Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νονός απ' τα κύματα

Νονός απ' τα κύματα, Χρόνης Ξυπολιάς

Μια ιστορία βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία είναι πάντα γοητευτική. Είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν που σου επιτρέπει να κρυφοκοιτάξεις το άγνωστο, το θαμμένο στη λήθη του χρόνου και μαζί, είναι μια μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο, μια μουσειακή στιγμή.
Μια τέτοια ιστορία αποτελεί το μυθιστόρημα του Χρόνη Ξυπολιά. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για ένα περιστατικό που έζησε ο πατέρας του στα μέσα της δεκαετίας του 50, σχεδόν ξεχάστηκε στην πορεία της ζωής για δεκαετίες μέχρι που, μετά το θάνατό του, ο συγγραφέας, σε μια αυθόρμητη στιγμή αποφασίζει να ψάξει ανθρώπους και τόπους, να ανασύρει μνήμες και να αναβιώσει εκείνες τις στιγμές.

Στην υπόθεση: ένα μικρό πετρελαιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού αποπλέει για ένα ταξίδι ρουτίνας όμως μια μη αναμενόμενη θαλασσοταραχή το αναγκάζει να αγκυροβολήσει σε ένα μικρό νησί του αρχιπελάγους για λίγες ημέρες. Εκεί, ο κυβερνήτης του θα δώσει μια αναπάντεχη υπόσχεση και μια κοινή ανάμνηση θα ενώσει για πάντα τους δέκα ναυτικούς με τους κατοίκους του νησιού.

Μια άνετη αφήγηση με καλή ροή σε κρατάει καθόλη τη διάρκεια. Η γοητευτική ιστόρηση αφορά σε μια όμορφη θαλασσινή, νησιώτικη ιστορία με ατμόσφαιρα εποχής και διαθέτει ύφος παλαιάς γραφής. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο βιβλίο κάνουν πιο έντονη της αίσθηση του ντοκουμέντου ενώ, εδώ κι εκεί, εισπράττεις με έναν υποδόριο τρόπο τη σχέση του συγγραφέα με τα πρόσωπα -όχι με όλα φυσικά- και τα γεγονότα· μια ιδιαίτερη φόρτιση είναι διακριτά παρούσα.
Σε αυτή τη μυθιστορία, που τα γεγονότα και τα πρόσωπα υπήρξαν, αισθάνεσαι να παρακολουθείς μια στιγμή ζωής κόντρα στις προβλέψεις και όλους τους ανθρώπινους σχεδιασμούς. Η ηθογραφία της εποχής δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη -εξάλλου λειτουργεί προσθετικά στο πόνημα- και μου άρεσε που μέσα από τούτη την ευκαιρία γνώρισα την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού εκείνων των χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για μια αυστηρά αντρική ιστορία -οι γυναίκες έχουν σημαίνοντα ρόλο-, ούτε για ναυτική περιπέτεια, ούτε για μια κλειστοφοβική συνθήκη μέσα στους τοίχους ενός πλοίου, ούτε για ψυχογράφημα. Πρόκειται για ένα συμβάν από εκείνα που σκαρώνει η μοίρα και φέρνει το άτομο μπρος στο ξαφνικό και τετελεσμένο, δοσμένο από την αισιόδοξη πλευρά, τη σοβαρή μεν αλλά ευθυμογραφική δε. Ο κύριος Ξυπολιάς θα μπορούσε να δραματοποιήσει τα τεκτενόμενα, όμως, στο εν κατακλείδι, μας μένει η όσο πιο ανάλαφρη όψη των πραγμάτων, η ομορφιά των γεγονότων κι ένα χαμόγελο στα χείλη. Μια γλύκα.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Χρόνη Ξυπολιά, Νονός απ' τα κύματα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λεξίτυπον.
Ευχαριστώ τον συγγραφέα για τη διάθεση του βιβλίου.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη