Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Χρήστος Ζορμπάς

Χρήστος Ζορμπάς

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1938 (πραγματικό όνομα Χριστόδουλος Τζορμπατζόγλου) και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου, από όπου αποφοίτησε το 1962. Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2020. Τη φωτογραφία δυστυχώς δεν κατάφερα να την ταυτοποιήσω.

Ο Χρήστος Ζορμπάς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για την ερμηνεία του ως Καραγκιόζης (13/7/1978)

Συμμετείχε σε σημαντικές και αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όλων των ειδών (κωμωδία, δράμα, επιθεώρηση). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για την ερμηνεία του ως Καραγκιόζης (13/7/1978).


Ακολουθώντας τα ίχνη των Ρένας Βουτσινά και Βάσου Αδριανού, ανταποκρίθηκε στην αναγνωρισιμότητά του από τη σειρά «Λούνα παρκ», συγκροτώντας περιοδεύοντες θιάσους σε συνεργασία με τη δεύτερη σύζυγό του και συμπρωταγωνίστρια στη σειρά, Κική Διόγου. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για την περιοδεία τους στην Κύπρο (1/6/1978).

Ο Χρήστος Ζορμπάς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στη σειρά «Η γειτονιά μας» (7/4/1977)

Ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική θεατρική εταιρεία «Αναζήτηση». Την περίοδο 1992-1993 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, αναλαμβάνοντας τον τομέα της θεατρικής παιδείας και της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στη σειρά «Η γειτονιά μας» (7/4/1977).


Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 20 ταινίες, με πρώτη την «Κορόιδο γαμπρέ» («Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά») (1962) και τελευταία την «Όταν χορέψουμε μαζί…» (2003), δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη συμμετοχή του στα «Δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993), καθώς και στη συμπαραγωγή «Ο στόχος των εκτελεστών» («Savage hunt», 1980).


Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 18 βιντεοταινίες (1985-1990) (η έρευνα συνεχίζεται). Στη φωτογραφία, διαφήμιση της ταινίας «Ένα αστέρι γεννιέται… με καισαρική» στο περιοδικό «Ο κόσμος του video» (Οκτώβριος 1987).


Διάφορες αφίσες από τις βιντεοταινίες που συμμετείχε ο ηθοποιός.


Στην τηλεόραση είχε αδιάλειπτη παρουσία από τη «Στησιχόρου 73» (ΥΕΝΕΔ, 1972-1973), τον «Δρόμο χωρίς γυρισμό» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974) και τον «Αστερισμό των λύκων» (ΥΕΝΕΔ, 1974-1975) στη «Γειτονιά μας» (ΥΕΝΕΔ, 1975 και εξής), τον «Θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΤ2, άνοιξη 1987), τα «Μυστικά και λάθη» (ALPHA, άνοιξη 2004) κ.π.ά. με πρωταγωνιστικούς ρόλους και γκεστ εμφανίσεις.
Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα από τα περιοδικά «Ντομινό» και «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στις σειρές «Δρόμος χωρίς γυρισμό» και «Γειτονιά» (19/7/1974 και 8/7/1976 αντίστοιχα).

Ο Χρήστος Ζορμπάς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στη σειρά «Δρόμος χωρίς γυρισμό» (22/2/1974)

Η στιβαρή φωνή του δόθηκε σε μεταγλωττίσεις παιδικών ταινιών («Toy story») και σειρών («Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», «Γουώλτονς»). Επίσης συμμετείχε σε τουλάχιστον δέκα παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1976-1988). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στη σειρά «Δρόμος χωρίς γυρισμό» (22/2/1974).


Η λαμπρή αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον πέντε εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Τα δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες και το εξώφυλλο της «Ραδιοτηλεόρασης» είναι από τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το εξώφυλλο του «Ντομινό» είναι από το site www.retromaniax.gr.
Τις αφίσες των βιντεοταινιών τις βρήκα στο Διαδίκτυο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη