Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Διαγωνισμοί λογοτεχνίας - Άνοιξη 2020


Γεννημένο μέσα από την παγκόσμια επικαιρότητα είναι το θέμα του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων και νέων που προκηρύχθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις αρχές του έτους. Για το έτος 2020 οι έφηβοι και οι νέοι μας καλούνται να γράψουν για την κλιματική αλλαγή, για τον πλανήτη που απειλείται και για τη ζωή του μέλλοντος. Η χρονιά που έφυγε είναι η χρονιά στην οποία καταγράφηκαν οι τεράστιες καταστροφές από φωτιά στη Σιβηρία, στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία. Μέσα σε αυτές τις τραγικές ειδήσεις για την ανυπολόγιστη καταστροφή, το σύνθημα «Γη SOS σπεύσατε», που αποτελεί κεντρική ιδέα του φετινού μας διαγωνισμού, είναι ό,τι πιο κοντινό στον κόσμο των μαθητών και των φοιτητών μας. Ο διαγωνισμός μας γίνεται φέτος για έκτο συνεχόμενο χρόνο και στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου μας «στο βλέμμα του Μπάιρον» το οποίο υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια. Η δράση αυτή του Δήμου μας  είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση πέντε συλλεκτικών βιβλίων, τα οποία υπάρχουν στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας, ενώ για το 2019 η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.  Περιμένουμε και φέτος τα κείμενα των μαθητών και των νέων της χώρας μας που θα μας επιβεβαιώσουν για μια ακόμη χρονιά το συμπέρασμα ότι τα παιδιά μας σκέφτονται και εκφράζονται με εκφραστική ποιότητα και ειλικρίνεια.  Πλήρες κείμενο της προκήρυξης και όροι του διαγωνισμού

📌

Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνει τον 5° Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποστέλλοντας (3) τρία ποιήματα, (ελεύθερο θέμα), που δεν έχουν εκδοθεί σε ποιητική συλλογή, (σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, σε (4) τέσσερα αντίτυπα, μέσα σε φάκελο σφραγισμένο, αποκλειστικά υπογεγραμμένα με ψευδώνυμο.  Στον ίδιο φάκελλο, να περιέχεται μικρότερος φάκελλος, επίσης σφραγισμένος, με τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση, Τ.Κ. και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail ). Οι συμμετοχές που θα λαμβάνονται με ανοιχτά τα πραγματικά στοιχεία του συμμετέχοντος, θα ακυρώνονται με την παραλαβή τους. Οι συμμετοχές αποστέλλονται στη διεύθυνση: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, Τ.Κ 30500 ή στο E-mail της Βιβλιοθήκης Σπάρτου: vivliothikispartou@gmail.com. Η αποστολή των συμμετοχών με αυτόν τον τρόπο πρέπει να γίνεται από E-mail που ΔΕΝ φαίνονται τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου, τα οποία θα αποστέλλονται σε δεύτερο ξεχωριστό αρχείο, στο πρώτο αρχείο θα υπάρχουν τα τρία ποιήματα και το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, από 7/2/2020 έως 24/4/2020. Οι όροι του διαγωνισμού πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια, για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί συμμετοχών. Ο διαγωνισμός θα έχει τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται (αλφαβητικά): 1. Μπιτσιώρης Άρης, Ποιητής 2. Τηλιγάδας Λευτερης, Κειμενογράφος, Ποιητής 3. Φρεγγίδου Έλλη, Ψυχολόγος, Ποιήτρια, θα επιλέξει τις  (50) πενήντα, καλύτερες συμμετοχές. σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα της βιβλιοθήκης.
Στην δεύτερη φάση η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που αποτελείται με αλφαβητική σειρά: 1) Βασιλείου - Πέτσα Βέρα, Ποιήτρια - Στιχουργός 2. Γεροντάρα Ρένα, Καθηγήτρια Αγγλικών - Συγγραφέας 3. Zeren Enver, Συγγραφέας - Ποιητής 4. Φαφούτης Δημήτρης, Ποιητής 5. Φεκάτης Α. Απόστολος, Ποιητής Τα μέλη της δεύτερης κριτικής επιτροπής, θα μελετήσουν τα ποιήματα των πενήντα πρώτων συμμετοχών και θα αποστείλουν στην Βιβλιοθήκη Σπάρτου, ο καθένας ξεχωριστά, την πρώτη δεκάδα της επιλογής του.
Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, η εθελοντική ομάδα, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης Σπάρτου Αιτωλοακαρνανίας και προεδρεύει του πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης, θα βγάλει τα τελικά αποτελέσματα. Επικεφαλής της ομάδας του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης, θα είναι η Εικαστικός και Ποιήτρια Μαρία Σταμάτη. Τα αποτελέσματα, θα δημοσιευτούν την 06/07/2020 και οι νικητές θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς ή ηλεκτρονικώς. Στους  νικητές του διαγωνισμού ποίησης, θα δοθούν (3) βραβεία και (5) τιμητικοί έπαινοι. Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου θα εκδώσει  τα ποιήματα των βραβευμένων, των τιμηθέντων και των διακριθέντων του διαγωνισμού, (50 συμμετοχές), σε συλλεκτική Ανθολογία. Τα ποιήματα των συμμετοχών δεν επιστρέφονται.

📌

Το περιοδικό «Κέφαλος-Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» προσκαλεί ποιητές, φωτογράφους και ζωγράφους να συμμετάσχουν στο έντυπο λεύκωμα με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2020», το οποίο θ’ αποτελείται από ποιήματα, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και σκίτσα (σε φωτογραφίες ασπρόμαυρες). Σκοπός της έκδοσης του εν λόγω ποιητικού λευκώματος είναι ο εορτασμός της ημέρας που είναι αφιερωμένη στην ποίηση, δηλαδή την καθιερωμένη πλέον στο λογοτεχνικό κόσμο: «Γιορτή της ποίησης» στις 21 Μαρτίου κάθε έτους. Το «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2020» θα είναι έντυπο και μπορούν να συμμετάσχουν ποιητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, α. με ποιήματα, β. δοκίμια, μελέτες και άρθρα για την ποίηση ή για κάποιον ποιητή, γ. φωτογραφίες, δ. πίνακες ζωγραφικής και ε. σκίτσα. Το «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2020» θα εκδοθεί στα τέλη Μαρτίου του 2020 και θ’ αποτελέσει μία συλλεκτική έκδοση. Η συμμετοχή για δημοσίευση έργων στο ποιητικό λεύκωμα είναι ελεύθερη και δωρεάν, δηλαδή δεν υπάρχει κόστος έκδοσης από τους συμμετέχοντες -θα το αναλάβει το περιοδικό. Όταν εκδοθεί το ημερολόγιο όσοι από τους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν αντίτυπό του, τότε θα μπορέσουν να το αποκτήσουν.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μπορείτε να συμμετάσχετε σε όσα είδη ενδιαφέρεστε: 1. ποίηση, 2. δοκίμιο για την ποίηση ή για κάποιον ποιητή, 3. μελέτη για την ποίηση ή για κάποιον ποιητή, 4. άρθρο για την ποίηση ή για κάποιον ποιητή, 5. φωτογραφία, 6. ζωγραφική, 7. σκίτσο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: ΠΟΙΗΣΗ: γίνονται δεκτά από 1 έως 5 ποιήματα έως 35 στίχους το κάθε ένα. ΠΟΙΗΣΗ ΧΑΪΚΟΥ: γίνονται δεκτά από 1 έως 5 χαϊκού. ΔΟΚΙΜΙΑ: γίνονται δεκτά δοκίμια έως 10 σελίδες Α4. ΜΕΛΕΤΕΣ: γίνονται δεκτές μελέτες έως 10 σελίδες Α4. ΑΡΘΡΑ: γίνονται δεκτά άρθρα έως 5 σελίδες Α4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: γίνονται δεκτές από 1 έως 4 φωτογραφίες (ασπρόμαυρες). ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: γίνονται δεκτά από 1 έως 4 φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής (ασπρόμαυρες) ΣΚΙΤΣΑ: γίνονται δεκτές από 1 έως 4 φωτογραφίες σκίτσων (ασπρόμαυρες).
Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ θα γίνεται μόνο μέσω email. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να μας αποστείλετε στο email μας: vivlia.kefalos@gmail.com, τα έργα σας σε αρχείο word, με την ένδειξη: «Για τη Γιορτή της Ποίησης 2020», μέχρι την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

📌

Προκηρύσσουμε τον 9ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ελληνισμός-Ορθοδοξία-Αμφικτυονίες εις την διαχρονίαν». Το θέμα ανήκει στη σφαίρα της ελεύθερης γραφής. Η ποίηση πρέπει να κινείται εντός των ορίων της ευπρέπειας και θα υποβάλλεται σε πέντε αντίγραφα με ψευδώνυμο σε κλειστό φάκελο με τα πλήρη στοιχεία του συμμετέχοντος (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.λ.π.), δεν πρέπει δε να υπερβαίνει τους 40 στίχους συνολικά. Η προθεσμία ορίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020 και οι συμμετοχές θα αποσταλούν στη διεύθυνση της Αμφικτυονίας (Γρηγορίου Λαμπράκη 38, Τ.Κ. 54638 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 2310215659 ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ 6977321330, υπ’ όψιν κου Μπουκόνη Δημήτρη). Τα τρία καλύτερα ποιήματα θα μελοποιηθούν από γνωστούς συνθέτες δωρεάν. Όπως γίνεται πάντα, τα ποιήματα των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό θα εκδοθούν σε καλαίσθητο τόμο που θα αποσταλεί στον Απόδημο Ελληνισμό σε βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας
(Δημήτριος Μπουκόνης, τηλ. 2310215659, 6977321330).

📌

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης ΕΛΙΚΩΝ. Όροι Συμμετοχής: • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των ελληνικών σχολείων Β'βάθμιας εκπαίδευσης. • Η συμμετοχή λαμβάνει χώρα με ένα μόνο ποίημα. Το θέμα είναι ελεύθερο. • Τα ποιήματα θα έχουν μέχρι 30 στίχους. • Τα έργα θα έχουν τίτλο. • Απαραιτήτως, στην αρχή κάθε έργου θα αναγράφεται: το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας του μαθητή, η πλήρης διεύθυνση κατοικίας του, ένα mail, τα στοιχεία της σχολικής μονάδας του, διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας αυτής. • Τα ποιήματα θα αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση helikonpoetry@gmail.com από 1 Μαρτίου 2020 έως και 21 Μαρτίου 2020. Για τους μαθητές που θα διακριθούν θεσπίζονται τα εξής βραβεία: 1ο Βραβείο 500 ευρώ. Το Βραβείο είναι χορηγία της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος που είναι μέλος του Ομίλου Μυτιληναίος. 2ο Βραβείο Ποιητικές Συλλογές μεγάλων Ελλήνων Ποιητών 3ο Βραβείο Ποιητικές Συλλογές μεγάλων Ελλήνων Ποιητών. Θα απονεμηθούν επίσης 3 έπαινοι. • Τιμητικές διακρίσεις σε έντυπη μορφή θα δοθούν μόνο στους μαθητές που θα είναι παρόντες στην τελετή βράβευσης καθώς και στους εκπροσώπους των σχολικών μονάδων που ανήκουν. Η ημερομηνία και ο τόπος της τελετής βράβευσης θα γίνουν γνωστά με νέα ανακοίνωση στο viotiaplus.gr. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή των όρων της παραπάνω προκήρυξης. Η επιτροπή: Πρόεδρος: Δημήτρης Λάμπρου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μέλη: Πόπη Αδαμάκη, φιλόλογος, Αγγελική Εκμετζόγλου, φιλόλογος, Κωνσταντίνα Λάμπρου, φιλόλογος, Ελένη Σουλτάτη, φιλόλογος
Τηλ. πληροφοριών: Δ. Λάμπρου, 6944734490

📌

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών προκηρύσσει τους 35ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών 2020 Όροι συμμετοχής: Το ποίημα (ένα μόνο), με ελεύθερο θέμα, θα πρέπει να είναι αδημοσίευτο και να μην υπερβαίνει τους 30 στίχους.Θα πρέπει να υποβληθεί σε δέκα δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με μονολεκτικό ψευδώνυμο κάτω δεξιά. Οι διαγωνιζόμενοι, θα πρέπει να εσωκλείσουν σε ένα μεγάλο φάκελο, έναν μικρότερο κλειστό φάκελο με τα πλήρη στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), ηλεκτρονική διεύθυνση, τον τίτλο του έργου και το ψευδώνυμο. Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποστείλουν το φάκελο ταχυδρομικά με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Γερανίου 41, 2ος όροφος, Τ.Κ. 104 31 – Αθήνα, με την ένδειξη: «Για τους 35ους Πανελλήνιους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης» και στη θέση του αποστολέα, να σημειώσουν μόνο το ψευδώνυμο. Τα απεσταλμένα ποιήματα δεν επιστρέφονται και μετά από το διαγωνισμό όσα δεν προκριθούν, θα καταστραφούν μαζί με τους φακέλους των προσωπικών τους στοιχείων. Από το διαγωνισμό εξαιρούνται οι βραβευθέντες με Α΄ βραβείο των Δελφικών αγώνων κατά τα τελευταία πέντε έτη. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων, ορίζεται η 30η Απριλίου 2020. Η παρουσία των προκριθέντων στους Δελφούς, είναι απαραίτητη, αλλιώς θα ακυρώνεται η συμμετοχή. Η τελική φάση του διαγωνισμού και η απονομή των «Βραβείων» θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στους Δελφούς, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Η Π.Ε.Λ. θα ενημερώσει ατομικά μόνο όσους από τους διαγωνιζόμενους προκριθούν από την επιτροπή για να συμμετάσχουν στην τελική φάση, στην οποία θα απαγγείλουν οι ίδιοι τα ποιήματά τους στην πόλη των Δελφών.

📌

Η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας προκηρύσσει τον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στις κατηγορίες Πεζογραφίας, Ποίησης, Θεατρικού έργου και Δοκιμίου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα και κατοικούν ή κατάγονται από τη Μεσσηνία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ως ημερομηνία λήξης η Παρασκευή 29 Μαΐου 2020. Κάθε συμμετοχή εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δε θα γίνεται αποδεκτή. Οι συμμετοχές αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης (Αριστομένους 33, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος) με απλή και όχι συστημένη αλληλογραφία, ή κατατίθενται στη Γραμματεία της Βιβλιοθήκης τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. ΘΕΜΑ: Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο. ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΟΡΟΙ: Κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει σε μία ή περισσότερες κατηγορίες του Διαγωνισμού με: μια ποιητική συλλογή (από 1 έως 5 ποιήματα) ή/ και
ένα διήγημα (έως 2.000 λέξεις) ή/ και ένα δοκίμιο (έως 2.000 λέξεις) ή/και ένα απόσπασμα θεατρικού έργου/ή και μονόπρακτο (έως 2.000 λέξεις). Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι αδημοσίευτα και δημιουργήματα ενός μόνο συγγραφέα. Η βράβευση σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό νοείται ως δημοσίευση. Τα έργα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα και όχι χειρόγραφα σε τρία (3) ξεχωριστά αριθμημένα αντίτυπα. Στο εξώφυλλο του κάθε αριθμημένου αντιτύπου θα αναφέρεται α) το ψευδώνυμο β) ο τίτλος του έργου γ) το είδος (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, απόσπασμα θεατρικού). Θα συνοδεύονται από κλειστό φάκελο, μέσα στον οποίο θα αναφέρονται τα πραγματικά στοιχεία του δημιουργού, ήτοι: το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνσή, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό και κινητό), το email, η – επαρκώς τεκμηριωμένη– σχέση του με την περιοχή της Μεσσηνίας (τόπος καταγωγής, τόπος κατοικίας, οικογενειακή σχέση). Στην εξωτερική όψη και των δύο φακέλων (τόσο του κλειστού φακέλου με τα ατομικά στοιχεία όσο και του φακέλου που θα περιέχει τα έργα και τον κλειστό φάκελο), θα πρέπει να αναγράφονται ΜΟΝΟ ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία. Η Κριτική Επιτροπή δικαιούται να απονείμει σε κάθε σκέλος του Διαγωνισμού Βραβεία, Επαίνους ή να μην απονείμει καμία διάκριση. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική. Η υποβολή συμμετοχής συνεπάγεται την αποδοχή των όρων του Διαγωνισμού καθώς και την εκ προοιμίου συναίνεση στην ενδεχόμενη έκδοση μέρους ή του συνόλου των συμμετοχών από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Τα αντίτυπα της συμμετοχής των διαγωνιζόμενων δεν επιστρέφονται. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο 2020 και θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Σε όσους συμμετέχοντες επιθυμούν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 2721096818 (κα Καραλιά) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@vivlkkal.mes.sch.gr

📌

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη Μνήμη Καίτης Λασκαρίδη για το σχολικό έτος 2019-2020 για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλουν το έργο τους μέχρι και την 29η Μαΐου 2020 (επισυνάπτεται ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν στον εν λόγω διαγωνισμό). Η συμμετοχή των μαθητών/τριων στον διαγωνισμό είναι προαιρετική. Επίσης, στους/στις 3 πρώτους/ες διακριθέντες/είσες μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, αντίστοιχα, οι οποίοι θα ενημερωθούν εγκαίρως μέσω του σχολείου τους, θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα σε ειδική τελετή, στην οποία θα προσκληθούν οι συμμετέχοντες/ουσες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2169003700 (υπεύθυνοι: κ. Καλή Κυπαρίσση, κ. Παναγιώτα Δεδετζή), στο fax: 210-4296024, στο email: info@laskaridisfoundation.org, καθώς, επίσης, και στον ιστότοπο

📌

Η «δημοκρατία» ενθαρρύνει τη λογοτεχνική καλλιέργεια και τη φαντασία των αναγνωστών. Συμμετοχές γίνονται δεκτές ήδη. Ειλημμένη απόφαση της «δημοκρατίας» είναι να ενθαρρύνει και να
επιβραβεύει τη δημιουργικότητα των αναγνωστών. Η εφημερίδα μας, επίσης, έχει κατανοήσει το μήνυμα της αποδοχής της πολιτικής της που έστειλε το κοινό με την επιτυχία των δύο προηγούμενων λογοτεχνικών διαγωνισμών. Γι’ αυτό προκηρύσσει ακόμα έναν διαγωνισμό διηγήματος, πασχαλινού αυτή τη φορά. Ως πασχαλινό διήγημα ορίζεται εκείνο του οποίου η πλοκή εκτυλίσσεται την περίοδο των γιορτών της Αναστάσεως -χωρίς να τίθεται περιορισμός στο είδος (από επιστημονική φαντασία και αστυνομικό έως ιστορική μυθοπλασία και αισθηματικό ή ακόμα και τρόμου). Από σήμερα μπορείτε να στέλνετε τα διηγήματά σας στο e-mail dimokratia@dimokratianews.gr ή ταχυδρομικά, με την επισήμανση «ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ». Δείτε τα καλύτερα από αυτά να δημοσιεύονται στη «δημοκρατία» και κερδίστε πλούσια δώρα! Όροι συμμετοχής: 1. Κάθε διήγημα πρέπει να έχει έκταση 600 έως 800 λέξεις και το περιεχόμενό του να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ορίστηκαν παραπάνω. Μαζί με το κείμενο, πρέπει να υπάρχει σε ξεχωριστό αρχείο (word) το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του συμμετέχοντος. Τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγραφέων δεν θα γνωστοποιούνται στην κριτική επιτροπή. 2. Η γλώσσα συμμετοχής είναι η ελληνική. Κείμενα σε άλλες γλώσσες ή greeklish δεν γίνονται δεκτά. Χειρόγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα δεν επιστρέφονται. 3. Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με όσα διηγήματα επιθυμεί. Ωστόσο στην τελική δεκάδα των κριθέντων ως καλύτερων θα υπάρχει μόνο ένα έργο από κάθε συγγραφέα. 4. Ο αποστολέας με τη συμμετοχή του εγγυάται και βεβαιώνει ότι τα πνευματικά και ηθικά δικαιώματα του διηγήματος ή των διηγημάτων τού ανήκουν, είναι αδημοσίευτο/α και εκχωρεί το δικαίωμα αναπαραγωγής από την έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «δημοκρατία» και από τα λοιπά ΜΜΕ της εταιρίας ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΜΕ Α.Ε. 5. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «δημοκρατία» και στα λοιπά ΜΜΕ της εταιρίας ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΜΕ Α.Ε. δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Τυχόν συμμετοχές τους μπορούν να γίνουν δεκτές μόνον ως εξωδιαγωνιστικές.
Λεπτομέρειες εδώ

📌

ΒΡΑΒΕΙΑ 2020 ΤΑΞΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
1. Bραβείο Γ. Aθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2020. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. H Aκαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλον νέο ποιητή.
2. Bραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2020. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. H Aκαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλον ποιητή.
3. Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Π. Κοντού στη μνήμη των αδελφών της Γεράσιμου, Χαράλαμπου και Ερατώς, λογοτεχνών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αξιόλογο ποιητή, για ποιητική του συλλογή που έχει δημοσιευθεί εντός της τελευταίας τριετίας. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλη ποιητική συλλογή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
4. Bραβείο Eλένης Tιμ. Mυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Aνδρομέδας T. Mυκονίου και Tιμολέοντος Mυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, ταλαντούχο, ο οποίος θα εξετασθεί από Eπιτροπή. Oι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στα γραφεία της Aκαδημίας έως τις 30 Aπριλίου 2020, αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στις σπουδές και την εν γένει δράση τους. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Aν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένας από τους υποψηφίους δεν κριθεί άξιος για βράβευση, η Aκαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλον νέο πιανίστα.
5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο στη καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), που δημοσιεύθηκε την τελευταία τριετία. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια.
6. Βραβείο Ελένης και; Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο με θεματική συγγένεια.
7. Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης Έλληνα επιστήμονα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που θα αναφέρεται σε θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
8. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για τη βράβευση συλλογής γλωσσικού και διαλεκτικού υλικού της νεοελληνικής γλώσσας προερχομένης από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή και εκτός Ελλάδας. Οι μελέτες πρέπει να είναι πρωτότυπες, να έχουν έκταση 200 περίπου δακτυλογραφημένων σελίδων και να υποβληθούν σε πέντε αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
9. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, αναφερομένης σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
10. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την ανά διετία βράβευση συγγράμματος αναφερομένου επί θέματος αρχαιολογικού ή από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο θα κριθεί ως συμβολή στη επιστήμη του. Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί κατά την τελευταία τριετία, να είναι αυστηρώς επιστημονικά και να προάγουν την αρχαιολογική ή ιστορική έρευνα. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
11. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού-Αναγνωστοπούλου, απονεμόμενο σε Έλληνα αρχαιολόγο, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, επί αρχαιολογικών θεμάτων. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη, ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
12. Βραβείο της Κοινότητος Λίνδου-Ρόδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κατόπιν ευγενούς χορηγίας των Λινδίων αδελφών Γεωργίου και Βασιλείου Νικ. Παπαγαπητού, για την συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από την ιστορία της Λίνδου, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα η μελέτη πρέπει να αναφέρεται εκτός από την ιστορία της Λίνδου, σε θέματα όπως στην συμβολή της στην διαμόρφωση του πολιτισμού της Ρόδου και γενικότερα του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου καθώς και στην οικονομική της διαδρομή ανά τους αιώνες, αναφερομένων εκτενώς και των πηγών από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
13. Βραβείο Δήμου Μεσσήνης, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από την ιστορία της Μεσσήνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Η μελέτη θα πρέπει να είναι στηριγμένη στις πηγές και στη βιβλιογραφία. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
14. Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ για την βράβευση πρωτότυπης, επιστημονικής φιλολογικής ή κριτικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από τη ζωή και ιδίως το έργο Έλληνα λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
15. Βραβείο Xαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης φιλολογικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, περί Έλληνος ποιητού ή πεζογράφου που έζησε τον 19ο ή τον 20ο αιώνα. Οι υποβαλλόμενες μελέτες πρέπει να έχουν βιογραφικό και κριτικό χαρακτήρα, δηλ. να περιλαμβάνουν πλήρεις βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παράθεση, ανάλυση και σύνθεση των κρίσεων και απόψεων για το έργο του λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
16. Δύο έπαθλα Χρήστου και Ελένης Ξανθοπούλου-Παλαμά, χρηματικού ποσού 3.000 ευρώ το καθένα, για την βράβευση των καλυτέρων επιστημονικών πραγματειών επί θέματος αναφερομένου στο (ποιητικό, πεζογραφικό, κριτικό) έργο του Κωστή Παλαμά. Οι υποβαλλόμενες εργασίες, δημοσιευμένες εντός της τελευταίας πενταετίας ή αδημοσίευτες, εκτάσεως 250 σελίδων, πρέπει να είναι πρωτότυπες, αυστηρώς ερευνητικού χαρακτήρος και να προάγουν ουσιαστικά την έρευνα της Παλαμικής Φιλολογίας. Μελέτες γενικής φύσεως για τον ποιητή, συναγωγές σε τόμο μικροτέρων σχετικών μελετών και άρθρων ή εργασίες δοκιμιογραφικού χαρακτήρα χωρίς επιστημονική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση δεν λαμβάνονται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2020. Tα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Aκαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει τα βραβεία οίκοθεν, σε άλλα έργα δημοσιευμένα με θεματική συγγένεια.
17. Άθλον Αδαμαντίου Κοραή από τα έσοδα της δωρεάς του “Συλλόγου προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων” με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα «Η λογία και δημώδης παράδοση υπό το βλέμμα του Αδαμαντίου Κοραή». Προθεσμία υποβολής έργων και μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
18. Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης και εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης λαογραφικού –και κατά προτίμηση μουσικολογικού– περιεχομένου, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, που να αφορά πρωτίστως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, άλλως, τέτοιας μη υπάρχουσας, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
19.Βραβείο Αριστοκλή Ανδρεάδη, εις μνήμην Αριστόδημου Κ. Κωνσταντόπουλου και Παπακυριάκου Κ. Κωνσταντόπουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, αναφερομένης σε θέματα της Ανατολικής Θράκης. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
20. Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997», με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για την συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, εκτάσεως μέχρι 300 δακτυλογραφημένων σελίδων, επί θέματος που θα αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Προθεσμία υποβολής εργασιών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5) έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
21. Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, με σκοπό την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης αναφερομένης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
22. Bραβείο Γεωργίου Δεκαβάλλα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την συγγραφή μελέτης αναφερομένης στην ιστορία της νήσου Σίφνου, από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Η μελέτη θα συνταχθεί κατά τμήματα και θα περιλαμβάνει και τις θυσίες των τέκνων της Σίφνου στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 5), έως τις 30 Aπριλίου 2020. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Aκαδημία διατηρεί το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, αναφερόμενο σε θέματα από την ιστορία της Σίφνου.
23. Έπαθλο Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην της μητρός του Μαρίας Δημ. Χατζηβασιλείου - Κοντοδήμου και του αδελφού του Κωνσταντίνου Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση αξιόλογης μελέτης, αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα, πρωτότυπης και δημοσιευμένης με θέμα από την ιστορία, την αρχαιολογία και εν γένει τον πολιτισμό της Ηπείρου. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2020. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
24. Βραβείο εις μνήμην Ελένης Δημητριάτου-Ζαφείρα, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της Ελληνίδας στο φεμινιστικό κίνημα από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2020. Η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
25. Βραβείο εις μνήμην Μαρίας Τσάκου, θυγατέρας Παναγιώτη και Ειρήνης Τσάκου, που αθλοθέτησε ο δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της γυναίκας στην Εμπορική Ναυτιλία από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2020. Η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2020. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
26. Βραβείο Σίμωνος Σίνα, απονεμόμενο οίκοθεν, άνευ χρηματικού επάθλου, σε προσωπικότητες ή φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που με ακαδημαϊκή ή πνευματική δράση και προσφορά, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και προαγωγή της ελληνικής παιδείας και των ελληνικών σπουδών, εντός και εκτός Ελλάδος. Η τυχόν απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2020.
27. Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Π. Κοντού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην μνήμη των αδελφών της Ερατώς-Αικατερίνης Μέλλου, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης, δημοσιευμένης εντός της τελευταίας τριετίας, επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων της Πελοποννήσου που να άπτονται της μυθολογίας ή της λαογραφίας της περιοχής. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2021. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
28. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση του καλύτερου δημοσιευμένου έργου ή ανέκδοτης μελέτης με θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή και τον εν γένει πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, που αποτελούν σήμερα τμήματα της Τουρκικής και της Βουλγαρικής επικρατείας. Τα έργα μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε εποχή, από των αρχαίων χρόνων μέχρι σήμερα. Τα έργα πρέπει να είναι συντεταγμένα σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, να περιέχουν συστηματική και ελεγμένη βιβλιογραφία. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2021. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν, σε άλλο δημοσιευμένο έργο με θεματική συγγένεια.
29. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση μιας εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών, που έχει εκδοθεί εντός της τελευταίας τριετίας. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2021. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλη ποιητική συλλογή.
30. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, μουσικού ερμηνευτή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου. Οι υποψήφιοι πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στην εξέχουσα καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι άξιος για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον μουσικό.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΔΩ


Χρύσα Μαστοροδήμου
Δείτε και τον 1ο Διαγωνισμό Παραμυθιού koukidaki.gr
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε έργο του Κώστα Ευαγγελάτου, Αθλητής σταδίου παίδων, λάδι σε καμβά

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη