Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα και τα Γράμματα ανεπίδοτα

Πώς προέκυψε το ανθολόγιο;
Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα: Το συλλογικό έργο «Γράμματα ανεπίδοτα» προέκυψε κατόπιν μίας λογοτεχνικής δράσης της ιστοσελίδας «Λόγω Γραφής» που διευθύνω, τον Μάρτιο του '19. Τότε απευθύναμε μία πρόσκληση σε όσους λογοτέχνες ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν με έως τρία έργα τους (πεζό ή ποίηση) και κατόπιν όλα τα έργα εντός εξαμήνου μετά το πέρας της δράσης θα εκδίδονταν σε μία συλλογή -όπως και έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ελκυστής.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Ε.Κ.: Από τότε που ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», τον Μάρτιο του 2016, αναζητώ τρόπους να φέρω στο φως έργα σε πρώτη δημοσίευση, στηρίζοντας όσο το δυνατόν κυρίως τους νέους λογοτέχνες. Ένας τέτοιος τρόπος είναι οι λεγόμενες λογοτεχνικές δράσεις που διενεργούμε από καιρού εις καιρόν, δίνοντας το ερέθισμα ενός θέματος σε λογοτέχνες, που μπορεί να τους εμπνεύσει κάτι να δημιουργήσουν. Μέχρι στιγμής έχουμε διενεργήσει τρεις τέτοιες λογοτεχνικές δράσεις: τη «Χριστός γεννάται» τα Χριστούγεννα του 2017 -τα έργα της οποίας συγκεντρώθηκαν κατόπιν σε μια συλλογή (εκδ. Όστρια)-, τη «Γράφουμε για το Πάσχα» τον Απρίλιο του 2017 και τελευταία την δράση μας «Γράμματα ανεπίδοτα» τον Μάρτιο του 2019 -τα έργα της οποίας συγκεντρώθηκαν σε ένα αγαπημένο βιβλίο με τις εκδόσεις Ελκυστής.
Η όλη διαδικασία της διενέργειας μιας τέτοιας λογοτεχνικής δράσης, αλλά και ό,τι απαιτεί η επίτευξη της έκδοσης ενός βιβλίου στη συνέχεια, είναι κάτι που χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Η μόνη μου αμοιβή είναι η στήριξη και η χαρά των ίδιων των συμμετεχόντων. Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε πρόσφατα σχετικά με τη συλλογή μας «Γράμματα ανεπίδοτα» κι ένας νέος φίλος από τον χώρο του βιβλίου, ο κος Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «… το πρωτογενές λογοτεχνικό υλικό και μια σειρά ενδιαφέρουσες αντίστοιχες απόπειρες έκφρασης λόγου που δεν ανθολογήθηκαν και δεν θα ανθολογηθούν (και στα πλαίσια ακαδημαϊκού έργου και ανεξάρτητα) συνήθως χάνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και δεν είναι προσβάσιμα σε ενδεχόμενους νέους συγγραφείς, ερευνητές κ.α.» Ευτυχώς σε αυτές μου τις προσπάθειες υπήρξαν μέχρι στιγμής εκδότες που, ορμώμενοι και αυτοί κυρίως από την αγάπη τους για τη λογοτεχνία, με στήριξαν με το να συμπεριλάβουν τις δύο συλλογές μου στον κατάλογο των εκδόσεών τους.

Υπάρχει κάποιος κοινός παρονομαστής που συνδέει τα έργα και ποιος είναι αυτός;
Κ.Ε.Κ.: Ο κοινός παρονομαστής είναι πάντα το θέμα της λογοτεχνικής δράσης στην οποία καλούνται να συμμετέχουν οι δημιουργοί. Αυτό το θέμα έπειτα χρησιμοποιείται και ως ο γενικός τίτλος της συλλογής προς έκδοση.

Πόσοι συγγραφείς συμμετέχουν;
Κ.Ε.Κ.: Στην πρώτη μας δράση συμμετείχαν 37 λογοτέχνες από όλη την επικράτεια. Η τάση όμως είναι ευχάριστα ανοδική, μιας και στα «Γράμματα ανεπίδοτα» είχαμε τη συμμετοχή 43 λογοτεχνών από Ελλάδα και Κύπρο.

Ποιο είναι το όραμά σας σε σχέση με τη λογοτεχνία;
Κ.Ε.Κ.: Η δική μου η προσπάθεια, κατ’ επέκταση και της «Λόγω Γραφής», είναι να θέτουμε το έρεισμα ώστε όλο και περισσότερα έργα να βλέπουν το φως και να αφήνουν το σημάδι τους στην νεοελληνική γραμματεία. Αυτό ισχύει και για τα δικά μου έργα. Παραφράζοντας ελαφρώς το moto της «Λόγω γραφής» θα πω ότι «μέσω της λογοτεχνίας δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό».

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και σας κα Κουκίδου για την στήριξή σας.
Το συλλογικό έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Συμμετέχουν οι εξής δημιουργοί: Άγγελος Τσανάκας, Αιμίλιος Γάσπαρης, Αλεξάνδρα Προβατίδου, Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Απόστολος Παλιεράκης, Αριστοτέλης Κερασοβίτης, Αφροδίτη Μανουσάκη, Βασιλική Δραγούνη, Βάσω Αποστολοπούλου, Γρηγόρης Σακαλής, Διώνη Δημητριάδου, Ελένη Λουκά, Ελίζα Ζολώτα, Ευθύμιος Λέντζας, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα, Κική Γκόβαρη, Κλεοπάτρα Μακρίδου-Robinet, Κώστας Παρδάλης, Κωνσταντίνος Καστραντάς, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Lena Kyropoulos, Λένα Μαυρουδή-Μούλιου, Λίνα Βαταντζή, Λυγερή Ζωχιού, Μαριάνθη Πλειώνη, Μαριάννα Γληνού, Μαρία Πανούτσου, Μαρία Σκαμπαρδώνη, Νίκη Μπλούτη-Καράτζαλη, Νικόλας Παγουλάτος, Οδυσσέας Νασιόπουλου, Παναγιώτα Τσορού, Πόπη Γιοκαλά, Ρόρη Μάτη, Σμαραγδή Μητροπούλου, Σοφία Δ.Νινιού, Σπυρίδων Τρούσας, Στέλλα Πετρίδου, Τόνια Κοντοπούλου, Φανή Γεωργολοπούλου, Χριστίνα Θέμα, Χρυσαυγή Τούμπα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη