Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Καταλίνας, Ο τάφος του πολεμιστή, Η αγριόπαπια και Η γιορτή στο Σούλχαουγκ

Μέσα από αυτές τις σελίδες, είχαμε παρουσιάσει τρεις παλαιότερους τίτλους έργων του Ερρίκου Ίψεν που κυκλοφορούν σε μετάφραση Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου, ήτοι «Η Λαίδη Ίνγκερ του Έστρωτ», «Η νύχτα τ' Αγιαννιού» και «Νόρμα ή ενός πολιτικού η αγάπη», ενώ πλέον έρχονται να προστεθούν ακόμα τέσσερα βιβλία που αφορούν στα έργα «Ο τάφος του πολεμιστή», «Η γιορτή στο Σούλχαουγκ», «Η αγριόπαπια» και «Καταλίνας».
Ο Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος παραμένοντας πιστός στο ιψενικό έργο, εξακολουθεί μεταφράζοντας ακόμα τέσσερα βιβλία στα οποία έχει και την πλήρη επιμέλεια που περιλαμβάνει προλογισμό, επεξηγήσεις, σημειώσεις δικές του αλλά και του συγγραφέα, ιστορικές αναφορές και προσδιορισμούς χρονικούς, βιογραφικά στοιχεία και άλλα βοηθήματα τόσο για τον απλό αναγνώστη όσο και για κάθε μελετητή που αποζητεί μια εκ βαθέων ανάλυση.
Στη σειρά περιέχονται τίτλοι που εμφανίζονται για πρώτη φορά στις ελληνόφωνες εκδόσεις· στοιχείο εξέχουσας σημασίας για τα ελληνικά γράμματα και για κάθε ψαγμένο θεατρόφιλο ή φιλαναγνώστη. Επίσης, θετικότατο στοιχείο αποτελεί ο σεβασμός προς την άποψη του συγγραφέα εφόσον η προσπάθεια εδώ αποσκοπεί στην άρτια και όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση των έργων βάση των δεδομένων του ίδιου του Ίψεν.
Εν κατακλείδι, έχουμε στα χέρια μας μια καλαίσθητη, άρτια σειρά ολοκληρωμένων έργων του Ερρίκου Ίψεν από έναν μεταφραστή-επιμελητή κι εκδότη που δείχνει τον απόλυτο σεβασμό σε αυτά, μελετά σε βάθος ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια και προσφέρει ουσιαστικό κέρδος στη λογοτεχνία.

Ακολουθούν περιγραφές των τεσσάρων έργων από τον ίδιο τον μεταφραστή κι επιμελητή τους, τον Θεοδόση Παπαδημητρόπουλο αλλά και μια ευκαιρία να κερδίσετε κάποιο από αυτά.

Κατιλίνας
Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος: Το πρώτο έργο του Νορβηγού: μια ιστορική, στιχηρή τραγωδία όπου φανερώνονται πολλά απ' τα κατοπινά χαρακτηριστικά της ποιητικής και θεατρικής του ιδιοσυστασίας. Η περίπτωση του Ρωμαίου εξεγερμένου σφετεριστή, του Κατιλίνα, από το έργο του Σαλλουστίου και τους λόγους του Κικέρωνος, καθίσταται ένας δίβουλος επαναστάτης μες στο έργο, ενώ αποκαλύπτεται παράλληλα η λειτουργία όσων τον ακολουθούν και τον επιβουλεύονται.
Ο τάφος του πολεμιστή (πρωτομεταφραζόμενο στα Ελληνικά):
Θ.Π.: Το δεύτερο έργο του δραματουργού παρουσιάζει μιαν ερωτική ιστορία στη μεσαιωνική Σικελία, όπου ο εκχριστιανισμένος Νότος συναντάει τον Βορρά των Βίκινγκς και της αρχαιοσκανδιναβικής θρησκείας με τον Όντιν, τον Θορ και τη Φρέγια. Ο στίχος του έργου δίδει μια λυρική διάσταση στην εκδίπλωση της πλοκής.
Η αγριόπαπια
Θ.Π.: Ένα από τα σημαντικότερα αστικά δράματα της Ιστορίας του Θεάτρου, μια κωμικοτραγωδία για τ' αγεφύρωτα χάσματα μες στην οικογενειακή ζωή και τα ζωτικά ψεύδη που συχνά-πυκνά τη θεμελιώνουν και την τροφοδοτούν αδιάλειπτα. Ένας ιδεοληπτικός έρχεται σ' ένα σπίτι να στήσει τον «τέλειο» γάμο· εν τέλει καταφέρνει το «τέλειο» χάος.
Η γιορτή στο Σούλχαουγκ
Θ.Π.: Το δράμα είναι γραμμένο στο στίχο των λαϊκών («δημοτικών») μπαλλαντών, καθώς και σε πεζό λόγο. Τα στιχηρά μέρη μεταφράζονται εδώ στον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο των δημοτικών μας τραγουδιών.
Γιορτή γίνεται σ' αρχοντικό της μεσαιωνικής Νορβηγίας και, ανάμεσα στους φιλοξενούμενος, καταφθάνει μια παλιά αγάπη της οικοδέσποινας... Σ' αυτό το έργο πρωτοπαρουσιάζεται η ισχυρή κι άκαμπτη γυναικεία μορφή που, με τα χρόνια, θα καταλήξει σε μορφές όπως η Ρεβέκκα Βέστ στο «Ρόσμερσχολμ» κ' η Έντα Γκάμπλερ.

Για τη σειρά Ίψεν:
Θ.Π.: Η σειρά περιλαμβάνει έργα του Ερρίκου Ίψεν μεταφρασμένα απ' τα Νορβηγικά, με σχόλια κ' υποσημειώσεις (ζητήματα πραγματολογικά, συσχετίσεις με το υπόλοιπο ιψενικό σώμα, την εποχή και την προγενέστερη ιστορία, υλικό από το μη δραματικό έργο του δημιουργού [συνήθως πρωτομεταφραζόμενο στα Ελληνικά], θεατρολογικά/δραματολογικά προβλήματα, ζητήματα πρόσληψης, έτυμα λέξεων κι ονομάτων, επεξηγήσεις στο Νορβηγικό πρωτότυπο), βιβλιογραφία, εργογραφικά-βιογραφικά στοιχεία, ανάλυση του έργου, στοιχεία για τη σύνθεση και την πρώτη έκδοση, στοιχεία ελληνικής και ξένης παραστασιογραφίας.
Η στοιχειοθεσία των εκδόσεων βοηθάει στην απρόσκοπτη ανάγνωση του κειμένου με το κατάλληλο τύπωμα των θεατρικών προσώπων, των σκηνικών οδηγιών και του ίδιου του θεατρικού λόγου, ο οποίος μεταφράζεται, όσο το δυνατόν, πιστότερα και σεβαστικά ως προς τη λογοτεχνική αξία των δραμάτων, δίχως να λησμονείται η μέριμνα για τη θεατρική/σκηνική δραστικότητά του. Οι εκδόσεις απευθύνονται στον μέσο αναγνώστη, τον σκηνικό καλλιτέχνη (σκηνοθέτη, ηθοποιό κ.λ.π.) και τον ειδικό μελετητή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη