κείμενο, αν και μοντέρνας γραφής και στυλ, μας παραπέμπει ως προς την ουσία του θέματος στους gothic-ρομαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα (Θεόφιλος Γκωτιέ, Δάφνη Ντι Μωριέ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε κ.ά), τα κείμενα των οποίων έχουν συχνά ισχνά και ασαφή όρια ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, τόσο που κάποιες φορές διαχέονται μεταξύ τους. Ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός του ρομαντισμού: Ο κίνδυνος να χαθείς (ή να βρεθείς) ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.

Εξ' ίσου συγκλονιστικές και, το κυριότερο, πειστικές είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών.


Η νωχελικότητα, η κούραση, η σύγχυση των καταστάσεων και η αναποφασιστικότητα της Ντόρας αποδίδονται με μεγάλη φυσικότητα στην ερμηνεία της Υρώς Λούπη, ενώ ο Συμεών Κωστάκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Μπιλ με μεγάλη αριστοτεχνία που φαίνεται τόσο στο λόγο όσο και στο (ιδιαίτερα απαιτητικό) κινησιολογικό κομμάτι. Εξαιρετικός είναι και ο γνωστός και από άλλες πολύ καλές παραστάσεις όπως το "Gagarin way", "Το Κύμα", "Off side" κ.λ.π. Κώστας Ανταλόπουλος· ιδιαίτερα αληθινός, άμεσος και απόλυτα πειστικός στον ρόλο τού Κέβιν, πείθοντας εντελώς πως αυτός ο ήρωας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να βρει την απόλυτη ευτυχία και να φτάνει στα όριά του.

Μια υπέροχη παράσταση, που δεν πρέπει να χάσετε.


Φαίη Ρέμπελου

Υπόθεση:
Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, μετά από τρεις άτυχους γάμους, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σ’ ένα τόπο χέρσο, σε μια γη επίπεδη, άχρωμη και βαρετή, ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί… Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν «πρωταρχικό», πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί με έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο, έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα πλάσμα που θα τούς παρασύρει σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.
Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι.

Ταυτότητα:
Συγγραφέας: Elizabeth Egloff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική: Violet Louise
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά
Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 2105242211 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.30

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη