Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Νικόλαος Φασούλας και Το σκληρό παιχνίδι της ζωής

Το μυθιστόρημά μου θα το χαρακτήριζα ως μία κοινωνική ιστορία η οποία αποτελείται από φανταστικά αλλά και πραγματικά γεγονότα. Γεγονότα που συνέβησαν σ’ εμένα τον ίδιο στην πορεία της ζωής μου μέχρι σήμερα ως άτομο με κινητική αναπηρία, λίγο παραλλαγμένα βέβαια για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον για να «εξυπηρετήσουν» την πλοκή του βιβλίου μου όπως εγώ ήθελα, και δεύτερον  γιατί την πλήρη αλήθεια των γεγονότων ήθελα να την κρατήσω μονάχα για τον εαυτό μου. Η ουσία πάντως είναι ότι κίνητρο για την συγγραφή αυτού του βιβλίου στάθηκαν οι εμπειρίες της ζωής μου ως πολίτη με κινητική αναπηρία. Είτε αυτές ήταν γλυκές, είτε πικρές.

Στην υπόθεση του βιβλίου βιώνουμε μαζί με τους ήρωες έναν δυνατό έρωτα. Έναν έρωτα ανάμεσα σ’ ένα νέο παλικάρι με κινητική αναπηρία και μία νεαρή κοπέλα με «αρτιμέλεια» μέχρι την κατάληξή του ευχάριστη ή δυσάρεστη. Όλα ξεκινούν για τους δύο κεντρικούς ήρωες την περίοδο της φοιτητικής τους ζωής.
Μέσα από αυτή την ιστορία επιδίωξή μου είναι να περάσω μηνύματα κατά των προκαταλήψεων της αναπηρίας που μας ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Παράλληλα όμως στο βιβλίο εξελίσσονται και άλλα γεγονότα που αφορούν τους υπόλοιπους ήρωες που συνθέτουν την ιστορία, τα οποία σκοπό έχουν να αναδείξουν αδυναμίες του ανθρώπινου χαρακτήρα όπως την αλαζονεία, τον εγωισμό, την απογοήτευση, τον πόνο της απώλειας, την απελπισία, το ψέμα κ.ά.

Ο ήρωάς μου, Αλέξανδρος Ιωάννου, είναι ένα νέο παιδί στην αρχή των φοιτητικών του χρόνων. Γεννήθηκε πρόωρα και αυτό είχε ως συνέπεια όλος του ο βίος να σημαδευτεί, αλλά όχι να καθοριστεί, από μία κινητική αναπηρία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί κατάφερα να πλάσω έναν ήρωα μέσα σ’ αυτή την ιστορία που μου μοιάζει πάρα πολύ, στον τρόπο που περπατά, που φέρεται, που αντιμετωπίζει την αναπηρία και την ζωή. Νιώθω περήφανος γιατί κατάφερα να δημιουργήσω έναν ήρωα με αναπηρία ο οποίος δεν ζει μέσα στην «γυάλα» όπως έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με αναπηρίες στον πραγματικό κόσμο μέσα από τον τρόπο που τους φερόμαστε και από την όλη στάση μας απέναντι στην αναπηρία. Αντίθετα είναι ένας  κοινωνικός νέος που ονειρεύεται, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, χαμογελά στην ζωή, ερωτεύεται, πονά, πληγώνεται και αγωνίζεται να μείνει όρθιος. Περνά εν ολίγοις μέσα απ’ όλα τα στάδια που πρέπει να περάσει μια ανθρώπινη προσωπικότητα για να φτάσει στην ολοκλήρωση.

Η ηρωίδα μου η Στεφανία είναι ένα σπάνιο πλάσμα που το λατρεύω κυριολεκτικά για την ώριμη στάση που δείχνει τελικά στην εξέλιξη της ιστορίας σε σχέση με τα συναισθήματά της απέναντι στον Αλέξανδρο. Είναι αυτός ο χαρακτήρας που για το πραγματικό κόσμο και για τους πολίτες με αναπηρία που ζουν μέσα σ’ αυτόν σπανίζει, γιατί καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά των προκαταλήψεων και των κοινωνικών τάξεων. Ανδρώνεται και υπερασπίζεται τα συναισθήματά της μέχρι τέλους.

Οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου μου είναι χαρακτήρες που τους εμπνεύστηκα είτε από ανθρώπους του οικογενειακού και φιλικού μου περιβάλλοντος, είτε μέσα από συμπεριφορές με τις οποίες εγώ ο ίδιος ήρθα αντιμέτωπος στην πορεία της ζωής μου.

Ο αναγνώστης διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα έχει την ευκαιρία να ψάξει μέσα στον ίδιο του τον εαυτό. Να ανακαλύψει τις δικές του αδυναμίες τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους πολίτες με αναπηρία και ίσως τελικά να αναθεωρήσει ό,τι λανθασμένα πίστευε πριν.

Ευχή μου είναι αυτό το βιβλίο να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται και να αγγίξει τις ψυχές και τις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων με την ελπίδα κάτι να αλλάξει απέναντι στα πιστεύω και τις όποιες αμφιβολίες μας για την αναπηρία.
Το μυθιστόρημα του Νικόλαου Φασούλα, Το σκληρό παιχνίδι της ζωής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Στην περιγραφή λέει:
Δύο άνθρωποι, δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής. Ίσως αν η μοίρα δεν είχε αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι της, να μην συναντούσαν ποτέ ο ένας τον άλλον.
Στεφανία Κομνηνού: Ένα νέο κορίτσι στην αρχή των φοιτητικών χρόνων. Από την γέννα της απολαμβάνει μία πλουσιοπάροχη και άνετη ζωή ως κόρη του πανίσχυρου επιχειρηματία Γιώργου Κομνηνού. Φεύγει για σπουδές στην Θεσσαλονίκη έχοντας στην βαλίτσα της το όνειρο να γίνει μια σπουδαία οικονομολόγος που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Κομνηνό στις επιχειρήσεις του. Πίστευε ότι όλα ήταν σχεδόν τακτοποιημένα στην ζωή της. Το μόνο που της έλλειπε ήταν αυτό το πτυχίο. Θα το έπαιρνε, αμέσως μετά θα έπιανε δουλειά στις επιχειρήσεις του πατέρα της, και στο τέλος θα παντρευόταν αυτόν που ήδη είχε επιλέξει. Στην λογική της το παζλ της ζωής ήταν σχεδόν έτοιμο. Όταν η μοίρα όμως προστάζει η λογική είναι ανίσχυρη. Μια βραδιά, μια μάτια, μ’ έναν άγνωστο μέχρι εκείνη την στιγμή νεαρό ήταν αρκετά για να ταράξουν την ζωή της, και το παζλ που ήταν σχεδόν έτοιμο να γίνει πάλι χίλια κομμάτια.
Αλέξανδρος Ιωάννου: Ένα νέο παιδί στην αρχή των φοιτητικών χρόνων επίσης. Στην ζωή του Αλέξανδρου τίποτα δεν ήρθε ως δώρο. Όλα, ακόμα και τα πιο μικρά, και για άλλους ασήμαντα ήταν ένας προσωπικός αγώνας, δικός του και των γονέων του. Είδε το φως της ζωής πρόωρα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρος ο βίος του να σημαδευτεί από μία κινητική αναπηρία. Ευτυχώς όμως μόνο σημαδεύτηκε, δεν καθορίστηκε. Στους ανθρώπους που ο Θεός αναθέτει ειδικές αποστολές επί γης, δίνει και ισχυρά όπλα για να τις βγάλουν εις πέρας. Ο Αλέξανδρος είναι ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους, που έχοντας ως όπλα, την θέληση, την αξιοπρέπεια και το χαμόγελο πορεύτηκε στην ζωή του και τα κατάφερε μια χαρά ως τώρα.Μέσα σε μια βραδιά χαράς και κεφιού ένιωσε την καρδιά του να χτυπά διαφορετικά. Αιτία γι’ αυτό μία και μόνη ματιά που έριξε σ’ εκείνη την μέχρι τότε άγνωστη κοπέλα. Σ’ αυτή την ιστορία η ζωή ενός ανθρώπου με «αρτιμέλεια» συναντά την ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία. Ένας δυνατός έρωτας γεννιέται, που περνά μέσα από σαράντα κύματα. Μέχρι ο καθοδηγητής του, η μοιραία ζωή ν’ αποφασίσει αν είναι ικανός ν’ αντέξει στο χρόνο ή όχι.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη