Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Το διαγωνιστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και έχουν ανακοινωθεί οι νικητές. Έρχονται νεότερα για την έκδοση! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες των κληρώσεων στη σελίδα των όρων. *** Κάθε Δευτέρα του Ιουλίου και του Αυγούστου δίνουμε ένα βιβλίο των εκδόσεων Παράξενες Μέρες με κλήρωση ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν στις δωροθεσίες που είναι ανοιχτές αυτήν την εποχή!
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το βέλος του έρωτα * Μορφή αδάμαστη - Εικόνα έμπνευσης * Ο φύλακας δαίμονάς μου * Η φυλακή της αγάπης * Σεξ, σεξ και πάλι σεξ * Τρεις χιλιάδες ψέματα * Ο δρόμος με τα χίλια χρώματα * Σκιές στις ράγες τα ταξίδια μας * Το χέρι του Θεού * Μάτια γεμάτα ενοχή * Αθώα ενοχή * #foodporn * Γλυκιά μου Τίνα * Δε θέλεις να κοιμηθείς μαζί μου * Ένας ανεκτίμητος θησαυρός * Σουπάι: Η καρδιά του δαίμονα ** Νουβέλα: Έρωτες της ζωής και του θανάτου ** Ποίηση: Κρυμμένες εποχές * Κολάζ λέξεων - Θάλασσα σκέψεων * Μετάβαση * Ειρμός Αιτιών ** Άλλα: Έρως λυσιμελής * Τέσσερα βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής ** Διηγήματα: Ιστορίες του Αρχαίου Κόσμου και της Επανάστασης * Κάμερα * Πουλιά κι Ανεμώνες * ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ * Καθαρή πόλη * Ατέλειωτος Ιούλιος και άλλες ιστορίες * Ήμερες ημέρες ** Παιδικά: Εδώ κι Εκεί και Μια μπισκοτένια αγάπη * Το μαγικό δάσος

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

Ο Βασίλης Κυριλλίδης και τα Αναστρέψιμα υλικά

Αναστρέψιμα υλικά, Βασίλης Κυριλλίδης

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Βασίλης Κυριλλίδης: Ένα βράδυ, σ’ ένα φιλικό σπίτι, από μια πολύ προσωπική διήγηση κάποιας φίλης μας, η οποία εμπεριείχε τόσο ανθρώπινο, αλλά και μεταφυσικό στοιχείο. Δύσκολα θα πιστέψει κάποιος πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται οι 30 πρώτες σελίδες του βιβλίου μου, που η αφιέρωσή του απευθύνεται σ’ αυτήν τη φίλη, η οποία, χωρίς να το έχει σκοπό, μου έδωσε το έναυσμα για να στηρίξω την φανταστική μου ιστορία.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Κ.: Ήταν τόσο δυνατό το έναυσμα, που καταπιάστηκα μανιωδώς και το τέλειωσα σε τέσσερις μήνες, Φεβρουάριο μέχρι Μάιο του 2000. Έτσι, κυκλοφόρησε στην πρώτη του μορφή, ένα χρόνο μετά, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η πρόσφατη αναθεώρηση και βελτιστοποίησή του για τις εκδόσεις Ελκυστής, μου πήρε άλλο τόσο. Παράγινα λεπτολόγος, φαίνεται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Κ.: Υπαρξιακής αγωνίας σε μελλοντολογικό φόντο. Στην λογοτεχνία μόνο τα κάδρα αλλάζουν, οι άνθρωποι, τα συναισθήματα και οι αγωνίες τους, παραμένουν τα ίδια.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Κ.: Πολύ γενικά θα έλεγα πως είναι ο απεγνωσμένος αγώνας που δίνουν οι δυο ηρωίδες, ώστε να μην στερηθούν αυτόν που αγαπάνε και ταυτόχρονα να κατανοήσουν το τι συμβαίνει. Είναι ο αγώνας που δίνουμε όλοι μας, ιδίως απέναντι σε μια απώλεια που δεν μπορούμε ν’ αποδεχτούμε, κάτι απρόοπτο και ξαφνικό που μας επιφυλάσσει η μοίρα. Η τοποθέτηση της ιστορίας σ’ ένα κοντινό μέλλον, αφήνει τα περιθώρια για την ύπαρξη μυστηρίου και μεταφυσικής αγωνίας, καθώς και τη δυνατότητα διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης, μέσα σε μια πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Κ.: Η ερώτησή σας με κάνει να σκεφτώ ότι δεν υπάρχει κανένας βασικός ήρωας στα περισσότερα βιβλία μου, που να μου είναι αντιπαθητικός. Τους αγαπώ όλους, ακόμα κι αυτούς που παρουσιάζουν εμφανή ελαττώματα. Για να γίνει κάποιος ήρωάς μου, πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις και η βασικότερη είναι η λογική συνέπεια της κοσμοθεωρίας του, έστω κι αν αυτή δεν είναι αποδεκτή από άλλους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Κ.: Το ότι μεγάλωσα.

Φοβάστε...
Β.Κ.: Όλο και περισσότερα πράγματα.

Αγαπάτε…
Β.Κ.: Όλο και πιο εκλεκτικά πράγματα

Ελπίζετε...
Β.Κ.: Με τη σημερινή κατάσταση, ό,τι κι όλος ο κόσμος, να ξαναβρούμε τη ζωή μας. Δεν είχα παράπονο από τη δική μου.

Θέλετε...
Β.Κ.: Αυτό που είπα πριν.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Κ.: Ένα από τους τρόπους είναι απ’ ευθείας από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Κ.: Παλιότερα θα σας έδινα ραντεβού στην κορυφή κάποιου βουνού, ή στην αφετηρία ενός αγώνα αποστάσεων. Τώρα, και μέχρι τη λήξη της καραντίνας, μόνο εδώ: kyrilidis@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Κ.: Αν τα χρώματα αντιπροσωπεύουν ή προκαλούν συναισθήματα, τότε αλλάζουν σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. Νομίζω, όμως, πως στο τέλος του ταιριάζει το γαλάζιο που υπάρχει στο εξώφυλλο, όπως ταιριάζει και το παράθυρο που ανοίγει από το σκοτάδι προς έναν ανοιχτό ορίζοντα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Κ.: Ποτέ δεν θα συστηνόμουν ως συγγραφέας σε κάποιον. Πιθανότατα να ανέφερα κάποια στιγμή ότι γράφω, αλλά, εκτός κι αν έχουμε φτάσει στην κορυφή, δεν είναι μία μόνο η ιδιότητα που μας προσδιορίζει. Σίγουρα έχει σχέση με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, αλλά για να το προβάλλουμε με ασφάλεια, πρέπει να έχουμε πείσει πρώτα κι αρκετούς ακόμα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Κ.: Κατά καιρούς ήθελα να διαβάζω τα άπαντα των συγγραφέων που μ’ αρέσουν, οι τελευταίοι ήταν η Γουλφ και ο Κούντερα. Ωστόσο κυκλοφορούν πια τόσα βιβλία και θέλω να γνωρίσω τόσους άγνωστους σύγχρονους συγγραφείς, που πηγαίνω από τον έναν στον άλλο. Καθώς δεν διαβάζω μόνο λογοτεχνία του φανταστικού, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Κ.: Δεν νομίζω πως είναι καλό να σε επηρεάζει ένας μόνο συγγραφέας, υπάρχει φόβος να καταλήξεις αδέξιος μιμητής. Συνήθως μας επηρεάζει το σύνολο των διαβασμάτων μας, τα περισσότερα από αυτά χωρίς ίσως να το συνειδητοποιήσουμε. Οι εσωτερικές μας ζυμώσεις είναι πολύπλοκες.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Κ.: Προσπαθώ να τους βάλω χαλινάρι, αλλά διαπιστώνω πως αρκετές φορές παίρνουν πρωτοβουλίες. Στην αρχή με τρόμαζε αυτό, τώρα το απολαμβάνω όταν συμβαίνει. Το θεωρώ ως απόδειξη ότι είναι ζωντανοί. Χώρια που μ’ αυτόν τον τρόπο βρίσκουν τις λύσεις, όταν εγώ δυσκολεύομαι.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Κ.: Στα βιβλία φαντασίας η πρώτη είναι φυσικά απαραίτητη. Σε όλα τα βιβλία, όμως, απαιτείται και η δεύτερη. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως είναι να γράφει κάποιος για πράγματα που δεν έχει ζήσει, έστω κι εξ αποστάσεως. Μόνο ένας φοβερά διαισθητικός και εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό. Χωρίς εμπειρίες δύσκολα γίνεσαι πειστικός, το πολύ πολύ που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι περιγραφικός.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Κ.: Το αποτέλεσμα. Να βρει το στόχο του, κι αυτός είναι ο δρόμος του προς το κοινό. Το να αξίζει να τον βρει είναι, βέβαια, μια προϋπόθεση, όχι όμως και εγγύηση. Πολλά καλά βιβλία δεν είχαν καλή τύχη.

Τι την αποτυχία;
Β.Κ.: Αν ένα βιβλίο είναι καλό, θεωρώ άδικο να το χαρακτηρίσεις αποτυχημένο, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει στις πωλήσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι συχνά άδικη, και η μεγαλύτερη αδικία για ένα καλό βιβλίο είναι η αποτυχία του να φτάσει στους αναγνώστες.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Κ.: Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να κινδυνεύουμε από τέτοιες καταχρήσεις. Προς το παρόν οι στατιστικές δείχνουν πως ελάχιστοι κι ελάχιστα διαβάζουν. Ξέρω όμως και πολλούς που διαβάζουν αμέτρητες ώρες, αλλά δεν έχω βρει κάποια κακιά παρενέργεια, που να την προκαλεί αυτή η κατάχρηση. Μάλλον το αντίθετο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Κ.: Κάποιες φορές αισθάνομαι τόσο μπερδεμένος στη ζωή μου που ο καλύτερος τίτλος θα ήταν, «Από την πόλη έρχομαι…»

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Βασίλης Κυριλλίδη, Αναστρέψιμα υλικά, και φωτογραφία του ίδιου

Το μυθιστόρημα του Βασίλη Κυριλλίδη, Αναστρέψιμα υλικά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη λέει:
Αθήνα 2044. Ένα τροχαίο ατύχημα φέρνει έναν νέο άνθρωπο στα σύνορα του άλλου κόσμου, και τον κρατά εκεί για πέντε μήνες. Μια άγνωστη δύναμη τον επαναφέρει στη ζωή. Όμως η ζωή δεν θα είναι πια ίδια, ούτε γι’ αυτόν, ούτε για την αδερφή του, μια συντηρήτρια έργων τέχνης με ισχυρή διαίσθηση, ούτε για τη δυναμική φίλη του με το μαθηματικό μυαλό. Οι δυο κοπέλες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να βοηθήσουν τον άνθρωπο που αγαπούν. Θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει και θα έρθουν αντιμέτωπες με μια άγνωστη πραγματικότητα. Ένα συναρπαστικό, αλλά επικίνδυνο ταξίδι κατάδυσης στον εαυτό τους ξεκινά. Σχέσεις, αγάπες, συναισθήματα, μπλέκονται με τις θεωρίες ενός αποκηρυγμένου επιστήμονα, με τις φιλοδοξίες μιας διευθύντριας ενός κέντρου ερευνών και με τα μηνύματα ενός μοναχικού ταξιδιώτη της αβύσσου, σε μια δίνη όπου, σε κάποια της στροφή, ίσως να βρίσκεται ο μοναδικός τρόπος να κρατήσεις για πάντα κοντά σου αυτούς που αγαπάς.

Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 και ζει στην Καβάλα. Ένα πρώτο βραβείο διηγήματος επιστημονικής φαντασίας, το μακρινό 2000, ήταν το κίνητρο για την ενασχόλησή του με το είδος. Το μυθιστόρημα ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΥΛΙΚΑ κυκλοφόρησε, στην πρώτη του εκδοχή, από τις εκδόσεις Καστανιώτης, το 2001. Στο ίδιο είδος ακολούθησαν, ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ (πρώτη έκδοση, Άγκυρα, 2004, 2η έκδοση, Διάπλαση, 2018), ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (Άγκυρα, 2005), η συλλογή διηγημάτων, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ (Άγκυρα, 2008), και το αστυνομικό μυθιστόρημα ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ (από τις εκδόσεις Φιλελεύθερος, 2020). Πολλά διηγήματά του βρίσκονται διασκορπισμένα στις εκδόσεις Ανάτυπο, IWrite, Συμπαντικές Διαδρομές, και ίσως και κάπου αλλού που δεν θυμάται, και σκοπεύει κάποτε να τα συμμαζέψει και να τα κυκλοφορήσει σ’ ένα συγκεντρωτικό βιβλίο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Γλυκιά μου Τίνα, Παύλος ΚουτρουμπάςΤο χέρι του Θεού, Βασίλης ΚυριλλίδηςΚαθαρή πόλη, Βαγγέλης ΠαπαδιόχοςΕιρμός Αιτιών,  Νίκος Η. ΦραντζήςΣκιές στις ράγες τα ταξίδια μας, Τ. ΕμμανουηλίδουΚολάζ λέξεων - Θάλασσα σκέψεων, Γ. ΜπαμπανιώτηςΑθώα ενοχή, Γιώτα Μπατιστάτου
#foodporn, Δημήτρης ΚοπαράνηςΜάτια γεμάτα ενοχή, Π. Τσολάκη-ΑγγελοπούλουΈνας ανεκτίμητος θησαυρός, Ελένη ΓεωργούσηΔε θέλεις να κοιμηθείς μαζί μου, Μάιρα ΖαρέντηΑτέλειωτος Ιούλιος, Ζντράφκα ΕφτίμοβαΣεξ, σεξ και πάλι σεξ, Χρήστος ΑναστασιάδηςΒιβλία των εκδόσεων Ελκυστής
Τρεις χιλιάδες ψέματα, Μαρία Μαυρίδου-ΚαλούδηΉμερες ημέρες, Μουράτης ΚοροσιάδηςΈρωτες της ζωής και του θανάτου, Άγγελος Μπάκας
Μετάβαση, Νεφέλη ΣμίχεληΜια μπισκοτένια αγάπη και Εδώ κι ΕκείΟ δρόμος με τα χίλια χρώματα, Έλενα ΓιοβανάκηΣουπάι: Η καρδιά του δαίμονα, Μάριος Μητσόπουλος