Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Mr Leonard

«Ένα βράδυ ήμασταν με το Γρηγόρη έξω μετά από παράσταση. Γενικότερα, συζητάμε πολύ για το τι θα ανεβάσουμε και με τι θα ασχοληθούμε. Ο Γρηγόρης έχει τρελή αγάπη στον Cohen. Κάπως έτσι του πρότεινα να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό που το ξέρει καλά και το αγαπάει. Να κάνουμε μία παράσταση εμπνευσμένη από δέκα τραγούδια του Cohen. Να φτιάξουμε ένα έργο το οποίο θα βασίζεται στα τραγούδια του και στην ζωή του. Συμφωνήσαμε και το βάλαμε μπροστά.»

Αυτά είναι όσα μου δήλωσε ο Χρήστος Καπενής για την ιδέα που είχαν με το Γρηγόρη Χατζάκη να ανεβάσουν το Mr Leonard. Παρακάτω σας κάνω μία «βουτιά» σε αυτά που μου δημιουργήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ο Mr Leonard ξεκινά με τον Μαρκ (Χρήστο Καπενή) να μας μιλάει για το γράμμα εκείνο που ο ίδιος ως θυρωρός καλείται κάποια στιγμή στο μέλλον να παραδώσει στον Leonard Cohen. Τι γίνεται όμως ώσπου να φτάσουμε εκεί; Τι μεσολαβεί; Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Ο Μαρκ είναι ένα αγόρι εννιά ετών. Οι γονείς του έχουν μόλις χωρίσει και βλέπουμε τη μητέρα του (Κλεοπάτρα Τολόγκου) να παρουσιάζεται ως μία δυνατή προσωπικότητα σε όλη την ιστορία, γεγονός που μαρτυρά και η κίνηση του χεριού της. Μοιάζει εκείνη να δίνει το ρυθμό σε κάθε συζήτηση με το γιο της. Για κάποιο λόγο βλέπουμε την τελευταία να φοράει δύο διαφορετικά παπούτσια και στη συνέχεια να βγάζει το ένα στηρίζοντας το πόδι αυτό, το χωρίς παπούτσι, στις μύτες. Για το θεατή ίσως αυτό να σηματοδοτεί την χαμένη ισορροπία της χωρισμένης με ένα παιδί γυναίκας. Για λίγο χαμένη ισορροπία, αφού λίγο μετά φοράει δύο ίδια πλέον παπούτσια. Γιατί λίγο μετά υπάρχει στη ζωή της και ο Νταν. Ο Νταν έχει μία κόρη, την Ιβ. Θεωρητικά, η Ιβ είναι ο πρώτος έρωτας του Μαρκ. Ωστόσο, η ισορροπία δεν φαίνεται να είναι μόνο θέμα της μητέρας αφού βλέπουμε και τον μικρό Μαρκ να μιλάει σε εκείνη -τον Χρήστο Καπενή επί σκηνής- ισορροπώντας ένα ποτήρι στο κεφάλι του.

Αυτό όμως που μας κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι η εισαγωγή ενός χαλιού στη σκηνή. Ένα χαλί πάνω στο οποίο ο Χρήστος Καπενής και η Κλεοπάτρα Τολόγκου προσπαθούν να περπατήσουν εντός του πλαισίου του χωρίς να μην ακουμπήσουν ο ένας τον άλλον -ούτε έξω από το χαλί. Αν με ρωτάτε, τους εξέλαβα ως δύο ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά προσπαθεί να ισορροπήσει, να φτιάξει ζωή του χωρίς να επηρεάσει κάπου τον άλλον.

Τα χρόνια περνούν και ο Μαρκ μεγαλώνει. Φεύγει για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Εκεί στην Clinton Street όπου αρχίζουν όλα. Ο Μαρκ ξεκινά να εργάζεται ως θυρωρός στην πολυκατοικία όπου κατοικεί ο Leonard Cohen. Αργότερα, ένα γράμμα φτάνει εκεί για τον κύριο Cohen μα, εκείνος έχει μετακομίσει. Ο Μαρκ αναλαμβάνει να βρει τον Cohen και να του παραδώσει το γράμμα.
Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχής, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλαγή της φωνής του Χρήστου Καπενή. Άλλοτε παιδική, άλλοτε πιο βαριά.

Τελικά, ο Μαρκ δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στον Cohen. Τον βλέπει. Μα όσο τον πλησιάζει τόσο αυτός απομακρύνεται. Και κάπου εδώ θα με ρωτήσετε, ποιο το νόημα της προσπάθειας του Μαρκ να τον βρει και να του παραδώσει το γράμμα; Ας πούμε πως ενώ προσπαθούσε αυτό, κατάφερε να λύσει δικά του προβλήματα. Η φράση που μου έμεινε στο τέλος ήταν πως «Όλοι βυθιζόμαστε στην απόλαυση της αναζήτησης».
Περισσότερα από τη Λυδία Καραθανάση
Στο δελτίο τύπου:
Ένας θυρωρός, φτάνει σε μία σκηνή. Υπάρχουν μικρόφωνα, ηχεία, όργανα ακουμπισμένα, κόσμος που πηγαινοέρχεται και δοκιμάζει τις εντάσεις. Καταλαβαίνει πως ετοιμάζεται κάποια συναυλία. Η τελευταία συναυλία του Leonard Cohen.
Αλλά πώς φτάσαμε εκεί...
Ο Leonard Cohen σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, γράφει ένα γράμμα. Το γράμμα έγινε γνωστό ως Famous Blue Raincoat. Το απευθύνει σε έναν φίλο του. Το γράμμα φτάνει στον παραλήπτη του. Εκείνος απαντάει, με ένα νέο γράμμα, το οποίο φτάνει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο κ. Leonard έχει μετακομίσει. Ο νεαρός θυρωρός που το παραλαμβάνει, αποφασίζει να τον βρει και να του το παραδώσει.
Κι έτσι ξεκινάει το ταξίδι...
Οι Ginger Creepers δημιουργούν έναν δικό τους θεατρικό χώρο, μία εγκατάσταση εμπνευσμένη, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από το έργο και το σύμπαν του μεγάλου Καναδού δημιουργού.

Συντελεστές
Σύλληψη/Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Κίνηση: Μαρία Αγγέλου
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Lila Nova
Φωτισμοί: Τζάνος Μάζης, Γρηγόρης Χατζάκης
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Πληροφορίες Παράστασης

Στο θέατρο Δεκατέσσερα, Καλιρρόης 10, Αθήνα, 6932195393
Κάθε Κυριακή μετά το τέλος της παράστασης, ακολουθεί το Mr. Leonard Live, ένα μουσικό tribute στον Leonard Cohen, από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Βασίλη Μπαμπούνη, που λειτουργεί σαν spin-off της παράστασης, με τα τραγούδια στα οποία έχει βασιστεί το Mr. Leonard και την πραγματική ιστορία τους.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη