Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Σπύρος Παπαλέξης και Η επανάσταση

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σπύρος Παπαλέξης: Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά από την αρχή της ενασχόλησής μου με τον χώρο της ηρωικής φαντασίας (περιοδικό "Conan", βιβλιοπαιχνίδια του "Μοναχικού Λύκου"), ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω τον δικό μου κόσμο. Θεωρώ πως ένιωθα πάντα κάτι απρόσμενα και ανεξήγητα οικείο... Ήδη στην πέμπτη δημοτικού ξεκίνησα να γράφω το δικό μου βιβλιοπαιχνίδι το οποίο παραμένει ως σήμερα ανολοκλήρωτο.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Π.: Σε πρώτο στάδιο γράφω κατά τη διάρκεια της μέρας στα μέσα μεταφοράς και κατά τον χρόνο αναμονής στις ουρές υπηρεσιών και στα δικαστήρια. Το βράδυ τα μεταφέρω και τα επεξεργάζομαι στον υπολογιστή του σπιτιού μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Π.: Η δημιουργία του κόσμου του Ναρός κι η συγγραφή σημαντικού μέρους των δύο πρώτων βιβλίων της σειράς "Έντγκαρ Χέβενσκαρ" μου πήρε -εν μέσω πολλών άλλων υποχρεώσεων- περίπου δεκαπέντε έτη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Π.: Είναι ο δεύτερος τόμος μιας φιλόδοξης σειράς ηρωικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται σε έναν νέο, σκοτεινό, φανταστικό κόσμο: τη Γη του Ναρός.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Π.: Ο Έντγκαρ Χέβενσκαρ, πάλαντιν του Θεού της δικαιοσύνης Φερίν, βρίσκεται στα υπόγεια του παλατιού του τυράννου Μέρντοκ, με στόχο να απελευθερώσει τον αρχιερέα θείο του. Δίπλα του η πανέμορφη Έλεανορ, ο αινιγματικός μάγος Κόλερμον, ο βετεράνος πολεμιστής Γκόντορακ κι ένας μυστηριώδης άνδρας που θα αποτελέσει το πέμπτο μέλος της ομάδας τους... Οι πράξεις τους θα καθορίσουν το μέλλον ενός ολόκληρου Βασιλείου!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Π.: Τον γρήγορο ρυθμό του και την ανάπτυξη της πλοκής και των χαρακτήρων του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Π.: Μέχρι στιγμής ο Έντγκαρ Χέβενσκαρ. Παρότι κινείται σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σκότος, επιλέγει να υπηρετεί το Φως με οποιοδήποτε κόστος -ενίοτε και εις βάρος του εαυτού του. Διαθέτει μία σπάνια εσωτερική δύναμη, ευγένεια και αρετή που τον βοήθησαν να επιβιώσει από τη βίαιη κατάρρευση του κόσμου του και να αναδυθεί στην επιφάνεια πιο ώριμος, πιο υποψιασμένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ποτέ!

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Π.: Ιδανικά, μια συναρπαστική ιστορία σε έναν εναλλακτικό φανταστικό κόσμο, με αναφορές στη δική μας πραγματικότητα και ταυτόχρονα μία τολμηρή κατάβαση στην ανθρώπινη ψυχή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Π.: Ο γιος μου.

Φοβάστε...
Σ.Π.: Τον ανεκμετάλλευτο χρόνο.

Αγαπάτε...
Σ.Π.: Καθετί υψηλό και όμορφο.

Ελπίζετε...
Σ.Π.: Σε ένα καλύτερο αύριο.

Θέλετε...
Σ.Π.: Να συμβάλλω κι εγώ στη δημιουργία του.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Π.: Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με τα φτερά της φαντασίας τους σε έναν καινούργιο κόσμο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Π.: Για να αποδράσετε -έστω και προσωρινά- από τη στείρα πραγματικότητα.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Π.: "Διότι κάθε φορά που θα ξανακλείνετε το βιβλίο, θα επιστρέψετε με βίαιο τρόπο ακριβώς εκεί που βρισκόσασταν αρχικά" θα έλεγα αν ήμουν εκπληκτικός συγγραφέας και το βιβλίο μου αριστούργημα.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Π.: Μπορείτε να το προμηθευτείτε κατόπιν παραγγελίας από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας! Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Ελκυστής. Αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα 2314037484 ή 6977853682.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Π.: Στο Χαλάνδρι, όπου ζω, στο κέντρο της Αθήνας όπου δουλεύω (ναι, άλλο δουλειά κι άλλο ζωή), στο facebook ως Spyros Papalexis και στο e-mail: spyrospapalexis@yahoo.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Π.: Το χρώμα της αυγής.

Ποια μουσική;
Σ.Π.: Ο χειμώνας των Τεσσάρων Εποχών του Vivaldi.

Ποιο άρωμα;
Σ.Π.: Του μαραμένου ρόδου.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Π.: Η αγωνία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Π.: Κόμιξ, σειρά, κινηματογραφική ταινία, παραμύθι για μεγάλους.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Π.: Είμαι ήδη δικηγόρος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Π.: Όχι ανελλιπώς, αλλά σίγουρα ο Γκαίτε αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Π.: Δε θεωρώ ότι έχω επηρεαστεί καταλυτικά από κάποιον. Οι προσλαμβάνουσες μου -συχνά άσχετες μεταξύ τους- είναι ποικίλες και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Π.: Αυτό ακριβώς παρατήρησε προσφάτως στην παρουσίαση του βιβλίου στο "Αίτιον", ο αγαπημένος δημοσιογράφος-λογοτέχνης και λογοτεχνικός μου μέντορας Γιάννης Παρασκευόπουλος: πως αφήνω τον Έντγκαρ να με παρασύρει και να με οδηγήσει ο ίδιος εκεί που θέλει. Πάντως, ακόμη κι αν ο εξολοκλήρου ορισμός της εξέλιξης των χαρακτήρων μας ήταν απλώς μια αυταπάτη, θα προτιμούσα να τη διατηρήσω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Π.: Σαφώς και τα δύο -ειδικά στον χώρο που κινούμαι λογοτεχνικά.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Π.: Η απορρόφηση του αναγνώστη στις σελίδες του, μέσα από την επιτυχημένη προσέγγιση κι εν τέλει κατάκτηση του μυαλού/της ψυχής/της καρδιάς/των συναισθημάτων του. Προσιδιάζει σε προσέγγιση ερωτική.

Τι την αποτυχία;
Σ.Π.: Η έλλειψη όλων των παραπάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Π.: Αυτό πιστεύω εξαρτάται από την ικανότητα του εκάστοτε αναγνώστη να επεξεργάζεται και να απορροφά γρήγορα τις πληροφορίες. Ειδικά όμως στην εποχή μας, ελλοχεύει σίγουρα ο κίνδυνος η ενασχόλησή μας με ένα βιβλίο να γίνεται βιαστικά, χωρίς την απαιτούμενη αφοσίωση και καθαρή σκέψη. Τα αποτελέσματα γνωστά: Η εποικοδομητική ανάγνωσή υποκαθίσταται από το στείρο διάβασμα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Π.: "Τικ Τακ".
Πέραν των προφανών αναφορών στο χτύπο του ρολογιού και στον χρόνο που μετράει αντίστροφα, αλλά και στη βραδυφλεγή βόμβα που βαθιά μέσα μας περιμένει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, μην αποκλείσετε αψήφιστα την αναφορά στις μικρές ομώνυμες καραμελίτσες: γευστικότατες μεν, αλλά τόσο μικρές που δεν μπορώ με τίποτα να τις χορτάσω... Όπως η ζωή.
Το μυθιστόρημα του Σπύρου Παπαλέξη, Έντγκαρ Χέβενσκαρ - Η επανάσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Στην περίληψη λέει:
«Κι όμως... Τώρα βρισκόταν εδώ, ολομόναχος, σ’αυτόν τον ελάχιστα φωτισμένο διάδρομο. Ένιωθε πως μίκραινε, μάζευε, ώσπου έγινε και πάλι το ανυπεράσπιστο εκείνο πεντάχρονο αγοράκι, που είχε μείνει για ατελείωτες ώρες παγωμένο και ακίνητο μέσα στο υπόσκαφο πιθάρι. Άκουγε ήδη το σκοτάδι να τον περιγελάει. Κι ένιωσε να τον τυλίγει στην πνιγηρή αγκάλη του! Γύρισε κάθιδρος προς τα πίσω κι ανακουφίστηκε βλέποντας δυο φωτεινές σχισμές. Δεν ήταν παρά τα άδεια μάτια του ανθρωπόμορφου πυροστάτη. Είχε τόση ανάγκη από φως! Ύστερα προχώρησε αργά αργά, με πίσω βήματα, ακουμπώντας πάντα με το δεξί του χέρι τον τοίχο. Τι θα τον περίμενε άραγε μόλις θα έστριβε στην πρώτη γωνία;»
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, ο αναγεννημένος πάλαντιν Έντγκαρ Χέβενσκαρ αναζητά τη θέση του σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Μαζί με την πανέμορφη Έλεανορ, τον βετεράνο πολεμιστή Γκόντορακ και τον αινιγματικό μάγο Κόλερμον, θα βρεθούν στο επίκεντρο ιστορικών εξελίξεων. Ο μυστηριώδης άνδρας που θα αποτελέσει το πέμπτο μέλος της ομάδας τους έρχεται να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες. Οι πράξεις τους θα καθορίσουν το μέλλον ενός ολόκληρου βασιλείου…

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη